Uutiset

Puhdas energiajärjestelmä toimii kovilla pakkasilla

Energian tarpeen kausivaihtelu voidaan ratkaista uusiutuvalla energialla Suomen olosuhteissa.
Tervetuloa myös Suomen energiapolitiikkaa käsittelevään MAAMME ENERGIA -oopperaan Savoy-teatteriin torstaina 17.5. tai perjantaina 18.5. 
Liput Lippupisteestä. Ooppera on osa Aalto-yliopiston Aalto Festivalien ohjelmaa. #aaltofestival

Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvoston Smart Energy Transition (SET)-hanke järjesti yhteistyössä Ulkoministeriön, Työ- ja elinkeinoministeriön sekä Business Finlandin kanssa Älykkään energian seminaarin Kauppakorkeakoululla 26.4. Kiinnostava ja erittäin ajankohtainen teema houkutteli paikalle lähes 200 osallistujaa.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun koordinoimassa Smart Energy Transition -hankkeessa pohditaan, millaisia liiketoimintamahdollisuuksia älykkäät ja puhtaat energiaratkaisut tarjoavat. Keskeisenä pohdinnan kohteena on, miten Suomi voi hyötyä globaalista energiamurroksesta.

Seminaarissa kuullut esitykset ja paneelikeskustelu vahvistivat jo aiemmin hankkeessa annettua suositusta, että keskeisiä ratkaisuja kivihiilestä ja fossiilisista polttoaineista luopumisessa ovat energiatehokkuus, lämpöpumput, biokaasu ja muut puhtaan kaasuteknologiat, aurinkolämpö, lämmön kausivarastot, kysyntäjousto sekä matalalämpöverkot.

”Avoin kaukolämpö- ja kylmäverkko on edellytys, esimerkiksi datakeskusten, yritysten ja kuntien hukkalämpö saadaan hyödynnettyä”, sanoi SET-hankkeen johtaja, Kauppakorkeakoulun professori Armi Temmes.

”Visiomme mukaan tulevaisuuden kaukolämpöverkkojen keskiössä ovat lämpöpumput. Lämmityksen sähköistäminen on keskeinen keino kivihiilestä ja muista fossiilisista polttoaineista luopumisessa. Tulevaisuudessa yhä suurempi osa lämmöstä on mahdollista tuottaa lämpöpumpuilla. Tämä on mahdollista myös Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa”, hän jatkoi.

Seminaarissa puhuivat muun muassa energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen ja kansainvälisen uusiutuvan energiajärjestön IRENAn innovaatio- ja teknologiajohtaja Dolf Gielen.

Paneelikeskusteluun osallistuivat professori Eva Heiskanen Helsingin yliopistolta, eduskunnan energiaremonttiryhmän puheenjohtaja Harri Jaskari, teollisuuden neuvonantaja Petteri Kuuva työ- ja elinkeinoministeriöstä, varajohtaja Sakari Oksanen kansainvälisestä uusiutuvan energian järjestöstä IRENAsta, ohjelmapäällikkö Pia Salokoski Business Finlandista ja varajohtaja Maiju Westergren Helen Oy:stä. Paneelia moderoi SET-hankkeen vuorovaikutusjohtaja Karoliina Auvinen.

Keskustelu jatkui myös Aalto Festival -ohjelmakokonaisuuteen kuuluvassa Smart Energy Talks -tapahtumassa, joka järjestettiin Kauppakorkeakoululla 8.5.

Lue lisää:
Smart Energy Transition -hanke

Seuraa aiheesta käytävää keskustelua ja osallistu siihen Twitterissä aihetunnisteilla #energiamurros ja #smartenergy

Tervetuloa myös MAAMME ENERGIA -oopperaan Savoy-teatteriin torstaina 17.5. tai perjantaina 18.5. MAAMME ENERGIA on uusi suomalainen oopperateos, joka käsittelee Suomen energiapolitiikkaa 1970-luvulta tähän päivään ja edelleen 2050-luvulle.
Liput Lippupisteestä

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!
Kaksi tummiin pukeutunutta miestä istuu suunnittelemiensa huonekalujen keskellä
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Aaltolaisten muotoilua esillä Milanon huonekalumessuilla

Italialaisen muotoilijan ja japanilaisen arkkitehdin suomalaisesta kulttuurista inspiroitunutta yhteistyötä nähdään Salone del Mobile -messuilla Milanossa huhtikuussa. INTERDEPENDENCE-näyttelyssä on esillä myös muita projekteja Aallosta.
Front and back covers of book called Unfolding Public Art. Text in red, book covers in sand colour.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu: