Uutiset

Puolison kanssa työskentely nostaa naisten tuloja

Yrittäjäpariskunnat ja yhdessä työskentelevät parit tasapainottavat henkilökohtaisia ansioitaan, kertoo tuore tutkimus.
BIZ main building
Kauppakorkeakoulu. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

Uusi tutkimus osoittaa, että kollegoina työskentelevillä pariskunnilla on poikkeuksellisen suurella todennäköisyydellä samantasoiset tulot. Aiempien tutkimusten perusteella on oletettu, että naiset ansaitsevat usein hieman puolisoansa vähemmän vallalla olleiden sukupuolinormien takia, joiden mukaan naisten tulee välttää tienaamasta enemmän kuin puolisonsa.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun taloustieteen laitoksen vieraileva professori, tohtori Natalia Zinovyeva, ja Wienin taloustieteen instituutin taloustieteilijä, tohtori Maryna Tverdosup, julkaisivat uuden tutkimuksen, jossa kuitenkin löydettiin erittäin vahvaa tukea sille, että tulojen tasaantuminen on seurausta yksityisyrittäjäpariskuntien ja yhdessä työskentelevien pariskuntien pyrkimyksistä tasapainottaa henkilökohtaisia ansioitaan.

Kun pariskunnat siirtyvät yksityisyrittäjiksi, puolisoiden kannattaa pyrkiä tasaamaan tulonsa, sillä se voi auttaa vähentämään tuloveroja, helpottamaan kirjanpitoa tai välttämään tarpeetonta neuvottelua perheen sisällä. Tämän seurauksena pariskuntien tulot tulevat paljon tasa-arvoisemmiksi verrattuna tyypilliseen tilanteeseen, jossa nainen ansaitsee vain noin 42 prosenttia perheen tuloista.

On huomionarvoista, että naiset hyötyvät myös kumppaninsa kanssa samassa yrityksessä työskentelemisestä, mahdollisesti paremman palkkaneuvotteluaseman takia.

Tutkimuksessa käytettiin suomalaista työnantaja- ja työntekijädataa, joka sisältää yksityiskohtaista tietoa koko Suomen väestön yksilökohtaisesta työ- ja ansiohistoriasta vuosilta 1988–2014. 

”Tuloksemme eivät tarkoita, etteikö sukupuolinormeilla olisi merkitystä avioliitossa ja naisten työvoimaa koskevissa päätöksissä. On mahdollista, että normin merkitys kasvaa vähitellen naisten suhteellisen ansiotason noustessa, mutta tässä ei ole jyrkkää eroa siihen, mitä puolisot ajattelevat ansioiden tasa-arvoasioista”, Zinovyeva sanoo.

Tutkimus julkaistiin American Economic Journal: Applied Economics -lehdessä.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

A dog and two researchers. Photo: Aalto University/Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

PAWWS – People and Animal Wellbeing at Work and in Society -konsortiohankkeelle merkittävä rahoitus Suomen Akatemialta

Aalto-yliopiston apulaisprofessori Astrid Huopalainen, Hankenin apulaisprofessori Linda Tallberg ja Helsingin yliopiston dosentti Anna Hielm-Björkman ovat hankkeen vastuullisia tutkijoita.
Alma Median projektitiimi, Aalto BIZ
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Vastuullisuus on tärkeä osa asumisen digitaalisia palveluita

Opiskelijat tekivät Alma Medialle yritysprojektin, jossa he kartoittivat asumisen digitaalisia palveluita kestävän kehityksen näkökulmasta.
A teacher and two researchers smiling and sorting through paper presentations in a classroom
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Miten lisätä empatiaa terveyspalveluihin? Tutkijat järjestivät ihmiskeskeisen suunnittelun työpajoja Arabian peruskoulussa

Aalto-yliopiston tutkijat järjestivät peruskoululaisille palvelumuotoilutyöpajat, joissa opeteltiin muotoiluajattelua sekä ihmiskeskeisten tietojärjestelmien suunnittelua.
Kimmo Karhu is a post-doctoral researcher at Aalto University.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

BalticSeaH2-hankkeessa aloitetaan vetylaakson rakentaminen Itämeren ympärille

Aalto-yliopisto keskittyy tutkimaan datavälitteisten verkostovaikutusten hyödyntämistä vetylaakson kasvun vauhdittamiseksi.