Uutiset

Rahoitusta tutkimusinfrastruktuureille

Suomen Akatemian rahoitus vahvistaa biotalouden kehittämistä, mikro- ja nanoelektroniikan, nanoteknologian ja fotoniikan sekä seismologisen, geomagneettisen ja geodeettisen tutkimuksen edellytyksiä.
Värikkäitä energiamateriaalien tekstuureja, kuva Helen Marton

Suomen Akatemia on myöntänyt yhteensä 26 miljoonaa euroa korkeatasoista tiedettä ja tutkimusta edistävien infrastruktuureiden kehittämiseen. 

Tammikuussa 2020 ja joulukuussa 2019 rahoitetuista tutkimusinfrastruktuureista Aalto-yliopisto on mukana kolmessa: Biotalous-, Otanano- ja FLEX-EPOS -tutkimusympäristöissä, jotka ovat kaikki kansallisella tiekartalla. Tiekartta kokoaa Suomelle tärkeimmät tutkimusinfrastruktuurit ja palvelukokonaisuudet. 

Bioeconomy (Biotalous, konsortio) 756.000 euroa (+ VTT 756.000 euroa) 

Bioeconomy-infrastruktuuri yhdistää Aalto-yliopiston ja VTT:n tieteelliset infrastruktuurit ja tarjoaa kansainvälisesti ainutlaatuisen tutkimusympäristön biopohjaisten innovaatioiden sekä suomalaisen teollisuuden kilpailukyvyn edistämiseen. Kokonaisuus kattaa koko kehityskaaren molekyylitason huippututkimuksesta prosessikehitykseen ja uusiin teknologioihin. 

Tutkimuksessa kehitetään uusia teknologiaratkaisuja uusiutuvien raaka-aineiden jalostukseen. Painopistealueina ovat teollinen biotekniikka, kemian prosessitekniikka ja materiaalitekniikka sekä metsäbiomassan jalostaminen korkean teknologian tuotteiksi. Tavoitteiden toteutumista tukee materiaalien biotalouden lippulaiva FinnCERES, jossa Aalto-yliopisto on vahvasti mukana. Bioeconomy-infrastruktuuria koordinoi Aalto-yliopisto. 

OtaNano (konsortio) 567 830 euroa (+ VTT 503 440 euroa) 

OtaNano on kansallinen tutkimusinfrastruktuuri, joka tarjoaa laajan valikoiman laitteistoja mikro- ja nanotieteen ja -teknologian sekä kvanttitekniikoiden tutkimukseen. Laitteistoja hyödyntävät tutkijoiden lisäksi myös mikro- ja nanoteknologian sovelluksiin keskittyvät high-tech-yritykset. infrastruktuuri toimii innovatiivisten teknologioiden ja niiden käytännön sovellusten kehitysalustana. Infrastruktuuri on nuorten tutkijoiden korkeatasoinen oppimisympäristö, ja toimii tieteellisen tutkimuksen kansainvälisenä keskuksena.  

OtaNano on avoin tutkimusinfrastruktuuri, jonka operoinnista vastaavat Aalto-yliopisto ja Teknologian tutkimuskeskus VTT. Infrastruktuuri on kansainvälisesti sekä akateemisten että kaupallisten käyttäjien hyödynnettävissä. Nyt myönnetty Quantum Ready OtaNano -rahoitus on osa tämän kansallisen tutkimusinfrastruktuurin strategista kehittämistä huipputason tutkimusympäristön turvaamiseksi. 

FLEX-EPOS (konsortio) 373 800 euroa (kokonaisrahoitus yhteensä noin 2,8 miljoonaa euroa) 

FLEX-EPOS –tutkimusinfrastruktuuriin kuuluvat toimijat luovat laajan kansallisen geofysikaalisten instrumenttien verkoston ja laitekokonaisuuden seismologiseen, geomagneettiseen ja geodeettiseen tutkimukseen. Hankkeessa kehitetään ja sovelletaan uusia teknologioita. Laajan laiteverkoston myötä tutkijat voivat käyttää suuria havaintolaitemääriä niin lyhyt- kuin pitkäaikaiseen monitorointiin. Laajan havaintokapasiteetin ansiosta saadaan suuria datamääriä, havaintoja ja tutkimustuloksia, joiden avulla vahvistetaan Suomen roolia eurooppalaisessa EPOS-infrastruktuurissa. Hanketta johtaa Helsingin yliopisto, ja Aalto-yliopisto toimii yhtenä partnerina. 

Lue lisää: 

Aalto-yliopiston tutkimuksen infrastruktuurit

Suomen Akatemian FIRI 2019 -rahoituspäätökset

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Vidha Saumyan teos, jossa groteskeja ihmishahmoja
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto ARTSin alumni Vidha Samyan teos esillä Venetsian biennaalissa 2024

Suomen paviljongissa Venetsian 60. kansainvälisessä taidebiennaalissa nähdään näyttely The pleasures we choose. Näyttely on esillä 24.11.2024 asti.
Metallikuutio, jota kädet koskettaa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

IoT Paja Säätiö lahjoittaa miljoona euroa Insinööritieteiden korkeakoululle

Lahjoitus on kohdennettu teollisen internetin ja digitaalisten kaksosten tutkimukseen ja opetukseen.
Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!
Silmälasipäinen mies katsoo kameraan, taustalla kesäinen luonto
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Lahjoittajatarina - Yrjö Sotamaa: ”Yliopiston tukeminen on meidän oman tulevaisuutemme rakentamista”

Professori emeritus on yhä aktiivinen muotoilun vaikuttaja niin kotimaassa kuin kansainvälisellä kentällä. Hän on nykyään myös Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kuukausilahjoittaja.