Uutiset

Suomi hyötyy energiamurroksesta olemalla aktiivisesti mukana teknologia- ja markkinakehityksessä

Smart Energy Transition -hankkeen aikana energiamurros muuttui vähitellen vahvistuvasta muutossignaalista osaksi jokapäiväistä yhteiskunnallista keskustelua. Kaikille avoin keskustelu hankkeen tuloksista järjestetään 1. joulukuuta.
Aalto ENG solar panels student Image: Unto Rautio
Aurinkopaneelit. Kuva: Unto Rautio / Aalto-yliopisto

Smart Energy Transition -hankkeessa (SET) on tutkittu globaalin energiamurroksen vaikutuksia Suomeen. SET-hankkeen lähtökohtana oli, että käynnissä oleva globaali energiamurros vaikuttaa väistämättä myös Suomeen, sillä ilmastonmuutoksen torjunta edellyttää perustavanlaatuisia muutoksia energiajärjestelmään. Nämä muutokset ilmenevät paitsi uusina tapoina tuottaa ja kuluttaa energiaa, myös uusina liiketoimintamalleina, vientimahdollisuuksina sekä asumisen ja liikkumisen tapoina.

Hanke käynnistyi vuonna 2015 ja se päättyy tämän vuoden lopussa. Mukana on ollut yhteensä 10 eri kumppaniorganisaatiota ja yli 40 tutkijaa ja asiantuntijaa energiamurroksen eri osa-alueilta.  Alkuvuosina konsortiojohtajana toimi professori Raimo Lovio ja nykyisin hanketta luotsaa Professor of Practice Armi Temmes, molemmat Kauppakorkeakoulun johtamisen laitokselta. Monitieteistä hanketta on rahoittanut Suomen Akatemian yhteydessä toimiva Strategisen tutkimuksen neuvosto (STN).

Monialaisella yhteistyöllä kohti kestävää kasvua

Yhteiskunnallinen vaikuttavuus on STN:n hankkeissa tärkeää. SET-hanke onkin pyrkinyt auttamaan päätöksentekijöitä ja yrityksiä ymmärtämään murrosta ja hyödyntämään sen tuomia mahdollisuuksia muun muassa tuottamalla politiikkasuosituksia ja järjestämällä erilaisia keskustelutilaisuuksia. Hanke myös julkaisee lähiaikoina erillisen vaikuttavuusraportin.

Hankkeessa on kehitetty niin kutsuttu murrosareenatyökalu, jonka työpajoissa edettiin nykytilan haasteista ja muutoksen ajureista visioon vuodelle 2030 ja muutostavoitteisiin, joilla visio on saavutettavissa. Areenatyöskentelyn pohjalta suositeltiin mm. kaukolämpöjärjestelmien perusteellista muuttamista, jotta kivihiilen käytöstä luopuminen olisi mahdollista. Tämän konkretisoimiseksi laadittiin hankkeen teknisten tutkimusten pohjalta konsepti ilman fossiilista energiaa toimivalle kaukolämpöjärjestelmälle ja tutkittiin perusteellisesti sen vaatiman murroksen haasteita.

Hankkeessa on myös koottu tietokannat uuden energian yrityksistä ja energiakokeiluista. Vertaisarvioituja julkaisuja on tähän mennessä lähes 70, ja niiden lisäksi SET-tutkijat ovat julkaisseet lehtikirjoituksia ja blogeja, joista parhaat on koottu blogikokoelmaan. Suuren yleisön ymmärrystä energiamurroksesta on edistetty kehittämällä kaksi lautapeliä.

Hankkeen alkaessa vuonna 2015 energiamurros oli varsin harvojen tunnistama ilmiö, mutta vuonna 2020 se on energia-alalla itsestäänselvyys. SET-hanke on monien muiden ohella vaikuttanut energia-alan muutokseen tutkimalla murroksen teknologioita, kokeiluista oppimista, ja yhteiskehittämistä, sekä analysoimalla politiikkatoimia, instituutioita ja liiketoimintamalleja. Tänä aikana uusiutuvan energian määrä on lisääntynyt energiajärjestelmässä, ja älykäs ja puhdas energialiiketoiminta on kasvussa. Teknologiat hiilineutraalin energiajärjestelmän saavuttamiseksi ovat jo olemassa ja seuraavaksi tarvitaan lisää määrätietoisia päätöksiä murroksen edistämiseksi.

SET-hankkeen keskeisimmistä tutkimustuloksista on mahdollista kuulla ja keskustella 1.12.2020 järjestettävässä STN:n energiahankkeiden yhteiswebinaarissa Energiamurroksen haasteet ja mahdollisuudet. Webinaari on kaikille avoin ja maksuton. Tervetuloa!

Lisätietoja:
Vera Järvenreuna
projektikoordinaattori
Aalto-yliopisto
[email protected]
040 773 7233

smartenergytransition.fi

Energiamuutoksen haasteet ja mahdollisuudet. 1.12.2020 järjestettävän webinaarin banneri.
Energiamurroksen haasteet ja mahdollisuudet -webinaarin 1.12. avaa valtiovarainministeri Matti Vanhanen.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

vihreät liput, green flags. Kuva: Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Liikesivistysrahastolta merkittäviä apurahoja Aalto-yliopiston tutkijoille

Aalto-yliopisto saa yliopistoista suurimman tuen. Apurahan saa 62 projektia ja tuen suuruus on yhteensä 728 400 euroa.
Janne Naapuri
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

TkT Janne Naapuri sai Gustaf Kompan väitöskirjapalkinnon

Suomalaisten Kemistien Seuran Gust. Kompan vuoden 2023 väitöskirjapalkinto myönnettiin tekniikan tohtori Janne Naapurille Aalto-yliopistosta ja tekniikan tohtori Jussi Isokuorttille Tampereen teknillisestä yliopistosta.
Designs for a Cooler Planet 2024 Open call
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Hae syksyn Designs for a Cooler Planetiin 22.1.2024 mennessä

Kerro miten tutkimuksesi tai projektisi muuttaa maailmaa.
Professori Ville Alopaeus.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu professoreihimme: Ville Alopaeus

Ville Alopaeus on toiminut kemian tekniikan professorina Aalto-yliopistossa vuodesta 2008. Erotusoperaatioita ja prosessien mallitusta tutkiva Alopaeus pyrkii edistämään siirtymää kohti uusiutuvaa energia- ja materiaaliympäristöä.