Uutiset

Tähtiravintolat panostavat myös astioihin

Lähiruoan ja paikallisuuden arvostaminen ovat vakiintuneita ruokakulttuurin ilmiöitä. Myös lähellä suunniteltu ja pieninä sarjoina tuotettu keramiikka on huippuravintoloissa kysyttyä.
Halko Jord / Kuva: Kimmo Metsäranta
Ravintola Jörd: Saija Halko. Kuva: Kimmo Metsäranta

Ravintoloille jaettiin jälleen viime viikolla Michelin-tunnustukset. Michelin-tähti on kansainvälinen luokitus maailman parhaille ravintoloille ja niiden keittiömestareille. Monen helsinkiläisen tähdellä palkitun ravintolan pöydiltä löytyy aaltolaisen suunnittelema ja käsin valmistama kuppi tai lautanen.

Salla Luhtaselan ja Wesley Waltersin (Studio Kaksikko) minimalistiset astiat ovat olleet jo usean vuoden ajan käytössä ravintola Askissa. Contemporary Design -ohjelmasta maisteriksi valmistuvan Saija Halkon ja muutama vuosi sitten valmistuneen muotoilija Anna Kantasen tuotantoa puolestaan näkee ravintola Grönissä.

Vuosien ajan astiasuunnitteluprojekteja muotoilun laitoksella vetäneen lehtori, keraamikko Nathalie Lautenbacherin tee- ja kahviastiat päättävät aterian vuosi sitten uudistetussa, maineikkaassa ravintola Palacessa.

”Astiat eivät ole vain alustoja tai sisällyttimiä. Lähiruoka ja paikallisuuden arvostaminen ovat Suomessakin vakiintuneita ruokakulttuurin ilmiöitä. Lähellä suunniteltu ja pieninä sarjoina tuotettu keramiikka sopii tähän ajatteluun mainiosti. Monet ravintoloitsijat ovat valmiita sijoittamaan käsin tehtyihin astioihin, vaikka ne olisivat teollisesti valmistettuja hauraampia, ja hinta moninkertainen”, Lautenbacher toteaa.

Astiasuunnittelu kiinnostaa

Innostus ei rajoitu pelkästään pääkaupunkiseudulle – Saija Halkon färsaarelaista tulivuoren tuhkaa savimassassa hyödyntävä maanvärinen Jørð-astiasto on suunniteltu sikäläiselle kahden Michelin-tähden ravintola Koksille. Lautenbacherin Kauklahden pajalta on tilattu astioita niin Kööpenhaminalaiseen Relæ-huippuravintolaan kuin ranskalaisjapanilaiseen ”haute cuisine” -ravintola LULL:iin Fukuissa, Japanissa.

”Suunnittelutehtävänä astia on eräänlainen kestosuosikki. Olemme vuosien ajan teettäneet kaikilla ensimmäisen vuoden aloittavilla muotoilun opiskelijoilla saman suunnittelutehtävän: kattauksen. Kyseessä on esineryhmä joiden muodot ja materiaalien ominaisuudet ovat kirjaimellisesti käsin kosketeltavia. Ihmisen suhde astiaanhan on kiinnostava – jokaisella kun on syömisestä omat kokemuksensa”, Lautenbacher pohtii.

Hiljattain palkittiin niinikään oppilastöinä suunnitellut, Aalto-yliopiston pajoilla toteutetut kilpailuastiastot kansainvälisessä Bocuse d´Or kokkikilpailussa.

”Materiaalien parissa ja toiselle ihmiselle suunnittelevalta opiskelijalta edellytetään herkkyyttä, materiaalin tajua –  ja hartiavoimia”, Lautenbacher naurahtaa.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lisää tästä aiheesta

Ulkokuva Kauppakorkeakoulusta. Kuva: Unto Rautio / Aalto-yliopisto
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

”Tunsin oloni tervetulleeksi, vaikka en olekaan fyysisesti kampuksella” – uudet Kauppakorkeakoulun maisteriopiskelijat pääsivät verkostoitumaan alumnien kanssa etänä

Kauppakorkeakoulun alumnit sekä uudet maisteriopiskelijat kokoontuivat yhteen verkostoitumaan Zoom-alustalla. Alumnit tarjosivat hyödyllisiä vinkkejä maisteriopintoihin, uraan sekä työllistymiseen.
Projektitiimi Suomalaisen Työn Liitolle
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Opiskelijatiimi tutki nuorten kuluttamista, suomalaisuutta ja työtä

Suomalaisen Työn Liitolle tehty projekti tarjosi opiskelijoille monipuolisen oppimiskokemuksen.
Dekaani Kristiina Kruus ja professori Jouni Paltakari koulun edessä kasvomaskien kanssa.
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

UPM luovuttaa Kemian tekniikan korkeakoululle 10 000 kirurgista kasvosuojainta

UPM on ollut aktiivisesti mukana Covid19-epidemiaan liittyvien kasvosuojainten hankinnassa, ja luovuttanut niitä myös yleishyödyllisiin tarkoituksiin.
Suomalaisen muotoilun menestystekijät
Yhteistyö Julkaistu:

Kohti muotoilun tiedotuskeskusta – osallistu kyselyyn ja vaikuta!

Suomalaisen muotoilun edistäminen saa lähitulevaisuudessa lisävoimia, kun Suomeen perustetaan muotoilun tiedotuskeskus.