Uutiset

Turvallisempia ja tehokkaampia litiumakkuja – Aalto on mukana uusissa yritysyhteistyöhankkeissa

Kansainvälisissä tutkimushankkeissa kehitetään uusia ympäristöystävällisempiä litiumakkujen materiaaleja ja valmistusmenetelmiä yhteistyössä yritysten kanssa.
Lithium ion battery electrodes and cells, researcher Taina Rauhala, photo Valeria Azovskaya, 2017
Litiumakkujen elektrodeja ja kennoja. Kuva: Aalto-yliopisto / Valeria Azovskaya.

Aalto-yliopiston tutkijat ovat mukana kahdessa uudessa yhteistyöprojektissa, jossa kehitetään materiaaleja ja valmistusmenetelmiä tulevaisuuden litiumakkuihin. Tavoitteena on parantaa akkujen tehokkuutta ja turvallisuutta sekä pienentää valmistuksen hiilijalanjälkeä.

Litiumakut ovat keskeinen teknologia sähköisessä liikenteessä, uusiutuvan energian varastoinnissa ja kuluttajaelektroniikassa. Niiden kysyntä kasvaa arvioiden mukaan 25 prosenttia vuosittain, kun esimerkiksi EU tavoittelee teilleen 30 miljoonaa sähköautoa vuoteen 2030 mennessä.

”Akuissa käytetään rajallisia raaka-aineita, joten nämä täytyy saada mahdollisimman tehokkaasti käyttöön. On tärkeää, että Eurooppaan syntyy vastuullista akkuteollisuutta” sanoo Aalto-yliopiston professori Tanja Kallio.

NextGenBat edistää kiinteän olomuodon akkujen kehitystä

Aalto-yliopiston johtamassa NextGenBat-projektissa kehitetään kiinteän olomuodon litiumakkujen materiaaleja sekä niiden valmistustekniikkaa. Kiinteät akut ovat kehittyvä teknologia, joka kiinnostaa erityisesti sähköautoteollisuutta. Kiinteät akut ovat energiatiheämpiä ja paloturvallisempia kuin nestemäiset akut. Projektissa tutkitaan erityisesti akkujen valmistuksessa käytettyjä laser- ja atomikerros-ohutkalvotekniikoita, joissa suomalaiset yritykset ovat maailman kärkeä.

Projektissa ovat mukana Tampereen yliopisto ja VTT sekä yritykset Pulsedeon Oy, Beneq Oy ja Tervakoski Oy. Kansainvälistä yhteistyötä tehdään saksalaisten, ranskalaisten, italialaisten ja amerikkalaisten yritysten ja tutkimuslaitosten kanssa. Projektia rahoittaa Business Finland.

HiQ-CARB tuo ympäristöystävällisemmät hiilimateriaalit akkuihin

Aalto on mukana tutkimuspartnerina Fraunhofer Institute for Silicate Research (ISC) -tutkimuslaitoksen johtamassa hankkeessa, jossa kehitetään nykyistä tehokkaampien ja ympäristöystävällisempien hiilimateriaalien teollisen mittakaavan tuotantoa. Hiili on tärkeä raaka-aine akuissa, sillä se parantaa niiden sähkönjohtavuutta. HiQ-CARB-projektissa käytetään uusiutuvista raaka-aineista tuotettua hiilimateriaalia, jolla on huomattavasti pienempi hiilijalanjälki kuin nykyisin käytetyillä materiaaleilla. Samalla tavoitteena on vahvistaa kestävää eurooppalaista akkutuotantoa.

Mukana ovat yritykset Arkema (Ranska), Custom Cells (Saksa) ja Orion Engineered Carbons (Saksa). Aalto-yliopisto, Fraunhofer-instituutti ja Université de Bordeaux vastaavat uusien materiaalien ja niistä valmistettujen akkujen tieteellisestä tutkimuksesta. Projektia rahoittaa Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin (EIT) Raw Materials -ohjelma.

Lisätietoja

NextGenBat-hankkeen kotisivut

Tiedote HiQ-CARB-projektista Fraunhofer-instituutin sivuilla (englanniksi)

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Photo by Aki-Pekka Sinikoski
Yhteistyö Julkaistu:

Aalto-yliopisto mukaan ruotsalaiseen tekoälyn ja autonomisten järjestelmien WASP-tutkimusohjelmaan

Aalto-yliopisto aloittaa yhteistyön ruotsalaisten yliopistojen kanssa Wallenbergin tekoälyn, autonomisten järjestelmien ja ohjelmistojen tutkimusohjelmassa. Mukana on myös kymmeniä ruotsalaisyrityksiä.
Rahoituksen laitosjohtaja Elias Rantapuska Väre-rakennuksen aulassa. Kuvaaja Evelin Kask.
Yhteistyö Julkaistu:

Rahoituksen laitosjohtaja Elias Rantapuska Momentum-podcastin vieraana

Jakso tarjoaa kuuntelijoille erittäin hyödyllistä kulmaa esimerkiksi tohtoriopintoihin, professorina olemiseen, konsultointiin ja yleisesti elämään ja oppimiseen liittyen.
A man wearing virtual reality glasses. Virtual reality, VR, was discussed at the Unite! Boot Camp.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Unite-yliopistojen virtuaalikampusta kehitettiin suunnittelusprinteissä

Tavoitteena oli koota ideoita virtuaalisesta oppimisesta ja virtuaalitodellisuudesta ja näin fasilitoida virtuaalikampuksen rakentamista Unite-verkostossa.
Aalto EIT Services
Yhteistyö Julkaistu:

Unite!-verkoston Boot Campissa kehitettiin yhteisohjelmia ja joustavia opintopolkuja

Unite-yliopistoverkoston tavoitteena on soveltaa yhteistyössä uusia pedagogisia lähestymistapoja opettamiseen ja oppimiseen kaikilla tutkintotasoilla. Tavoitteena on myös kehittää joustavia opintopolkuja ja yhteisohjelmia, joiden oleellinen osa on liikkuvuus.