Uutiset

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun promootio 2019

Seuraava Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun promootio järjestetään seremoniaviikolla 13. kesäkuuta 2019. Tohtorit ja maisterit toivotetaan tervetulleeksi akateemiseen yhteisöön juhlallisessa ja perinteikkäässä promootiossa.
Promootio 2013
Puhe promootiossa 2013
Puhe promootiossa 2013

Promootio on juhlallinen tapahtuma, jolla on pitkät perinteet Aalto-yliopistossa ja sen edeltäjissä. Kaikissa suomalaisissa yliopistoissa perinteet juontavat juurensa keskiaikaiseen Eurooppaan ensimmäisten nykykäsityksen mukaisten yliopistojen syntyessä Italiassa ja Ranskassa. Nykyään suomalaiset yliopistot ovat maailmanlaajuisesti ainutlaatuisia pitäessään yllä promootioperinnettä.

Promootiossa tohtorit vihitään tiedeyhteisön jäseniksi. Vihkimisen symbolina toimii tohtorinhattu, jonka tohtorit vastaanottavat professoreiden ja kunniatohtorien läsnä ollessa. Seremoniaan eli promootioaktiin kuuluu perinteisesti myös puheita, musiikkiesityksiä ja juhlakulkue, jolla seremonia aloitetaan ja lopetetaan. Promootio-ohjelma jatkuu juhlaillallisella ja tanssiaisilla, joissa tanssitaan niin perinteisiä vanhoja tansseja kuin suositun juhlamusiikin tahtiin.

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun promootio järjestetään 13.6.2019. Ilmoittautuminen promootioon avautuu keväällä 2019.

Osallistumisoikeus promootioon on ainutkertainen tilaisuus. Promootioon voi osallistua promovoitavana maisterina tai tohtorina vain kerran elämässä. Seuraavat henkilöt ovat oikeutettuja osallistumaan promovoitavana maisterina tai tohtorina vuoden 2019 Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun promootioon:

- Valmistunut taiteen tohtorin tai taiteen maisterin tutkinnolla aikavälillä 21.4.2012-30.4.2019

- Valmistunut tekniikan tohtorin (arkkitehtuuri) tutkinnolla aikavälillä 1.6.2018-30.4.2019 ja

- Valmistunut arkkitehdin tai maisema-arkkitehdin tutkinnolla aikavälillä 1.1.2012-30.4.2019

- Lisäksi tohtorin väitöstilaisuus täytyy pitää viimeistään 5.4.2019.

Lisätietoa:

Seremoniapäällikkö Tatu Pohjola, Aalto-yliopisto, [email protected], 050 5760 125

 

Tutustu promootion ohjelmaan

Pukeutuminen

 

Promootiosanastoa

Airuet
Airuet ovat opiskelijoita, jotka toimivat yliairueen rinnalla vieraiden oppaina ja avustajina. Airuet toimivat myös lipunkantajina ja -vartijoina.

Kunniakannot
Promovendit kantavat promootiotanssiaisissa erityisesti kunnioittamiaan henkilöitä tarkoitukseen varatussa kultatuolissa. Tapa vakiintui filosofisen tiedekunnan promootiossa vuonna 1882, jolloin Suomen ensimmäistä naismaisteria Emma Irene Åströmiä kannettiin promootiotanssiaisissa.

Kunniatohtori
Doctoris honoris causa. Yliopisto kunnioittaa promootion yhteydessä valitsemiaan ulkomaisia ja kotimaisia erityisen ansioituneita henkilöitä myöntämällä heille tohtorin arvon. Ensimmäisen kerran Suomessa kunniatohtorin arvoja jaettiin filosofisen tiedekunnan promootiossa vuonna 1840.

Maisterinseppele
Maisteriseppele on perinteisesti ollut promootion suojelijan Apollon, laulun, runouden ja valon jumaluuden laakeriseppele, joka symboloi tieteitä ja vapaita taiteita. Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu on kuitenkin päätynyt toisenlaiseen käytäntöön. Maisteripromovendille ei sidota laakeriseppelettä, vaan kulloiseenkin promootioon suunnitellaan seppele, jonka viimeistelee hänen oma seppeleensitojansa tai -sitojattarensa seppeleensitojaisissa, jotka järjestetään promootioviikolla.

Maisterinsormus 
Kultainen maisterinsormus on ollut arvon merkki jo 1800-luvulta. Jokainen promootioon osallistuva huolehtii itse maisterinsormuksen hankkimisesta. Sormus ei kuitenkaan ole pakollinen promootioon osallistuville. Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa taiteen maistereilla on käytössä Pro Arte Utili -sormus.

Primus
Korkeakoulu nimeää etevimmän, aikaisemmin myös nuhteettomimman, maisterin ja tohtorin, jotka vihitään promootioaktissa ensimmäisellä kunniasijalla ja jotka osoittavat vihittävien edustajina näiden oppineisuuden vastaamalla osastoa edustavan professorin esittämiin maisterin- ja tohtorinkysymyksiin.

Promootioakti
Tohtorit ja maisterit vihitään seremoniassa, jota kutsutaan promootioaktiksi. Seremoniassa tohtorit hyväksytään tieteellisen yhteisön täysimääräisiksi jäseniksi. Promootioakti sisältää perinteisesti myös puheita, musiikkiesityksiä ja akateemisen juhlakulkueen, joka aloittaa ja päättää juhlallisen seremonian.

Promootioillallinen ja -tanssiaiset
Promootion juhlinta jatkuu promootioaktin jälkeen promootioillallisella ja -tanssiaisissa. Tansseihin kuuluu perinteisten paritanssien ohella vanhoja tansseja, joita opetellaan etukäteen opettajan johdolla.

Promoottori
Promoottori vihkii promovendit ja ojentaa näille arvonmerkit. Vuoden 2019 promootion promoottorina toimii professori Lily Díaz-Kommonen.

Promovendi
Vihittävä maisteri tai tohtori. Promovendi tarkoittaa lisäksi julkaisua, jossa on esitelty kaikki vihittävät tohtorit ja maisterit.

Seppeleensitojaiset
Kunkin maisterin oma seppeleensitoja tai -sitojatar, yleensä puoliso, viimeistelee vihittävän maisterin seppeleen. Urotyötä juhlitaan jälkeenpäin seppeleensitojaisillallisella. Yleinen seppeleensitoja avustaa seuralaisia seppeleiden sitomisessa.

Seremoniamestari
On promootiotoimikunnan valitsema henkilö, professori tai dosentti, joka johtaa juhlamenojen kulkua. Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun vuoden 2019 promootion juhlamenojen ohjaajaksi eli seremoniamestariksi on valittu professori Mira Kallio-Tavin.

Tohtorinhattu ja lyyra
On tieteellisen vapauden vertauskuva. Taiteen tohtorin tohtorinhattu on sininen ja korkeakoulussamme klassisen lyyran sijalla on Ylämaan spektroliitista valmistettu, Pallas Athenen kypärää muistuttava, Olli Tammisen muotoilema kivinen levy. Jokainen tohtori tilaa ja maksaa hattunsa itse (lukuun ottamatta kunniatohtoreita).

Viitan nimikointi
Promootioaktissa vihittävien tohtoreiden päälle puetaan professori Päikki Prihan suunnittelema tohtorinviitta. Viitan vuoreen nimikoidaan kunkin viittaa käyttäneen tohtorin nimi.

Yleinen seppeleensitoja
Korkeakoulun professorin aikuinen tytär tai poika, jonka tehtäviin kuuluu seppeleen sitominen niille promovendeille, joilla ei ole omaa seppeleensitojaa, sekä muiden seppeleensitojien ja -sitojattarien opastaminen tässä toimessa.

Yliairut
Johtaa juhlamenoja yhdessä seremoniamestarin kanssa, apunaan opiskelija-airuet. Vuoden 2019 promootion yliairueksi on valittu professori Turkka Keinonen.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Janne Laine sits on a tall black chair, dressed in a tuxedo, wearing the Dean of School of Cheminal Engineering ceremonial link necklace, smiling. Background is white and slightly wavy.
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Vararehtori Janne Laineen muotokuva julkistettiin

Muotokuvan on kuvannut Aallon alumni Erica Nyholm.
Games Now!
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Games Now! – Avoin luentosarja pelialan kehityksestä

Games Now! on avoin luentosarja pelialan vallitsevista aiheista ja tulevista trendeistä.
Future Digital Mobility Management
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Liikutko autolla pk-seudulla? Tule testaamaan, miten autoilureiteistä saadaan sujuvampia ja turvallisempia.

Helsingissä toteutetaan syksyn aikana kansainvälinen Code the Streets -pilotti, jossa autoilijoille ehdotetaan vaihtoehtoisia ajoreittejä navigaattorilla. Haemme nyt navigointisovelluksen testaajia, joilla on käytössään Android-puhelin.
Ths picture shows Assistant Professor Ciprian Domnisoru and Professor, Nobel Laureate David Card.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkimusyhteistyötä Nobel-palkitun kanssa

Apulaisprofessori Ciprian Domnisorun mukaan taloustieteen Nobel-palkinnon saanut David Card on huolellinen, ahkera, ystävällinen ja hauska yhteistyökumppani, jonka Zoom-taustana näkyy usein suomalainen maalaus.