Uutiset

"Tekstiilit ovat rajattomia"

Tulevaisuuden tekstiilit voivat ratkaista monia nykypäivän haasteita. Maailman pelastaminen alkaa niistä, sanoo trendiennustaja Li Edelkoort.
Nainen katsoo tummasävyisessä kuvassa oikeaan alaviistoon käsi pään takana
Li Edelkoort, kuva: Dezeen

Maailmankuulu trendiennustaja Li Edelkoort julisti jo neljä vuotta sitten, että muodista on tullut vanhanaikaista, koska pikamuodin liiketoimintamallit ovat ’rikkoneet järjestelmän’. Hänen mielestään tarvitsemme tekstiilejä, mutta uudella tavalla.

”Tulevaisuudessa tekstiilejä nähdään kaikkialla. Ne voivat olla tärkein materiaali rakentamisessa, terveydessä ja paljossa muussa, mitä emme osaa vielä edes ajatella. Tekstiilit tarjoavat rajattomasti mahdollisuuksia muuttaa maailmaa”, sanoo Edelkoort, joka puhui Textiles Tomorrow -seminaarissa Aalto-yliopistossa viime viikolla.

Hybridimuotoilun opetuksen dekaanina Parsons School of Designissa New Yorkissa toimivan Edelkoortin ideoima seminaari järjestettiin nyt toisen kerran, tällä kertaa Suomessa ja Aalto-yliopistossa. Se kokosi kansainvälisen tekstiilialan kouluttajien ja ammattilaisten verkoston keskustelemaan tekstiilien tulevaisuudesta ja jakamaan tietoja ja asiantuntemusta.

Edelkoort uskoo, että 2000-luvulla tekstiileistä voi tulla tärkein valmistusmateriaali, jopa rakennusten ’nahka’, vaikka vielä niin pitkällä ei ollakaan. Hänen mukaansa pian nähdään edistyksellisiä tekstiilitekniikoita, kuten valtavia neulovia robotteja ja 3D-tulostamista tekstiileille ja kuvakudoksille.

Trendiasiantuntija puhuu intohimoisesti, mutta rauhallisella, matalalla äänellä tekstiileistä ja niiden mahdollisuuksista pelastaa maailma. Hän ennakoi tulevia muoti- ja muotoilutrendejä ja haluaa ihmisten ymmärtävän, että meidän on tehtävä muutos.

On tärkeää katsoa taaksepäin

Vahvan visuaalisessa esityksessään hän käy läpi lukuisia nykyisiä trendejä ja peilaa niitä menneisyyteen. Edelkoort korostaa, että on tärkeää katsoa taaksepäin ja tutkia historiaa. Antropologia on strategiaa, hän sanoo, ja arkeologia on tutkimusta – näitä tarvitaan välineinä, jotta voimme ymmärtää mitä tekstiilit ovat.

Muotoilussa ja muodissa on kiinnostusta vanhojen ​​tekniikoiden löytämiseen. Edelkoort rohkaisee oppilaitaan tutkimaan ja inspiroitumaan vanhoista alkuperäiskansojen tekstiileistä ja miettimään, mitä ne voivat tarjota tähän maailman aikaan. Hän kannustaa meitä ymmärtämään ihmisten suhdetta tekstiileihinsä.

”Elämme niin kaoottisessa ja barbaarisessa ajassa, että on vaikeaa olla ihminen. Toisaalta, tämä hajanaisuus myös omituisesti inspiroi meitä.”

Hänen mukaansa suunnittelusta on tulossa hybridi: eri tieteenalat sekoittuvat ja muuttuvat uusiksi. Hänen opiskelijansa tutkivat mitä tapahtuu, kun tekstiilisuunnittelija tapaa arkkitehdin tai aktivistin, puutarhurin, kokin, kuvittajan, koloristin, taiteilijan, tarinankertojan, nomadin…

Markkinointi on nähnyt parhaat päivänsä, Edelkoort toteaa. Kuluttajan ymmärtäminen on välttämätöntä.

Olen päättänyt uskoa ihmiseen, olemme älykkäitä ja pystymme muuttumaan."

Li Edelkoort

Oppia eläimiltä ja luonnosta

Nykyajassa merkittävä aihe on eläinten rooli. Yksi asia on selvä: emme voi enää käyttää turkiksia. Kysymys on, mitä voimme oppia eläimiltä ja miten voimme hyödyntää kasveja paremmin.

Edelkoortille laatu tarkoittaa oppimista: kuinka voimme pelastaa planeettamme? Luonnolliset materiaalit kuten turve tai hämähäkkisilkki voivat muuttua uusiksi tuotteiksi. Hiukset, höyhenet, sienet, merestä saatavat kuidut kuten levät, männyt tai kukat – kaikissa on potentiaalia. Esimerkiksi hämähäkkisilkki voi korvata täysin synteettiset materiaalit ja merilevä voi korvata nahan. Ongelmana on, että tutkimus- ja kehitysprosessit kestävät vuosia, ja tarvitsemme kipeästi uusia ratkaisuja jo nyt.

Myös värien rooli on Li Edelkoortista merkittävä: ne voivat tarjota konseptin itsessään. Hänen opiskelijansa voivat tehdä lopputyönsä yksistään väreistä. Huomionarvoista on, että väriteollisuus on laaja, suorastaan valtava. Se on ala, jota emme vielä ole riittävästi tiedostaneet, ja joka tarjoaa paljon mahdollisuuksia ja uranäkymiä.

Värien ohella värjäys on merkittävä alue: siinä painopiste tulee olemaan ruuan ja jätteiden hyödyntämisessä. Edelkoort näkee tulossa olevan värien älykästä käyttöä, luonnollista kasveilla tehtyä värjäystä ja kierrätystä.

”Värit saattavat jatkossa olla haaleampia, ei niin vahvoja. Tämä ajattelu ja siihen liittyvät tekniikat tulevat siirtymään opiskelijoiden mukana työelämään ja markkinoille”, Edelkoort ennustaa.

Muutos on väistämätön

Edelkoort viittaa äskettäiseen Dutch Design Week -tapahtumaan Eindhovenissa, Alankomaissa, jossa oli esillä sienestä valmistettu paviljonki. Paviljongissa, samoin kuin tapahtuman monissa näyttelyissä nähtiin villejä kokeiluja luonnonmateriaaleilla, kuten pellavalla, merilevällä tai jopa hevoslannalla. Tämä ennustaa Li Edelkoortin mukaan, että olemme astumassa tulevaisuuteen, jossa mikään ei ole synteettistä tai liimattua.

Muutos ja sen tarve on ollut nopeaa. Yhä useammat jälleenmyyjät edellyttävät nyt kestäviä materiaaleja. Edelkoort kertoo tanskalaisesta mattoalan asiakkaastaan, jonka mukaan muutos on tapahtunut puolessa vuodessa. Nyt kaiken on oltava kierrätettävää ja ”zero waste” eli täysin jätteetöntä. Myös suuryritykset pyrkivät omaksumaan kierrätyksen toimintamalleihinsa.

Mutta ehkä kriittisen massan kasvaessa avautuu aivan uusia ovia. Edelkoortille kierrätys tarkoittaa myös reinkarnaatiota: syntyy jotain uutta ja täysin erilaista. Ei enää jätettä. Ei vain kierrätystä, vaan parempaa laatua.

Li Edelkoort tiivistää sanomansa toteamalla, että hän uskoo tulevaisuuteen. Jatkamalla nykyiseen malliin tapamme itsemme. Tarvitaan kriittisiä luovia ratkaisuja, miten kurssi voidaan kääntää. Hän on pohtinut, olemmeko me ihmiset riittävän älykkäitä muuttamaan malliamme. Mitä tapahtuu kymmenen tai viidentoista vuoden kuluttua?

”Olen päättänyt uskoa ihmiseen, olemme älykkäitä ja pystymme muuttumaan."

”Maailma on mahdollista pelastaa tekstiileillä! Muoti, taiteet, koko maailma kärsii ahneudesta. Kiertotalous alkaa tekstiileistä. Kaikki alkaa meistä, tekstiilien tekijöistä. Se on valtava mahdollisuus. Olemme palokunta.”

***

Textiles Tomorrow -seminaari kokosi yhteen 200 vierasta 14 maasta, 28 eri yliopistosta ja instituutioista sekä opiskelijoita ja tekstiilialan ammattilaisia. Seminaari tarjosi keskustelujen, verkottumisen ja yhteistyön lisäksi näyttelyitä Aalto-yliopiston kampuksella, Interwoven-Exploring Materials and Structures -kirjan julkistustilaisuden ja näyttelyn Espoon modernin taiteen museossa (EMMA) sekä yritysvierailuja. "Interwoven - yhteen kudotut" -näyttely tekstiilisuunnittelun ja taiteen vuorovaikutuksesta EMMA:ssa esittelee kaksitoista taiteilijaa ja on avoinna 1. maaliskuuta 2020 asti.

Textiles Tomorrow Summit (30.-31.10.2019)

Shimmering Wood-based Structural Colour by Noora Yau. Photo Eeva Suorlahti

Aalto-yliopisto esittelee kuusi biomateriaalikonseptia Dutch Design Weekillä

CHEMARTS-näyttelyssä on esillä mielenkiintoisia prototyyppejä, jotka ovat myrkyttömiä, kierrätettäviä eikä niistä irtoa mikromuoveja.

Uutiset
Hämähäkkisilkki

Hämähäkkisilkin ja nanoselluloosan yhdistelmästä syntyi muovin haastaja

Aalto-yliopisto ja VTT ovat kehittäneet ainutlaatuisen materiaalin, joka on samalla luja, jäykkä ja sitkeä.

Uutiset
Natural Indigo project, design by Arttu Åfield & Kirsi Niinimäki. Photo Eeva Suorlahti

Natural Indigo: Luksusvärejä pohjoisen pelloilta

Peltoluksus-projekti tutki kasveja, joiden avulla synteettiset tekstiilivärit voitaisiin korvata kestävällä ja eettisellä tavalla.

Tapahtumat
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Mikko Jääskeläinen
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Mikko Jääskeläinen: Opiskelu Kauppiksessa on avannut työuran kannalta monia ovia

Rahoitusta ja Creative Sustainability -pääainetta opiskellut alumnimme Mikko Jääskeläinen päätyi valmistumisen jälkeen töihin liikkeenjohdon konsultointiin. Siellä hän innostui liikenne- ja kiinteistöinfrastruktuurihankkeista, jonka myötä hän hakeutui kaupunkitalouden ja maankäytön yleissuunnittelun tehtäviin Helsingin kaupungille, ja sieltä liikenne- ja viestintäministeriöön. Parasta hänen työssään on mielenkiintoiset tehtävät sekä asiantuntevat kollegat.
Kestävyysraportointikilpailun 2022 voittajat
Yhteistyö, Palkitut Julkaistu:

Suomen parhaat kestävyysraportit ovat korkealaatuisia

Stora Enso voitti kokonaiskilpailun jo kolmannen kerran.
Aalto_Junior_kids workshopping_photo_Jaakko_Kahilaniemi.jpg
Yhteistyö Julkaistu:

Taidekoulutuksen ja -kasvatuksen visio 2030 esittää merkittäviä muutoksia taideaineiden opetukseen

Visiossa esitetään toimenpiteitä taidekasvatuksen ja -koulutuksen vahvistamiseksi ja kehittämiseksi kaikilla koulutusasteilla sekä taiteiden lukiodiplomien tuomista yhdeksi aineeksi ylioppilastutkintoon.
Unite! Steering Committee met at TU Graz
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Uudella kaudellaan Unite!-yliopistoallianssi pyrkii kestäviin ratkaisuihin digitaalisen ja vihreän Euroopan edistämiseksi

Unite! on päättänyt pilottivaiheensa ja käynnistänyt uuden vaiheen, jonka tavoitteena on toteuttaa kestäviä, konkreettisia ja hyödyllisiä tuotoksia digitaalisen ja vihreän Euroopan edistämiseksi.