Uutiset

Puolison kanssa työskentely nostaa naisten tuloja

Yrittäjäpariskunnat ja yhdessä työskentelevät parit tasapainottavat henkilökohtaisia ansioitaan, kertoo tuore tutkimus.
BIZ main building
Kauppakorkeakoulu. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

Uusi tutkimus osoittaa, että kollegoina työskentelevillä pariskunnilla on poikkeuksellisen suurella todennäköisyydellä samantasoiset tulot. Aiempien tutkimusten perusteella on oletettu, että naiset ansaitsevat usein hieman puolisoansa vähemmän vallalla olleiden sukupuolinormien takia, joiden mukaan naisten tulee välttää tienaamasta enemmän kuin puolisonsa.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun taloustieteen laitoksen vieraileva professori, tohtori Natalia Zinovyeva, ja Wienin taloustieteen instituutin taloustieteilijä, tohtori Maryna Tverdosup, julkaisivat uuden tutkimuksen, jossa kuitenkin löydettiin erittäin vahvaa tukea sille, että tulojen tasaantuminen on seurausta yksityisyrittäjäpariskuntien ja yhdessä työskentelevien pariskuntien pyrkimyksistä tasapainottaa henkilökohtaisia ansioitaan.

Kun pariskunnat siirtyvät yksityisyrittäjiksi, puolisoiden kannattaa pyrkiä tasaamaan tulonsa, sillä se voi auttaa vähentämään tuloveroja, helpottamaan kirjanpitoa tai välttämään tarpeetonta neuvottelua perheen sisällä. Tämän seurauksena pariskuntien tulot tulevat paljon tasa-arvoisemmiksi verrattuna tyypilliseen tilanteeseen, jossa nainen ansaitsee vain noin 42 prosenttia perheen tuloista.

On huomionarvoista, että naiset hyötyvät myös kumppaninsa kanssa samassa yrityksessä työskentelemisestä, mahdollisesti paremman palkkaneuvotteluaseman takia.

Tutkimuksessa käytettiin suomalaista työnantaja- ja työntekijädataa, joka sisältää yksityiskohtaista tietoa koko Suomen väestön yksilökohtaisesta työ- ja ansiohistoriasta vuosilta 1988–2014. 

”Tuloksemme eivät tarkoita, etteikö sukupuolinormeilla olisi merkitystä avioliitossa ja naisten työvoimaa koskevissa päätöksissä. On mahdollista, että normin merkitys kasvaa vähitellen naisten suhteellisen ansiotason noustessa, mutta tässä ei ole jyrkkää eroa siihen, mitä puolisot ajattelevat ansioiden tasa-arvoasioista”, Zinovyeva sanoo.

Tutkimus julkaistiin American Economic Journal: Applied Economics -lehdessä.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Elderly people spending time outdoors in the yard and garden, a student work Outdoors by Luiza Sevele
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Muistisairaiden asumisen tueksi tarvitaan joustoa ja yhteisöllisyyttä

Millaisia ovat muistisairaiden tulevaisuuden asumisratkaisut, ja millaisia niiden tulisi olla?
Suomen Akatemia
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Suomen Akatemian avoimen julkaisemisen vaatimukset muuttuvat

Plan S:n mukaista välitöntä avointa julkaisemista edellytetään hankkeissa, jotka on rahoitettu Suomen Akatemian 1.1.2021 jälkeen avaamissa hauissa. Käytännössä uudet vaatimukset koskevat vuonna 2022 alkavia tai jatkorahoituksen saaneita projekteja. Tarkistathan rahoituspäätöksen mukana tulleet rahoitusehdot huolellisesti.
Learning Centre, Main lobby
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Palvelutiskin remontti Harald Herlin -oppimiskeskuksessa alkaa

Palvelutiskin remontti alkaa 27.6.22. Pahoittelemme remontista aiheutuvaa melua.
Juhlapukuihin sonnustauneet ihmiset laskeutuvat portaita alas kohti kameraa
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Vuoden 2022 tekniikan alojen promootiossa ennätysmäärä uusia tohtoreita

Yliopistomaailman arvokkainta akateemista juhlaa vietettiin Otaniemen kampuksella 17. kesäkuuta. Edellinen tohtoripromootio järjestettiin vuonna 2019 ja vuosittaista perinnettä jouduttiin lykkäämään kaksi kertaa. Tästä johtuen tänä vuonna Dipolissa järjestetyt juhlallisuudet olivat ennätyssuuret.