Uutiset

Uusi tohtorikoulutusohjelma keskittyy radioaaltojen energiatehokkuuteen

Nokian lahjoitus Aalto-yliopistolle kohdistuu tulevaisuuden matkaviestinjärjestelmiin ja erityisesti laitekehityksen tutkimukseen.
 Tutkimustyössä hyödynnetään Aalto-yliopiston radiokaiutonta huonetta Otaniemessä. Kuva: Aalto-yliopisto / Unto Rautio
Tutkimustyössä hyödynnetään Aalto-yliopiston radiokaiutonta huonetta Otaniemessä. Kuva: Aalto-yliopisto / Unto Rautio

Nokian ja Aallon yhteinen XG tohtorikoulu käynnistyy tänä vuonna. Nokian lahjoituksen avulla käynnistetty ohjelma keskittyy tulevaisuuden matkaviestinjärjestelmien laitekehitykseen, ja niissä erityisesti energiatehokkaiden integroitujen mikropiirien ja antennijärjestelmien suunnitteluun ja rakentamiseen. Laitteiston energiatehokas suunnittelu vaikuttaa tulevaisuudessa esimerkiksi 6G:n ja IoT:n kehitykseen eri aloilla kuten verkkoviestinnässä, liikenteessä ja terveydenhuollossa. Tohtorikoulutuksen nimessä oleva XG viittaa nimenomaan tuleviin matkaviestinjärjestelmien sukupolviin ja niihin liittyviin laitteisiin.

Elektroniikan ja nanotekniikan laitosjohtaja ja professori Jussi Ryynänen kertoo, että tohtorikoulun avulla Suomelle ja koko Euroopalle keskeinen osaamisalue tulevaisuuden verkoissa vahvistuu entisestään.

”Käyttökohteiden laajentuminen eri aloille on Suomelle iso mahdollisuus panostaa jo ennestään vahvaan laitteisto- ja ICT-osaamiseemme. Tavoitteemme on, että opiskelijoilla on tietoa, jota teollisuus tarvitsee tulevaisuudessa”, hän sanoo.

Nokian lahjoitus mahdollistaa pitkäjänteisen ja akateemisesti vapaan tutkimuksen sekä tarjoaa opiskelijoille mielenkiintoisen ja konkreettisen tavan lähestyä aihetta. Nokian panostukset radiolaitteisiin ja järjestelmäpiirien kehitykseen otetaan ilolla vastaan Otaniemessä.

”Radiolaitteissa tutkimuksen painopistealueet ovat korkeammat taajuudet ja älykkäämmät antennit, joiden avulla tietoa voidaan siirtää ja radioaaltoenergiaa voidaan kohdistaa paremmin, siten että saavutetaan sekä suurempi tiedonsiirtonopeus että energiatehokkuus”, radiotekniikan professori Ville Viikari toteaa.

”Kun lähestymme vuotta 2030, mobiilidatan määrä tulee kasvamaan eksponentiaalisesti. 6G:n kehitys vaatii uudenlaista ajattelua radiolaitteiden suunnittelussa. Olemme innoissamme Aalto-yliopiston kanssa käynnistämästämme XG-tohtorikoulutusohjelmasta, joka auttaa edistämään innovaatioita ja ajamaan teknologian kehitystä eteenpäin”, kommentoi Ari Kynäslahti, Nokian Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän strategia- ja teknologiajohtaja.

Ensimmäiset tohtoriopiskelijat on jo rekrytoitu ohjelmaan loppuvuodesta 2022. Ensimmäisiä tuloksia odotetaan jo tänä vuonna ja uutta tutkimustietoa pyritään hyödyntämään nopealla aikataululla. Aalto-yliopisto rekrytoi tohtoriopiskelijoita professori Viikarin ja Ryynäsen tutkimusryhmien lisäksi professori Katsuyuki Hanedan tutkimusryhmään.

Pitkäjänteistä yhteistyötä

Nokia on jo vuosikymmeniä ollut tärkeä kumppani Aallolle ja sen edeltäjäkorkeakouluille. Meneillään on noin 20 yhteistä tutkimusprojektia, joissa on mukana professoreita, tutkijatohtoreita sekä tohtori- ja maisteriopiskelijoita. Projekteissa paneudutaan muun muassa 5G-teknologiaan, signaalinkäsittelyyn, antenniteknologiaan, tekoälyyn, koneoppimiseen, esineiden internetiin, mobiilipilvipalveluihin ja materiaaleihin. Nokia on myös merkittävä Aallon alumnien ja opiskelijoiden työnantaja.

Kesäkuussa 2022 päättyneessä valtion vastinrahakampanjassa Nokia lahjoitti Aallon tekniikan alalle 500 000 euroa. Lahjoituksella rahoitetaan kvanttiteknologiaa ja 6G/XG-teknologiaa tutkivia tohtoriohjelmia.

Nokia
Communications
Phone: +358 10 448 4900
Email: [email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Seminariin osallistujia kuuntelemassa esityksiä.
Yhteistyö Julkaistu:

Suomen ja Yhdysvaltojen välinen biotuotealan yhteistyö vahvistuu – puulle lisäarvoa innovatiivisista biomateriaaleista

Suomessa vieraili toukokuun lopulla laaja yhdysvaltalaisdelegaatio, joka tutustui maamme metsä- ja puusektoriosaamiseen. Aalto-yliopiston ja VTT:n lippulaivahanke FinnCERES on mukana kehittämässä uutta liiketoimintaa biopohjaisten materiaali-innovaatioiden avulla.
Sofia Guridi pictured in a lab setting.
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Sofia Guridi muotoilee maailmaa paremmaksi älykkäiden tekstiilien avulla

Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskuksen tohtoriopiskelija Sofia Guridi haluaa luoda bio-pohjaisia älytekstiilejä, jotka auttavat ihmisten arjen parantamisessa.
A dog and two researchers. Photo: Aalto University/Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

PAWWS – People and Animal Wellbeing at Work and in Society -konsortiohankkeelle merkittävä rahoitus Suomen Akatemialta

Aalto-yliopiston apulaisprofessori Astrid Huopalainen, Hankenin apulaisprofessori Linda Tallberg ja Helsingin yliopiston dosentti Anna Hielm-Björkman ovat hankkeen vastuullisia tutkijoita.
Alma Median projektitiimi, Aalto BIZ
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Vastuullisuus on tärkeä osa asumisen digitaalisia palveluita

Opiskelijat tekivät Alma Medialle yritysprojektin, jossa he kartoittivat asumisen digitaalisia palveluita kestävän kehityksen näkökulmasta.