Uutiset

Suomi ja suomalaiset tutuiksi

Aallossa kutsutaan kaikki ulkomailta Suomeen muuttaneet työntekijät mukaan tapahtumiin ja kursseille tukemaan kotoutumista.
Bruce Oreck puhui salintäydelle yleisölle Suomesta ja kehotti nauttimaan vuodenajoista.

Aalto-yliopistossa noin joka kolmas tutkimus- ja opetustyötä tekevistä on kotoisin Suomen ulkopuolelta. Työskentelyn aloittaminen uudessa maassa on usein hyppy tuntemattomaan. Vaikka työ itsessään olisi tuttua ja lähityöyhteisö kansainvälinen, kaikki työn ympärillä oleva on erilaista: työtilat, liikenne, koti, asiointi, kieli, kulttuuri ja tavat. Usein tulija ei ole liikkeellä yksin vaan mukana seuraa puoliso ja lapsia. Sopeutumisella ja kotiutumisella Suomeen on suuri merkitys työssä viihtymiseen ja onnistumiseen.

Experiencing Finland puolen vuoden välein

Uusille Aaltoon tulijoille järjestetään kaksi kertaa vuodessa Experiencing Finland -tilaisuuksissa yhdessä Helsingin yliopiston kanssa. Tämän syksyn tervetulotapahtuma järjestettiin Aalto-yliopiston Design Factorylla ja mukana oli 60 tulokasta.

Puhujien joukossa oli entinen Yhdysvaltain suurlähettiläs Bruce Oreck, joka kertoi miten koki muuton Suomeen ja miten tutustui suomalaisiin. Oreck ilmiselvästi onnistui kotiutumisessa, koska jäi suurlähettiläskauden jälkeen Aalto-yliopistoon opettamaan muun muassa yrittäjyysasioita. Kuulijoille kerrottiin myös Suomen talvesta ja maistatettiin suomalaisia herkkuja, kuten salmiakkia ja leipäjuustoa. Seuraava Experiencing Finland -tilaisuus on luvassa maaliskuussa.

Tilaisuudessa mukana ollut iranilainen teknisen fysiikan postdoc-tutkija Maryam Hanifpour on tullut Suomeen viime maaliskuussa.
- Aluksi olin järkyttynyt säästä ja suomalaisten hiljaisuudesta.  Experiencing Finland ja Aallon järjestämä ystäväperhe ovat auttaneet ymmärtämään Suomea ja tuntemaan itseni tervetulleeksi.  Suomessa on turvallista ja vapaata, ja Aalto-yliopisto arvostaa monikulttuurisuutta ja pitää hyvää huolta meistä, Hanifpour kehuu.

Aalto Clubista elämyksiä

Aalto-yliopisto tukee asettumista ja integraatiota myös omalla Feeling at home -kokonaisuudella, joka tarjoaa tietoa, tukea, mahdollisuuksia verkostoitumiseen ja tilaisuuksia.

Aalto Clubin toimintaan ovat kaikki aaltolaiset tervetulleita ja ideana on esitellä suomalaisille tärkeitä asioita ja paikkoja. Klubilaiset ovat käyneet muun muassa joulukonsertissa, Eduskuntatalossa, Suomenlinnassa ja Nuuksiossa. Viimeksi marraskuussa 30 hengen ryhmä uskaltautui seuraamaan jääkiekko-ottelua HIFKPorin Ässät.

Suomessa viihtymistä edesauttaa myös Family Friends -toiminta, jossa aaltolainen kollega perheineen ryhtyy Suomeen muuttaneen perheen ystäviksi ja kutsuu vaikkapa kotiinsa illalliselle.

Kieli- ja kulttuurikursseja runsaasti

Tärkeä osa selviytymistä uudessa maassa on luonnollisesti kielitaito. Suomen kieltä voi opiskella Aallon omilla kursseilla, tai osallistua esimerkiksi muiden yliopistojen järjestämään koulutukseen.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Jokimaisema, jossa taustalla aavikkoa. Välissä kulkee tie, jossa ajaa rekka-auto.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Ihmisen toiminta ajanut maapallon makean veden kierron pois tasapainosta

Ihmisen toiminta on muokannut rajusti makean veden kiertokulkua maailmanlaajuisesti esiteolliseen aikaan verrattuna.
Saban Ramadani, Photo by Hayley Le
Opinnot Julkaistu:

Saban Ramadani: Onko radikaalia keksiä raketti viikossa?

“Jos sinulta odotetaan nopeita ratkaisuja vaikkapa kuvataiteessa, häviääkö itse tarkoitus luomisen prosessissa? Onko se radikaalia, että keksii raketin viikossa?”
Kuva Maija Keskisestä
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Maija Keskinen: Pidän uusien asioiden oppimisesta ja kokeilemisesta

Alumnimme Maija Keskinen tiesi alusta saakka haluavansa opiskella taloustiedettä. ”Mielekäs työ on minulle merkinnyt sitä, että tunnen voivani palvella yhteiskuntaa ja tehdä oman osani, jotta julkisessa toiminnassa tehdyt päätökset perustuisivat mahdollisimman laadukkaaseen tietopohjaan”, Keskinen kertoo.
Lara Ejtehadian, Patrick Rinke, and Ilari Lähteenmäki sitting with coffee mugs and smiling to the camera.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 voittaja – Aalto Materials Digitalization Platform (AMAD)

Haastattelimme Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon voittajia AMAD-tiimistä.