Uutiset

Vuoden alumni Kari Knuutila: Aalto-yliopistossa katsotaan pitkälle tulevaisuuteen

Teollisuudessa pääsee Kemian tekniikan korkeakoulun vuoden alumnin mukaan näkemään sen, kuinka kestävästä kehityksestä voi tulla liiketoimintaa.
Kristiina Kruus ja Kari Knuutila
Kemian tekniikan korkeakoulun dekaani Kristiina Kruus ja vuoden alumni 2019 Kari Knuutila.

Aalto-yliopiston Kemian tekniikan korkeakoulun vuoden alumniksi 2019 on valittu tekniikan tohtori, Outotec Oyj:n teknologiajohtaja Kari Knuutila. Hän on toiminut koko uransa ajan tiiviissä yhteistyössä Kemian tekniikan korkeakoulun kanssa ja tukenut oppilaitosta sekä strategisesti tärkeän metallurgian tutkimuksen, että kehitystyön osalta.

Knuutila valmistui diplomi-insinööriksi vuonna 1982 ja väitteli tekniikan tohtoriksi 1989. Opiskeluajoilta Knuutilalle on jäänyt mieleen erityisesti yhdessä tekeminen.

”Vappuaatot ainakin ovat olleet keskeisiä. Ylipäätään kaikki sellainen, mitä on tehty yhdessä.”

Monialainen yhteistyö korkeakoulujen, opiskelijoiden, tutkijoiden ja yritysten välillä on hänen mukaansa tärkeää. Knuutila toteaa, että hänen aikanaan kemian tekniikan korkeakoulussa oltiin enemmän omissa siiloissa. Eri alojen välistä yhteistyötä ei juuri nähty.

”Olin poikkeus, kun suoritin metallurgina lyhyen kemian! Nyt ollaan kaikki alat yhdessä ja se tuo kyllä vahvuutta.”

Knuutila kantaa huolta siitä, kuinka Kemian tekniikan alalle saataisiin enemmän opiskelijoita Suomesta ja maailmalta. Motivaatio matematiikan, fysiikan ja kemian opiskeluun pitäisi hänen mukaansa saada heräämään jo koulussa.

Uranäkymät ovat hyvät ja alan teollisuus tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia yliopisto-opinnoissa opitun teorian ja luonnontieteen ilmiöiden soveltamiseksi käytäntöön. Teollisuudella on hänen mukaansa myös avainrooli kestävän kehityksen ja kiertotalouden edistämisessä.

”Teollisuudessa pääsee toteuttamaan uusia vastuullisempia ratkaisuja ja näkemään sen, kuinka kestävästä kehityksestä voi tulla liiketoimintaa”, Knuutila toteaa.

Erilaisten korvaavien materiaalien tutkimus on Knuutilan mukaan juuri nyt globaalistikin merkityksellistä. Esimerkiksi sähköautojen yleistyessä on välttämätöntä löytää uusia kestäviä, yleisempiä vaihtoehtoja harvinaisille akkukemikaaleille.

”Juuri tätä Aalto-yliopistossa ollaan hyvin vahvasti tekemässä. Täällä katsotaan pitkälle tulevaisuuteen, eikä ainoastaan tämän päivän teollisuuden tarpeisiin.”

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Eero Eloranta
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Uusi kirja tuotantotalouden kehittymisestä tieteenalana Suomessa ja kansainvälisesti

Eero Elorannan kirja kuvaa tuotantotalouden kehitystä osana talouden muutosten ja tekniikan yliopistojen kehitystä.
Illustration image of an early autumn day, depicting Otakaari 2B from the opposite side of Tietotie. Some leaves are on the ground, there are people walking on campus, undistinguishable faces.
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Ehdota uutta nimeä Otakaari 2B -rakennukselle

Lähetä oma nimiehdotuksesi viimeistään 14.6.!
Portrait of Professor Ville Vuorinen
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Suomen Akatemia palkitsee Ville Vuorisen COVID-19-taudin leviämistä koskevasta tutkimuksesta

Ilma- ja nestevirtausten fysiikkaa tutkiva Ville Vuorinen palkitaan poikkeuksellisesta tieteellisestä rohkeudesta ja luovuudesta sekä toiminnasta tieteen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden edistämiseksi.
Photo of a bolometer
Mediatiedotteet Julkaistu:

Kvanttitieteilijät onnistuivat mittaamaan mikroaaltosäteilyn tehon ennennäkemättömällä tarkkuudella

Tutkijat uskovat, että uusi laite voi mullistaa mikroaaltosäteilyn mittaamisen ja on huima harppaus kvanttiteknologialle.