Uutiset

Tähtiravintolat panostavat myös astioihin

Lähiruoan ja paikallisuuden arvostaminen ovat vakiintuneita ruokakulttuurin ilmiöitä. Myös lähellä suunniteltu ja pieninä sarjoina tuotettu keramiikka on huippuravintoloissa kysyttyä.
Halko Jord / Kuva: Kimmo Metsäranta
Ravintola Jörd: Saija Halko. Kuva: Kimmo Metsäranta

Ravintoloille jaettiin jälleen viime viikolla Michelin-tunnustukset. Michelin-tähti on kansainvälinen luokitus maailman parhaille ravintoloille ja niiden keittiömestareille. Monen helsinkiläisen tähdellä palkitun ravintolan pöydiltä löytyy aaltolaisen suunnittelema ja käsin valmistama kuppi tai lautanen.

Salla Luhtaselan ja Wesley Waltersin (Studio Kaksikko) minimalistiset astiat ovat olleet jo usean vuoden ajan käytössä ravintola Askissa. Contemporary Design -ohjelmasta maisteriksi valmistuvan Saija Halkon ja muutama vuosi sitten valmistuneen muotoilija Anna Kantasen tuotantoa puolestaan näkee ravintola Grönissä.

Vuosien ajan astiasuunnitteluprojekteja muotoilun laitoksella vetäneen lehtori, keraamikko Nathalie Lautenbacherin tee- ja kahviastiat päättävät aterian vuosi sitten uudistetussa, maineikkaassa ravintola Palacessa.

”Astiat eivät ole vain alustoja tai sisällyttimiä. Lähiruoka ja paikallisuuden arvostaminen ovat Suomessakin vakiintuneita ruokakulttuurin ilmiöitä. Lähellä suunniteltu ja pieninä sarjoina tuotettu keramiikka sopii tähän ajatteluun mainiosti. Monet ravintoloitsijat ovat valmiita sijoittamaan käsin tehtyihin astioihin, vaikka ne olisivat teollisesti valmistettuja hauraampia, ja hinta moninkertainen”, Lautenbacher toteaa.

Astiasuunnittelu kiinnostaa

Innostus ei rajoitu pelkästään pääkaupunkiseudulle – Saija Halkon färsaarelaista tulivuoren tuhkaa savimassassa hyödyntävä maanvärinen Jørð-astiasto on suunniteltu sikäläiselle kahden Michelin-tähden ravintola Koksille. Lautenbacherin Kauklahden pajalta on tilattu astioita niin Kööpenhaminalaiseen Relæ-huippuravintolaan kuin ranskalaisjapanilaiseen ”haute cuisine” -ravintola LULL:iin Fukuissa, Japanissa.

”Suunnittelutehtävänä astia on eräänlainen kestosuosikki. Olemme vuosien ajan teettäneet kaikilla ensimmäisen vuoden aloittavilla muotoilun opiskelijoilla saman suunnittelutehtävän: kattauksen. Kyseessä on esineryhmä joiden muodot ja materiaalien ominaisuudet ovat kirjaimellisesti käsin kosketeltavia. Ihmisen suhde astiaanhan on kiinnostava – jokaisella kun on syömisestä omat kokemuksensa”, Lautenbacher pohtii.

Hiljattain palkittiin niinikään oppilastöinä suunnitellut, Aalto-yliopiston pajoilla toteutetut kilpailuastiastot kansainvälisessä Bocuse d´Or kokkikilpailussa.

”Materiaalien parissa ja toiselle ihmiselle suunnittelevalta opiskelijalta edellytetään herkkyyttä, materiaalin tajua –  ja hartiavoimia”, Lautenbacher naurahtaa.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lisää tästä aiheesta

FITechin opintoja voi ottaa maksutta kahdeksasta yliopistosta, yhden luukun periaatteella
Yhteistyö Julkaistu:

FITech-verkoston yliopistojen ensimmäinen ristiinopiskeluyhteistyö käynnistynyt

FITech-verkostoon kuuluvat Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulu ja Turun yliopiston teknillinen tiedekunta ovat solmineet yhteistyösopimuksen, joka mahdollistaa sivuaineiden ristiinopiskelun.
Kemira bootcamp 2020
Yhteistyö Julkaistu:

Uusia alkuja Kemiran intensiivikurssilla

Kemira järjesti yhdessä Kemian tekniikan korkeakoulun kanssa Aalto-yliopiston opiskelijoille boot campin.
Two women sitting by a computer looking at a video chat
Yhteistyö Julkaistu:

Aallon opiskelijat ja työnantajaorganisaatiot kohtasivat virtuaalisesti Aalto Talent Expo Online -rekrytointimessuilla

Aalto Talent Expo Online järjestettiin 12-14.1.2021. Virtuaaliseen tapahtuman webinaareissa ja tapaamisissa vierailtiin tuhansia kertoja.
The BScBA Program alumna Tuuli Hakkarainen
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Kauppakorkeakoulun alumnitarina: Tuuli Hakkarainen

Toisin kuin useimmat opiskelutoverinsa Kauppakorkeakoulun Mikkelin kampuksen alumni Tuuli Hakkarainen valitsi akateemisen uran. Hän väitteli tohtoriksi joulukuussa 2020 ja tutki väitöskirjassaan asiantuntijuuden jakamista monikansallisissa yrityksissä.