Uutiset

Ultraääni laajentaa lääketieteellisten neulojen käyttötarkoituksia - voi olla hyödyllinen geeninsiirrossa

Emanuele Perran väitöskirja käsittelee sitä, kuinka epälineaarista ultraääntä voisi käyttää luomaan värähtelyjä tavallisessa lääketieteellisessä neulassa. Hänen väitöstilaisuutensa on 7. lokakuuta.
The ultrasonic needle, which is a regular medical needle with a metal attachement connected to a large box on the side of the syringe
Kuva: Aalto-yliopisto.

Lääketieteellisten neulojen kehityksessä ei ole saavutettu merkittävää teknologista parannusta viimeisten 150 vuoden aikana. Väitöstutkija Emanuele Perra selvitti väitöstutkimuksessaan, voidaanko epälineaarisen ultraäänen avulla ratkoa nyt käytössä olevien lääketieteellisten neulojen rajoituksia, kuten potilaan kokema kipu, epätarkkuus ja vaihtelevan laatuiset neulanäytteet. Tutkimus jatkaa aikaisempaa ultraäänen käyttöä koskevaa tutkimusta.

”Tässä tutkimuksessä käytimme neuloja, joilla tuotimme poikittaissuuntaista värähtelyä 30 kHz:n taajuudella. Tämä mahdollistaa akustisen energian vahvistumisen neulan kärkeä kohti, eli juuri siellä, missä vaikutusta tarvitaan. Tätä paikallista ultraäänienergiaa voi hyödyntää erilaisissa sovelluksessa, kuten neulanäytteiden laadun parantamisessa”, kertoo hanketta johtava professori Heikki Nieminen.

Tutkijat pystyivät osoittamaan tietokonemallien ja kokeellisten tutkimuksen avulla, että neulan värähtelyt aiheuttivat useiden epälineaaristen akustisten ilmiöiden syntymisen. Näitä ovat esimerkiksi kavitaatio eli ilmakuplien äkillinen laajeneminen ja romahtaminen, akustisesti ohjattujen nestevirtausten muodostuminen, akustinen säteilyvoima eli ultraääniaallon esineeseen kohdistama voima ja mikropisaroiden muodostus.

”Tutkitun ultraäänineulan avulla voi laajentaa tavanomaisten lääketieteellisten neulojen käyttösovelluksia neulabiopsian lisäksi lääkkeiden tai geenien kuljettamiseen, solujen stimulointiin ja minimaalisesti invasiivisiin kirurgisiin toimenpiteisiin”, Nieminen sanoo.

Yhteystiedot:

Lue lisää:

The ultrasonic needle, which is a regular medical needle with a metal attachement connected to a large box on the side of the syringe

Ultraäänineula tehostaa biopsiaa – luotettavan syöpätestin kudosmäärä saadaan vaivatta ohuellakin neulalla

Laitetta voidaan tulevaisuudessa hyödyntää myös lääkkeiden annostelussa ja jopa pienten kasvainten ja munuaiskivien hajottamisessa.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Close-up of curly wood grain orientation of an old piece of wood
Opinnot Julkaistu:

Verkkokurssi “Wood material science” alkaa 10.1.2023

100% verkkokurssilla opitaan miten puun rakenne vaikuttaa sen fysikaalisiin ja mekaanisiin ominaisuuksiin.
Sensual mathematics. Photo: Henri Vogt.
Opinnot Julkaistu:

Haku Kristallikukkia peilisalissa -kurssille on avattu - matematiikan, taiteiden ja arkkitehtuurin yhteiskeitos palaa Heurekaan

Kristallikukkia peilisaleissa –kurssi - MS-E1000 Crystal Flowers in Halls of Mirrors: Mathematics meets Art and Architecture - on avoin kaikille kandiopiskelijoista tohtorikoulutettaviin, matematiikan ja tekniikan aloista taiteisiin, muotoiluun, arkkitehtuuriin ja kemiasta liiketoimintaan. Kurssille otetaan korkeintaan 50 opiskelijaa motivaatiokirjeiden perusteella, ja haku on auki 10.1.2023 saakka. Kurssi on 15 opintopisteen suuruinen, ja se järjestetään joka toinen vuosi.
TFiF-kandityön palkinnon voittaneet opiskelijat.
Palkitut, Opinnot Julkaistu:

Kolme Aallon opiskelijaa palkittiin parhaasta ruotsinkielisesta tekniikan alan kandityöstä

TFiFin palkinnon saivat Linda Autio, Isak Jungerstam sekä Fanny Hakala.
Opiskelijat tutkimassa aurinkopaneelia.
Mediatiedotteet, Opinnot Julkaistu: