Uutiset

Uusi avoin verkkokurssi: Ratkaisuja ilmastokriisiin arkkitehtuurin historiasta

Ilmastokriisi vaatii kestäviä ratkaisuja rakentamisessa. Apu voi löytyä historiasta ja perinteisestä rakentamisesta. Aalto-yliopiston uusi avoin verkkokurssi nostaa esiin arkkitehtuurin historian ajankohtaisia teemoja.
Aalto University U block architecture, lobby

Minkälaisia ajallisia kerrostumia suomalaisessa hirsirakennuksessa on? Millainen kriteeri kauneus on rakennuksia arvioitaessa? Pitäisikö virtuaalimaailmojen arkkitehtuuria suojella? Voisiko alkuperäiskansojen arkkitehtuuri toimia kestävän rakentamisen esikuvana?

Rakentaminen on ilmastokriisin kannalta keskeinen ala. Suomen päästöistä valtaosa tulee rakentamisesta tai rakennuksista ja rakentaminen tuottaa yli kolmanneksen päästöistä. Ekologinen kestävyys on kysymys, jonka parissa jokainen arkkitehti päivittäin työskentelee.

Kestäviä ratkaisuja rakentamisessa voidaan löytää historiasta. Tämä tarkoittaa merkittäviltä osin vanhan rakennuskannan säilyttämistä ja ratkaisujen etsimistä perinteisestä rakentamisesta.

Taustatietoa, näkökulmia ja ratkaisuja tarjoaa Aalto-yliopiston uusi, kaikille avoin ja ilmainen verkkokurssi Arkkitehtuurin historia – mikä on aina ajankohtaista?

”Arkkitehtuurin historia on arkipäiväinen osa arkkitehdin työtä ja ala on sidoksissa jokapäiväisessä yhteiskunnallisessa keskustelussa esillä oleviin kysymyksiin. Kurssilla käsiteltävät teemat ovat aina ajankohtaisia ja siksi tärkeitä. Erityisesti kiertotalouden ja rakennusperinnön näkökulmiin arkkitehtuurin ja rakentamisen perinteisillä opeilla on paljon annettavaa”, kertoo arkkitehtuurin historian ja restauroinnin apulaisprofessori Panu Savolainen.

Kestävyyden lisäksi verkkokurssilla tarkastellaan esimerkiksi arkkitehtuurin arvokysymyksiä ja osallistuja pääsee muun muassa testaamaan, kuinka hänen omat kauneuskäsityksensä sijoittuvat suhteessa muiden kurssille osallistuneiden käsitysten kanssa. Myös rakennussuojelun käytännöt ja yhteiskunnalliset ulottuvuudet tulevat tutuiksi.

Kurssi sopii kaikille aiheesta kiinnostuneille. Sen voi suorittaa itsenäisesti omassa tahdissaan tai opettajan johdolla esimerkiksi lukiossa. Kurssi on myös osa Aalto-yliopiston arkkitehtuurin historian ja restauroinnin opintoja.

Arkkitehtuurin historiaan paneudutaan videoiden, äänitteiden, tekstien ja kuvien avulla. Tieto tarjoillaan vuorovaikutteisesti ja osallistuja pääsee testaamaan oppimaansa ja myös soveltamaan sitä pohdintatehtävissä. Tieto-osuuksien välissä on mahdollista kerrata oppimaansa tietovisoilla ja tehtävillä. Verkkokurssi on toteutettu yhteistyössä Ixir-verkkokurssit Oy:n kanssa.

Lisätietoja: 

Apulaisprofessori Panu Savolainen, Aalto-yliopisto, [email protected], 050 475 6727

Avoin verkkokurssi: Ratkaisuja ilmastokriisiin arkkitehtuurin historiasta

Ilmastokriisi vaatii kestäviä ratkaisuja rakentamisessa. Apu voi löytyä historiasta ja perinteisestä rakentamisesta. Aalto-yliopiston kaikille avoin verkkokurssi nostaa esiin arkkitehtuurin historian ajankohtaisia teemoja.

Arkkitehtuurin historia
avoin verkkokurssi arkkitehtuurin historiasta tarjoaa ratkaisuja ilmastokriisiin
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Helsingin Metalliteollisuuden Piiriyhdistyksen hallitus Kauppakorkeakoululla
Yliopisto Julkaistu:

Helsingin Metalliteollisuuden Piiriyhdistys lakkauttaa toimintansa ja lahjoittaa varansa omistajuuteen

Perheyrityksiä edustavat hallitusjäsenet toivovat, että toimintaympäristö olisi pienempienkin yritysten omistajille kannustava.
NASAn Curiosity-mönkijä kuvaama pölypyörre Marsin Gale-kraatterissa. Kuvankäsittely: Henrik Kahanpää. Alkuperäinen kuva: NASA / JPL-Caltech
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Marsin sää vaihtelee rajusti, mutta sen ilmasto ei ole muuttumassa

Väitöstutkimuksessaan Henrik Kahanpää myös kyseenalaistaa Marsin pölypyörteisiin liittyvän vallitsevan käsityksen. Tutkijana hän toivoo, että ihminen ei koskaan menisi Marsiin.
Aalto BIZ Homecoming Day 27.1.2023
Yliopisto Julkaistu:

Kauppakorkeakoulun Homecoming Day kutsui alumnit ensimmäistä kertaa Otaniemeen

Seminaarin pääpuhuja, Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark painotti esityksessään yhteistyön tekemisen tärkeyttä.
A portrait of Laureen Mahler.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Laureen Mahler luo origamitaitosten avulla biopohjaisia ja myös katseita kestäviä pakkauksia

Monet pakkausteollisuuden tuotteet perustuvat muoviin ja muihin fossiilipohjaisiin materiaaleihin. Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskuksessa kehitetään origamitaitoksiin perustuvia ekologisia pakkausratkaisuja, joilla on arvoa myös kauniina esineinä.