Uutiset

Uusi tohtorikoulutusohjelma keskittyy radioaaltojen energiatehokkuuteen

Nokian lahjoitus Aalto-yliopistolle kohdistuu tulevaisuuden matkaviestinjärjestelmiin ja erityisesti laitekehityksen tutkimukseen.
 Tutkimustyössä hyödynnetään Aalto-yliopiston radiokaiutonta huonetta Otaniemessä. Kuva: Aalto-yliopisto / Unto Rautio
Tutkimustyössä hyödynnetään Aalto-yliopiston radiokaiutonta huonetta Otaniemessä. Kuva: Aalto-yliopisto / Unto Rautio

Nokian ja Aallon yhteinen XG tohtorikoulu käynnistyy tänä vuonna. Nokian lahjoituksen avulla käynnistetty ohjelma keskittyy tulevaisuuden matkaviestinjärjestelmien laitekehitykseen, ja niissä erityisesti energiatehokkaiden integroitujen mikropiirien ja antennijärjestelmien suunnitteluun ja rakentamiseen. Laitteiston energiatehokas suunnittelu vaikuttaa tulevaisuudessa esimerkiksi 6G:n ja IoT:n kehitykseen eri aloilla kuten verkkoviestinnässä, liikenteessä ja terveydenhuollossa. Tohtorikoulutuksen nimessä oleva XG viittaa nimenomaan tuleviin matkaviestinjärjestelmien sukupolviin ja niihin liittyviin laitteisiin.

Elektroniikan ja nanotekniikan laitosjohtaja ja professori Jussi Ryynänen kertoo, että tohtorikoulun avulla Suomelle ja koko Euroopalle keskeinen osaamisalue tulevaisuuden verkoissa vahvistuu entisestään.

”Käyttökohteiden laajentuminen eri aloille on Suomelle iso mahdollisuus panostaa jo ennestään vahvaan laitteisto- ja ICT-osaamiseemme. Tavoitteemme on, että opiskelijoilla on tietoa, jota teollisuus tarvitsee tulevaisuudessa”, hän sanoo.

Nokian lahjoitus mahdollistaa pitkäjänteisen ja akateemisesti vapaan tutkimuksen sekä tarjoaa opiskelijoille mielenkiintoisen ja konkreettisen tavan lähestyä aihetta. Nokian panostukset radiolaitteisiin ja järjestelmäpiirien kehitykseen otetaan ilolla vastaan Otaniemessä.

”Radiolaitteissa tutkimuksen painopistealueet ovat korkeammat taajuudet ja älykkäämmät antennit, joiden avulla tietoa voidaan siirtää ja radioaaltoenergiaa voidaan kohdistaa paremmin, siten että saavutetaan sekä suurempi tiedonsiirtonopeus että energiatehokkuus”, radiotekniikan professori Ville Viikari toteaa.

”Kun lähestymme vuotta 2030, mobiilidatan määrä tulee kasvamaan eksponentiaalisesti. 6G:n kehitys vaatii uudenlaista ajattelua radiolaitteiden suunnittelussa. Olemme innoissamme Aalto-yliopiston kanssa käynnistämästämme XG-tohtorikoulutusohjelmasta, joka auttaa edistämään innovaatioita ja ajamaan teknologian kehitystä eteenpäin”, kommentoi Ari Kynäslahti, Nokian Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän strategia- ja teknologiajohtaja.

Ensimmäiset tohtoriopiskelijat on jo rekrytoitu ohjelmaan loppuvuodesta 2022. Ensimmäisiä tuloksia odotetaan jo tänä vuonna ja uutta tutkimustietoa pyritään hyödyntämään nopealla aikataululla. Aalto-yliopisto rekrytoi tohtoriopiskelijoita professori Viikarin ja Ryynäsen tutkimusryhmien lisäksi professori Katsuyuki Hanedan tutkimusryhmään.

Pitkäjänteistä yhteistyötä

Nokia on jo vuosikymmeniä ollut tärkeä kumppani Aallolle ja sen edeltäjäkorkeakouluille. Meneillään on noin 20 yhteistä tutkimusprojektia, joissa on mukana professoreita, tutkijatohtoreita sekä tohtori- ja maisteriopiskelijoita. Projekteissa paneudutaan muun muassa 5G-teknologiaan, signaalinkäsittelyyn, antenniteknologiaan, tekoälyyn, koneoppimiseen, esineiden internetiin, mobiilipilvipalveluihin ja materiaaleihin. Nokia on myös merkittävä Aallon alumnien ja opiskelijoiden työnantaja.

Kesäkuussa 2022 päättyneessä valtion vastinrahakampanjassa Nokia lahjoitti Aallon tekniikan alalle 500 000 euroa. Lahjoituksella rahoitetaan kvanttiteknologiaa ja 6G/XG-teknologiaa tutkivia tohtoriohjelmia.

Nokia
Communications
Phone: +358 10 448 4900
Email: [email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Shcool of Business alumna Riikka Davidkin
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Riikka Davidkin: Vaikuttavuus on työni keskiössä – emme tee mitään, jos sillä ei ole mahdollista ensisijaisesti saada aikaan positiivista vaikutusta yhteiskunnassa

Alumnimme Riikka Davidkin haaveili jo lapsena kansainvälisestä urasta. Nyt New Yorkissa Social Financella impact-rahastoihin sijoittavan tiimin vetäjänä hän kokee suurta merkityksellisyyttä työssään, sillä kokee, että juuri rahoitussektori on parhaiten asemoitunut vaikuttamaan aikamme isojen ongelmien ratkaisemiseen.
Students sitting at Aalto University School of Business
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:
Karttagrafiikka, jossa näkyy Mekong-jokea ja korkeuseroja.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Tutkija Marko Kallio palkittiin Britanniassa Mekong-joen kartastaan

Voittoon yltänyt työ on tarinallinen seikkailu läpi Mekong-joen.
Welcome Evenig 2023 panel discussion.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Uudet Kauppiksen opiskelijat tapasivat alumneja Welcome Evening -tapahtumassa

Uudet Kauppiksen opiskelijat saivat tietoa työelämästä alumneilta Welcome Evening -tapahtumassa.