Uutiset

Rakenna yrittäjän tavoin

Pasi Herrasen kasvihuone on kaikkea muuta kuin tavallinen kasvihuone. Herraselle yrittäjähenkinen ajattelutapa tarkoittaa villejä visioita, henkistä valmiutta ja ennen kaikkea sosiaalisia taitoja.
Pasi Herranen

Perinteiseen lasiseen rakennukseen verrattuna Herrasen suunnittelema puinen Vacuum Insulation System -kasvihuone säästää energiaa, vettä, maaperää ja ravinteita. 

Tekniikka kiinnosti Pasi Herrasta jo nuorena. Hän oli jo ehtinyt saada ylioppilastodistuksen perusteella opiskelupaikan Tampereen teknillisestä yliopistosta, mutta lapsuudenystävä sai houkuteltua hänet hakemaan armeija-aikanaan Teknilliseen korkeakouluun Otaniemeen. 

Pääaineeksi Herranen valitsi lujuusopin ja sivuaineeksi tuotantotekniikan. Molemmat ovat aloja, joiden osaaminen auttaa myös nykyisessä projektipäällikön työssä. 

Kahvinjuonnin ja tikanheiton lisäksi otaniemeläisessä seitsemän hengen solussa pelattiin pokeria tietokoneella. 

”Opiskelukaveri pärjäsi pelissä hyvin, joten minäkin päätin kokeilla”, Herranen sanoo.  

Nettipokeri oli suosittu harrastus 2000-luvun alussa. Jotkut onnistuivat tienaamaan sillä jopa elantonsa. Ammattimainen pokerinpeluu vei myös Herrasen mukanaan ja sai jättämään opinnot sivuosaan kymmeneksi vuodeksi. Hän pelasi tietokoneella, matkusti kasinoille ympäri maailmaa, voitti ja hävisi. 

Herrasen tyyni luonteenlaatu antoi peliin hyvät lähtökohdat. Voittamaan auttoi matematiikan ja tilasto­tieteen osaaminen. Pärjääminen pokerissa kasvatti varmuutta omasta päätöksentekokyvystä. Herranen sanoo, että juuri pokerista saadun itseluottamuksen ansiosta hän uskalsi uskoa laskelmiinsa ja omaan keksintöönsä. 

Diplomityön aiheeksi Herrasella oli kolme eri vaihtoehtoa. Kaksi niistä liittyi konetekniikan opinnoista tuttuun metalliin. Vanerin ominaisuuksissa sen sijaan oli jotain uutta ja kiehtovaa. Puu oli lujaa, uusiutuvaa, edullista ja sitä voi muokata. Lisäksi sitä on hyvin saatavilla.  

Alun perin Herranen suunnitteli rakentavansa taloja ja toimistorakennuksia. Kun Herranen luki Luonnonvarakeskuksen raportin kurkun kasvattamisesta, hän keksi puisten elementtiensä sopivan loistavasti kasvihuonekäyttöön: kaupallistamismahdollisuudet olivat paremmat kasvihuoneissa. 

Yrittäjähenkistä ajattelutapaa rakentamassa

Yrittäjähenkisyys on...

Villiä visiointia ja matemaattista mallintamista. Kehitä jatkuvasti isoa kuvaa päässäsi. Mihin kaikkeen juuri tästä ideasta voisikaan olla hyötyä? Etsi tietoa yli tieteenalarajojen ja yhdistele näitä mahdollisuuksien mukaan. Matematiikan avulla voit hahmottaa vaikutusten laajuutta ja mallintaa ideasi toimivuutta jo etukäteen. Kaikkia tarvitsemiasi vastauksia ei löydy suoraan kirjoista tai verkosta, vaan päätökset pitää tehdä monesti itse. 

Henkistä valmiutta. Projektin alkuvaiheessa on vaikeaa löytää rahoitusta omaan elämiseen ja materiaalikustannuksiin. Tiimin tulee olla henkisesti valmis elämään tarvittaessa niukemmin projektin alkuvuodet tai tehtävä pitkää päivää toisen työn ohella. 

Sosiaalisia taitoja. Kehitä jatkuvasti osaamistasi keskustella erilaisten ihmisten kanssa ja viestiä ulospäin tekemisistäsi. Aalto-yliopiston viestinnän avulla olemme saaneet paljon näkyvyyttä projektillemme, mikä ei olisi ollut muuten mahdollista. Lisäksi Aallon muu henkilökunta on neuvonut ja auttanut meitä monesti projektin aikana. 

Monialaista osaamista. TUTL-projektin aikana olemme tutustuneet useisiin eri alojen tutkijoihin Aallossa, ja erityisesti keskustelut Biotuotteiden ja biotekniikan laitoksen nuorten tutkijoiden kanssa ovat auttaneet meitä ymmärtämään alan tulevaisuuden mahdollisuuksia sekä tutkijoiden tarpeita uusista tutkimustiloista, joiden sisäilmastoa voitaisiin kontrolloida täydellisesti. 

Uuden bisneksen luomiseksi on tärkeää ottaa mukaan kauppatieteilijöitä jo projektin alkuvaiheessa. He auttavat selvittämään, onko hankkeella kaupallista potentiaalia vai olisiko kehitystyö parempi lopettaa. Aalto-yliopisto on nykyään erinomainen paikka luoda tällaisia kontakteja. 

Kannattaa myös käydä keskusteluja ideasta mahdollisimman monien eri alojen ihmisten kanssa, niistä voi saada arvokkaita tiedonjyväsiä tulevaisuutta varten. Monialainen osaaminen on valttia kiihtyvään tahtiin muuttuvassa maailmassa. 

Kestävää kehitystä. Räätälöi tulevaisuuden bisneksesi auttamaan maailmaa kestävän kehityksen alalla. Ilmastoystävällisille tuotteille ja palveluille korvamerkitään massiivisia määriä rahoitusta aina EU-tasolta lähtien, ja tämä tuki on tulevaisuudessa pelkästään kasvamassa. 

– Pasi Herranen, perustaja, Vacuum Insulation System

Teksti: Riikka Hopiavaara ja Pasi Herranen

VIS

Monialainen osaaminen on valttia kiihtyvään tahtiin muuttuvassa maailmassa.

Pasi Herranen, Vacuum Insulation System
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: