Uutiset

Suomen Akatemialta 11,7 miljoonaa euroa profiloitumiseen

Aalto-yliopiston hakemus oli kansainvälisen arviointipaneelin mielestä paras.

Suomen Akatemia myönsi 11,7 miljoonan euron rahoituksen Aalto-yliopistolle profiloitumisen vahvistamiseksi seuraavalle neljälle vuodelle. Rahoitusmuodolla tuetaan yliopistojen valitsemien tutkimusalojen vahvistamista.

Rahoitus vahvistaa muutokseen liittyvää tutkimusta

Aalto-yliopisto haki rahoitusta murroksellisten teknologioiden ja yhteiskunnan muutosten tutkimukseen. Tutkimus tällä saralla jakautuu neljään Aallon avaintutkimusalueisiin pohjautuvaan teemaan, jotka ovat kvanttiteknologia, älykäs liikkuminen, työn tulevaisuus ja luovaa taloutta tukeva kokemuksellisuuden tutkimus. Näillä alueilla tapahtuu tulevaisuudessa merkittäviä teknologisia ja innovatiivisia läpimurtoja, mutta samanaikaisesti niiden kautta voidaan myös tarttua kyseisillä alueilla tapahtuvien yhteiskunnallisten muutosten ratkaisemiseen.

Rahoitus vahvistaa edellä kuvattuja teemoja ja sitä osoitetaan erityisesti määräaikaisiin professoritason tehtäviin, tutkimusinfrastruktuureja tukevaan henkilöstöön, yliopiston ja yritysten yhteisiin tutkijatehtäviin sekä Aalto-yliopiston uuden Experience Platform -yhteistyöalustan toimintoihin.

Kansainvälinen arviointipaneeli piti hakemusta erittäin vahvana. Valitut neljä murroksellista teemaa ovat lupaavia ja jatkavat hyvällä tavalla edellisten profiloitumiskierrosten teemoja. Erityisesti kokemuksellisuuden tutkimus ja design on jopa kansainvälisessä vertailussa omaperäinen aihe. Hakuun osallistui 13 suomalaista yliopistoa, ja Aalto-yliopiston hakemus oli arviointipaneelin mielestä näistä paras: ”Hakemuksesta on vaikeaa tai jopa mahdotonta löytää heikkoja kohtia”, tiivistää paneeli.

Tiivistyvää yhteistyötä valituilla alueilla

”On ilo nähdä, että pitkäjänteinen strategiatyömme tunnustetaan ja se kantaa. Nyt pystymme jatkamaan tutkimuksemme ja yhteistyön syventämistä valituilla teema-alueilla niin pääkaupunkiseudulla, valtakunnallisesti kuin kansainvälisesti. Jaamme tiloja, infrastruktuureja ja tutkijoiden työpanosta yritysten kanssa ja toisaalta vahvistamme huippututkimusta ja monitieteisyyttä”, sanoo Aalto-yliopiston vararehtori Tuija Pulkkinen.

Suomen Akatemia jakoi rahaa kaikkiaan 50 miljoonaa euroa. Akatemia teki rahoituspäätökset kansainvälisen paneelin arviointien pohjalta. Profiloitumiseen suunnattua rahoitusta myönnettiin nyt neljättä kertaa. Ensimmäisessä haussa toukokuussa 2015 Aalto-yliopisto sai 13,6 miljoonaa euroa, maaliskuussa 2016 toisessa haussa 12 miljoonaa euroa sekä kesäkuussa 2017 kolmannessa haussa 10,8 miljoonaa euroa.

Lue lisää:
Suomen Akatemian tiedote 23.5.2018 (aka.fi)

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Liituraitapukuinen mies seisoo betoniseinän edessä kädet taskuissa
Yliopisto Julkaistu:

Vesa Kemppainen: ”Työelämässä tärkeä ominaisuus on mielenkiinto uusia asioita kohtaan”

Fiskars Groupin Art Director Vesa Kemppainen pitää tärkeänä työelämätaitona luovuutta ja kykyä luovaan päätöksentekoon. Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun alumnilla on tapana sanoa uusille asioille mieluummin kyllä kuin ei.
logo
Nimitykset Julkaistu:

Biotuotteiden ja biotekniikan laitoksen uusi johto

Professori Lauri Rautkari on nimitetty laitosjohtajaksi ja professorit Tiina Nypelö ja Mauri Kostiainen varalaitosjohtajiksi Biotuotteiden ja biotekniikan laitokselle ajalle 1.5.2024-31.12.2025.
Ilmakuva Tietotie 2 -kiinteistöstä keväällä, näkymässä punatiilisiä rakennuksia.
Kampus Julkaistu:

Senaatti-kiinteistöt ja Aalto-yliopisto allekirjoittivat kiinteistökaupan Otaniemen kampuksella sijaitsevasta kiinteistöstä

Tietotie 2:ssa sijaitseva toimisto- ja laboratoriokiinteistö vahvistaa kampusalueen ytimeen sijoittuvia toimintoja ja palveluita.
Course work for Smart Wearables
Opinnot Julkaistu:

Smart Wearables -kurssit opettavat opiskelijoille insinööri- ja muotoilutaitoja

Smart Wearables -kurssien monialaisissa tiimeissä syntyy uskomattoman luovia projekteja, joiden parissa eri alojen opiskelijat pääsevät oppimaan toisiltaan.