Uutiset

Talous kasvaa ideoista ja koulutuksesta

Eniten ideoita syntyy tietointensiivisillä palvelualoilla, sanoo professori Matti Pohjola.
Kuva: Jukka Mäkelä / Woltti Group

Talouskasvun resepti on ollut hukassa, totesi Kauppakorkeakoulun taloustieteen professori Matti Pohjola keskiviikkona 13.9. järjestetyssä Taloudenpuolustuskurssi-tapahtumassa Finlandia-talolla.

"Talous kasvaa ideoista eli tuotteista ja tuotantotavoista, koulutuksesta ja kiinteästä pääomasta eli koneista, laitteista ja rakenteista. Vuoden 1860 jälkeen kasvusta 2/3 on syntynyt ideoista ja 1/3 koulutuksesta. Kiinteän pääoman osuus on ollut vähäinen. Ennen ideat tulivat teollisuudesta, tänä päivänä tietotekniikasta. Ennen kaikkea ideoita syntyy tietointensiivisillä palvelualoilla", professori Pohjola kertoi.

Pohjola esitteli kolme visiota talouden tulevaisuudelle. Yksi vaihtoehto on, että talouskasvu hidastuu, jopa pysähtyy. Näin voi käydä, koska tietotekniikka ei ole vaikutuksiltaan verrattavissa aiempiin "yleiskäyttöisiin teknologioihin", kuten höyry- ja sähkövoimaan. Mahdollista on myös, että työ loppuu, koska ICT, robotiikka ja tekoäly automatisoivat lähes kaiken ihmisten tekemän työn. Kolmannessa visiossaan Pohjola esitti, että automaation myötä työn tuottavuus kiihtyy, jolloin koittaa yltäkylläisyyden aika. Tästä voi seurata hyvinvoiva ja yltäkylläinen, mutta kenties eriarvoinen yhteiskunta.

Teknologian kehitys pitää hyödyntää talouden ja hyvinvoinnin kasvun hyväksi

Professori Pohjolan mukaan ideoiden eli tuotteiden ja tuotantotapojen kasvuvauhtiin ja siten talouskasvuun voidaan vaikuttaa.

"Meidän pitää lisätä koulutusta sekä investoimalla tutkimukseen ja kehittämiseen että purkaa sääntelyä edistämällä kilpailua", hän sanoi. "Työtehtäviä automatisoituu, mutta työ ei lopu, sillä uusia tehtäviä ja töitä syntyy katoavien tilalle. Tarvitaankin toimia, jotka auttavat työllistymään uusiin tehtäviin. Työn tuottavuus vähentääkin töitä teollisuudessa, mutta lisää työn määrää palveluissa."

Tämänvuotisen Taloudenpuolustuskurssin teemana oli uudistumisen tuska. Tapahtuman puhujina olivat Pohjolan lisäksi Kauppakorkeakoulun laskentatoimen professori Teemu Malmi, kansainvälisen liiketoiminnan professori Kristiina Mäkelä sekä emeritusprofessori Sixten Korkman. Professorien alustusten pohjalta joukko kansanedustajia ja Kauppakorkeakoulun alumnit: start-up-sijoittaja Inka Mero ja Marimekon hallituksen puheenjohtaja Mika Ihamuotila sekä Kauppakorkeakoulun yritysjuridiikan apulaisprofessori Tomi Viitala keskustelivat talouden uudistumiskyvystä ja politiikan roolista talouskasvun vauhdittamisessa.

Tapahtuman järjestivät yhteistyössä liikkeenjohdon valmennus- ja kehittämispalveluja tarjoava Aalto University Executive Education (Aalto EE) ja Helsingin Sanomat. Yhteistyökumppaneina olivat Tekniikan Akateemiset, Työeläkeyhtiö Elo, Suomen Ekonomit sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Twitterissä käytiin iltapäivän ja illan aikana vilkasta keskustelua aihetunnisteella #tpk2017.

Teksti: Terhi Ollikainen

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Sähköauto Zoe
Kampus Julkaistu:

Sähköautojen lataamisen hinnat muuttuvat Otaniemen kampuksella ja Aalto Töölössä

Sähköautojen lataamisen hinnoittelua kampuksella tarkistetaan 14.7.2022 alkaen. Sähköenergian hinnan yleinen nousu vaikuttaa myös lataushintoihin.
Elderly people spending time outdoors in the yard and garden, a student work Outdoors by Luiza Sevele
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Muistisairaiden asumisen tueksi tarvitaan joustoa ja yhteisöllisyyttä

Millaisia ovat muistisairaiden tulevaisuuden asumisratkaisut, ja millaisia niiden tulisi olla?
Jarkko Koskinen, Vuoden alumni 2021
Nimitykset Julkaistu:

Jarkko Koskinen: Mihin geoinformatiikkaa tarvitaan

Paikkatietoala on juuri nyt valtavan kehityksen keskiössä ja alan työnäkymät ovat valtavat, kertoo Insinööritieteiden korkeakoulun Vuoden alumni, Jarkko Koskinen.
Parking house
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Purku- ja rakennustyöt alkavat Otakaari 8:n tontilla

ISS:n varikkonakin tunnetun Otakaari 8:n matala osa puretaan, ja myöhemmin tilalle rakennetaan pysäköintitalo.