Uutiset

Puolison kanssa työskentely nostaa naisten tuloja

Yrittäjäpariskunnat ja yhdessä työskentelevät parit tasapainottavat henkilökohtaisia ansioitaan, kertoo tuore tutkimus.
BIZ main building
Kauppakorkeakoulu. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

Uusi tutkimus osoittaa, että kollegoina työskentelevillä pariskunnilla on poikkeuksellisen suurella todennäköisyydellä samantasoiset tulot. Aiempien tutkimusten perusteella on oletettu, että naiset ansaitsevat usein hieman puolisoansa vähemmän vallalla olleiden sukupuolinormien takia, joiden mukaan naisten tulee välttää tienaamasta enemmän kuin puolisonsa.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun taloustieteen laitoksen vieraileva professori, tohtori Natalia Zinovyeva, ja Wienin taloustieteen instituutin taloustieteilijä, tohtori Maryna Tverdosup, julkaisivat uuden tutkimuksen, jossa kuitenkin löydettiin erittäin vahvaa tukea sille, että tulojen tasaantuminen on seurausta yksityisyrittäjäpariskuntien ja yhdessä työskentelevien pariskuntien pyrkimyksistä tasapainottaa henkilökohtaisia ansioitaan.

Kun pariskunnat siirtyvät yksityisyrittäjiksi, puolisoiden kannattaa pyrkiä tasaamaan tulonsa, sillä se voi auttaa vähentämään tuloveroja, helpottamaan kirjanpitoa tai välttämään tarpeetonta neuvottelua perheen sisällä. Tämän seurauksena pariskuntien tulot tulevat paljon tasa-arvoisemmiksi verrattuna tyypilliseen tilanteeseen, jossa nainen ansaitsee vain noin 42 prosenttia perheen tuloista.

On huomionarvoista, että naiset hyötyvät myös kumppaninsa kanssa samassa yrityksessä työskentelemisestä, mahdollisesti paremman palkkaneuvotteluaseman takia.

Tutkimuksessa käytettiin suomalaista työnantaja- ja työntekijädataa, joka sisältää yksityiskohtaista tietoa koko Suomen väestön yksilökohtaisesta työ- ja ansiohistoriasta vuosilta 1988–2014. 

”Tuloksemme eivät tarkoita, etteikö sukupuolinormeilla olisi merkitystä avioliitossa ja naisten työvoimaa koskevissa päätöksissä. On mahdollista, että normin merkitys kasvaa vähitellen naisten suhteellisen ansiotason noustessa, mutta tässä ei ole jyrkkää eroa siihen, mitä puolisot ajattelevat ansioiden tasa-arvoasioista”, Zinovyeva sanoo.

Tutkimus julkaistiin American Economic Journal: Applied Economics -lehdessä.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

vaalea-asuinen nainen istuu ikkunan edessä ja hymyilee
Nimitykset, Yliopisto Julkaistu:

Professori Maarit Salolainen: ”Tekstiilialan kestävyysongelmiin voidaan vastata monialaisen yhteistyön avulla”

Tekstiilisuunnittelun professori haluaa tiivistää yhteistyötä niin eri alojen tutkimuksen kuin yliopiston ja alan teollisuuden sekä jälleenmyyjien välillä, jotta muutos parempaan tapahtuu.
Vili Lehdonvirta, kuva:Mikko Raskinen, Aalto-yliopisto
Mediatiedotteet Julkaistu:

Lepääkö valtionhallinto kellarista löytyvien palvelimien vai Amazonin päällä? Vili Lehdonvirta tarkastelee kehitystä ajan ja pilvien yli

Tietotekniikan laitoksen professori Vili Lehdonvirta on saanut Euroopan tutkimusneuvoston Advanced Grant -rahoituksen. Sen suuruus on 2,5 miljoonaa euroa, ja hanke kestää viisi vuotta. Tutkimuksessaan Lehdonvirta kehittää menetelmiä, joiden avulla voidaan piirtää kartalle pilvi-imperiumien laajuus ja sijainti.
Tiny plant with text aside Unite! Seed Fund 2024
Palkinnot ja tunnustukset, Yhteistyö Julkaistu:

Unite! Seed Fund 2024: Aalto mukana 13 rahoitusta saaneessa hakemuksessa

Unite! Seed Fund -rahaston tavoitteena on kannustaa ja tukea opettajien, tutkijoiden ja opiskelijoiden yhteistyöhankkeita.
Tutkimuslaitteistoa ja muovihansikkaisiin puetut kädet.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Uudenlainen menetelmä soluviljelyyn antaa tietoa syövän biomekaniikasta

Tutkijoiden kehittämän uuden teknologian avulla voidaan havainnoida solutason mekaniikkaa soluviljelmissä.