Uutiset

Ultraääni laajentaa lääketieteellisten neulojen käyttötarkoituksia - voi olla hyödyllinen geeninsiirrossa

Emanuele Perran väitöskirja käsittelee sitä, kuinka epälineaarista ultraääntä voisi käyttää luomaan värähtelyjä tavallisessa lääketieteellisessä neulassa. Hänen väitöstilaisuutensa on 7. lokakuuta.
The ultrasonic needle, which is a regular medical needle with a metal attachement connected to a large box on the side of the syringe
Kuva: Aalto-yliopisto.

Lääketieteellisten neulojen kehityksessä ei ole saavutettu merkittävää teknologista parannusta viimeisten 150 vuoden aikana. Väitöstutkija Emanuele Perra selvitti väitöstutkimuksessaan, voidaanko epälineaarisen ultraäänen avulla ratkoa nyt käytössä olevien lääketieteellisten neulojen rajoituksia, kuten potilaan kokema kipu, epätarkkuus ja vaihtelevan laatuiset neulanäytteet. Tutkimus jatkaa aikaisempaa ultraäänen käyttöä koskevaa tutkimusta.

”Tässä tutkimuksessä käytimme neuloja, joilla tuotimme poikittaissuuntaista värähtelyä 30 kHz:n taajuudella. Tämä mahdollistaa akustisen energian vahvistumisen neulan kärkeä kohti, eli juuri siellä, missä vaikutusta tarvitaan. Tätä paikallista ultraäänienergiaa voi hyödyntää erilaisissa sovelluksessa, kuten neulanäytteiden laadun parantamisessa”, kertoo hanketta johtava professori Heikki Nieminen.

Tutkijat pystyivät osoittamaan tietokonemallien ja kokeellisten tutkimuksen avulla, että neulan värähtelyt aiheuttivat useiden epälineaaristen akustisten ilmiöiden syntymisen. Näitä ovat esimerkiksi kavitaatio eli ilmakuplien äkillinen laajeneminen ja romahtaminen, akustisesti ohjattujen nestevirtausten muodostuminen, akustinen säteilyvoima eli ultraääniaallon esineeseen kohdistama voima ja mikropisaroiden muodostus.

”Tutkitun ultraäänineulan avulla voi laajentaa tavanomaisten lääketieteellisten neulojen käyttösovelluksia neulabiopsian lisäksi lääkkeiden tai geenien kuljettamiseen, solujen stimulointiin ja minimaalisesti invasiivisiin kirurgisiin toimenpiteisiin”, Nieminen sanoo.

Yhteystiedot:

Lue lisää:

The ultrasonic needle, which is a regular medical needle with a metal attachement connected to a large box on the side of the syringe

Ultraäänineula tehostaa biopsiaa – luotettavan syöpätestin kudosmäärä saadaan vaivatta ohuellakin neulalla

Laitetta voidaan tulevaisuudessa hyödyntää myös lääkkeiden annostelussa ja jopa pienten kasvainten ja munuaiskivien hajottamisessa.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Otakaari 1 kyltti Y-siipi
Kampus, Opinnot Julkaistu:

Maarintalon toiminnot siirtyvät Kandidaattikeskukseen

Maarintalo suljetaan toukokuun lopussa.
EU parlamentti
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Milja Mieskolainen: Euroopan Parlamentin Schuman-harjoittelu ylitti odotukseni

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun laskentatoimen maisteriopiskelija Milja Mieskolainen oli jo aiemmin pohtinut hakemista harjoitteluun Euroopan Unioniin, mutta oli ajatellut harjoittelupaikan saamisen olevan liian haastavaa. Keväällä 2023 hän kuitenkin huomasi ilmoituksen harjoittelupaikoista ja päätti kokeilla hakemista, sillä avoinna oli kiinnostava paikka talouden hallinnan ja EMUn valvontayksikössä. Hakeminenkaan ei osoittautunut vaikeaksi. Milja haki paikkaa, sai sen ja harjoittelu Euroopan Parlamentissa alkoi lokakuussa.
Ihminen, joka katsoo kohti tulevaisuutta
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Viisi vinkkiä, joilla voit kehittää luovuuttasi tänä keväänä ja kesänä

YK viettää Maailman luovuuden ja innovaatioiden päivää 21. huhtikuuta. Kokosimme vinkkejä luovuuden oppimiseen.
Kaksi tummiin pukeutunutta miestä istuu suunnittelemiensa huonekalujen keskellä
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Aaltolaisten muotoilua esillä Milanon huonekalumessuilla

Italialaisen muotoilijan ja japanilaisen arkkitehdin suomalaisesta kulttuurista inspiroitunutta yhteistyötä nähdään Salone del Mobile -messuilla Milanossa huhtikuussa. INTERDEPENDENCE-näyttelyssä on esillä myös muita projekteja Aallosta.