Uutiset

This ’n’ That -näyttelyssä nähtiin pajamestareiden taidonnäytteitä

Väreen galleriatiloissa nähtiin lokakuussa näyttely, jossa esiteltiin koulun eri alojen monipuolista työpajatoimintaa sekä pajamestareiden taidonnäytteitä
Pieni galleriatila, jossa on valkoisilla jalustoilla ainutlaatuisia tuoleja ja erilaisia valaisimia, taustalla suuret ikkunat.
This 'n' That näyttely Väreen galleriatilassa. Kuva: Liivia Pallas

Työpajat ovat tärkeä osa Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun opetusta, jossa pedagogiikka yhdistetään käsillä tekemiseen. Ammattitaitoiset pajamestarit ylläpitävät työpajaympäristöjä ja opastavat opiskelijoita sekä henkilökuntaa niiden käytössä.

Puuveistos, joka muistuttaa vesipisaraa pyöreällä alustalla, sijoitettuna moderniin sisätilaan, jossa puiset portaat.
"Tippa. 2019 / 2024", Arto Sillanpää. Kuva: Liivia Pallas

Pajamestareiden näyttelyn tarkoituksena oli tuoda näkyväksi pajamestareiden syvällistä osaamista sekä heidän tiivistä yhteisöään. Pajojen kehittämisasiantuntija ja metallipajan työpajamestari Maria Mastola kertoo, että yhteisnäyttely on ollut pajamestareiden unelma viimeiset 15 vuotta.

”Tämä näyttely on meille äärimmäisen tärkeä sekä yhteisönä että yksilöinä. Jokainen meistä rakastaa työtään ja haluaa jakaa taitojaan sekä osaamistaan muille.”

Samat pajamestarit ovat olleet talossa todella pitkään, minkä ansiosta heille on kertynyt runsaasti tietoa ja kokemusta erilaisista pilottihankkeista sekä materiaaleista. 

Kaksi ihmistä työpajassa varusteiden ja punaisten jakajien ympäröimänä, keltainen ilmanvaihtovarsi yläpuolella.
Metallipajan pajamestarit Teemu Mäntylä ja Maria Mastola. Kuva: Liivia Pallas

Pajat ovat koulun ylpeys — vaikka joskus arjen kiireessä upeiden työpajojen merkitys sekä opiskelijoille että tutkijoille saattaa unohtua. 

”Käsillä tekeminen on yhtä arvokasta osaamista siinä missä muukin akateeminen osaaminen.”, Mastola perustelee.

Pajamestareilla on tiivis työyhteisö, jonka tekemisen ytimessä ovat ongelmanratkaisu, luovuus ja jatkuva kehittäminen. Lisäksi pajamestareilla on poikkeuksellisen hyvät pedagogiset taidot, jotka mahdollistavat oman alan laajan tietämyksen ja intohimon jakamisen opiskelijoille.

Taiteellisia lamppuja ja erivärisiä valoja valkoisella alustalla hämärässä tilassa.
"Echoes of Form and Fabrication", Hector Velasquez. Kuva: Liivia Pallas

This ’n’ That – prosesseja ja uusia kokeiluja

Näyttelyn suunnittelu lähti käyntiin pari vuotta sitten, kun Mastola keksi joulun alla järjestää ”Game of Gnomes” – tonttupajan, jossa pajamestarit vierailivat toistensa pajoilla ja työskentelivät yhdessä. He oppivat tuntemaan toisiaan paremmin ja arvostamaan pajojen erityislaatuisuutta.

Game of Gnomes järjestettiin myös seuraavana vuonna, ja sen jälkeen pajamestareista tuntui, että he olivat valmiita järjestämään yhteisen näyttelyn.

Kolme roikkuvaa kruunua, jotka heittävät varjoja harmaalle seinälle.
"Three crowns - Without splendor", Sari Kivioja. Kuva: Liivia Pallas

Näyttelyn nimi ”This ’n’ That” sai alkunsa ajatuksesta luoda eräänlainen ”kuriositeettikabinetti”, josta voi löytää sitä sun tätä ja kaikenlaista. Lähtökohtana ei ollut taidenäyttely, vaan osallistujat saivat vapaasti esitellä prosesseja sekä tehdä täysin uusia kokeiluja. Osa pajamestareista halusi pohtia aihetta syvällisemmin.

”Pajamestarit ovat hyvin tunnollisia perustyössään, ja ajan ottaminen oman näyttelytyön tekemiseen osoittautui vaikeaksi. Olen onnellinen, että niin moni osallistui,” Mastola kertoo.

Näyttely saa jatkoa ensi vuoden syksyllä, ja sen nimi pysyy samana. ”This ’n’ That -teema jatkuu. Se on ihana nimi, koska se syntyi pajamestareiden aloitteesta – yhtä sattumanvaraisesti kuin monet muutkin elämän asiat.”

Kokoelma pieniä kangaspaloja, joissa on erilaisia kirjoituksia ja kuvioita tummalla pinnalla.
"Notes 2024", Eeva Heikkinen. Kuva: Liivia Pallas

Työpajat keskeisenä osana opetusta

Työpajat ovat perusta kaikelle tekemiselle Taiteiden ja suunnittelun korkeakouluissa. Ne palvelevat ensisijaisesti kurssitöiden ja lopputöiden tekemistä sekä tutkimustyötä. Lisäksi ne valmistavat opiskelijoita käytännön työelämään.

Metallipajan pajamestari Teemu Mäntylä kertoo, että pajoilla pyritään vahvasti ohjaamaan opiskelijoita vastuulliseen ajatteluun ja kohtuulliseen maailmaan.

Läpinäkyvä lasiveistos jalustalla, taustalla epäteräviä valoja.
"Sacred Tree 2024", Slate Grove. Kuva: Liivia Pallas

Suunnittelijoiden pitää nähdä metallin säihkettä ja tuotteen muotoa pidemmälle. Tarvitsemme maailmaan vastuullisia suunnittelijoita, joilla on laaja tietämys työnsä ja käyttämiensä materiaalien ympäristövaikutuksista.

”Joskus opiskelijat haluavat tehdä tuotteen jostakin erikoisesta materiaalista, jolloin me kyseenalaistamme sen ja olemme realisteja. Pyrkimyksenä on tehdä pitkäikäisiä tuotteita, jotka kestävät aikaa.”, Mäntylä kertoo.

Pajamestarit toimivat työssään aina hienovaraisesti, jotta opiskelijan intohimoa ja luovuutta ei tyrehdytetä. Löydetään vain toinen, vastuullisempi tapa toteuttaa suunnitelma.

Neljä miniatyyrihahmoa eri paikoissa vitriinillö kivien ja tummien muotojen ympärillä. Yksi hahmo seisoo kehystetyn tumman pinnan päällä.
"Creation", Tatu Vuorio. Kuva: Liivia Pallas
Puinen pöytä, jolla on ainutlaatuinen kuvio päällä ja tukevat jalat, sijoitettu puiselle lattialle sisätiloissa.
"Proof, 2023", Josh Krute. Kuva: Liivia Pallas

Työpajoilla myös prosessinhallinta realisoituu omalla tavallaan. Pajamestareiden mukaan on tosi tärkeää, että opiskelijoilla on käytössään oikeat materiaalit. Suunnittelussa tehdyt virheet näkyvät joko luonnon, talouden tai ajan kustannuksina.

Pajamestarien työssä eniten iloa tuottaa opiskelijoiden onnistuminen ja ilon jakaminen. ”Tiedämme, että olemme olleet mukana prosessissa, vaikkei meitä kiitospuheissa mainitakaan. On mahtavaa olla mahdollistaja opiskelijan prosessissa ja tukea opiskelijan kasvua.”, Mastola iloitsee.

Pajamestareiden näkökulmasta on tärkeintä, että opiskelijat pärjäävät ja saavat koulutustaan vastaavaa työtä.Olemme täällä opiskelijoita varten”, Mastola toteaa.

Ruosteinen, pallomainen metallilaite, jossa on kolmijalka ja lasi-ikkuna, esillä sisätiloissa seinällä olevien piirustusten kanssa.
"E-Motion Apparatus", Armas Maitola. Kuva: Liivia Pallas
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

On the background, white radiant lines over a black bacground and only hair and shoulder of a person passing by visible
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Rahoitusta energiatehokkaan laskennan ja sarveiskalvon sairauksien varhaisen diagnostiikan kehittämiseen

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön myöntämä rahoitus kahdelle Aallon tutkimushankkeelle on yhteensä lähes 1,3 miljoonaa euroa.
Julia Lohmann in her office with large seaweed sculpture
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Julia Lohmannille arvonimi "Honorary Royal Designer for Industry in Regenerative Design"

Monialainen, yhteiskunnallista ja taloudellista kehitystä sekä valistusta ajava brittiläinen järjestö The Royal Society for the encouragement of Arts, Manufactures and Commerce in Great Britain on myöntänyt muotoilun professori Julia Lohmannille arvostetun arvonimen.
Siluetinomaisia ihmisiä kokouksessa pöytien ääressä valoisassa huoneessa, jossa on suuret ikkunat ja riippuvalaisimet.
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Uusi pedagoginen mikrokurssi Quickstart for University Teaching on nyt julkaistu

Tervetuloa uudelle pedagogiselle Quickstart for University Teaching -mikrokurssille. Kurssi on suunnattu uusille opettajille, vieraileville luennoitsijoille, työelämäprofessoreille ja kaikille, jotka ovat kiinnostuneita pedagogiikasta. Kurssi on itseopiskeltava verkkokurssi ja se koostuu viidestä eri teemasta. Kurssin suorittaminen kestää kokonaisuudessaan noin kaksi tuntia.
Tiina Alahuhta-Kasko
Yliopisto Julkaistu:

Tiina Alahuhta-Kasko Aalto-yliopiston hallituksen jäseneksi

Uuden jäsenen kolmevuotinen kausi alkaa tammikuussa 2025.