Uutiset

Suomalainen opiskelijajoukkue Revontuli sijoittui kolmanneksi opiskelijoiden supertietokonekilpailussa

Aallosta joukkueessa olivat mukana sähkötekniikan opiskelija Niklas Halonen ja tietotekniikan opiskelija Matias Zwinger. Joukkueen neuvonantaja Jussi Enkovaara ja valmentaja Jussi Heikonen ovat molemmat Aallon alumneja.
Team Revontuli. Picture: CSC.
Team Revontuli. Kuva: CSC.

CSC lähetti Suomen ensimmäisen joukkueen kansainväliseen Student Cluster -kilpailuun (SCC), jonka finaali järjestettiin 4.-6. marraskuuta. Joukkue Revontuli sijoittui kokonaiskilpailussa kolmanneksi 10 yliopistojoukkueen joukossa ja voitti kilpailun ensimmäisen osan HPL Hero Run Challengen. Muut joukkueet tulivat  Isosta-Britanniasta, Yhdysvalloista, Australiasta, Indonesiasta ja Kiinasta. Sekä voittajajoukkue että toiseksi sijoittunut joukkue tulivat Kiinasta, joka on perinteisesti ollut erittäin vahva SCC-kilpailussa.

“Kisa oli työläs kokonaisuutena ja finaalitaistelu hyvin kiireinen. Otimme kisaan kuitenkin pragmaattisen lähestymistavan ja lopputulokset olivat hyvät. Toivomme, että menestys johtaisi myös tulevaisuudessa suomalaistiimien lähettämiseen alan kisoihin”, kertoo Leopekka Saraste joukkueen puolesta.

Kilpailussa kuuden perustutkinto-opiskelijan joukkueet suorittavat erilaisia laskentaan liittyviä tehtäviä omilla pienillä klustereillaan. Kilpailu kestää 48 tuntia ilman taukoja, eikä ulkopuolista apua sallita.

Revontuli koostui kuudesta opiskelijasta neljästä eri suomalaisesta yliopistosta ja yhdestä neuvonantajasta CSC:ltä:

Niklas Halonen, sähkötekniikka, Aalto yliopisto
Leopekka Saraste, fysiikka, Helsingin yliopisto
Huy Trinh, tietotekniikka, matematiikka, Tampereen yliopisto
Roope Salmi, tietotekniikka, Helsingin yliopisto
Ilmari Vahteristo, tietotekniikka, LUT-yliopisto
Matias Zwinger,  tietotekniikka, Aalto yliopisto
Jussi Enkovaara, joukkueen neuvonantaja ja Aallon alumni, CSC:n vanhempi HPC-asiantuntija

Revontuli-tiimi osallistui SCC-kilpailun virtuaaliseen IndySCC-versioon, jossa tiimit käyttivät järjestäjien tarjoamaa yhteistä pilvialustaa omien mikroklustereidensa sijaan.

Ennen loppukilpailua joukkueilla oli useita kotitehtäviä ja ennen kaikkea niin sanottu HPL Hero Run -haaste, 24 tunnin tehtävä, joka suoritettiin 25.-26. lokakuuta. HPL Hero Runin tavoitteena oli saavuttaa paras mahdollinen suorituskyky 300 noodin pilvipalvelimella Linpack-vertailumittarilla mitattuna. Revontuli-joukkue hallitsi kilpailua 144 Tflopsin tuloksella (Teraflop/s tarkoittaa biljoonaa laskutoimitusta sekunnissa), kun seuraavaksi paras tiimi saavutti vain 109 Tflopsia.

Finaalissa joukkue työskenteli ennakkoon ilmoitetuilla NAMD- ja MiniVite-sovelluksilla, sekä HPCG-sovelluksella, joka oli niin sanottu mysteerisovellus eli se ilmoitettiin vasta finaalin alettua.

"Olemme tietenkin erittäin tyytyväisiä joukkueen suoritukseen, varsinkin kun tämä oli ensimmäinen yrityksemme. Joten onnittelut kavereille hyvin tehdystä työstä! Oli erittäin hienoa nähdä, miten he hyödynsivät erilaisia vahvuuksiaan ja taitojaan ja hallitsivat kilpailun vastuun ja työn jakamisen. Ensisijainen tavoitteemme oli lisätä tietoisuutta suurteholaskennasta perustutkinto-opiskelijoiden keskuudessa, ja joukkueen menestys oli suloinen bonus. Teemme tämän ehdottomasti uudestaan!" sanoo Jussi Heikonen, Aallon alumni ja yksi joukkueen valmentajista CSC:llä.

Alkuperäinen uutinen csc.fi

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Kuva Maija Keskisestä
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Maija Keskinen: Pidän uusien asioiden oppimisesta ja kokeilemisesta

Alumnimme Maija Keskinen tiesi alusta saakka haluavansa opiskella taloustiedettä. ”Mielekäs työ on minulle merkinnyt sitä, että tunnen voivani palvella yhteiskuntaa ja tehdä oman osani, jotta julkisessa toiminnassa tehdyt päätökset perustuisivat mahdollisimman laadukkaaseen tietopohjaan”, Keskinen kertoo.
People at the campus
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

CESAER Task Force Openness of Science and Technology vierailee Aallossa

Aalto-yliopisto järjestää CESAER Task Force Openness of Science and Technologyn tapaamisen 16.–17.4.2024.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Aalto-yliopisto järjestää Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 yhdessä Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisen koordinaation ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kanssa.
Jukka Pekola, kuva: Riitta Supperi, Suomen Kulttuurirahasto
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Jukka Pekolalle Suomen Kulttuurirahaston palkinto – ”kvantti kiinnostaa tiede- tai scifi-maailmaa laajemmin”

Professori Jukka Pekola saa Suomen Kulttuurirahaston palkinnon kvanttiteknologiatutkimuksen pitkäaikaisesta edistämisestä ja osallistumisesta ihmiskunnan haasteiden ratkaisemiseen.