Uutiset

Uusi yritysyhteistyöprojekti luo tekoälyratkaisuja kaivosteollisuudelle

FCAI kehittää Metson ja yhteistyökumppaneiden kanssa tekoälymenetelmiä, jotka tukevat energiatehokkuutta ja kestävyyttä kaivostoiminnassa.
Data visualization showing charts and graphs
Esimerkki LightningChartin kehittämästä datavisualisoinnista.

Suomen tekoälykeskus FCAI on solminut uuden yrityskumppanuuden Metson, datan visualisointijärjestelmiin erikoistuneen LightningChart -yrityksen ja tekoälyn analytiikka-alusta Quvan kanssa. AIMODE -projekti luo tekoälyratkaisuja, jotka mm. parantavat energiatehokkuutta, kestävyyttä ja raaka-aineiden laatua kaivosteollisuudessa. Business Finlandin rahoittaman kolmivuotisen yhteistyön tavoite on kehittää uusia tekoälymenetelmiä, joiden avulla voidaan seurata ja optimoida kaikkia kaivosteollisuuden arvoketjun vaiheita.

Tehtaiden teolliset ohjausjärjestelmät ovat tuttuja FCAI-professori Simo Särkälle, joka pitää kaivosteollisuuden jatkumoa louhinnasta jalostukseen ja tuotekehitykseen hyvin samankaltaisena. ”Kyseessä ovat samat matemaattisen optimoinnin ongelmat, prosessimallit ja ohjausjärjestelmät, joita voidaan soveltaa kaivosteollisuudessa ja muillakin aloilla”, Särkkä selittää. ”Pyrimme ymmärtämään prosessia ja kehittämään siitä tehokkaamman ja kestävämmän sekä säästämään energiaa.”

Tekoälyn käyttö kaivosteollisuudessa tarjoaa muitakin mahdollisia hyötyjä. Älykäs automaatio voi lisätä työturvallisuutta, vähentää onnettomuusriskiä ja paikata kaivossektorin henkilöstö- ja osaamisvajetta. Tekoälyllä voidaan myös paremmin tunnistaa mineraaleja ja tehostaa malminjalostusta, mikä vähentää hävikkiä.

Kaivosteollisuus on uusi aluevaltaus Särkälle, tutkimusryhmän projektipäällikkö Lauri Palvalle ja tutkijatohtori, matemaatikko Christos Merkatasille, mutta heistä on jännittävää soveltaa osaamistaan tuntemattomalla alalla. Projektiin kuuluu myös tutkijoita Anssi Laukkasen tutkimusryhmästä VTT:ltä. Yhteistyökumppanit vierailevat Metson asiakkaiden kaivoksilla, missä toimintaa valvotaan satojen antureiden avulla. Särkän mukaan uusia laitteita ei tarvitse asentaa, sillä olemassa olevien antureiden datasta voi tehdä tehokkaampia laskelmia. Prosessien toiminnasta ja laadusta saadaan näin parempia arvioita.

Tavoitteena on kehittää reaaliaikainen tekoälyavusteinen kojetaulu, jolla voi kokonaisvaltaisesti seurata kaivostoimintaa. Metsolla on ennestään pitkälle kehitettyjä simulaattoreita. Näillä kaivoksen digikaksosilla voi kokeilla eri olosuhteita ja vaikutuksia kaivostoimintaan ennen varsinaisia muutoksia. FCAI:n tutkijat kehittävät tekoälymenetelmiä ja -sovelluksia, jotka kumppanit LightningChart ja Quva yhdistävät Metson työkaluihin.

Tutkijat:

Lue lisää:

FCAI

Suomen tekoälykeskus FCAI (ulkoinen linkki)

Suomen tekoälykeskus FCAI on osaamiskeskittymä, jonka ovat käynnistäneet Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto ja Teknologian tutkimuskeskus VTT. FCAI:n tavoitteena on kehittää uudenlaista tekoälyä, joka voi toimia ihmisen kanssa monimutkaisessa ympäristössä ja auttaa uudistamaan suomalaista teollisuutta. FCAI on yksi Suomen Akatemian lippulaivoista.

Nesteen jalostamo

Nesteen ja FCAI:n yhteistyö: kemiallisten reaktorien optimointi tekoälyn avulla

Suomen tekoälykeskus FCAI:n uudessa videosarjassa esitelyssä ensimmäisen Neste NAPCON.

Uutiset

Maailma kokee kaivosbuumin

Monien mineraalien kysyntä on jo nyt rajussa kasvussa. Energiajärjestö IEA:n arvion mukaan sähköauton akkujen perusraaka-aineen eli litiumin kysyntä yli 40-kertaistuu vuoteen 2040 mennessä.

Sähköistyvä yhteiskunta
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

People at the campus
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

CESAER Task Force Openness of Science and Technology vierailee Aallossa

Aalto-yliopisto järjestää CESAER Task Force Openness of Science and Technologyn tapaamisen 16.–17.4.2024.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Aalto-yliopisto järjestää Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 yhdessä Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisen koordinaation ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kanssa.
Jukka Pekola, kuva: Riitta Supperi, Suomen Kulttuurirahasto
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Jukka Pekolalle Suomen Kulttuurirahaston palkinto – ”kvantti kiinnostaa tiede- tai scifi-maailmaa laajemmin”

Professori Jukka Pekola saa Suomen Kulttuurirahaston palkinnon kvanttiteknologiatutkimuksen pitkäaikaisesta edistämisestä ja osallistumisesta ihmiskunnan haasteiden ratkaisemiseen.
Eemeli Mölsä saa tohtorinhatun
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Tohtoritason osaamiselle on tarvetta, kun ABB valmistautuu vihreään loikkaan

Aalto-yliopiston ja ABB:n yhteisissä väitöstutkimushankkeissa koulutetaan tohtoreita, joilla on huippuosaamista tulevaisuuden menestystuotteiden kehittämiseen.