Uutiset

Uusi tohtorikoulutusohjelma keskittyy radioaaltojen energiatehokkuuteen

Nokian lahjoitus Aalto-yliopistolle kohdistuu tulevaisuuden matkaviestinjärjestelmiin ja erityisesti laitekehityksen tutkimukseen.
 Tutkimustyössä hyödynnetään Aalto-yliopiston radiokaiutonta huonetta Otaniemessä. Kuva: Aalto-yliopisto / Unto Rautio
Tutkimustyössä hyödynnetään Aalto-yliopiston radiokaiutonta huonetta Otaniemessä. Kuva: Aalto-yliopisto / Unto Rautio

Nokian ja Aallon yhteinen XG tohtorikoulu käynnistyy tänä vuonna. Nokian lahjoituksen avulla käynnistetty ohjelma keskittyy tulevaisuuden matkaviestinjärjestelmien laitekehitykseen, ja niissä erityisesti energiatehokkaiden integroitujen mikropiirien ja antennijärjestelmien suunnitteluun ja rakentamiseen. Laitteiston energiatehokas suunnittelu vaikuttaa tulevaisuudessa esimerkiksi 6G:n ja IoT:n kehitykseen eri aloilla kuten verkkoviestinnässä, liikenteessä ja terveydenhuollossa. Tohtorikoulutuksen nimessä oleva XG viittaa nimenomaan tuleviin matkaviestinjärjestelmien sukupolviin ja niihin liittyviin laitteisiin.

Elektroniikan ja nanotekniikan laitosjohtaja ja professori Jussi Ryynänen kertoo, että tohtorikoulun avulla Suomelle ja koko Euroopalle keskeinen osaamisalue tulevaisuuden verkoissa vahvistuu entisestään.

”Käyttökohteiden laajentuminen eri aloille on Suomelle iso mahdollisuus panostaa jo ennestään vahvaan laitteisto- ja ICT-osaamiseemme. Tavoitteemme on, että opiskelijoilla on tietoa, jota teollisuus tarvitsee tulevaisuudessa”, hän sanoo.

Nokian lahjoitus mahdollistaa pitkäjänteisen ja akateemisesti vapaan tutkimuksen sekä tarjoaa opiskelijoille mielenkiintoisen ja konkreettisen tavan lähestyä aihetta. Nokian panostukset radiolaitteisiin ja järjestelmäpiirien kehitykseen otetaan ilolla vastaan Otaniemessä.

”Radiolaitteissa tutkimuksen painopistealueet ovat korkeammat taajuudet ja älykkäämmät antennit, joiden avulla tietoa voidaan siirtää ja radioaaltoenergiaa voidaan kohdistaa paremmin, siten että saavutetaan sekä suurempi tiedonsiirtonopeus että energiatehokkuus”, radiotekniikan professori Ville Viikari toteaa.

”Kun lähestymme vuotta 2030, mobiilidatan määrä tulee kasvamaan eksponentiaalisesti. 6G:n kehitys vaatii uudenlaista ajattelua radiolaitteiden suunnittelussa. Olemme innoissamme Aalto-yliopiston kanssa käynnistämästämme XG-tohtorikoulutusohjelmasta, joka auttaa edistämään innovaatioita ja ajamaan teknologian kehitystä eteenpäin”, kommentoi Ari Kynäslahti, Nokian Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän strategia- ja teknologiajohtaja.

Ensimmäiset tohtoriopiskelijat on jo rekrytoitu ohjelmaan loppuvuodesta 2022. Ensimmäisiä tuloksia odotetaan jo tänä vuonna ja uutta tutkimustietoa pyritään hyödyntämään nopealla aikataululla. Aalto-yliopisto rekrytoi tohtoriopiskelijoita professori Viikarin ja Ryynäsen tutkimusryhmien lisäksi professori Katsuyuki Hanedan tutkimusryhmään.

Pitkäjänteistä yhteistyötä

Nokia on jo vuosikymmeniä ollut tärkeä kumppani Aallolle ja sen edeltäjäkorkeakouluille. Meneillään on noin 20 yhteistä tutkimusprojektia, joissa on mukana professoreita, tutkijatohtoreita sekä tohtori- ja maisteriopiskelijoita. Projekteissa paneudutaan muun muassa 5G-teknologiaan, signaalinkäsittelyyn, antenniteknologiaan, tekoälyyn, koneoppimiseen, esineiden internetiin, mobiilipilvipalveluihin ja materiaaleihin. Nokia on myös merkittävä Aallon alumnien ja opiskelijoiden työnantaja.

Kesäkuussa 2022 päättyneessä valtion vastinrahakampanjassa Nokia lahjoitti Aallon tekniikan alalle 500 000 euroa. Lahjoituksella rahoitetaan kvanttiteknologiaa ja 6G/XG-teknologiaa tutkivia tohtoriohjelmia.

Nokia
Communications
Phone: +358 10 448 4900
Email: [email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Harald Herlin Learning Center
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Oppimiskeskuksessa pilotoidaan 19.8.2024 alkaen uusia aukioloaikoja.

Opiskelijoiden ja henkilöstön mahdollisuudet käyttää tiloja ja kokoelmia laajentuvat.
Joukko ihmisiä kävelee Lehmuskujaa pitkin kesällä
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Vahva kokonaistulos: Suomen Akatemialta 27,5 miljoonaa euroa tutkimukseen

Akatemiatutkija- ja akatemiahankerahoituksen sai yhteensä 52 aaltolaista. Aalto-yliopistolle myönnetty rahoitus on kokonaisuudessaan 27,5 miljoonaa euroa.
Aallon logo talon katolla
Nimitykset Julkaistu:

Neljä uutta professoria Insinööritieteiden korkeakouluun

Työelämäprofessorit Hannele Holttinen ja Teemu Manderbacka sekä apulaisprofessorit Mikko Suominen ja Risto Ojala nimitettiin professorien urapolulle tammi-kesäkuun 2024 aikana.
A logo. Photo: Mikko Raskinen
Nimitykset, Yhteistyö Julkaistu:

Kolme uutta professoria Sähkötekniikan korkeakouluun

Apulaisprofessorit Gopika Premsankar ja Johannes Arend sekä associate professori Marko Kosunen nimitettiin professorien urapolulle tammi-kesäkuun 2024 aikana.