Uutiset

Taloustieteilijöiden selvitys: Päästörajoitukset vauhdittaisivat Helsingin autokannan sähköistymistä

Helsingin hiilineutraaliustavoitteen saavuttaminen edellyttää uusia vaikuttavia toimenpiteitä. Aallon taloustieteen työryhmän tuoreen selvityksen perusteella CO2-päästöttömän liikenteen alueet olisivat tehokas tapa Helsingin liikenteen päästöjen vähentämiseen. Onnistumisen edellytyksenä olisi riittävän pitkä siirtymäaika.
Cars driving on the highway at night
Kuva: Aalto-yliopisto / Roope Kiviranta

Helsingin kaupunki on asettanut Helsingin alueella syntyville liikenteen päästöille tiukat tavoitteet. Se teetti Aalto-yliopiston taloustieteen tutkimusryhmällä selvityksen siitä, miten päästörajoitusvyöhykkeet ja ilmastopäästöjä tuottavien autojen käytön alueellinen kielto vaikuttaisivat erilaisiin autonomistajiin. 

”Periaatteellinen tarkastelu osoittaa, että riittävän pitkällä siirtymäajalla tehty päätös CO2-päästöttömästä liikenteen alueesta olisi miltei markkinaehtoinen ja siten tehokas tapa asetetun tavoitteen saavuttamiseksi”, tutkimusryhmää johtanut taloustieteen professori Matti Liski kertoo.

Selvityksen kvantitatiivisessa osassa tarkasteltiin Helsingin autokantaa, autokannan kehittymistä sekä autojen omistajia ja haltijoita. Selvitys vahvisti käsitystä, että auton omistus on myös Helsingissä painottunut suurituloisille, jotka myös ovat aktiivisimpia sähköautojen ostajia.

Selvitys osoitti myös, että autokannan sähköistyminen on kiihtynyt Helsingissä ja vaikka vasta noin kolme prosenttia autoista on sähköautoja, jo nykytahdilla osuus voi nousta yli 40 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Vuonna 2035 osuus voi olla jo 65 prosenttia.

”Helsingin autokanta on jo nyt sähköistymässä vauhdilla, eikä Helsingin tavoite näytä mahdottomalta saavuttaa. Tehokkaita ohjauskeinoja kuitenkin tarvitaan, mikäli tavoitteisiin aiotaan päästä”, professori Liski toteaa.

Lue lisää:

Raportti Kohti päästötöntä liikennettä Helsingissä Aalto Economic Instituten (AEI) sivuilla

Lisätiedot:

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Apulaisprofessori Viktar Asadchy. Kuva: Aalto-yliopisto / Jaakko Kahilaniemi
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Nuoren tutkijan palkinto Viktar Asadchylle

Tekniikan edistämissäätiö on myöntänyt vuoden 2024 Nuoren tutkijan palkinnon apulaisprofessori Viktar Asadchylle.
Tutkijoita Dipolin edustalla lumisessa maisemassa Otaniemessä
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Immersiiviset laajennetun todellisuuden kokemukset apuna aineettoman kulttuuriperinnön säilyttämisessä

Aalto-yliopiston taiteen ja median laitos koordinoi Euroopan-laajuista hanketta, jonka tavoitteena on paitsi tallentaa aineetonta kulttuuriperintöä myös hyödyntää sitä yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa. Apuna ovat immersiiviset laajennetun todellisuuden (XR) ympäristöt.
In leaf-like bubbles, different icons refering to e.g. books, gardening, and bicycling
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Löydä tohtorinkoulutuksemme yhteisö Aalto Socialissa

Seuraa ja osallistu keskusteluun tohtorinkoulutuksesta Aalto Socialissa.
Niskanen and Otsuka
Yhteistyö Julkaistu:

Kurkistus funktionaalisten polysakkaridijohdannaisten elektrospinning-tutkimukseen

Meillä oli kunnia isännöidä vierailevaa puhujaa, tutkija Issei Otsukaa Grenoble Alpesin yliopistosta "Kahvia ja tiedettä" -tapahtumassamme. Otsuka vierailee Suomessa Researcher Short Mobility -ohjelmassa, jonka tarkoituksena on edistää Ranskan ja Suomen välisiä tieteellisiä kumppanuuksia.