Uutiset

Tervetuloa Trojan Horse -saarelle!

Aalto-yliopiston oppimiskeskuksen aulassa nähdään näyttely tai pikemminkin saari, jossa
on mahdollisuus lukea ja keskustella työhön ja työn tekemiseen liittyvistä kysymyksistä. Taustalla on Trojan Horse -kollektiivi.
th_01_fi_fi.jpg

Näyttely perustuu Trojan Horse -kesäkouluun ”CLIMATE CHANGE OF WORK”, joka pidettiin viime elokuussa Bengtsärissä Hangossa.

“Oppimiskeskuksen tiloissa liikkuu runsaasti vierailijoita, ja uskon, että Trojan Horse -projektin esittämät kysymykset resonoivat monien ihmisten kanssa heidän ammatillisesta taustastaan riippumatta - olipa kyse taiteesta, tekniikasta, muotoilusta, arkkitehtuurista, liiketoiminnasta tai tieteestä. Kiireentäyteisen aulan keskellä oleva näyttely palvelee pysähtymispaikkana, jossa voit selkeyttää mieltäsi hieman sekä katsoa ympärillesi ja nähdä muita ihmisiä", kertoo näyttelyn kuraattori Ksenia Kaverina.

Keskiössä työn merkitys

Trojan Horse -kesäkoulu luo alustan, jossa voi pohtia, mitä muotoilu voisi olla. "Tavoitteena on kannustaa muotoilijoita sekä muotoilun ja arkkitehtuurin opiskelijoita tekemään enemmän kokeellisia projekteja ja tutkimuspohjaista työtä. On myös tärkeää ja mielenkiintoista puhua tavoista, joilla näkymättömät valtarakenteet vaikuttavat muotoiluun, ja miten muotoilu vaikuttaa näkymättömiin valtarakenteisiin. Haluamme myös osoittaa, että taiteen ja muotoilun välillä ei ole selkeitä rajoja", sanoo kollektiivin jäsen, Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen maisteriopiskelija Kaisa Karvinen.

Kyseessä oli toinen Trojan Horse -kesäkoulu ja sen teemana oli työ. Tavoitteena oli uudelleen ajatella, mitä työ on. Mitä työ tarkoittaa? Kenellä on valta päättää, mikä katsotaan työksi? Miten voisimme järjestää jokapäiväisen elämämme niin, että se luo uusia tunne- ja merkitysrakenteita sekä uusia rakenteita tehdä töitä? Voiko työ olla terapiaa? Näyttely esittää nämä kysymykset nyt kävijälle pohdittavaksi.

Kysymyksiä käsiteltiin  kesäkoulussa yhdessä tutkijoiden, kuraattoreiden, taiteilijoiden, maanviljelijöiden, arkkitehtien ja kirjoittajien kanssa. Ryhmään kuului viisitoista arkkitehtuurin, muotisuunnittelun, sisustus- ja huonekalusuunnittelun, graafisen ja palvelumuotoilun kandidaatti- ja maisteriopiskelijaa Aalto-yliopistosta, Lahden muotoiluinstituutista, Lapin yliopistosta ja Tallinnan taidekorkeakoulusta. Opiskelijoita oli mukana myös Kaliningradista, Chicagosta ja Berliinistä. Kesäkoulun järjestää Finnish Design Summer School association, jonka perustivat vuonna 2016 arkkitehti Kaisa Karvinen, graafikko ja tutkija  Tommi Vasko sekä journalisti Ida Kukkapuro.

Jatkossa järjestäjät haluavat luoda Trojan Horse -alustasta pysyvän mutta muuttuvan viitekehyksen, jonka muodostavat vuosittainen kesäkoulu ja mahdolliset muut tapahtumat. Tarkoituksena on osoittaa, että esimerkiksi näyttelyt, lukupiirit ja juhlatapahtumat voidaan toteuttaa monin eri tavoin.

Aika: 6.10.-10.11.2017
Paikka: Aalto-yliopiston oppimiskeskus, Otaniementie 9, 02150 Espoo

Lisätietoa: trojanhorse.fi

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Tulevaisuuden uran pohtimisessa käytetään luovuutta.
Opinnot Julkaistu:

Uramuotoilukurssilla pysähdytään oppimaan itsestä ja pohtimaan tulevaisuutta

Career Design Lab tukee opiskelijoiden siirtymää työelämään. Avain kestävään tulevaisuuden työhön on ennakkoluuloton ja luova tapa muotoilla uraa.
Publication icon
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Julkaisufoorumi hakee uusia panelisteja kaudelle 2025-2028

Jos olet kiinnostunut ryhtymään Julkaisufoorumin panelistiksi, hae tehtävään 15.6.2024 mennessä.
Kolmeosainen kuva: vasemmalla keltainen kukka ja teksti Marsio,  keskellä kuva Aino-Marsio-Aallosta, oikealla Aallon logo o
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston kaikille avoin kohtaamispaikka Marsio avaa ovensa syyskuussa

Avajaisnäyttelyt esittelevät Aalto-yhteisön ratkaisuja kestävän tulevaisuuden rakentamiseen.
Vihreän siirtymän rakentajat
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uusi podcast: Vihreän siirtymän rakentajat

Vihreän siirtymän toteuttamisessa kiinteistöala on avainasemassa. Talotekniikka on sen vaikuttavin keino torjua ilmastonmuutosta ja vastata EU:n kiristyviin energiavaatimuksiin. Uusi Vihreän siirtymän rakentajat - podcast tuo esiin talotekniikan tutkijoita, kehittäjiä ja toteuttajia, jotka jakavat näkemyksiään ja ideoitaan matkalla kohti kestävämpää kiinteistö- ja rakennusalaa.