Uutiset

Ruka, Pyhä, Aava, Pikkujätti – Kari Jussi Aho sisaruksineen johtaa perheyritystä toisessa polvessa

”Omistamisen pitäisi olla kaikkien asia ja kaikkien agendalla.”
Kaksi hiihtäjää Pyhä-Luostolla. Kuva: Pyhä-Luoston Matkailuyhdistys
Kuva: Pyhä-Luoston Matkailuyhdistys

Aho Group Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kari Jussi Aho päätti jo 13–14-vuotiaana, että hän haluaa ehdottomasti opiskelemaan kauppakorkeakouluun ja vain ja ainoastaan Helsingin kauppakorkeakouluun.

”Perheemme oli niihin aikoihin ostanut Rukan hiihtokeskuksen. Koska olin itse erittäin kiinnostunut brändeistä, ajattelin, että hiihtokeskuksenkin brändiä voisi työstää. Pääsin Kauppikseen vuonna 1980 ja se oli silloin unelmieni täyttymys. Valitsin markkinoinnin pääaineeksi ja nautin erityisesti juuri markkinoinnin opiskelusta.”

Kari Jussi Aho, Aho Groupin hallituksen pj
Kari Jussi Aho. Kuva: Aalto-yliopisto / Helena Salminen

Kari Jussi kertoo olleensa etuoikeutettu, kun hän sai 20-vuotiaana alkaa tehdä Rukan markkinointia ja brändiä tyhjästä. ”Sain isältäni valtuudet tehdä asioita ja kaikki Kauppiksen harjoitustyöt, seminaarityöt ja gradun tein Rukaan liittyen. Kaverit tekivät silloin harjoitustöitä keksityistä aiheista, mutta itse pääsin tekemään juttuja ja tulosta, jotka näkyvät vielä tänäkin päivänä Rukalla.”

Pekka Ala-Pietilä oli tuohon aikaan (ylioppilaskunta) KY:n hiihtokerhon KY-Skin puheenjohtaja. Hän oli ilmeisestikin selvitellyt taustojani, minkä seurauksena hän kutsui minut mukaan toimintaan ja hallitukseen. Muutaman vuoden päästä olin jo hallituksen puheenjohtaja.”

”KY-Skin hiihtoreissujen jälkeen kerhon puheenjohtaja oli melko usein rehtorin puhuttelussa. Reissut olivat vauhdikkaita, eivätkä tapahtumien käänteet aina sopineet Kauppiksen profiiliin, mutta aina niistä puhutteluistakin selvittiin. KY-Skin bileet olivat ainakin silloin Helsingin suosituimmat opiskelijabileet!”, Kari Jussi muistelee hauskoja aikoja.

Kari Jussi ja neljä sisarusta

Ahon sisaruksia on viisi ja he ovat ikäjärjestyksessä vanhimmasta nuorimpaan Kari Jussi, Miia Porkkala, Annakaija Lappalainen, Antti Aho ja Ville Aho. Myös Miia, Antti ja Ville tulivat Kari Jussin perässä Kauppakorkeakouluun, ja heistäkin jokaisesta tuli vuorollaan myös KY-Skin puheenjohtaja. Vain Annakaija luki lääkäriksi, kuten vanhempansa aikanaan.

”Myös kaikki Kauppiksessa opiskelleet sisarukseni pyrkivät hyödyntämään Kauppiksen oppeja perheyritysten kehittämisessä, ja onnistuivat siinä. Jokainen heistä tarttui johonkin uuteen kehittämiskohteeseen. Sittemmin saimme Rukaan ja myöhemmin Pyhään liittyen gradukyselyitä Kauppiksen opiskelijoilta. Kun tiesimme omakohtaisesti, mikä hyöty niistä oli ollut sekä itsellemme että kohteen kehittämisessä, pyrimme mahdollisuuksien mukaan tarjoamaan kysyjille apua ja aikaa.”

”Kauppislaiset valmistuivat silloin keskimäärin seitsemässä vuodessa, joten otin sen myös itselleni tavoiteajaksi ja valmistuin vuonna 1987. Kauppis-vuosina minulle syntyi myös laaja ystäväkunta ja sain elinikäisiä ystäviä. Monet asiakassuhteetkin ovat saaneet alkunsa niinä vuosina.”

Pyhän hiihtokeskuksen toimitusjohtajaksi

Kari Jussilla oli ajatus, että hän olisi lähtenyt valmistumisensa jälkeen hakemaan oppia ulkomailta, mutta toisin kävi: ”Aloitin Pyhätunturin toimitusjohtajana pian valmistumiseni jälkeen vuonna 1988. Siihen karahtivat kansainväliset urahaaveeni.”

”Vuonna 1998 teimme sukupolvenvaihdoksen. Perustajayrittäjäisämme Juhani ”Jussi” Aho (1930–2018), joka toimi myös Ilmavoimien ylilääkärinä, antoi kapulan meille lapsilleen. Äitimme Eila (os. Vahermo) toimi hammaslääkärinä, mutta isämme sanoi, että ”ilman ainutlaatuista vaimoa, perheenäitiä ja suhdetoiminnanhoitajaa, asiat eivät olisi alkuunkaan niin kuin ne ovat nyt (2008)”. Hyvät ystävät ja tukijat ovat myös olleet menestymisen elinehto.”

”1980-luvulla yrittäminen oli aliarvostettua, se ei ollut muotia, joten olin poikkeus. Asenne oli sellainen, että ne, jotka lähtevät yrittäjäksi ja vaikka juuri perheyritykseen, eivät ole päässeet muualle. Tänä päivänä yrittäjyydestä ja yrittämisestä onkin sitten ihan eri ajatukset.”

Kari Jussi kertoo, että kaikissa hänen tehtävissään ja luottamustehtävissään on ollut ilo päästä tekemään yhteistyötä erilaisista yrityksistä tulevien ammattilaisten kanssa.

”Itse olen kiinnostuneena kuunnellut, miten suurten suomalaisten pörssiyhtiöiden johtajat ottavat asioita haltuun, ja he puolestaan ovat osoittaneet kiinnostusta perheyrittäjyyttä kohtaan. Kaikki ovat oppineet uutta ja päässeet laajentamaan näkökantojaan.”

Kaksi eri toimialaa ja suuri lähisuku

Aho Group -yhtiöryhmään kuuluu kaksi konsernia ja samalla kaksi eri toimialaa. Toinen näistä on matkailuliiketoiminta Rukalla ja Pyhällä, ja toinen terveydenhuolto, johon kuuluu Aava-lääkärikeskus, Pikkujätti, Docrates ja yksi startup.

”Vaikka meitä on viisi omistajaa, olemme onnistuneet toimimaan hyvässä hengessä. Seuraavaan polveen kuuluu 13 serkusta. Toivomme, että saamme lapsemme kiinnostumaan omistajuudesta, mutta itse he saavat päättää roolistaan.”

”Olemme kirjanneet tarkasti Aho Groupin omistajastrategian, ja aika ajoin toki keskustelemme sen tulkinnasta. Väkisin ei yrityksiä kannata suvussa pitää, mutta toivomme, että lähtökohta olisi jälkikasvullemme otollinen, ja että perheyrityksemme jatkaisi suvun johdolla. Se on lapsillemme mahdollisuus, mutta jokaisen pitää itse saada valita koulutuksensa ja työpaikkansa. Yrittäjyyteen tarvitaan numero-osaamista ja analyyttisyyttä, vuorovaikutustaitoja ja innostusta.”

”Tapaamme laajan perheen kanssa pari kertaa vuodessa myös niin, että emme puhu ollenkaan bisnestä. Silloin hiihdämme tai syömme rapuja.”

Vuonna 2008 Aho Group Oy sai Perheyritysten liiton Vuoden perheyritys -palkinnon. ”Tunnustus tuli yllätyksenä, mutta se on hieno juttu. Tunnustuksen myötä innostuimme myös teettämään isämme tarinan videolle (linkki jutun lopussa)”.

Omistajuus on erinomainen lahjoituskohde

Aho Group on yksi Kauppakorkeakoulun omistajuuden lahjoittajista. ”EK:n hankkeissa, joissa olen mukana, minulle on vahvistunut käsitys ”kaksoisroolistani” eli siitä, että olen sekä yrittäjä että myös omistaja. Kun syksyllä 2017 julkistimme EK:n suomalaisen omistajuuden toimintaohjelman, omistajuuden yhteiskunnallinen merkitys kirkastui minulle entisestään. Samaan aikaan samaa viestiä tuli usealta muultakin taholta, kuten Perheyritysten liitosta ja Juha Sipilän hallitukselta. Aho Groupin tehtävä on juuri omistajatahdon vieminen yrityksiinsä, joten omistajuus on toimintamme ytimessä.”

”Kun yritys alkaa menestyä, omistajuus alkaa korostua. Osakesäästäminen ja koko kansan vaurastuminen ovat mielestäni aivan keskeisiä asioita. Toimin Talous ja nuoret TATin hallituksessa ja TATissa opetetaankin juuri nuoria omaan vastuulliseen taloudenhoitoon.”

”Jokaisen olisi hyvä pyrkiä ottamaan oma taloutensa haltuun. Jos säästäisi osakkeisiin esimerkiksi kolmisen euroa joka päivä, niin korkoa korolle periaatteella rahaa kertyisi säästäjälle neljässäkymmenessä vuodessa lähes 300 000 euroa. Melkein kaikista suomalaista voisi siis tulla omistajia. Omistamisen pitäisi olla kaikkien asia ja kaikkien agendalla. Itselläni oli lapsena lähipiirissä esikuvia osakesäästäjistä – esikuvat ovat monessa asiassa, niin tässäkin, arvokkaita.”

Haastattelu toukokuussa 2022: Helena Salminen ja Terhi Ollikainen
Teksti: Terhi Ollikainen

Katso video: ”Jussin tarina 

Kesämaisema Pyhä-Luostolta. Kuva: Pyhä-Luoston Matkailuyhdistys
Kuva: Pyhä-Luoston Matkailuyhdistys

Lue lahjoittamiseen liittyviä uutisia ja lahjoittajatarinoita

Kuvassa Arto Hiltunen ja Arto Mäenmaa istuvat nojatuoleissa Wihurin säätiön tiloissa.
Yhteistyö Julkaistu:

Jenny ja Antti Wihurin rahasto tukee suomalaista henkistä ja taloudellista elinvoimaisuutta

”Säätiön perustajat halusivat antaa takaisin yhteiskunnalle, joka oli mahdollistanut heidän menestyksensä”, sanoo hallituksen puheenjohtaja, Kauppakorkeakoulun alumni Arto Hiltunen.
Aalto University Väre building pictured in spring time.
Yhteistyö Julkaistu:
Aalto-yliopisto Juniorin opiskelijaohjaaja
Opinnot Julkaistu:

Innostavat opiskelijat ohjaavat oman alansa asiantuntijoina Aalto-yliopisto Juniorin työpajoja

Junior tarjoaa lapsille ja nuorille kurkistuksia Aalto-yliopiston tarjontaan. Lue lisää toiminnasta – ja siitä, miten voit lahjoittamalla tukea tulevaisuuden tekijöiden hyväksi tehtävää työtä.
Opiskelijoita kävelemässä vihreiden puiden alla
Opinnot Julkaistu:

Lahjoitukset mahdollistavat kaikille opiskelijoille opiskeluvaihtoon lähtemisen

Kansainvälinen opiskelijavaihto on oleellinen osa monen Kauppakorkeakoulun opiskelijan opintoja.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

People attending the Wellbeing Fair at Aalto's Wellbeing Week
Yliopisto Julkaistu:

Oasis mukana Aalto Wellbeing Weekillä

Oasis of Radical Wellbeing -hanke on mukana Wellbeing Weekillä 2.-6.10.
Girl looking to the side with forest in background
Palkinnot ja tunnustukset, Yliopisto Julkaistu:

Seitsemän ELO:n elokuvaa ehdolla Rakkautta&Anarkiaa -festivaalilla 2023

Festivaalin esiraati on valinnut tänä vuonna R&A Shorts -kilpailuun yhteensä 33 elokuvaa, joista seitsemän on Aalto-yliopiston elokuvataiteen laitos ELO:lta.
Pärttyli Rinne, photo by Nora Rinne
Yliopisto Julkaistu:

Pärttyli Rinne: Vaakakupissa painaa työn sisäinen merkityksellisyys ja taloudellinen hauraus

"Ilman vakituista virkaa olevat akateemiset ihmiset kokevat epävarmuutta ja stressiä, joka liittyy etupäässä taloudelliseen haurauteen. Se ei ole vain minun kokemukseni."
Jyri Hämäläinen seisomassa portaikossa
Nimitykset, Yliopisto Julkaistu:

Professori Jyri Hämäläinen nimitetty tutkimuksesta vastaavaksi vararehtoriksi

Vararehtorin viisivuotinen kausi alkaa joulukuun alussa.