Uutiset

Uusi avoin verkkokurssi: Ratkaisuja ilmastokriisiin arkkitehtuurin historiasta

Ilmastokriisi vaatii kestäviä ratkaisuja rakentamisessa. Apu voi löytyä historiasta ja perinteisestä rakentamisesta. Aalto-yliopiston uusi avoin verkkokurssi nostaa esiin arkkitehtuurin historian ajankohtaisia teemoja.
Aalto University U block architecture, lobby

Minkälaisia ajallisia kerrostumia suomalaisessa hirsirakennuksessa on? Millainen kriteeri kauneus on rakennuksia arvioitaessa? Pitäisikö virtuaalimaailmojen arkkitehtuuria suojella? Voisiko alkuperäiskansojen arkkitehtuuri toimia kestävän rakentamisen esikuvana?

Rakentaminen on ilmastokriisin kannalta keskeinen ala. Suomen päästöistä valtaosa tulee rakentamisesta tai rakennuksista ja rakentaminen tuottaa yli kolmanneksen päästöistä. Ekologinen kestävyys on kysymys, jonka parissa jokainen arkkitehti päivittäin työskentelee.

Kestäviä ratkaisuja rakentamisessa voidaan löytää historiasta. Tämä tarkoittaa merkittäviltä osin vanhan rakennuskannan säilyttämistä ja ratkaisujen etsimistä perinteisestä rakentamisesta.

Taustatietoa, näkökulmia ja ratkaisuja tarjoaa Aalto-yliopiston uusi, kaikille avoin ja ilmainen verkkokurssi Arkkitehtuurin historia – mikä on aina ajankohtaista?

”Arkkitehtuurin historia on arkipäiväinen osa arkkitehdin työtä ja ala on sidoksissa jokapäiväisessä yhteiskunnallisessa keskustelussa esillä oleviin kysymyksiin. Kurssilla käsiteltävät teemat ovat aina ajankohtaisia ja siksi tärkeitä. Erityisesti kiertotalouden ja rakennusperinnön näkökulmiin arkkitehtuurin ja rakentamisen perinteisillä opeilla on paljon annettavaa”, kertoo arkkitehtuurin historian ja restauroinnin apulaisprofessori Panu Savolainen.

Kestävyyden lisäksi verkkokurssilla tarkastellaan esimerkiksi arkkitehtuurin arvokysymyksiä ja osallistuja pääsee muun muassa testaamaan, kuinka hänen omat kauneuskäsityksensä sijoittuvat suhteessa muiden kurssille osallistuneiden käsitysten kanssa. Myös rakennussuojelun käytännöt ja yhteiskunnalliset ulottuvuudet tulevat tutuiksi.

Kurssi sopii kaikille aiheesta kiinnostuneille. Sen voi suorittaa itsenäisesti omassa tahdissaan tai opettajan johdolla esimerkiksi lukiossa. Kurssi on myös osa Aalto-yliopiston arkkitehtuurin historian ja restauroinnin opintoja.

Arkkitehtuurin historiaan paneudutaan videoiden, äänitteiden, tekstien ja kuvien avulla. Tieto tarjoillaan vuorovaikutteisesti ja osallistuja pääsee testaamaan oppimaansa ja myös soveltamaan sitä pohdintatehtävissä. Tieto-osuuksien välissä on mahdollista kerrata oppimaansa tietovisoilla ja tehtävillä. Verkkokurssi on toteutettu yhteistyössä Ixir-verkkokurssit Oy:n kanssa.

Lisätietoja: 

Apulaisprofessori Panu Savolainen, Aalto-yliopisto, [email protected], 050 475 6727

Avoin verkkokurssi: Ratkaisuja ilmastokriisiin arkkitehtuurin historiasta

Ilmastokriisi vaatii kestäviä ratkaisuja rakentamisessa. Apu voi löytyä historiasta ja perinteisestä rakentamisesta. Aalto-yliopiston kaikille avoin verkkokurssi nostaa esiin arkkitehtuurin historian ajankohtaisia teemoja.

Arkkitehtuurin historia
avoin verkkokurssi arkkitehtuurin historiasta tarjoaa ratkaisuja ilmastokriisiin
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Poikkeustilanne-kuvitus
Kampus, Poikkeustilanteet, Yliopisto Julkaistu:

Kesä ja syksy tuo muutoksia Aalto-yliopiston metroasemalle

Aalto-yliopiston metroaseman muutostyöt sulkevat sisäänkäyntejä kesällä ja syksyllä 2024.
Aalto-yliopiston liput liehuvat salossa. Kuva: Aino Huovio
Tutkimus ja taide Julkaistu:

BIZ Success funding -rahoitusta kolmelle erinomaiselle hankkeelle

Apulaisprofessorit Ciprian Domnisoru, Iiris Saittakari ja Moritz Scherleitner ovat rahoitusta saaneiden tutkimushankkeiden omistajat.
Shrikanth Kulashekhar (kuvassa oikealla) valmistelee tulevaa tutkimusta puistossa. Kuvassa vasemmalla Diana Kulashekhar. Kuva: Marika Itkonen.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Aivo- ja kehomittaukset viedään laboratoriosta puistoon – tavoitteena on tunnistaa dementiariski aiempaa varhemmin

Aalto-yliopiston tutkijat Shrikanth Kulashekhar ja Hanna Renvall ovat saaneet Vaikuttavuussäätiöltä rahoituksen kehittääkseen diagnostiikkaa dementiariskin varhaiseen tunnistamiseen. Tarve on suuri, koska maailmanlaajuisesti muistisairaita on vähintään noin 50 miljoonaa, ja määrän odotetaan tuplaantuvan seuraavan 20 vuoden aikana.
Metsähovin radio-observatorio
Yhteistyö Julkaistu:

Kansainvälinen yhteistyö tärkeää radio-observatoriolle

Aalto-yliopiston Metsähovin radio-observatorion 50-vuotinen kansainvälinen yhteistyö saa jatkoa, kun astrofysiikan tutkimuskeskuksen ACME-ohjelma käynnistyi.