Uutiset

Suomen Akatemialta 11,7 miljoonaa euroa profiloitumiseen

Aalto-yliopiston hakemus oli kansainvälisen arviointipaneelin mielestä paras.

Suomen Akatemia myönsi 11,7 miljoonan euron rahoituksen Aalto-yliopistolle profiloitumisen vahvistamiseksi seuraavalle neljälle vuodelle. Rahoitusmuodolla tuetaan yliopistojen valitsemien tutkimusalojen vahvistamista.

Rahoitus vahvistaa muutokseen liittyvää tutkimusta

Aalto-yliopisto haki rahoitusta murroksellisten teknologioiden ja yhteiskunnan muutosten tutkimukseen. Tutkimus tällä saralla jakautuu neljään Aallon avaintutkimusalueisiin pohjautuvaan teemaan, jotka ovat kvanttiteknologia, älykäs liikkuminen, työn tulevaisuus ja luovaa taloutta tukeva kokemuksellisuuden tutkimus. Näillä alueilla tapahtuu tulevaisuudessa merkittäviä teknologisia ja innovatiivisia läpimurtoja, mutta samanaikaisesti niiden kautta voidaan myös tarttua kyseisillä alueilla tapahtuvien yhteiskunnallisten muutosten ratkaisemiseen.

Rahoitus vahvistaa edellä kuvattuja teemoja ja sitä osoitetaan erityisesti määräaikaisiin professoritason tehtäviin, tutkimusinfrastruktuureja tukevaan henkilöstöön, yliopiston ja yritysten yhteisiin tutkijatehtäviin sekä Aalto-yliopiston uuden Experience Platform -yhteistyöalustan toimintoihin.

Kansainvälinen arviointipaneeli piti hakemusta erittäin vahvana. Valitut neljä murroksellista teemaa ovat lupaavia ja jatkavat hyvällä tavalla edellisten profiloitumiskierrosten teemoja. Erityisesti kokemuksellisuuden tutkimus ja design on jopa kansainvälisessä vertailussa omaperäinen aihe. Hakuun osallistui 13 suomalaista yliopistoa, ja Aalto-yliopiston hakemus oli arviointipaneelin mielestä näistä paras: ”Hakemuksesta on vaikeaa tai jopa mahdotonta löytää heikkoja kohtia”, tiivistää paneeli.

Tiivistyvää yhteistyötä valituilla alueilla

”On ilo nähdä, että pitkäjänteinen strategiatyömme tunnustetaan ja se kantaa. Nyt pystymme jatkamaan tutkimuksemme ja yhteistyön syventämistä valituilla teema-alueilla niin pääkaupunkiseudulla, valtakunnallisesti kuin kansainvälisesti. Jaamme tiloja, infrastruktuureja ja tutkijoiden työpanosta yritysten kanssa ja toisaalta vahvistamme huippututkimusta ja monitieteisyyttä”, sanoo Aalto-yliopiston vararehtori Tuija Pulkkinen.

Suomen Akatemia jakoi rahaa kaikkiaan 50 miljoonaa euroa. Akatemia teki rahoituspäätökset kansainvälisen paneelin arviointien pohjalta. Profiloitumiseen suunnattua rahoitusta myönnettiin nyt neljättä kertaa. Ensimmäisessä haussa toukokuussa 2015 Aalto-yliopisto sai 13,6 miljoonaa euroa, maaliskuussa 2016 toisessa haussa 12 miljoonaa euroa sekä kesäkuussa 2017 kolmannessa haussa 10,8 miljoonaa euroa.

Lue lisää:
Suomen Akatemian tiedote 23.5.2018 (aka.fi)

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Publication icon
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Julkaisufoorumi hakee uusia panelisteja kaudelle 2025-2028

Jos olet kiinnostunut ryhtymään Julkaisufoorumin panelistiksi, hae tehtävään 15.6.2024 mennessä.
Kolmeosainen kuva: vasemmalla keltainen kukka ja teksti Marsio,  keskellä kuva Aino-Marsio-Aallosta, oikealla Aallon logo o
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston kaikille avoin kohtaamispaikka Marsio avaa ovensa syyskuussa

Avajaisnäyttelyt esittelevät Aalto-yhteisön ratkaisuja kestävän tulevaisuuden rakentamiseen.
Vihreän siirtymän rakentajat
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uusi podcast: Vihreän siirtymän rakentajat

Vihreän siirtymän toteuttamisessa kiinteistöala on avainasemassa. Talotekniikka on sen vaikuttavin keino torjua ilmastonmuutosta ja vastata EU:n kiristyviin energiavaatimuksiin. Uusi Vihreän siirtymän rakentajat - podcast tuo esiin talotekniikan tutkijoita, kehittäjiä ja toteuttajia, jotka jakavat näkemyksiään ja ideoitaan matkalla kohti kestävämpää kiinteistö- ja rakennusalaa.
Robottien rakentelua Aalto-yliopisto Juniorin Robokylä-työpajassa
Yhteistyö Julkaistu:

Innostusta teknologiaan: Lähes 8000 lasta ja nuorta osallistui Aalto-yliopisto Juniorin Teknologiatuokioihin

Aalto-yliopisto Juniorin teknologiakasvatuksen lähettiläät kulkivat viime talvena ahkerasti peruskouluilla tarjoten oppilaille ja opettajille mahdollisuuden tutustua uusimpaan teknologiaan käytännönläheisesti. Jane ja Aatos Erkon säätiön sekä Svenska kulturfondentin rahoittamien hankkeiden tavoitteena oli innostaa lapsia ja nuoria teknologian pariin.