Uutiset

Uusi yritysyhteistyöprojekti luo tekoälyratkaisuja kaivosteollisuudelle

FCAI kehittää Metson ja yhteistyökumppaneiden kanssa tekoälymenetelmiä, jotka tukevat energiatehokkuutta ja kestävyyttä kaivostoiminnassa.
Data visualization showing charts and graphs
Esimerkki LightningChartin kehittämästä datavisualisoinnista.

Suomen tekoälykeskus FCAI on solminut uuden yrityskumppanuuden Metson, datan visualisointijärjestelmiin erikoistuneen LightningChart -yrityksen ja tekoälyn analytiikka-alusta Quvan kanssa. AIMODE -projekti luo tekoälyratkaisuja, jotka mm. parantavat energiatehokkuutta, kestävyyttä ja raaka-aineiden laatua kaivosteollisuudessa. Business Finlandin rahoittaman kolmivuotisen yhteistyön tavoite on kehittää uusia tekoälymenetelmiä, joiden avulla voidaan seurata ja optimoida kaikkia kaivosteollisuuden arvoketjun vaiheita.

Tehtaiden teolliset ohjausjärjestelmät ovat tuttuja FCAI-professori Simo Särkälle, joka pitää kaivosteollisuuden jatkumoa louhinnasta jalostukseen ja tuotekehitykseen hyvin samankaltaisena. ”Kyseessä ovat samat matemaattisen optimoinnin ongelmat, prosessimallit ja ohjausjärjestelmät, joita voidaan soveltaa kaivosteollisuudessa ja muillakin aloilla”, Särkkä selittää. ”Pyrimme ymmärtämään prosessia ja kehittämään siitä tehokkaamman ja kestävämmän sekä säästämään energiaa.”

Tekoälyn käyttö kaivosteollisuudessa tarjoaa muitakin mahdollisia hyötyjä. Älykäs automaatio voi lisätä työturvallisuutta, vähentää onnettomuusriskiä ja paikata kaivossektorin henkilöstö- ja osaamisvajetta. Tekoälyllä voidaan myös paremmin tunnistaa mineraaleja ja tehostaa malminjalostusta, mikä vähentää hävikkiä.

Kaivosteollisuus on uusi aluevaltaus Särkälle, tutkimusryhmän projektipäällikkö Lauri Palvalle ja tutkijatohtori, matemaatikko Christos Merkatasille, mutta heistä on jännittävää soveltaa osaamistaan tuntemattomalla alalla. Projektiin kuuluu myös tutkijoita Anssi Laukkasen tutkimusryhmästä VTT:ltä. Yhteistyökumppanit vierailevat Metson asiakkaiden kaivoksilla, missä toimintaa valvotaan satojen antureiden avulla. Särkän mukaan uusia laitteita ei tarvitse asentaa, sillä olemassa olevien antureiden datasta voi tehdä tehokkaampia laskelmia. Prosessien toiminnasta ja laadusta saadaan näin parempia arvioita.

Tavoitteena on kehittää reaaliaikainen tekoälyavusteinen kojetaulu, jolla voi kokonaisvaltaisesti seurata kaivostoimintaa. Metsolla on ennestään pitkälle kehitettyjä simulaattoreita. Näillä kaivoksen digikaksosilla voi kokeilla eri olosuhteita ja vaikutuksia kaivostoimintaan ennen varsinaisia muutoksia. FCAI:n tutkijat kehittävät tekoälymenetelmiä ja -sovelluksia, jotka kumppanit LightningChart ja Quva yhdistävät Metson työkaluihin.

Tutkijat:

Lue lisää:

FCAI

Suomen tekoälykeskus FCAI (ulkoinen linkki)

Suomen tekoälykeskus FCAI on osaamiskeskittymä, jonka ovat käynnistäneet Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto ja Teknologian tutkimuskeskus VTT. FCAI:n tavoitteena on kehittää uudenlaista tekoälyä, joka voi toimia ihmisen kanssa monimutkaisessa ympäristössä ja auttaa uudistamaan suomalaista teollisuutta. FCAI on yksi Suomen Akatemian lippulaivoista.

Nesteen jalostamo

Nesteen ja FCAI:n yhteistyö: kemiallisten reaktorien optimointi tekoälyn avulla

Suomen tekoälykeskus FCAI:n uudessa videosarjassa esitelyssä ensimmäisen Neste NAPCON.

Uutiset

Maailma kokee kaivosbuumin

Monien mineraalien kysyntä on jo nyt rajussa kasvussa. Energiajärjestö IEA:n arvion mukaan sähköauton akkujen perusraaka-aineen eli litiumin kysyntä yli 40-kertaistuu vuoteen 2040 mennessä.

Sähköistyvä yhteiskunta
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

aula
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Älyrakennukset, käyttäjäkokemus ja kestävyys: Talotekniikan avainasema 2030

Talotekniikka 2030 -ryhmän perustamisen pontimena oli rakentamisen muutos yhä teknisemmäksi ja siitä seuraava tarve muuttaa vakiintuneita toimintatapoja ja talotekniikan asemaa. Talotekniikan rooli rakentamisen arvoketjussa -tutkimus pureutui näihin ydinkysymyksiin. Haastattelimme tutkimuksen tekijöitä.
Veera Repka, photo by Veera Repka
Opinnot Julkaistu:

Veera Repka: Otaniemi-kuplaan imautuu helposti mukaan

"Jos joku kävelisi kengissäni samalla tapaa opintojen alkuvaiheessa, toivoisin, että hän ei yrittäisi heti saavuttaa kaikkea. Itselleen voi antaa aikaa ja käydä omalla painollaan asioita läpi."
vihreät liput, green flags. Kuva: Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Liikesivistysrahastolta merkittäviä apurahoja Aalto-yliopiston tutkijoille

Aalto-yliopisto saa yliopistoista suurimman tuen. Apurahan saa 62 projektia ja tuen suuruus on yhteensä 728 400 euroa.
Janne Naapuri
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

TkT Janne Naapuri sai Gustaf Kompan väitöskirjapalkinnon

Suomalaisten Kemistien Seuran Gust. Kompan vuoden 2023 väitöskirjapalkinto myönnettiin tekniikan tohtori Janne Naapurille Aalto-yliopistosta ja tekniikan tohtori Jussi Isokuorttille Tampereen teknillisestä yliopistosta.