Uutiset

Ultraääni laajentaa lääketieteellisten neulojen käyttötarkoituksia - voi olla hyödyllinen geeninsiirrossa

Emanuele Perran väitöskirja käsittelee sitä, kuinka epälineaarista ultraääntä voisi käyttää luomaan värähtelyjä tavallisessa lääketieteellisessä neulassa. Hänen väitöstilaisuutensa on 7. lokakuuta.
The ultrasonic needle, which is a regular medical needle with a metal attachement connected to a large box on the side of the syringe
Kuva: Aalto-yliopisto.

Lääketieteellisten neulojen kehityksessä ei ole saavutettu merkittävää teknologista parannusta viimeisten 150 vuoden aikana. Väitöstutkija Emanuele Perra selvitti väitöstutkimuksessaan, voidaanko epälineaarisen ultraäänen avulla ratkoa nyt käytössä olevien lääketieteellisten neulojen rajoituksia, kuten potilaan kokema kipu, epätarkkuus ja vaihtelevan laatuiset neulanäytteet. Tutkimus jatkaa aikaisempaa ultraäänen käyttöä koskevaa tutkimusta.

”Tässä tutkimuksessä käytimme neuloja, joilla tuotimme poikittaissuuntaista värähtelyä 30 kHz:n taajuudella. Tämä mahdollistaa akustisen energian vahvistumisen neulan kärkeä kohti, eli juuri siellä, missä vaikutusta tarvitaan. Tätä paikallista ultraäänienergiaa voi hyödyntää erilaisissa sovelluksessa, kuten neulanäytteiden laadun parantamisessa”, kertoo hanketta johtava professori Heikki Nieminen.

Tutkijat pystyivät osoittamaan tietokonemallien ja kokeellisten tutkimuksen avulla, että neulan värähtelyt aiheuttivat useiden epälineaaristen akustisten ilmiöiden syntymisen. Näitä ovat esimerkiksi kavitaatio eli ilmakuplien äkillinen laajeneminen ja romahtaminen, akustisesti ohjattujen nestevirtausten muodostuminen, akustinen säteilyvoima eli ultraääniaallon esineeseen kohdistama voima ja mikropisaroiden muodostus.

”Tutkitun ultraäänineulan avulla voi laajentaa tavanomaisten lääketieteellisten neulojen käyttösovelluksia neulabiopsian lisäksi lääkkeiden tai geenien kuljettamiseen, solujen stimulointiin ja minimaalisesti invasiivisiin kirurgisiin toimenpiteisiin”, Nieminen sanoo.

Yhteystiedot:

Lue lisää:

The ultrasonic needle, which is a regular medical needle with a metal attachement connected to a large box on the side of the syringe

Ultraäänineula tehostaa biopsiaa – luotettavan syöpätestin kudosmäärä saadaan vaivatta ohuellakin neulalla

Laitetta voidaan tulevaisuudessa hyödyntää myös lääkkeiden annostelussa ja jopa pienten kasvainten ja munuaiskivien hajottamisessa.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Aallon logo talon katolla
Nimitykset Julkaistu:

Neljä uutta professoria Insinööritieteiden korkeakouluun

Työelämäprofessorit Hannele Holttinen ja Teemu Manderbacka sekä apulaisprofessorit Mikko Suominen ja Risto Ojala nimitettiin professorien urapolulle tammi-kesäkuun 2024 aikana.
A logo. Photo: Mikko Raskinen
Nimitykset, Yhteistyö Julkaistu:

Kolme uutta professoria Sähkötekniikan korkeakouluun

Apulaisprofessorit Gopika Premsankar ja Johannes Arend sekä associate professori Marko Kosunen nimitettiin professorien urapolulle tammi-kesäkuun 2024 aikana.
pohjallinen pdp-gaalassa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Opiskelijaprojekti synnytti innovaation: Kengän sisäpohjat syntyvät muovin sijaan kompostoituvasta puuvaahdosta

Aalto-yliopiston opiskelijat kehittivät kestävän sisäpohjan prototyypin, joka taipuu, kestää kosteutta ja tuntuu pehmeältä ihoa vasten. Suomalainen kenkäyritys VIBAe lähtee syksyllä testaamaan materiaalia käyttäjillä.
Tummatukkainen nainen tummassa asussa, taustalla kesäinen Otaniemi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Satu Lähteenoja: ”Kestävyysmurroksen edistämiseen tarvitaan tulevaisuusajattelua ja yhteissuunnittelua”

Minä väitän -sarjassamme Satu Lähteenoja osoittaa, että yhteissuunnitteluun perustuva murrosareena-menetelmä lisää hallinnon ja päättäjien ymmärrystä systeemisestä muutoksesta ja auttaa ajattelemaan pidemmälle tulevaisuuteen.