Uutiset

Uusi avoin verkkokurssi: Ratkaisuja ilmastokriisiin arkkitehtuurin historiasta

Ilmastokriisi vaatii kestäviä ratkaisuja rakentamisessa. Apu voi löytyä historiasta ja perinteisestä rakentamisesta. Aalto-yliopiston uusi avoin verkkokurssi nostaa esiin arkkitehtuurin historian ajankohtaisia teemoja.
Aalto University U block architecture, lobby

Minkälaisia ajallisia kerrostumia suomalaisessa hirsirakennuksessa on? Millainen kriteeri kauneus on rakennuksia arvioitaessa? Pitäisikö virtuaalimaailmojen arkkitehtuuria suojella? Voisiko alkuperäiskansojen arkkitehtuuri toimia kestävän rakentamisen esikuvana?

Rakentaminen on ilmastokriisin kannalta keskeinen ala. Suomen päästöistä valtaosa tulee rakentamisesta tai rakennuksista ja rakentaminen tuottaa yli kolmanneksen päästöistä. Ekologinen kestävyys on kysymys, jonka parissa jokainen arkkitehti päivittäin työskentelee.

Kestäviä ratkaisuja rakentamisessa voidaan löytää historiasta. Tämä tarkoittaa merkittäviltä osin vanhan rakennuskannan säilyttämistä ja ratkaisujen etsimistä perinteisestä rakentamisesta.

Taustatietoa, näkökulmia ja ratkaisuja tarjoaa Aalto-yliopiston uusi, kaikille avoin ja ilmainen verkkokurssi Arkkitehtuurin historia – mikä on aina ajankohtaista?

”Arkkitehtuurin historia on arkipäiväinen osa arkkitehdin työtä ja ala on sidoksissa jokapäiväisessä yhteiskunnallisessa keskustelussa esillä oleviin kysymyksiin. Kurssilla käsiteltävät teemat ovat aina ajankohtaisia ja siksi tärkeitä. Erityisesti kiertotalouden ja rakennusperinnön näkökulmiin arkkitehtuurin ja rakentamisen perinteisillä opeilla on paljon annettavaa”, kertoo arkkitehtuurin historian ja restauroinnin apulaisprofessori Panu Savolainen.

Kestävyyden lisäksi verkkokurssilla tarkastellaan esimerkiksi arkkitehtuurin arvokysymyksiä ja osallistuja pääsee muun muassa testaamaan, kuinka hänen omat kauneuskäsityksensä sijoittuvat suhteessa muiden kurssille osallistuneiden käsitysten kanssa. Myös rakennussuojelun käytännöt ja yhteiskunnalliset ulottuvuudet tulevat tutuiksi.

Kurssi sopii kaikille aiheesta kiinnostuneille. Sen voi suorittaa itsenäisesti omassa tahdissaan tai opettajan johdolla esimerkiksi lukiossa. Kurssi on myös osa Aalto-yliopiston arkkitehtuurin historian ja restauroinnin opintoja.

Arkkitehtuurin historiaan paneudutaan videoiden, äänitteiden, tekstien ja kuvien avulla. Tieto tarjoillaan vuorovaikutteisesti ja osallistuja pääsee testaamaan oppimaansa ja myös soveltamaan sitä pohdintatehtävissä. Tieto-osuuksien välissä on mahdollista kerrata oppimaansa tietovisoilla ja tehtävillä. Verkkokurssi on toteutettu yhteistyössä Ixir-verkkokurssit Oy:n kanssa.

Lisätietoja: 

Apulaisprofessori Panu Savolainen, Aalto-yliopisto, [email protected], 050 475 6727

Avoin verkkokurssi: Ratkaisuja ilmastokriisiin arkkitehtuurin historiasta

Ilmastokriisi vaatii kestäviä ratkaisuja rakentamisessa. Apu voi löytyä historiasta ja perinteisestä rakentamisesta. Aalto-yliopiston kaikille avoin verkkokurssi nostaa esiin arkkitehtuurin historian ajankohtaisia teemoja.

Arkkitehtuurin historia
avoin verkkokurssi arkkitehtuurin historiasta tarjoaa ratkaisuja ilmastokriisiin
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Kuva Maija Keskisestä
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Maija Keskinen: Pidän uusien asioiden oppimisesta ja kokeilemisesta

Alumnimme Maija Keskinen tiesi alusta saakka haluavansa opiskella taloustiedettä. ”Mielekäs työ on minulle merkinnyt sitä, että tunnen voivani palvella yhteiskuntaa ja tehdä oman osani, jotta julkisessa toiminnassa tehdyt päätökset perustuisivat mahdollisimman laadukkaaseen tietopohjaan”, Keskinen kertoo.
Lara Ejtehadian, Patrick Rinke, and Ilari Lähteenmäki sitting with coffee mugs and smiling to the camera.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 voittaja – Aalto Materials Digitalization Platform (AMAD)

Haastattelimme Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon voittajia AMAD-tiimistä.
People at the campus
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

CESAER Task Force Openness of Science and Technology vierailee Aallossa

Aalto-yliopisto järjestää CESAER Task Force Openness of Science and Technologyn tapaamisen 16.–17.4.2024.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Aalto-yliopisto järjestää Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 yhdessä Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisen koordinaation ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kanssa.