Uutiset

Tutkijat valjastivat hiivat valmistamaan vasta-aineita – turvallinen ja edullinen menetelmä voi auttaa sairauksien kukistamisessa

Uudessa menetelmässä hiivaa käytetään SARS-CoV-2-viruksen ja muiden virusten vasta-aineiden kasvattamisessa.
Antibodies

Rokotteista odotetaan kuumeisesti ratkaisua koko maapalloa riivaavaan koronapandemiaan. Monet rokotteista on kuitenkin kuljetettava ja varastoitava erittäin kylmissä lämpötiloissa, mikä ei aina ole mahdollista.

Yksi tulevaisuuden vaihtoehto virusten vastaisessa taistelussa voi olla uusi neutraloivien vasta-aineiden valmistusmenetelmä, jonka työmyyrä on lähes joka kodista ja laboratoriosta löytyvä ainesosa: leivinhiiva.

”Hiiva on tunnettu, turvallinen ja edullinen tuotanto-organismi, jota on jo pitkään käytetty insuliinin valmistuksessa. Uskomme, että se voi tarjota turvallisen, edullisen ja teknologisesti yksinkertaisen vaihtoehdon erilaisten vasta-aineiden valmistusta varten”, Aalto-yliopiston professori Alexander Frey kertoo.

Aalto-yliopiston tutkijat ovat jo onnistuneet viljelemään SARS-Cov-2:ta neutraloivia vasta-aineita useiden eri hiivalajien avulla. Valmistamista varten tutkijat selvittävät ensin jo sairastaneiden henkilöiden verestä saatujen vasta-aineiden koodaussekvenssit. Sen jälkeen vasta-aineen geneettiset tiedot lisätään isäntäorganismiin, tässä tapauksessa hiivaan, ja se valjastetaan tuottamaan lisää vasta-ainetta.

Vasta-aineet ovat olennainen osa immuunivastettamme, joka antaa suojan aiemmin kohdattuja taudinaiheuttajia vastaan. Neutraloivia vasta-aineita voitaisiin antaa esimerkiksi riskiryhmille tai ihmisille, joita ei voida rokottaa. Tämänhetkisen tiedon mukaan niiden antama suoja voi kestää jopa puoli vuotta[i]. Neutraloivilla vasta-aineilla potilas saa myös suojan lähes välittömästi, toisin kuin aktiivisen immunisoinnin eli esimerkiksi rokottamisen kohdalla.

 ”Hiivaviljelyä varten tarvittavaa perusosaamista ja tiloja on saatavilla lähes joka puolella maailmaa. Siksi toivomme, että tätä menetelmää voidaan kehittää edelleen kohti teollista tuotantoa. Teknologia voi auttaa varmistamaan, että tuleviin pandemioihin on saatavilla ratkaisuja maailmanlaajuisesti”, Frey sanoo.

Aalto-yliopiston tutkijat keskittyvät nyt vasta-aineen tuotannon kehittämiseen ja vasta-aineiden tarkempaan analyysiin sekä tuotannon kasvattamiseen hiivan muuntelun avulla.

 

 

 

Alexander Frey

Professori (Associate professor)
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Designs for a Cooler Planet 2022 – Open call
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Millainen olisi Elämä 1.5? Hae mukaan vuoden 2022 Designs for a Cooler Planet -tapahtumaan!

Jotta ratkomme ilmastonmuutosta ja luontokatoa, uusia oivalluksia kaivataan kipeästi. Onko sinulla idea ylikulutuksen hillitsemiseen, ilmaston lämpenemisen hidastamiseen tai parempaan työelämään? Designs for a Cooler Planet 2022 kokoaa aaltolaisten innostavimmat hankkeet - tule mukaan!
Pro arte utili_kirjan kansi_kirjoittajat_kuva_Annukka Mäkijärvi
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
Researchers were able to time the extraction and splitting of entangled Cooper pairs from a superconductor. Picture: Aalto University.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uudella kvanttilaitteella voisi hallita lomittuneita elektronipareja täsmällisesti

Kvanttitietokoneen ja monien muiden kvanttiteknologioiden toiminta perustuu kykyyn tuottaa lomittuneita elektronipareja. Tutkijat suunnittelivat nyt laitteen, jolla voidaan tuottaa hallitusti lomittuneita Cooperin pareja suprajohteesta ohjaamalla dynaamisesti kahta suprajohteen lähellä sijaitsevaa kvanttipistettä.
Sotamuistosampo.jpg
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Sotamuistosampo-verkkopalvelu julkaistaan perjantaina 3. joulukuuta

Palvelu sisältää 200 viime sotiemme veteraanin videohaastattelut, jotka kerättiin Tammenlehvän Perinneliiton ja Suomen Sotaveteraaniliiton yhteistyönä vuosina 2007–2009.