Uutiset

Turvallisempia ja tehokkaampia litiumakkuja – Aalto on mukana uusissa yritysyhteistyöhankkeissa

Kansainvälisissä tutkimushankkeissa kehitetään uusia ympäristöystävällisempiä litiumakkujen materiaaleja ja valmistusmenetelmiä yhteistyössä yritysten kanssa.
Lithium ion battery electrodes and cells, researcher Taina Rauhala, photo Valeria Azovskaya, 2017
Litiumakkujen elektrodeja ja kennoja. Kuva: Aalto-yliopisto / Valeria Azovskaya.

Aalto-yliopiston tutkijat ovat mukana kahdessa uudessa yhteistyöprojektissa, jossa kehitetään materiaaleja ja valmistusmenetelmiä tulevaisuuden litiumakkuihin. Tavoitteena on parantaa akkujen tehokkuutta ja turvallisuutta sekä pienentää valmistuksen hiilijalanjälkeä.

Litiumakut ovat keskeinen teknologia sähköisessä liikenteessä, uusiutuvan energian varastoinnissa ja kuluttajaelektroniikassa. Niiden kysyntä kasvaa arvioiden mukaan 25 prosenttia vuosittain, kun esimerkiksi EU tavoittelee teilleen 30 miljoonaa sähköautoa vuoteen 2030 mennessä.

”Akuissa käytetään rajallisia raaka-aineita, joten nämä täytyy saada mahdollisimman tehokkaasti käyttöön. On tärkeää, että Eurooppaan syntyy vastuullista akkuteollisuutta” sanoo Aalto-yliopiston professori Tanja Kallio.

NextGenBat edistää kiinteän olomuodon akkujen kehitystä

Aalto-yliopiston johtamassa NextGenBat-projektissa kehitetään kiinteän olomuodon litiumakkujen materiaaleja sekä niiden valmistustekniikkaa. Kiinteät akut ovat kehittyvä teknologia, joka kiinnostaa erityisesti sähköautoteollisuutta. Kiinteät akut ovat energiatiheämpiä ja paloturvallisempia kuin nestemäiset akut. Projektissa tutkitaan erityisesti akkujen valmistuksessa käytettyjä laser- ja atomikerros-ohutkalvotekniikoita, joissa suomalaiset yritykset ovat maailman kärkeä.

Projektissa ovat mukana Tampereen yliopisto ja VTT sekä yritykset Pulsedeon Oy, Beneq Oy ja Tervakoski Oy. Kansainvälistä yhteistyötä tehdään saksalaisten, ranskalaisten, italialaisten ja amerikkalaisten yritysten ja tutkimuslaitosten kanssa. Projektia rahoittaa Business Finland.

HiQ-CARB tuo ympäristöystävällisemmät hiilimateriaalit akkuihin

Aalto on mukana tutkimuspartnerina Fraunhofer Institute for Silicate Research (ISC) -tutkimuslaitoksen johtamassa hankkeessa, jossa kehitetään nykyistä tehokkaampien ja ympäristöystävällisempien hiilimateriaalien teollisen mittakaavan tuotantoa. Hiili on tärkeä raaka-aine akuissa, sillä se parantaa niiden sähkönjohtavuutta. HiQ-CARB-projektissa käytetään uusiutuvista raaka-aineista tuotettua hiilimateriaalia, jolla on huomattavasti pienempi hiilijalanjälki kuin nykyisin käytetyillä materiaaleilla. Samalla tavoitteena on vahvistaa kestävää eurooppalaista akkutuotantoa.

Mukana ovat yritykset Arkema (Ranska), Custom Cells (Saksa) ja Orion Engineered Carbons (Saksa). Aalto-yliopisto, Fraunhofer-instituutti ja Université de Bordeaux vastaavat uusien materiaalien ja niistä valmistettujen akkujen tieteellisestä tutkimuksesta. Projektia rahoittaa Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin (EIT) Raw Materials -ohjelma.

Lisätietoja

NextGenBat-hankkeen kotisivut

Tiedote HiQ-CARB-projektista Fraunhofer-instituutin sivuilla (englanniksi)

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Picture: Topias Dean / Sitra.
Yhteistyö Julkaistu:

Selvitys: Rakentava vuorovaikutus ratkaisee pelin etätiimeissä

Kun etätiimeissä ratkaistaan haastavia ja monimutkaisia ongelmia, korostuvat yksilön kyvyt sanoittaa ajatuksiaan ja luoda sanallista yhteyttä muiden ajatuksiin. Tasapuolisesti osallistuvat tiimit rakensivat toistensa välille liittymäpintoja pohtivien puheenvuorojen ja avointen kysymysten avulla.
CYBER_Aki-Pekka_Sinikoski010.jpg
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Perustieteiden korkeakoulun tutkijoita mukana nyt yhteensä viidessä tutkimuksen huippuyksikössä

Suomen Akatemia on valinnut yhteensä 11 uutta huippuyksikköä. Perustieteiden korkeakoulun tutkijat ovat mukana ottamassa selvää keinotekoisesti älykkäistä materiaaleista, matematiikan viimeisimpien edistysaskeleiden sovelluksista sekä ilmakehän molekyyliprosesseísta.
Opiskelijoita laboratoriossa
Yhteistyö Julkaistu:

Aalto-yliopiston ja ABB:n yhteistyö tuottaa uraauurtavia kestävän kehityksen innovaatioita

Aalto-yliopisto ja ABB kehittävät yhdessä maailmanluokan teknologioita, kun merenkulussa siirrytään sähköisiin, autonomisiin ja päästöttömiin ratkaisuihin. Yhteistyö on tiivistä myös sähkökäyttöjen digitaalisten kaksosten sekä sähköverkon 5G-ratkaisujen parissa. Taustalla on energiamurroksen vauhdittama sähköistyminen.
Lisa Schröder
Yhteistyö Julkaistu:

Kauppakorkeakoulun lahjoittajatarinoita: Lisa Schröder

"Säilyköön Aalto-yliopisto edistyksellisenä, voimaannuttavana ja jatkuvasti kehittyvänä instituutiona, jossa minulla oli etuoikeus opiskella!"