Uutiset

Työ muuttuu aiempaa nopeammin

Aallon Future of Work -verkoston seminaarissa päästiin kuulemaan tutkimustuloksista ja jakamaan omia kokemuksia.
Future of Work -projektin keltamusta logo

Kuutisenkymmentä työn tulevaisuudesta kiinnostunutta johtajaa ja asiantuntijaa kokoontui maanantaina 7. lokakuuta aamupäiväseminaariin, jonka aiheena oli muuttuva työ ja sen tulevaisuus eli Future of Work. Aallon professorit kertoivat verkostoitumistilaisuudessa teemaa käsittelevästä tutkimuksestaan ja luotasivat tulevaan. Dipolissa pidetty seminaari oli myös osa sen järjestäjän, Aalto University Executive Educationin, syksyn koulutustarjontaa.

Future of Work -projekti, joka on saanut Suomen Akatemian rahoitusta neljäksi vuodeksi (2019–2022), kokoaa yhteen Aalto-yliopistossa tehtävää, monitieteistä tulevaisuuden työn tutkimusta. Verkostossa keskustellaan ja opitaan tulevaisuuden työn uusista muodoista ja niiden vaikutuksista Suomen liike-elämään ja yhteiskuntaan. Verkostoon kuuluu niin tutkijoita, liike-elämän edustajia kuin lainsäätäjiä.

Teemasta alustivat Kauppakorkeakoulun johtamisen professori Eero Vaara ja tutkimusjohtaja Hertta Vuorenmaa, jotka vastaavat Future of Work -projektista.

Heidän mukaansa, vaikka jotkut puhuvat työn neljännestä vallankumouksesta, niin tosi asiassa työ on aina muuttunut. Muutos on toki nyt nopeampaa kuin aiemmin, mutta silti usein liioittelemme muutosta.

”Työn muutokseen liittyy myös useita myyttejä, harhaluuloja ja osatotuuksia. Näitä ovat esimerkiksi, että vallankumous työssä johtaisi massatyöttömyyteen kaikissa teollisuuksissa ja maissa tai että manuaalinen ja operationaalinen työ katoaisi kokonaan. Näin ei ole, kuten myöskään tekoäly ja digitalisaatio eivät korvaa asiantuntijoita, vaan ihmiset tekevät jatkossakin keskeiset tehtävät ja päätökset”, Vaara ja Vuorenmaa kertoivat.

Muutosta tapahtuu työssä niin makro-, meso- kuin mikrotasolla. Makrotasolla tekoäly, automaatio ja robotisaatio ja virtuaaliteknologiat muuttavat asteittain työvoiman rakenteellista jakautumista. Mesotasolla organisaatioissa syntyy uudenlaisia verkostoja ja ”organisaatiokaavioita” uudelleenorganisoidaan. Mikrotasolla tapahtuu muutoksia siinä, miten työn tekemisen aika ja paikka ovat irrallaan työstä toisin kuin ennen.

Vaaran ja Vuorenmaan esityksen jälkeen kuultiin lyhyet alustukset Perustieteiden korkeakoulun tuotantotalouden laitoksen johtajalta, professori Risto Rajalalta, Aalto-yliopiston provostilta Kristiina Mäkelältä sekä Kauppakorkeakoulun johtamisen laitoksen apulaisprofessorilta Taija Turuselta ja Executive in Residence Juha Äkräkseltä. Hekaikki tekevät itse ja/tai ryhmänsä kanssa teemaan liittyvää tutkimusta.Näidenalustusten jälkeen seminaariosallistujat pääsivät keskustelemaan akateemisten kanssa pienryhmissä omista kokemuksistaan ja ajatuksistaan.

Professori Vaaran ja tutkimusjohtaja Vuorenmaan esitys on katsottavissa 11. lokakuuta alkaen tallenteena (linkki: https://www.aaltoee.com/aalto-leaders-insight/2019/future-of-work-now-what-why-how). Tallenteen katsominen edellyttää rekisteröitymisen järjestelmään.

Jos olet kiinnostunut kuulemaan, mitä Future of Work -projektissa tapahtuu tulevaisuudessa, voit liittyä sähköpostilistalle. Näin saat tietoa verkostossa tehtävästä tutkimuksesta ja verkoston tapahtumista.
Liity sähköpostilistalle: https://bit.ly/31VRDtX

Lisätietoa:
Eero Vaara
professori, Future of Work
[email protected]
puh. 050 305 9359

Hertta Vuorenmaa
tutkimusjohtaja, Future of Work
[email protected]
puh. 040 149 5939

Teksti: Terhi Ollikainen

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Opiskelijaprojekti Alma Medialle, työryhmä, Aalto BIZ
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Opiskelijat analysoivat brändin asemointia ja kehittivät markkinoinnin analytiikan työkalupakkia Alma Medialle

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu toteutti yhteistyössä Alma Median kanssa kattavan projektin, jossa syvennyttiin Autotalli.comin ja Nettiauton brändipositiointiin.
Aalto-yliopiston liput liehuvat salossa. Kuva: Aino Huovio
Tutkimus ja taide Julkaistu:

BIZ Success funding -rahoitusta kolmelle erinomaiselle hankkeelle

Apulaisprofessorit Ciprian Domnisoru, Iiris Saittakari ja Moritz Scherleitner ovat rahoitusta saaneiden tutkimushankkeiden omistajat.
Peter Liljeroth
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Eurooppalainen jättirahoitus uusien kvanttimateriaalien tutkimukseen

Professori Peter Liljeroth sai Euroopan tutkimusneuvostolta miljoonarahoituksen kvanttimateriaalien kehittämiseen. Uusista materiaaleista toivotaan rakennusainesta toistaiseksi ennennäkemättömiin kvanttilaitteisiin.
Two students and a professor sitting around a table, talking and looking at laptop screen.
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Tule uusien tohtoriopiskelijoiden tutoriksi marraskuussa 2024

lmoittaudu uusien tohtoriopiskelijoiden tutoriksi orientaatiopäiville!