Uutiset

Tutkijat valjastivat hiivat valmistamaan vasta-aineita – turvallinen ja edullinen menetelmä voi auttaa sairauksien kukistamisessa

Uudessa menetelmässä hiivaa käytetään SARS-CoV-2-viruksen ja muiden virusten vasta-aineiden kasvattamisessa.
Antibodies

Rokotteista odotetaan kuumeisesti ratkaisua koko maapalloa riivaavaan koronapandemiaan. Monet rokotteista on kuitenkin kuljetettava ja varastoitava erittäin kylmissä lämpötiloissa, mikä ei aina ole mahdollista.

Yksi tulevaisuuden vaihtoehto virusten vastaisessa taistelussa voi olla uusi neutraloivien vasta-aineiden valmistusmenetelmä, jonka työmyyrä on lähes joka kodista ja laboratoriosta löytyvä ainesosa: leivinhiiva.

”Hiiva on tunnettu, turvallinen ja edullinen tuotanto-organismi, jota on jo pitkään käytetty insuliinin valmistuksessa. Uskomme, että se voi tarjota turvallisen, edullisen ja teknologisesti yksinkertaisen vaihtoehdon erilaisten vasta-aineiden valmistusta varten”, Aalto-yliopiston professori Alexander Frey kertoo.

Aalto-yliopiston tutkijat ovat jo onnistuneet viljelemään SARS-Cov-2:ta neutraloivia vasta-aineita useiden eri hiivalajien avulla. Valmistamista varten tutkijat selvittävät ensin jo sairastaneiden henkilöiden verestä saatujen vasta-aineiden koodaussekvenssit. Sen jälkeen vasta-aineen geneettiset tiedot lisätään isäntäorganismiin, tässä tapauksessa hiivaan, ja se valjastetaan tuottamaan lisää vasta-ainetta.

Vasta-aineet ovat olennainen osa immuunivastettamme, joka antaa suojan aiemmin kohdattuja taudinaiheuttajia vastaan. Neutraloivia vasta-aineita voitaisiin antaa esimerkiksi riskiryhmille tai ihmisille, joita ei voida rokottaa. Tämänhetkisen tiedon mukaan niiden antama suoja voi kestää jopa puoli vuotta[i]. Neutraloivilla vasta-aineilla potilas saa myös suojan lähes välittömästi, toisin kuin aktiivisen immunisoinnin eli esimerkiksi rokottamisen kohdalla.

 ”Hiivaviljelyä varten tarvittavaa perusosaamista ja tiloja on saatavilla lähes joka puolella maailmaa. Siksi toivomme, että tätä menetelmää voidaan kehittää edelleen kohti teollista tuotantoa. Teknologia voi auttaa varmistamaan, että tuleviin pandemioihin on saatavilla ratkaisuja maailmanlaajuisesti”, Frey sanoo.

Aalto-yliopiston tutkijat keskittyvät nyt vasta-aineen tuotannon kehittämiseen ja vasta-aineiden tarkempaan analyysiin sekä tuotannon kasvattamiseen hiivan muuntelun avulla.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Karttagrafiikka, jossa näkyy Mekong-jokea ja korkeuseroja.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Tutkija Marko Kallio palkittiin Britanniassa Mekong-joen kartastaan

Voittoon yltänyt työ on tarinallinen seikkailu läpi Mekong-joen.
Opinnot Julkaistu:

Uusi 3:n op:n kurssi Mind & Study - hyvinvoivan opiskelijan työkalupakki tulossa 2. periodissa

Aallon opintopsykologien kehittämä kaikille avoin opintopisteytetty ryhmämuotoinen verkkokurssi alkaa loppusyksystä!
Jose Lado, photo by Evelin Kask.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Espanjalainen fyysikkoseura palkitsee professori Jose Ladon kvanttimateriaaleihin liittyvän teorian kehittämisestä

Professori Jose Lado sai Espanjan fyysikkoseuran (RSEF) ja BBVA-säätiön myöntämän Early Career Award 2023 -palkinnon. Varhaisen tutkijauran palkinto myönnetään espanjalaiselle tai tällä hetkellä Espanjassa työskentelevälle fyysikolle, joka on korkeintaan 35-vuotias ja jolla on merkittävä rooli teoreettisen fysiikan alalla.
Enriqueta Noriega Benitez and Thuy-Linh Phi
Nimitykset Julkaistu:

Enriqueta Noriega Benitez ja Thuy-Linh Phi aloittivat data-agentteina kemian tekniikan korkeakoulussa

Kaksi uutta data-agenttia liittyi Aallon datanhallintaverkostoon keväällä 2023.