Uutiset

Sofia Guridi muotoilee maailmaa paremmaksi älykkäiden tekstiilien avulla

Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskuksen tohtoriopiskelija Sofia Guridi haluaa luoda bio-pohjaisia älytekstiilejä, jotka auttavat ihmisten arjen parantamisessa.
Sofia Guridi pictured in a lab setting.
Photo: Kristina Tsvetkova

Kun Sofia Guridi saapui kolme vuotta sitten Chilestä Suomeen, hän oli muotoilun kandidaatin tutkinnon jälkeen ehtinyt hankkia alan työkokemusta. Suomeen hänet houkutti maan korkea koulutustaso ja kaunis luonto.

”Aalto-yliopiston Contemporary Design -maisteriohjelmassa erikoistuin tekstiileihin ja suoritin myös useita New Media -kursseja. Aallossa pääsin tutustumaan kokeellisen lähestymistavan muotoiluun. Olen sen jälkeen osallistunut töilläni erilaisiin näyttelyihin ja nautin siitä, kuinka ihmiset ovat vuorovaikutuksessa töideni kanssa”, Guridi kertoo.

Taiteen maisterin opinnäytetyössään Guridi työskenteli Aallon, VTT:n ja Tampereen yliopiston tutkijoista koostuvassa tiimissä. Tutkimuksessa kehitettiin biopohjaisia älykkäitä tekstiilejä, joihin on integroitu valoa kuljettavia selluloosa-aaltojohtoja.

”Oli hienoa tehdä töitä tiimissä, jossa yhdistettiin materiaalitieteiden ja muotoilun osaamista. Opimme kaikki toisiltamme, mikä oli todella inspiroivaa.”

Taiteen maisteriksi valmistuttuaan Guridi aloitti opintonsa Aallon Bioinnovaatiokeskuksen tohtorikoulussa kesällä 2022. 

”Tutkimustyön lisäksi pidän opettamisesta. Tohtorikoulussa kerromme omasta tutkimuksestamme muille opiskelijoille, mikä on hyvä tilaisuus kuulla toistemme ideoita ja myös oppia opettamisesta. Minusta saattaa jonain päivänä tulla opettaja tai professori.”

Ihmisyys edellä

Väitöstutkimuksessaan Guridi kehittää laskennallista kangasta, johon on integroitu ihmiskehon toimintojen sensorointia.

”Tavoitteena on saada aikaan uudenlainen biopohjaisista toiminnallisista kuiduista valmistettu kangas, joka kerää ja prosessoi dataa ja saa sen avulla aikaan haluttua vuorovaikutusta. Tähän tarvitaan tietoa tekstiilien rakenteista ja kuiduista sekä ihmisistä tekstiilien käyttäjinä.”

Muotoilun ja materiaalitieteiden lisäksi Computational Fabric -projektissa on mukana elektroniikan ja tekoälyn osaamista. Guridia kiinnostaa uusien teknologioiden yhdistäminen tekstiileihin, jotka ovat tärkeitä ihmisten arjessa. Tekniikan integroinnissa pitää kuitenkin mennä ihmisyys edellä.

Bioinnovaatiokeskuksen tohtorikoulussa Guridia inspiroi sen poikkitieteellisyys ja opiskelijoiden erilaiset taustat.

”Meitä on kuuden hengen ryhmässä kaksi muotoilijaa. Tieteen ja muotoilun yhdistäminen ja yhdessä tekeminen on hieno tapa kehittää teknologiaa. Olemme kaikki kotoisin eri maista, mikä myös rikastuttaa tutkimusaiheisiin tuomaamme näkökulmaa.”

Latinalaisimerikkalaista näkemystä Aaltoon

Kun Guridi saapui ensimmäistä kertaa Suomeen, hän koki pienimuotoisen kulttuurishokin.

”Latinalaisamerikkalaisessa kulttuurissa olet aina ystävien ja ihmisten ympäröimä. Alkukuukaudet Suomessa olivat hieman hankalia, mutta sain pian luotua ison ystäväjoukon, jonka kanssa olemme tehneet kaikenlaista hauskaa, kuten viettäneet juhannusta kesämökillä. Nautin elämästäni Suomessa.”

Aalto-yliopistossa Guridi on mukana S.U.R.-yhdistyksessä, joka kokoaa Aallon latinalaisamerikkalaistaustaiset opiskelijat yhteen.

”Haluamme tuoda yliopistoon omaa näkemystämme eri asioissa. Olemme tulleet tänne oppimaan, mutta haluamme myös antaa jotain takaisin. Tuomme esiin latinalaisamerikkalaista kulttuuria ja järjestämme keskustelutilaisuuksia ja ihmisten välisiä kohtaamisia.”

Teksti: Marjukka Puolakka

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

The magnetic properties of a material can affect how it interacts with light.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijoille läpimurto: Yksisuuntaisen lasin kehitys vihdoin mahdollista

Tutkijat kehittivät uuden metamateriaalin, joka voi toimia monenlaisten teknologisten innovaatioiden pohjana.
Mikko Alava ja kolme muuta tutkimusryhmän jäsentä kuvattuna teknisen laitteen äärellä.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Suomen Kulttuurirahastolta suuria apurahoja tieteelle

Apurahan tieteeseen tai taiteeseen sai 30 henkilöä tai ryhmää Aalto-yliopistosta.
Kuvitus puun istuttamisesta haudalle ja puun kasvusta
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Lappset-stipendin sai maisema-arkkitehti Anu Hakola

Hakola käsittelee diplomityössään muistopuita ja niiden merkitystä osana vainajien muistelua.
Photo
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Katsaus Aallon avoimiin julkaisuihin 2023

90 % Aallon vuoden 2023 tieteellisistä lehtiartikkeleista on avoimesti saatavilla.