Uutiset

Ulkoalueiden suunnitteluohjeella kohti yhteisöllistä ja kestävää kampusta

Otaniemen kampuksen ulkoalueiden suunnitteluohje on julkaistu. Sen tarkoituksena on antaa suuntaviivat yliopiston toimintoja sekä luonnon ja ihmisten hyvinvointia tukevien ulkoympäristöjen kehittämiseen. Lisäksi ohjeen tavoitteena on vahvistaa kampuksen tunnistettavaa identiteettiä sekä pitää yllä ulkoalueiden laatutasoa.
Dipolin uudistettu ulkoalue
Kuva: Aapo Pihkala / ACRE

Otaniemen kampusalueen ulkoalueiden suunnitteluohje on julkaistu syksyllä 2023. Ohjeen mukaisesti ulkoalueiden suunnittelussa korostuvat viihtyisyys, monikäyttöisyys ja saavutettavuus, samalla alueen rikasta historiaa ja luonnon monimuotoisuutta kunnioittaen. Suunnitteluohjeessa avataan kattavasti myös alueen historiaa, mikä auttaa ymmärtämään nykypäivän valintoja sekä pohjustamaan tulevia suunnitelmia.

Ohjeen laadinnassa on huomioitu Aalto-yhteisön tarpeet, sidosryhmien näkemykset sekä alueen kulttuurihistorialliset ja luontoarvot. Tiedonkeruu on perustunut muun muassa yhteisöltä saatuun Leesman-kampuskyselyn palautteeseen, sidosryhmien kanssa käytyihin keskusteluihin sekä alueen luontoa ja kulttuurihistoriaa koskeviin tutkimuksiin. 

Vetovoimainen ja kestävä lähiluonto

Kampuksen ulkoalueet halutaan pitää jatkossakin kampuksen vetovoimatekijänä. Otaniemen alue on kansainvälisestikin arvioiden erittäin vehreä ja luonnonläheinen yliopistokampus. Toisaalta kampuksen muuttuessa ulkotilojen käyttö monipuolistuu ja niiden tulee mahdollistaa arjen sujuvuus sekä tapahtumat. Yhteystarpeet muuttuvat ja lisääntyvät sekä käyttöaste kasvaa uusien toimintojen rakentuessa. 

"Kampuksen ulkoalueiden identiteetti koostuu sen eri osien summasta. Otaniemi on kokonaisuutena yhdistelmä luontoa, arkkitehtuuria ja historiallisia kerrostumia, Alvar Aallon perinnöstä alueen kartano- ja muinaishistoriaan. Jokainen polku, penkki ja istutus kertoo tarinaa kampuksen historiasta ja on osa sen tulevaisuuden kudosta. Vahvaa identiteettiä halutaan vaalia, käsi kädessä ulkoalueiden hyvän toiminnallisuuden kanssa," kertoo suunnitteluohjeesta vastaava projektipäällikkö Aapo Pihkala ACREsta.

Otaniemen kampuksen ulkotilojen suunnitteluohjeen sekä taustoitusta ohjeeseen liittyen löydät tästä linkistä.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Creative Demo Day 29.11.2024 Aicha Manai, Kim-Niklas Antin. Sakari Heiskanen / Aalto 2024.
Kampus, Yhteistyö Julkaistu:

Creative Demo Day -tapahtuma kokosi Aallon ja UniArtsin taiteen ja luovan teknologian innovaatioita Otaniemeen

Aalto Digital Creatives ja Uniarts Hubin esihautomo-ohjelmat yhdistivät voimansa Creative Demo Day -tapahtumassa Otaniemessä.
Kaksi ihmistä istuu nojatuoleissa vastakkain ja keskustelee puhuen mikrofoneihin. Käynnissä on podcast-nauhoitus.
Yliopisto Julkaistu:

Uusi Osaamisen Aalloilla -podcast avaa vieraidensa tärkeimmät oivallukset ja opit elämän varrelta

Osaamisen Aalloilla on Aalto-yliopiston elämänlaajuisen oppimisen uusi podcast.
Aalto University School of Business exterior February 2019 Photo: Mikko Raskinen
Kampus Julkaistu:

Kestävällä rakentamisella saatiin toimiva ja viihtyisä Kauppakorkeakoulu

Kauppakorkeakoulu lämpiää maahan kaivetuilla 74 maalämpökaivolla.
Mustaa puuta
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Otaniemessä kehitetty uusi supermusta materiaali puusta

Tieteen ja teknologian alati kehittyvässä maailmassa on tiettyjä ilmiöitä, jotka kiehtovat jatkuvasti niin tieteentekijöitä, taiteilijoita kuin suurta yleisöäkin. Yksi tällainen ilmiö on supermustat materiaalit.