Uutiset

Puolison kanssa työskentely nostaa naisten tuloja

Yrittäjäpariskunnat ja yhdessä työskentelevät parit tasapainottavat henkilökohtaisia ansioitaan, kertoo tuore tutkimus.
BIZ main building
Kauppakorkeakoulu. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

Uusi tutkimus osoittaa, että kollegoina työskentelevillä pariskunnilla on poikkeuksellisen suurella todennäköisyydellä samantasoiset tulot. Aiempien tutkimusten perusteella on oletettu, että naiset ansaitsevat usein hieman puolisoansa vähemmän vallalla olleiden sukupuolinormien takia, joiden mukaan naisten tulee välttää tienaamasta enemmän kuin puolisonsa.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun taloustieteen laitoksen vieraileva professori, tohtori Natalia Zinovyeva, ja Wienin taloustieteen instituutin taloustieteilijä, tohtori Maryna Tverdosup, julkaisivat uuden tutkimuksen, jossa kuitenkin löydettiin erittäin vahvaa tukea sille, että tulojen tasaantuminen on seurausta yksityisyrittäjäpariskuntien ja yhdessä työskentelevien pariskuntien pyrkimyksistä tasapainottaa henkilökohtaisia ansioitaan.

Kun pariskunnat siirtyvät yksityisyrittäjiksi, puolisoiden kannattaa pyrkiä tasaamaan tulonsa, sillä se voi auttaa vähentämään tuloveroja, helpottamaan kirjanpitoa tai välttämään tarpeetonta neuvottelua perheen sisällä. Tämän seurauksena pariskuntien tulot tulevat paljon tasa-arvoisemmiksi verrattuna tyypilliseen tilanteeseen, jossa nainen ansaitsee vain noin 42 prosenttia perheen tuloista.

On huomionarvoista, että naiset hyötyvät myös kumppaninsa kanssa samassa yrityksessä työskentelemisestä, mahdollisesti paremman palkkaneuvotteluaseman takia.

Tutkimuksessa käytettiin suomalaista työnantaja- ja työntekijädataa, joka sisältää yksityiskohtaista tietoa koko Suomen väestön yksilökohtaisesta työ- ja ansiohistoriasta vuosilta 1988–2014. 

”Tuloksemme eivät tarkoita, etteikö sukupuolinormeilla olisi merkitystä avioliitossa ja naisten työvoimaa koskevissa päätöksissä. On mahdollista, että normin merkitys kasvaa vähitellen naisten suhteellisen ansiotason noustessa, mutta tässä ei ole jyrkkää eroa siihen, mitä puolisot ajattelevat ansioiden tasa-arvoasioista”, Zinovyeva sanoo.

Tutkimus julkaistiin American Economic Journal: Applied Economics -lehdessä.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Hanna-Kaisa Korolaisen väitöskirjan The Making of Inspiration sisäaukeama.
Palkitut, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto ARTS Booksille kultaa kansainvälisessä ICMA-kilpailussa sekä tieteellisten että oppikirjojen sarjassa

Neljä Aalto ARTS Booksin kirjaa palkittiin ICMA (International Creative Media Award) -kilpailun kirjojen osiossa.
Professor Jens Schmidt opening the first Aalto Alumni Strategy Circle. Audience in the front.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto Alumni Strategy Circle -tapahtumassa jaettiin fuusioiden ja yrityskauppojen parhaita käytäntöjä

Aalto Alumni Strategy Circle kokoaa yhteen strategia-alan ammattilaisia ja yritysjohtajia oppimaan ja vaihtamaan ajatuksia strategian ajankohtaisista aiheista.
Alustatalouden faktat ja myytit studiossa Heli Koski, Jussi Mäkinen, Timo Seppälä ja William von der Pahlen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Alustasääntelyn kiemuroissa – Alustatalouden F&M ruotii digitaalisten markkinoiden sääntelyä

Digitaalisia markkinoita pyritään sääntelemään EU-tasolla, mutta nyt sääntelyä uhkaa olla jo niin paljon, että kuluttajien ja yritysten on vaikea saada niistä selkoa.
Anne Sunikka Dipolissa tietokoneen ääressä.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Laatua yhdessä – Yliopisto tukee avoimen tieteen kulttuuria

Tutkijalle on tarjolla tietoa, koulutusta ja tukea avoimesta tutkimustuotosten julkaisemisesta