Uutiset

”Tulevaisuuden vaatekaappi” – kestäviä ratkaisuja muoti- ja tekstiiliteollisuudelle

”Tulevaisuuden vaatekaappi” on Aalto-yliopiston asiantuntijoiden visio muoti- ja tekstiilialan kestävästä tulevaisuudesta. Tutkijoiden ja opiskelijoiden ratkaisuja esittelevä näyttely on esillä Euroopan parlamentin tiloissa Brysselissä joulukuun alussa, juuri kun EU:n tekstiilistrategia on parlamentin käsittelyssä. Sen tavoitteena on auttaa päätöksentekijöitä näkemään kokonaiskuva ja löytää tie kohti kestävää tekstiili-, vaatetus- ja muotiteollisuutta.
people exploring the walk-in closet that provides solutions for a sustainable fashion and textiles future
Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto

Planeetan kestävyys edellyttää mittavia muutoksia tekstiili-, vaatetus- ja muotiteollisuudessa. Materiaaleja, toimintamalleja ja vuorovaikutusta on katsottava ensisijaisesti kestävyyden näkökulmasta. Emme voi ennustaa tulevaisuutta, sen sijaan voimme yrittää vaikuttaa siihen. Miten voimme saada tämän päivän muotiteollisuuden tuhoisat toimintatavat loppumaan?

Siirtyminen vanhentuneesta järjestelmästä kohti jotain uutta — systeeminen muutos — tarkoittaa samanaikaista vaikuttamista moniin eri osatekijöihin, toimintamalleihin ja vuorovaikutuksiin. Ihan ensimmäiseksi pitää kuitenkin uskaltaa ajatella toisin: millaista muodin tulevaisuutta haluamme rakentaa ja millaisia arvoja ja asioita se sisältäisi?

Lähes kaikissa vaatteissa on vastuullisuuteen liittyviä ongelmia. Niin synteettiset, öljypohjaiset kuidut kuin monet luonnonkuidutkin ovat kytköksissä vakaviin sosiaalisiin ja ympäristöhaittoihin. Tekstiili-, vaatetus- ja muotiteollisuus käyttää valmistusprosessiensa eri vaiheissa tuhansia kemikaaleja, kuten torjunta-aineita, mikromuoveja, väriaineita ja tahrankestäviä pinnoitteita.

Tarjolla on kuitenkin myös myrkyttömiä, ympäristö- ja käyttäjäystävällisiä ratkaisuja. Uusia ratkaisuja tarvitaan kiireellisesti korvaamaan nykyiset, haitalliset materiaalit ja prosessit.

Vastuullisia ja ympäristöystävällisiä ratkaisuja

Aalto-yliopistossa tehdään jatkuvasti kokeiluja vaateteollisuuden eri alueilla: työskentelemme älytekstiilien, bioteknologian ja uusien liiketoimintamallien parissa. Kun muotoilu, suunnittelu, liiketoiminta ja politiikka nivoutuvat toisiinsa, status quo voidaan murtaa ja rakentaa todellinen vaihtoehto vanhalle järjestelmälle, joka on pettämässä meidät.

Tutkijamme tekevät “bioneerityötä” eli materiaalitutkimusta, jossa etsitään kestäviä ratkaisuja. Miten voisimme käyttää uudelleen ja kierrättää jo olemassa olevia materiaaleja? Entä miten hyödyntää jätemateriaaleja? Mikä on kuitua tai mistä olisi mahdollista tehdä kuitua? Kenties metsästä? Vai osaisimmeko kasvattaa materiaaleja mikrobeista tai sienistä? Hämähäkin silkistä tai merilevästä?

”Tulevaisuuden vaatekaappi” -näyttely esittelee kestävää muodin tulevaisuutta muotiteollisuuden keskeisten osa-alueiden kautta esimerkkeineen:

  • Muoti- ja tekstiiliteollisuuden siirtyminen kiertotalouteen
  • Myrkyttömyys ja biopohjaiset ratkaisut
  • Hidas muoti ja muodin todellinen arvo
  • Vaateteollisuuden toimitus- ja arvoketjujen avoimuus ja jäljitettävyys
  • Pakkaussuunnittelu ja uudet pakkausmateriaalit

Esittelyssä ovat muun muassa: Ioncell-kuitu, kukkajätteestä valmistettu Flaux-nahka (työ voitti EU:n myöntämän NEB Rising star -palkinnon) ja CHEMARTSin uudet biopohjaiset materiaalit; myrkyttömät ja biohajoavat Biocolours-värit, luonnollisesti aikaansaadut värit, kuten luonnonindigo sekä rakenteelliset värit, kuten puuglitter; modulaarinen muoti, aurinkokennotekstiilit ja mikrobeista valmistetut kuulokkeet.

Tulevaisuuden vaatekaappi -näyttely on esillä Aalto-yliopiston Designs for a Cooler Planet -tapahtumassa Otaniemessä 12.10.2022 saakka. Osoite: Väre-rakennus, Otaniementie 14, Espoo. Tapahtuma on kaikille avoin.

Näyttely on esillä Euroopan parlamentissa Brysselissä (Balcony Area -1G) joulukuun ensimmäisellä viikolla.

Yhteystiedot:

Enni Äijälä

Senior Specialist, Aalto Exhibitions Outreach

Sarianna Kankare

Asiantuntija

Lue lisää

A hand holding green purse on top of a green dress

Tulevaisuuden vaatekaappi vie muodin tulevaisuuteen (ulkoinen linkki)

Tekstiili-, vaatetus- ja muotiteollisuuden on muututtava. Miten muutos tehdään? Tutustu Aalto-yliopistoyhteisön visioihin kestävän muodin tulevaisuudesta.

Three mannequins displaying garments designed by Elina Onkinen and Kasia Gorniak. Photo: Mikko Raskinen/Aalto University

Viisi helmeä Designs for a Cooler Planet -näyttelyssä: Tahroja joilla on tarina, väriä biojätteestä ja kimaltavaa puuta

12. lokakuuta 2022 asti avoinna oleva Designs for a Cooler Planet esittelee rohkeita kestävän kehityksen ideoita, muun muassa muodin, ruoan ja materiaalien kautta.

Uutiset
Life 1.5 in black font and Designs for a Cooler Planet logo on a white, fragmented background.

Tulevaisuuden vaatekaappi, jättimäinen ötökkähotelli, pystyviljely ja paljon muuta – Designs for a Cooler Planet - näyttelyn ideat vievät kohti planeettaystävällisempää elämää

Aalto-yliopiston vuosittaisen Designs for a Cooler Planet -näyttelyn teemat ovat tänä vuonna jäljetön elämä, kestävä tyyli ja terveempi ravintoketju.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

The winning collection by Ruusa Vuori at Aalto University's fashion show Näytös23, a model walking on the catwalk
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Ruusa Vuori voitti Näytös23-palkinnon herkällä mallistollaan

Aalto-yliopiston muodin opiskelijoiden muotinäytöksessä perjantaina 26. toukokuuta nähtiin kandidaatti- ja maisteriopiskelijoiden mallistoja.
Kolme henkilöä keskustelee pöydän ääressä läppärit edessä. Yksi lukee samalla kirjaa.
Opinnot Julkaistu:

Uusien esihenkilöiden keskinäinen vertaistuki korostui Aallon First time manager -ohjelmassa

Ohjelman vertaistapaamiset saavat osallistujilta kiitosta, ja osa on jatkamassa niitä koulutuksen jälkeenkin.
Eero Eloranta
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Uusi kirja tuotantotalouden kehittymisestä tieteenalana Suomessa ja kansainvälisesti

Eero Elorannan kirja kuvaa tuotantotalouden kehitystä osana talouden muutosten ja tekniikan yliopistojen kehitystä.
Opiskelijoita kävelemässä vihreiden puiden alla
Opinnot Julkaistu:

Lahjoitukset mahdollistavat kaikille opiskelijoille opiskeluvaihtoon lähtemisen

Kansainvälinen opiskelijavaihto on oleellinen osa monen Kauppakorkeakoulun opiskelijan opintoja.