Uutiset

Tomek Rygalik: "Meidän on suunniteltava vähemmän mutta parempia asioita pidemmäksi aikaa”

Huonekalusuunnittelun uusi professori Tomek Rygalik uskoo, että hyvällä muotoilulla voidaan parantaa maailmaa. Hänen tavoitteenaan on tehdä muotoilusta merkityksellisempää.
Man with glasses and a black blouse looking at the camera
Kuva: Monika Olszewska

Mikä toi sinut Aaltoon?

"Kun kuulin avoimesta työpaikasta, halusin käyttää tilaisuuden hyväkseni ja esittäytyä Aallolle nähdäkseni mitä tästä voisi seurata. Monien New Yorkissa ja Lontoossa vietettyjen vuosien jälkeen elämäni oli melko hyvin vakiintunutta Varsovassa, Puolassa – kaupungissa, joka on hieman aliarvostettu, mutta jossa on paljon ainutlaatuisia ominaisuuksia ja vilkas kulttuurielämä. Ja omaksi yllätyksekseni, rekrytointiprosessin jälkeen olen täällä. Olen päässyt jo kuulemaan muiden professoreiden taustoista ja kiinnostuksen kohteista, ja olen erittäin iloinen päästessäni mukaan tähän monipuoliseen joukkoon. Toivon myös voivani rakentaa siltoja aikaisempien kokemusteni ja Aallon välille.

Näen Helsingissä yhtäläisyyksiä kotiseutuni kanssa sekä paljon luontoa, joka on minulle tärkeää. Olen muuttanut tänne vasta elokuussa, joten kaikki pallot ovat vielä vähän ilmassa, mutta uskon, että edessämme on yleensä paljon parempia asioita kuin takanamme. Pidän myös siitä, että uusi tilanne tarjoaa mahdollisuuden katsoa elämää uudesta näkökulmasta. Kuten Carl Jung on sanonut: "Jos edessäsi oleva polku on selkeä, olet luultavasti jonkun toisen polulla.” Olen avoin sille, mitä uutta tästä kaikesta voi syntyä.”

Mitä ovat olleet urasi kohokohdat?

"Haluan nimetä kolme ratkaisevaa hetkeä tähänastisella urallani, joista yksi on kouluprojekti, toinen suunnitteluprojekti ja kolmas "elämänprojekti". Ensimmäinen on se, kun aloitin huonekalusuunnittelun opiskellessani Royal College of Artissa Lontoossa. Raw-nojatuoli oli toisen vuoden projektini. Se oli kokeellinen prosessi, jossa halusin päästä eroon verhoiluhuonekalujen sisäisistä osista, ja jonka tuloksena syntyi itsekantava nahkainen nojatuoli. Se sai erittäin hyvän vastaanoton loppunäyttelyssä ja johti siihen, että jäin tutkimusapulaiseksi RCA:iin. Aloin myöhemmin tuolin johdosta työskennellä italialaiselle Moroso-brändille. Tämä käynnisti polkuni huonekalujen parissa.

Toinen tapaus kertoo intohimostani johtaa työskentelyä nopeissa intensiivisissä työpajoissa muotoilukouluissa. Yksi niistä oli Ranskassa järjestetty kesätyöpaja, johon osallistui muotoilun opiskelijoita kaikkialta maailmasta, ja jota opetin kolmena vuonna peräkkäin. Siinä oli kyse käytännönläheisestä yhteistyöstä, luonnon kokemisesta ja yhdessäolosta. Siinä eri kiinnostuksenaiheeni yhdistyivät, ja siitä on tullut erityisen tärkeä lähtökohta omalle tutkimukselleni ja suunnittelukäytännölleni. Yksi tämän hankkeen tuloksena syntyneistä projekteista on "Circula", ympyrän mallinen istuin, joka kirjaimellisesti kääntää ihmiset kohti toisiaan. Tarkoituksena oli saada uuden sukupolven edustajat kohtaamaan toisensa paremmin, jotta he saisivat uudelleen yhteyden, fyysisesti. Nykyinen tutkimusteemani lähti liikkeelle näistä hankkeista. Etsin työkaluja yhdessäoloon. Näistä teemoista on tullut entistäkin tärkeämpiä viime vuosien kokemusten ja koronarajoitusten perusteella.

Kolmas on "DesignNature" -aloite, luova yhteisö, joka perustuu holistisen suunnittelun yhteisiin arvoihin, rakkauteen luontoa kohtaan ja haluun elää tietoista elämää. Hankkeella on nykyisin oma viehättävä kampus Puolan maaseudulla. Se perustuu kolmeen osa-alueeseen: koulutukseen, innovointiin ja hyvään elämään. Se on tutkimus- ja työpajatila sekä kukoistava, kasvava yhteisö. Sen myötä olen astunut ulos roolistani suunnittelijana, ja siitä on tullut oma organisaationsa kumppanini Gosian ansiosta, jonka kanssa vaihdamme paljon luovaa energiaa.”

Olen kiinnostunut paremman elämän suunnittelusta. On tärkeää, ettei se jää vain puheeksi, vaan että löydämme myös keinot toteutaa ideamme."

Professori Tomek Rygalik

Mitä tutkit ja miksi?

"Olen kiinnostunut paremman elämän suunnittelusta, ja mielestäni on tärkeää, ettei se jää vain puheeksi, vaan että löydämme myös keinot toteuttaa ideamme ja ajatuksemme. Kyse on siitä, miten toimimme sekä koulutusohjelmissa että innovaatiohankkeissa – miten voimme muuttaa ihmisten käsityksiä siitä, millainen on kestävä elämäntapa sekä siitä, että olemme tietoisia näissä asioissa. Kun tämä kaikki saa vastakaikua ja leviää, sen avulla muutos on mahdollinen. Tässä kaikessa yhteisöllä on olennainen merkitys.

Olen erityisen kiinnostunut välineistä ja ympäristöistä, jotka ohjaavat ihmisiä sosiaaliseen ja ekologiseen käyttäytymiseen. Muotoilun rooli ja sen suhde luontoon on minulle olennaista, sekä se, miten muotoilu voi auttaa ihmistä palaamaan uudelleen luontoon. Meidän on keskityttävä työssämme nautinnolliseen kestävyyteen ja harkittuun resurssien kulutukseen.

Teollisuuskumppanuuksissa on usein kyse uusia materiaaleja ja prosesseja koskevista tutkimus- ja kehityshankkeista, joissa löydetään uusia mahdollisuuksia tehdä asioita paremmin ja vähemmän kielteisesti maapalloon vaikuttaen – ei vain huonekaluteollisuudessa vaan myös laajemmin. Vaikutus syntyy monialaisesta yhteisöstä, jota ohjaavat yhteiset arvot. Tämä on avainasemassa myös Aalto-yliopistossa, ja tunnen oloni kotoisaksi täällä, missä arvot ja toimintaympäristö edistävät yhteistoiminnallista työskentelytapaa.”

Mitkä ovat tärkeimpiä kysymyksiä alallasi juuri nyt?

"Huonekalusuunnittelu on vertauskuvallista: huonekalussa voi helposti nähdä sen taustalla olevat arvot. On melkein kuin katsoisi yksinkertaistettua arvojen ilmaisua muotoilussa. Monimutkaisuus kasvaa tuotannon mittakaavan myötä, kun teknologia ja taloudellisuus kohtaavat. Siitä tulee haastavampaa ja vaikeammin ymmärrettävää.

Akateemisessa maailmassa on kuitenkin potentiaalia edetä todella kunnianhimoisiin skenaarioihin ja muuttaa radikaalisti toimintatapojamme. Teollisen vallankumouksen myötä syntyneet säännöt eivät ole enää relevantteja, ja huomaamme, että olemme tehneet monia asioita väärin, mikä on puolestaan johtanut ilmastokriisiin ja luonnonvarojen ajattelemattomaan hyödyntämiseen. Nyt on se hetki, jolloin meidän on uudelleen arvioitava tavoitteitamme: miten voimme suunnitella vähemmän mutta parempia ratkaisuja pidemmäksi aikaa, ja miten voimme tehdä asioita paremmin tai täysin uusilla tavoilla – laajassa merkityksessä kestävällä tavalla. Tätä haluan tutkia täällä Aallossa ja testata tekemisen rajoja.”

Miksi kannattaa opiskella huonekalusuunnittelua?

"Meitä kaikkia lähellä olevilla tuotteilla, kuten vaatteilla tai päivittäisellä lähiympäristöllämme, on valtava potentiaali todentaa ja ilmaista sukupolvemme ja nykykulttuurimme arvoja. Meillä ei ole varaa negatiivisiin vaikutuksiin, joten tarvitaan tietoisia suunnittelupäätöksiä. Siksi maailma tarvitsee uuden aallon taitavia ja järkeviä huonekalusuunnittelijoita.

Toivon, että opiskelijat haluavat keskittyä käsitteellisiin teemoihin ja kysyä ennemmin miksi tai mitä kuin miten. Jokainen sukupolvi on erilainen. Olen innokas aloittamaan opiskelijoiden kanssa keskustelun siitä, mitä muotoilun mahdollisuudet heille merkitsevät.”

Mikä muu sinua kiinnostaa?

"Olen juoksija, juoksen joka toinen aamu. Juoksin hiljattain Helsinki Marathonin, se oli yksi ensimmäisistä asioista, joita täällä tein. Se oli myös symbolinen juoksu, koska aloitin ”pitkän matkan juoksuni” myös täällä Aallossa. Olen innostunut luonnosta ja olen käynyt jo monissa kansallispuistoissa. Otin myös sup-laudan mukaani, sekin on kiva tapa tutustua paikkoihin ja kaupunkeihin. Olen kuitenkin vahvasti kaupunki-ihminen, rakastan vilskettä ja katuelämää, ja kulttuuria ja tanssia. Helsinki on mukava mutta rauhallisempi kuin aiemmat kaupunkini, ja sillä on aivan erilainen energia, joten on mielenkiintoista tutustua kaupunkiin askel kerrallaan. Tykkään myös hengailla kaupungilla ihan vain tutustuakseni arkkitehtuuriin, se on yksi lempiulkoilupuuhistani.”

Katso video (englanniksi): Tools for togetherness & reconnecting nature

Kalustesuunnittelun professori Tomek Rygalik

Man looking at a wooden chair, holding it
Kuva: Studio Rygalik

Kuka?

  • Tehtävä: Aalto-yliopiston huonekalusuunnittelun professori 1. elokuuta 2022 alkaen
  • Muuta: Studio Rygalikin perustaja (2006) ja DesignNature -järjestön toinen perustaja (2016)
  • Koulutus: Pratt Institute, New York, kandidaatin tutkinto teollisen muotoilun alalla; Royal College of Art, Lontoo, maisterin tutkinto tuotesuunnittelun alalla (2005)
  • Ikä: 46
  • Tausta: Alun perin Puolasta
  • Perhe: 4- ja 10-vuotiaat lapset ja puoliso
  • Harrastukset: Juokseminen, tanssi, rakastaa luontoa, harkitsee purjehduksen aloittamista uudelleen

Yhteystiedot:

Professori Tomek Rygalik, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, [email protected], 0504668963

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Nikos Makris in Helsinki, photo by Tiina Aulanko-Jokirinne
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Nikos Makris: Yhteinen tavoitteemme on ymmärtää aivojen toimintaa monimuotoisen neurokuvantamisen avulla

"Tunnen oloni erittäin rennoksi. Kukaan ei tuomitse minua, ja minulla on täysi sananvapaus."
"Minulla ei ollut eritystä mielenkiintoa ravinteita kohtaan alun perin, halusin vain tehdä jotain 
ympäristön kannalta kestävää, mutta samalla teknistä", kertoo vuoden parhaasta väitöskirjasta 
palkittu Juho Uzkurt Kaljunen. Kuva: Jari Härkönen
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Juho Uzkurt Kaljuselle parhaan väitöskirjan palkinto

Aalto-yliopiston alumni paransi väitöskirjassaan jätevesien ravinteiden saamista talteen ja markkinoille.
Corinna Coupette
Nimitykset Julkaistu:

Näköalapaikka aikamme suuriin haasteisiin: Corinna Coupette yhdistää lakia ja teknologiaa

Coupette nimitettiin tietotekniikan apulaisprofessoriksi tänä syksynä.
Jacob Wallenberg
Yliopisto Julkaistu:

Vuorineuvos Marcus Wallenbergin säätiö tukee professuurien perustamista Hankeniin ja Kauppakorkeakouluun

Marcus Wallenbergin Liiketaloudellinen Tutkimussäätiö on päättänyt 50-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi tukea kahden lahjoitusprofessuurin perustamista. Lisäksi säätiö ilmoittaa lisäävänsä merkittävästi vuosittaista tukeaan Kataja-tohtoriohjelmalle.