Uutiset

Taloustieteilijöiden selvitys: Päästörajoitukset vauhdittaisivat Helsingin autokannan sähköistymistä

Helsingin hiilineutraaliustavoitteen saavuttaminen edellyttää uusia vaikuttavia toimenpiteitä. Aallon taloustieteen työryhmän tuoreen selvityksen perusteella CO2-päästöttömän liikenteen alueet olisivat tehokas tapa Helsingin liikenteen päästöjen vähentämiseen. Onnistumisen edellytyksenä olisi riittävän pitkä siirtymäaika.
Cars driving on the highway at night
Kuva: Aalto-yliopisto / Roope Kiviranta

Helsingin kaupunki on asettanut Helsingin alueella syntyville liikenteen päästöille tiukat tavoitteet. Se teetti Aalto-yliopiston taloustieteen tutkimusryhmällä selvityksen siitä, miten päästörajoitusvyöhykkeet ja ilmastopäästöjä tuottavien autojen käytön alueellinen kielto vaikuttaisivat erilaisiin autonomistajiin. 

”Periaatteellinen tarkastelu osoittaa, että riittävän pitkällä siirtymäajalla tehty päätös CO2-päästöttömästä liikenteen alueesta olisi miltei markkinaehtoinen ja siten tehokas tapa asetetun tavoitteen saavuttamiseksi”, tutkimusryhmää johtanut taloustieteen professori Matti Liski kertoo.

Selvityksen kvantitatiivisessa osassa tarkasteltiin Helsingin autokantaa, autokannan kehittymistä sekä autojen omistajia ja haltijoita. Selvitys vahvisti käsitystä, että auton omistus on myös Helsingissä painottunut suurituloisille, jotka myös ovat aktiivisimpia sähköautojen ostajia.

Selvitys osoitti myös, että autokannan sähköistyminen on kiihtynyt Helsingissä ja vaikka vasta noin kolme prosenttia autoista on sähköautoja, jo nykytahdilla osuus voi nousta yli 40 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Vuonna 2035 osuus voi olla jo 65 prosenttia.

”Helsingin autokanta on jo nyt sähköistymässä vauhdilla, eikä Helsingin tavoite näytä mahdottomalta saavuttaa. Tehokkaita ohjauskeinoja kuitenkin tarvitaan, mikäli tavoitteisiin aiotaan päästä”, professori Liski toteaa.

Lue lisää:

Raportti Kohti päästötöntä liikennettä Helsingissä Aalto Economic Instituten (AEI) sivuilla

Lisätiedot:

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Harald Herlin Learning Center
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Oppimiskeskuksessa pilotoidaan 19.8.2024 alkaen uusia aukioloaikoja

Opiskelijoiden ja henkilöstön mahdollisuudet käyttää tiloja ja kokoelmia laajentuvat.
Joukko ihmisiä kävelee Lehmuskujaa pitkin kesällä
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Vahva kokonaistulos: Suomen Akatemialta 27,5 miljoonaa euroa tutkimukseen

Akatemiatutkija- ja akatemiahankerahoituksen sai yhteensä 52 aaltolaista. Aalto-yliopistolle myönnetty rahoitus on kokonaisuudessaan 27,5 miljoonaa euroa.
A logo. Photo: Mikko Raskinen
Nimitykset, Yhteistyö Julkaistu:

Kolme uutta professoria Sähkötekniikan korkeakouluun

Apulaisprofessorit Gopika Premsankar ja Johannes Arend sekä associate professori Marko Kosunen nimitettiin professorien urapolulle tammi-kesäkuun 2024 aikana.
Opiskelija Aallossa lukemassa kirjaa
Mediatiedotteet Julkaistu:

Aalto-yliopisto lisää toimenpiteitä päästöjen vähentämiseksi

Aalto-yliopisto on kartoittanut tärkeimpiä toimenpiteitä ilmastopäästöjen vähentämiseksi kaikilla yliopiston toiminnan alueilla. Suurimmat päästövähennykset saadaan energian hankinnasta ja käytöstä.