Uutiset

Sotasampo ehdolla kulttuuriperintöpalkinnon saajaksi

Plácido Domingo jakaa Euroopan kulttuuriperintöpalkinnot Turussa toukokuussa 2017.

Suomesta lähetettiin kaikkiaan yhdeksän ehdotusta kilpailemaan Euroopan unionin ja Europa Nostran tämän vuoden kulttuuriperintöpalkinnoista. Sotasampo on ehdokkaana tutkimus ja digitointihankkeet -kategoriassa.

”Yhteistyökumppanimme museoalalta kannusti osallistumaan kilpailuun Sotasammon portfoliolla. On mielenkiintoista nähdä, miten Sotasammon kaltaiseen tutkimushankkeiseen tullaan suhtautumaan kilpailussa”, kertoo tietotekniikan laitoksen professori Eero Hyvönen.

Sotasammossa on menossa kaksi uutta osahanketta, joihin yhteistyökumppanit toimittavat tarvittavat datat, ja Hyvösen johtaman tutkimusryhmän vastuulla on datan muokkaaminen ja semanttisen linkityskerroksen luominen, jotta kaikki tieto tulee yhdistymään toisiinsa Sotasampo-palvelussa. Datapalvelun päälle suunnitellaan datan uudet käyttötapaukset ja -liittymät, ja yhteisöllisen datan tuotantoa tutkitaan samassa yhteydessä.

”Suomen Kameraseurojen liitto ry on saanut Kaatuneiden muistosäätiöltä rahoituksen sotahautausmaiden kuvaamiseen. Sankarivainajien tiedot ovatkin jo Sotasammon tietämysverkostossa, ja nyt Sotasampoon liitetään avoimena datana arviolta 3 200 kuvaa sankarihautausmaista. Lisäksi Sotasampoon tullaan liittämään avoimena datana Neuvostoliitosta peräisin oleva, suomalaisia sotavankeja koskeva tietokanta ja siihen liittyviä lisäaineistoja sisältäen esimerkiksi vankien haastatteluja. Tämä toteutetaan yhteistyössä Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen ja Kansallisarkiston kanssa”, lisää Hyvönen.

Maailmankuulu oopperalaulaja ja kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostran puheenjohtaja Plácido Domingo tulee 13. toukokuuta 2017 Suomeen. Domingo jakaa Turussa Euroopan unionin ja Europa Nostran yhteiset kulttuuriperintöpalkinnot yhdessä komissaari Tibor Navracsicsin kanssa, joka vastaa EU:ssa koulutuksesta, kulttuurista, nuorisoasioista ja urheilusta.

Palkintojuhla on osa isoa eurooppalaista kulttuuriperintötapahtumaa European Heritage Congress, joka järjestetään Turussa 10.–14. toukokuuta 2017 osana itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaa. Tapahtumaan odotetaan noin 300–400 eurooppalaisten kulttuuriperintöorganisaatioiden edustajaa.

Sotasampo on yksi Aalto-yliopiston Suomi 100 -hankkeista.

#suomi100  #aalto

Lisätietoja:

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
Ahomansikka
Kampus Julkaistu:

Ihmisten, kasvien ja pölyttäjien kampus

Aalto-yliopiston kampusluontoa hoidetaan monimuotoisuus ja luontotyyppien ominaislajisto huomioiden.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.