Uutiset

Voittoisa palvelukonsepti tarjoaa parempaa terveydenhoitoa romaneille

Aalto-yliopiston No Pressure -tiimi voitti toisen sijan kansainvälisessä opiskelijoiden palvelumuotoilukilpailussa. RO+ -palvelukonsepti on suunnattu romaniyhteisölle.
Student Service Design Challenge 2020 -kilpailussa toiseksi sijoittunut Aallon opiskelijaryhmä hymyilee kuvassa
Kansainvälisessä Student Service Design Challenge 2020 -kilpailussa toiseksi sijoittunut opiskelijaryhmä Jooeun Park, Shreya Sood, Bohan Sun, Qianfei Gu ja Zhengshuang Han Aalto-yliopistosta.

Useat Euroopan muotoiluinstituuttien ja yliopistojen opiskelijaryhmät ovat työskennelleet viimeiset viisi kuukautta muotoilututkimuksen, ideoinnin ja kehittämisen parissa. Student Service Design Challenge 2020 haastoi heidät luomaan sydämen terveyttä edistäviä ratkaisuja eurooppalaisille ihmisryhmille, jotka ovat ’näkymättömiä’, syrjittyjä tai unohdettuja.

Tänä vuonna kilpailuun osallistui yli 35 opiskelijatiimiä yli 15 instituutista ja yliopistosta. Kilvan voitto meni University of the Arts Londonin joukkueelle, jonka WomenToHeart-palvelukonsepti auttaa naisia ​​tunnistamaan sydänoireet ja kertomaan niistä metaforien avulla.

Voittajakonsepteissa todentui viisi kriteeriä: ne olivat ihmiskeskeisiä, yhteiskuntaan suuntautuneita, kestävän kehityksen mukaisia, teknisesti mahdollisia ja liiketoiminnallisesti kannattavia. Osallistuvien joukkueiden palveluratkaisut keskittyivät tänä vuonna useisiin erilaisiin käyttäjäryhmiin, kuten ylipainoisiin lapsiin, turkkilaisiin maahanmuuttajiin, yksinäisiin ikääntyneisiin, aivohalvauksen uhreihin, yövuorotyöntekijöihin ja lentoemäntiin.

Ratkaisu soveltuu monille unohdetuille yhteisöille

Aallon No Pressure -tiimin palvelukonsepti RO+ tarjoaa romaneille vaivatonta sairastamiseen liittyvää asiointia. Alustalla romanit, terveydenhuollon toimijat ja sosiaalityöntekijät saavat tietoja yhdestä ja samasta paikasta ja voivat koordinoida keskenään lähetteitä, tapaamisia ja väliaikaisen henkilötunnuksen tilaa. Palvelu pystyy ratkaisemaan romanien ongelmia, kuten kieliesteitä, yksinkertaistamalla prosesseja.

”Tutkimme romanien terveydenhuoltokokemuksia Suomessa. Heidän on vaikea saada riittävää terveydenhuoltoa, sillä heillä ei yleensä ole kunnollista koulutusta, heillä on heikko lukutaito ja vain perustiedot digitaalisessa lukutaidossa sekä väliaikainen tai ei lainkaan henkilöllisyystodistusta. Etsimme ratkaisua, joka sekä auttaisi romaniyhteisöä pääsemään paremmin terveydenhuollon piiriin että auttaisi heitä luottamaan järjestelmään ja johdattaisi heitä terveellisempiin elämäntapoihin”, No Pressure -tiimiläiset kertovat.

Ryhmä koostuu viidestä Aalto-yliopiston muotoilun opiskelijasta, joiden taustana on muun muassa humanitaarisen muotoilun aktivismia, systeemistä ajattelua ja empaattista muotoilua. Opiskelijoista – Jooeun Park (Etelä-Korea), Shreya Sood (Intia), Bohan Sun (Kiina), Qianfei Gu (Kiina) ja Zhengshuang Han (Kiina) – neljä opiskelee Aalto-yliopiston Collaborative and Industrial Design -maisterinkoulutusohjelmassa ja yksi Creative Sustainability -maisterinkoulutusohjelmassa. He kuvaavat itseään empaattisiksi muotoilun opiskelijoiksi, jotka pyrkivät sosiaaliseen muutokseen luomalla vaikuttavia ratkaisuja haavoittuvassa tilanteessa oleville ihmisille.

"Vaikka lähtökohta voi tuntua pieneltä ja kohdistuu vain tiettyyn ihmisryhmään, ratkaisu voi kuitenkin soveltua paljon suuremmalle käyttäjäryhmälle ja siten aikaansaada todellisen muutoksen."

Toisen palkinnon voittanut joukkue saa 2 500 euron rahapalkinnon ja lisäksi Aalto-yliopisto saa 2 000 euron palkinnon.

”Tiimi tunnisti menestyksellisesti heikossa asemassa olevan käyttäjäryhmän ja osoitti tarkkanäköistä ymmärrystä ja pystyi viestimään kohderyhmän kokemuksista ​​ja kipupisteistä. Tarinankerronta on tehty hyvin, sovellus toimii ja sen tarkoitus on hyvin artikuloitu, ja tekninen ratkaisu on harkittu. Järjestelmien integrointi liittyy moniin nykyisiin terveydenhuollon ja muiden palveluiden ongelmiin ja voi olla skaalattavissa useaan käyttötarpeeseen”, tuomaristo toteaa.

"Ratkaisu keskittyy tiettyyn yhteisöön, mutta kun kyse on hoidon saatavuudesta ja terveyden sosiaalisista tekijöistä, se voi olla merkityksellinen monille muillekin riittämättömästi huomioiduille yhteisöille ja sitä voi olla mahdollista hyödyntää useilla alueilla."

Ryhmää ohjasi apulaisprofessori Nuria Solsona ja mentoroi professori Severi Uusitalo.

Lue lisää:

Student Service Design Challenge 2020

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Honorary doctors talks 2024
Palkinnot ja tunnustukset, Mediatiedotteet Julkaistu:

Viisi uutta tekniikan kunniatohtoria Aaltoon 2024

Kunniatohtorit vihitään juhlallisessa tohtoripromootiossa kesäkuussa.
Front and back covers of book called Unfolding Public Art. Text in red, book covers in sand colour.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
Kaksi perhosen muotoon taivutettua neuletekstiilinäytettä rinnakkain: toinen on harmaanruskea, toinen sähköisen vihreä.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

FinnCERES ja yhteispohjoismainen älytekstiilien tutkimushanke ovat esillä maailman kiertotalousfoorumissa Brysselissä

Messutapahtumassa nähdään uudenlaisia biotaloustuotteita sekä prototyyppejä lämpötilaan ja valoon reagoivista tekstiileistä.
Ursula von der Leyen pitämässä avajaispuhetta
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

New European Bauhaus -festivaali toi yhteen Euroopan päättäjiä ja monialaisen kestävän kehityksen asiantuntijoita

Aalto-yliopisto oli mukana New European Bauhaus -festivaalilla kestävää rakentamista käsittelevällä näyttelyllään Time out! Rethinking construction.