Uutiset

Sofia Guridi muotoilee maailmaa paremmaksi älykkäiden tekstiilien avulla

Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskuksen tohtoriopiskelija Sofia Guridi haluaa luoda bio-pohjaisia älytekstiilejä, jotka auttavat ihmisten arjen parantamisessa.
Sofia Guridi pictured in a lab setting.
Photo: Kristina Tsvetkova

Kun Sofia Guridi saapui kolme vuotta sitten Chilestä Suomeen, hän oli muotoilun kandidaatin tutkinnon jälkeen ehtinyt hankkia alan työkokemusta. Suomeen hänet houkutti maan korkea koulutustaso ja kaunis luonto.

”Aalto-yliopiston Contemporary Design -maisteriohjelmassa erikoistuin tekstiileihin ja suoritin myös useita New Media -kursseja. Aallossa pääsin tutustumaan kokeellisen lähestymistavan muotoiluun. Olen sen jälkeen osallistunut töilläni erilaisiin näyttelyihin ja nautin siitä, kuinka ihmiset ovat vuorovaikutuksessa töideni kanssa”, Guridi kertoo.

Taiteen maisterin opinnäytetyössään Guridi työskenteli Aallon, VTT:n ja Tampereen yliopiston tutkijoista koostuvassa tiimissä. Tutkimuksessa kehitettiin biopohjaisia älykkäitä tekstiilejä, joihin on integroitu valoa kuljettavia selluloosa-aaltojohtoja.

”Oli hienoa tehdä töitä tiimissä, jossa yhdistettiin materiaalitieteiden ja muotoilun osaamista. Opimme kaikki toisiltamme, mikä oli todella inspiroivaa.”

Taiteen maisteriksi valmistuttuaan Guridi aloitti opintonsa Aallon Bioinnovaatiokeskuksen tohtorikoulussa kesällä 2022. 

”Tutkimustyön lisäksi pidän opettamisesta. Tohtorikoulussa kerromme omasta tutkimuksestamme muille opiskelijoille, mikä on hyvä tilaisuus kuulla toistemme ideoita ja myös oppia opettamisesta. Minusta saattaa jonain päivänä tulla opettaja tai professori.”

Ihmisyys edellä

Väitöstutkimuksessaan Guridi kehittää laskennallista kangasta, johon on integroitu ihmiskehon toimintojen sensorointia.

”Tavoitteena on saada aikaan uudenlainen biopohjaisista toiminnallisista kuiduista valmistettu kangas, joka kerää ja prosessoi dataa ja saa sen avulla aikaan haluttua vuorovaikutusta. Tähän tarvitaan tietoa tekstiilien rakenteista ja kuiduista sekä ihmisistä tekstiilien käyttäjinä.”

Muotoilun ja materiaalitieteiden lisäksi Computational Fabric -projektissa on mukana elektroniikan ja tekoälyn osaamista. Guridia kiinnostaa uusien teknologioiden yhdistäminen tekstiileihin, jotka ovat tärkeitä ihmisten arjessa. Tekniikan integroinnissa pitää kuitenkin mennä ihmisyys edellä.

Bioinnovaatiokeskuksen tohtorikoulussa Guridia inspiroi sen poikkitieteellisyys ja opiskelijoiden erilaiset taustat.

”Meitä on kuuden hengen ryhmässä kaksi muotoilijaa. Tieteen ja muotoilun yhdistäminen ja yhdessä tekeminen on hieno tapa kehittää teknologiaa. Olemme kaikki kotoisin eri maista, mikä myös rikastuttaa tutkimusaiheisiin tuomaamme näkökulmaa.”

Latinalaisimerikkalaista näkemystä Aaltoon

Kun Guridi saapui ensimmäistä kertaa Suomeen, hän koki pienimuotoisen kulttuurishokin.

”Latinalaisamerikkalaisessa kulttuurissa olet aina ystävien ja ihmisten ympäröimä. Alkukuukaudet Suomessa olivat hieman hankalia, mutta sain pian luotua ison ystäväjoukon, jonka kanssa olemme tehneet kaikenlaista hauskaa, kuten viettäneet juhannusta kesämökillä. Nautin elämästäni Suomessa.”

Aalto-yliopistossa Guridi on mukana S.U.R.-yhdistyksessä, joka kokoaa Aallon latinalaisamerikkalaistaustaiset opiskelijat yhteen.

”Haluamme tuoda yliopistoon omaa näkemystämme eri asioissa. Olemme tulleet tänne oppimaan, mutta haluamme myös antaa jotain takaisin. Tuomme esiin latinalaisamerikkalaista kulttuuria ja järjestämme keskustelutilaisuuksia ja ihmisten välisiä kohtaamisia.”

Teksti: Marjukka Puolakka

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Shcool of Business alumna Riikka Davidkin
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Riikka Davidkin: Vaikuttavuus on työni keskiössä – emme tee mitään, jos sillä ei ole mahdollista ensisijaisesti saada aikaan positiivista vaikutusta yhteiskunnassa

Alumnimme Riikka Davidkin haaveili jo lapsena kansainvälisestä urasta. Nyt New Yorkissa Social Financella impact-rahastoihin sijoittavan tiimin vetäjänä hän kokee suurta merkityksellisyyttä työssään, sillä kokee, että juuri rahoitussektori on parhaiten asemoitunut vaikuttamaan aikamme isojen ongelmien ratkaisemiseen.
Students sitting at Aalto University School of Business
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:
Karttagrafiikka, jossa näkyy Mekong-jokea ja korkeuseroja.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Tutkija Marko Kallio palkittiin Britanniassa Mekong-joen kartastaan

Voittoon yltänyt työ on tarinallinen seikkailu läpi Mekong-joen.
Opinnot Julkaistu:

Uusi 3:n op:n kurssi Mind & Study - hyvinvoivan opiskelijan työkalupakki tulossa 2. periodissa

Aallon opintopsykologien kehittämä kaikille avoin opintopisteytetty ryhmämuotoinen verkkokurssi alkaa loppusyksystä!