Uutiset

Tutkijat valjastivat hiivat valmistamaan vasta-aineita – turvallinen ja edullinen menetelmä voi auttaa sairauksien kukistamisessa

Uudessa menetelmässä hiivaa käytetään SARS-CoV-2-viruksen ja muiden virusten vasta-aineiden kasvattamisessa.
Antibodies

Rokotteista odotetaan kuumeisesti ratkaisua koko maapalloa riivaavaan koronapandemiaan. Monet rokotteista on kuitenkin kuljetettava ja varastoitava erittäin kylmissä lämpötiloissa, mikä ei aina ole mahdollista.

Yksi tulevaisuuden vaihtoehto virusten vastaisessa taistelussa voi olla uusi neutraloivien vasta-aineiden valmistusmenetelmä, jonka työmyyrä on lähes joka kodista ja laboratoriosta löytyvä ainesosa: leivinhiiva.

”Hiiva on tunnettu, turvallinen ja edullinen tuotanto-organismi, jota on jo pitkään käytetty insuliinin valmistuksessa. Uskomme, että se voi tarjota turvallisen, edullisen ja teknologisesti yksinkertaisen vaihtoehdon erilaisten vasta-aineiden valmistusta varten”, Aalto-yliopiston professori Alexander Frey kertoo.

Aalto-yliopiston tutkijat ovat jo onnistuneet viljelemään SARS-Cov-2:ta neutraloivia vasta-aineita useiden eri hiivalajien avulla. Valmistamista varten tutkijat selvittävät ensin jo sairastaneiden henkilöiden verestä saatujen vasta-aineiden koodaussekvenssit. Sen jälkeen vasta-aineen geneettiset tiedot lisätään isäntäorganismiin, tässä tapauksessa hiivaan, ja se valjastetaan tuottamaan lisää vasta-ainetta.

Vasta-aineet ovat olennainen osa immuunivastettamme, joka antaa suojan aiemmin kohdattuja taudinaiheuttajia vastaan. Neutraloivia vasta-aineita voitaisiin antaa esimerkiksi riskiryhmille tai ihmisille, joita ei voida rokottaa. Tämänhetkisen tiedon mukaan niiden antama suoja voi kestää jopa puoli vuotta[i]. Neutraloivilla vasta-aineilla potilas saa myös suojan lähes välittömästi, toisin kuin aktiivisen immunisoinnin eli esimerkiksi rokottamisen kohdalla.

 ”Hiivaviljelyä varten tarvittavaa perusosaamista ja tiloja on saatavilla lähes joka puolella maailmaa. Siksi toivomme, että tätä menetelmää voidaan kehittää edelleen kohti teollista tuotantoa. Teknologia voi auttaa varmistamaan, että tuleviin pandemioihin on saatavilla ratkaisuja maailmanlaajuisesti”, Frey sanoo.

Aalto-yliopiston tutkijat keskittyvät nyt vasta-aineen tuotannon kehittämiseen ja vasta-aineiden tarkempaan analyysiin sekä tuotannon kasvattamiseen hiivan muuntelun avulla.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Picture of the themes of this course
Opinnot Julkaistu:

Mind & Study - Hyvinvoivan opiskelijan työkalupakki (3op) neljännessä jaksossa

Suosittu Mind & Study - Hyvinvoivan opiskelijan työkalupakki (3op) järjestään 4. jaksossa suomeksi ja englanniksi!
The magnetic properties of a material can affect how it interacts with light.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijoille läpimurto: Yksisuuntaisen lasin kehitys vihdoin mahdollista

Tutkijat kehittivät uuden metamateriaalin, joka voi toimia monenlaisten teknologisten innovaatioiden pohjana.
Mikko Alava ja kolme muuta tutkimusryhmän jäsentä kuvattuna teknisen laitteen äärellä.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Suomen Kulttuurirahastolta suuria apurahoja tieteelle

Apurahan tieteeseen tai taiteeseen sai 30 henkilöä tai ryhmää Aalto-yliopistosta.
Kuvitus puun istuttamisesta haudalle ja puun kasvusta
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Lappset-stipendin sai maisema-arkkitehti Anu Hakola

Hakola käsittelee diplomityössään muistopuita ja niiden merkitystä osana vainajien muistelua.