Venäjällä esimiehet vahtivat alaisiaan tiukasti

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa väittelevä Virpi Outila tutki kansainvälisen liiketoiminnan aineen väitöskirjassaan henkilöstön johtamista Venäjällä venäläisten sananlaskujen kautta.
”Venäläiset sananlaskut kuten "Luottamus hyvä, kontrolli paras." sekä "Minä olen päällikkö, sinä olet hölmö.” kuvastavat venäläistä maailmankuvaa ja selittävät osaltaan, miksi länsimaiset johtamiskäytännöt eivät välttämättä toimi Venäjällä”, Outila kertoo.
Henkilöstön osallistaminen ja vastuun antaminen työntekijöille edustavat niitä johtamiskäytäntöjä, joita suomalaisetkin Venäjällä toimivat yhtiöt pyrkivät usein edistämään. Venäläinen arvomaailma, mikä heijastuu juuri sananlaskuissa, on usein ristiriidassa länsimaisten arvojen kanssa.
Virheistä rangaistaan Venäjällä
Virpi Outilan tutkimus osoittaa, että Venäjällä esimiehen pääasiallinen rooli on antaa alaiselle tehtävät ja alaisen rooli on toteuttaa esimiehen antamat tehtävät. Lisäksi esimiehen kontrolli alaisista on hyvin intensiivistä ja jatkuvaa. Kontrollin tavoitteena on erityisesti alaisen tukeminen, mutta myös virheiden välttäminen.
”Virheitä on erilaisia.” -sananlasku kuvastaa venäläisen työyhteisön tapaa analysoida virheet perusteellisesti. Virheistä rankaisemista pidetään Venäjällä tärkeänä, koska oppiminen tapahtuu rangaistusten kautta. Venäläinen esimies ajattelee, että jos virheistä ei rangaista, työntekijä ei silloin tiedä tehneensä virheen. Tämän takia syyllinen virheisiin täytyy aina löytää”, Outila tähdentää.
Myös aloitteiden tekeminen kohtaa Venäjällä vastarintaa. Venäläinen sananlasku ”Aloite on rangaistava teko.” havainnollistaa Venäjällä vallitsevaa neuvostoajoilta peräisin olevaa ajattelutapaa, jonka mukaan aloitteita ei saa tehdä. Tämä periaate on iskostunut syvälle venäläisten mieliin. Mikäli aloitteita tehdään, ne tulee aina ensin sopia esimiehen kanssa. Lisäksi aloitteen tekijän tulee itse myös toteuttaa tekemänsä aloitteet.
”Sananlaskut kuvastavat perinteisiä arvoja, jotka muuttuvat hitaasti, jos lainkaan. Niinpä länsimaisten yhtiöiden onkin suositeltavaa huomioida paikallinen kulttuuri ja sopeuttaa toimintatapansa ja käytäntönsä kulloiseenkin ympäristöön, jolloin niiden toteuttaminen onnistuu parhaiten”, Outila toteaa.
Outilan väitöstutkimuksessaan hyödyntämät sananlaskut ovat ainutlaatuinen lähestymistapa tutkia kansainvälistä liiketoimintaa sekä kulttuurien välisiä eroja laajemminkin. Koska sananlaskuja käytetään Venäjällä runsaasti, muodostavat ne mielenkiintoisen tavan lisätä ymmärrystä venäläisten tavoista toimia ja selittää maailmaa.
Virpi Outilan väitöstilaisuus 18.11.2016
Lue lisää uutisia

Maisteriopiskelijoiden näyttely Suomen valokuvataiteen museossa
Valokuvataiteen pääaineen maisteriopiskelijoiden MoA in Photography 23 -näyttely on esillä 12. maaliskuuta asti.
Professori Ranja Hautamäki: ”Monimuotoinen kaupunkiluonto on keskeinen tekijä hyvinvoinnin ja hiilinielujen lisäämiseksi”
Maisema-arkkitehtuurin professori ratkoo ilmastonmuutoksen hillintää ja kaupunkiluonnon hiilinieluja koskevia kysymyksiä.
Marsin sää vaihtelee rajusti, mutta sen ilmasto ei ole muuttumassa
Väitöstutkimuksessaan Henrik Kahanpää myös kyseenalaistaa Marsin pölypyörteisiin liittyvän vallitsevan käsityksen. Tutkijana hän toivoo, että ihminen ei koskaan menisi Marsiin.