Uutiset

Uusi avoin verkkokurssi: Ratkaisuja ilmastokriisiin arkkitehtuurin historiasta

Ilmastokriisi vaatii kestäviä ratkaisuja rakentamisessa. Apu voi löytyä historiasta ja perinteisestä rakentamisesta. Aalto-yliopiston uusi avoin verkkokurssi nostaa esiin arkkitehtuurin historian ajankohtaisia teemoja.
Aalto University U block architecture, lobby

Minkälaisia ajallisia kerrostumia suomalaisessa hirsirakennuksessa on? Millainen kriteeri kauneus on rakennuksia arvioitaessa? Pitäisikö virtuaalimaailmojen arkkitehtuuria suojella? Voisiko alkuperäiskansojen arkkitehtuuri toimia kestävän rakentamisen esikuvana?

Rakentaminen on ilmastokriisin kannalta keskeinen ala. Suomen päästöistä valtaosa tulee rakentamisesta tai rakennuksista ja rakentaminen tuottaa yli kolmanneksen päästöistä. Ekologinen kestävyys on kysymys, jonka parissa jokainen arkkitehti päivittäin työskentelee.

Kestäviä ratkaisuja rakentamisessa voidaan löytää historiasta. Tämä tarkoittaa merkittäviltä osin vanhan rakennuskannan säilyttämistä ja ratkaisujen etsimistä perinteisestä rakentamisesta.

Taustatietoa, näkökulmia ja ratkaisuja tarjoaa Aalto-yliopiston uusi, kaikille avoin ja ilmainen verkkokurssi Arkkitehtuurin historia – mikä on aina ajankohtaista?

”Arkkitehtuurin historia on arkipäiväinen osa arkkitehdin työtä ja ala on sidoksissa jokapäiväisessä yhteiskunnallisessa keskustelussa esillä oleviin kysymyksiin. Kurssilla käsiteltävät teemat ovat aina ajankohtaisia ja siksi tärkeitä. Erityisesti kiertotalouden ja rakennusperinnön näkökulmiin arkkitehtuurin ja rakentamisen perinteisillä opeilla on paljon annettavaa”, kertoo arkkitehtuurin historian ja restauroinnin apulaisprofessori Panu Savolainen.

Kestävyyden lisäksi verkkokurssilla tarkastellaan esimerkiksi arkkitehtuurin arvokysymyksiä ja osallistuja pääsee muun muassa testaamaan, kuinka hänen omat kauneuskäsityksensä sijoittuvat suhteessa muiden kurssille osallistuneiden käsitysten kanssa. Myös rakennussuojelun käytännöt ja yhteiskunnalliset ulottuvuudet tulevat tutuiksi.

Kurssi sopii kaikille aiheesta kiinnostuneille. Sen voi suorittaa itsenäisesti omassa tahdissaan tai opettajan johdolla esimerkiksi lukiossa. Kurssi on myös osa Aalto-yliopiston arkkitehtuurin historian ja restauroinnin opintoja.

Arkkitehtuurin historiaan paneudutaan videoiden, äänitteiden, tekstien ja kuvien avulla. Tieto tarjoillaan vuorovaikutteisesti ja osallistuja pääsee testaamaan oppimaansa ja myös soveltamaan sitä pohdintatehtävissä. Tieto-osuuksien välissä on mahdollista kerrata oppimaansa tietovisoilla ja tehtävillä. Verkkokurssi on toteutettu yhteistyössä Ixir-verkkokurssit Oy:n kanssa.

Lisätietoja: 

Apulaisprofessori Panu Savolainen, Aalto-yliopisto, [email protected], 050 475 6727

Avoin verkkokurssi: Ratkaisuja ilmastokriisiin arkkitehtuurin historiasta

Ilmastokriisi vaatii kestäviä ratkaisuja rakentamisessa. Apu voi löytyä historiasta ja perinteisestä rakentamisesta. Aalto-yliopiston kaikille avoin verkkokurssi nostaa esiin arkkitehtuurin historian ajankohtaisia teemoja.

Arkkitehtuurin historia
avoin verkkokurssi arkkitehtuurin historiasta tarjoaa ratkaisuja ilmastokriisiin
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Valentina Arrietta's photo by Valentina Arrietta.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Valentina Arrietta: Palaute on aina lahja

"'Joskus tuntuu, että kamppailen yksin hylkäämisen ja julkaisemiseen liittyvien odotusten kanssa. Mutta jos puhun jonkun toisen kanssa, huomaan, että heilläkin on omat taistelunsa. On tärkeää puhua ihmisten kanssa ja huomata, että lopulta en kulje yksin näissä kengissä."
A closeup of a woman in green light wearing goggles that reflect colourful pixels
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Syyskuussa aloittaa 15 uutta akatemiatutkijaa

Suomen Akatemia on myöntänyt Aalto-yliopistolle rahoituksen 15 akatemiatutkijan tehtävään.
On the background, white radiant lines over a black bacground and only hair and shoulder of a person passing by visible
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Lähes 20 miljoonaa euroa tutkimukseen

Suomen Akatemian akatemiatutkija- ja akatemiahankerahoituksen sai yhteensä 45 aaltolaista.
Tulevat dekaanit Kari Tammi ja Jussi Ryynänen.
Nimitykset, Mediatiedotteet Julkaistu:

Kari Tammi ja Jussi Ryynänen on nimitetty dekaaneiksi

Professori Kari Tammi aloittaa 1. heinäkuuta Insinööritieteiden korkeakoulussa ja professori Jussi Ryynänen 1. elokuuta Sähkötekniikan korkeakoulussa.