Uutiset

Professori Peter Hans Matthews työskentelee Fulbright-Aalto Distinguished Chair -stipendiaattina taloustieteen laitoksella

Fulbright-ohjelmat ja -stipendit ovat erittäin arvostettuja Yhdysvalloissa.
White A! logo standing on the ground with A-bloc and Väre in the background.
Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

Fulbright Suomi -säätiön (Fulbright Finland) tavoitteena on koulutusyhteyksien avulla edistää nykyistä laajempaa tiedon ja ammattiosaamisen vaihtoa Suomen ja Yhdysvaltain välillä. Säätiö kehittää ja hallinnoi stipendiohjelmia opiskelijoille, tutkijoille ja eri alojen ammattilaisille sekä tarjoaa kansainvälistymispalveluita laadukkaan liikkuvuuden ja korkeakoulu- ja tutkimusyhteistyön tueksi.

Kauppakorkeakoulun dekaani Timo Korkeamäki on Fulbright Finlandin hallituksen puheenjohtaja. ”Fulbrightilla on Yhdysvalloissa arvostettu brändi, joka auttaa sitä houkuttelemaan korkeatasoisia vierailijoita Suomeen ja Aaltoon. Suomalaisten puolestaan kannattaa tutustua Fulbright Finlandin stipendiohjelmiin. Ohjelmia voitaisiin käyttää entistä proaktiivisemmin tukemaan Aalto-yliopiston strategiaa ja syventämään USA-yhteistyötä”, Korkeamäki sanoo.

Peter Matthews
Peter Matthews

Fulbright Finland jakaa stipendejä Suomeen tuleville amerikkalaisille tutkijoille ja opiskelijoille. Kauppakorkeakoulun taloustieteen laitos ja Helsinki Graduate School of Economics (Helsinki GSE) toivottivat viime elokuun lopulla professori Peter Matthewsin tervetulleeksi Fulbright-Aalto Distinguished Chair -professorin tehtävään. Hänen kotiyliopistonsa on Middlebury College Vermontissa, jossa hän toimii taloustieteen Charles A. Dana -professorina.

”Olen käyttäytymistaloustieteilijä, joka käyttää usein kokeellisia menetelmiä. Nykyään olen erityisen kiinnostunut poliittisesta taloudesta, erityisesti poliittisen polarisaation ja demokraattisen taantuman syistä ja seurauksista. Suomessa ollessani työskentelen useiden eri yhteistyökumppaneiden kanssa useiden tähän aiheeseen liittyvien vanhojen ja uusien hankkeiden parissa.”

Suomi on tullut tutuksi

Peter Matthews opetti myös makrotaloutta maisteriopiskelijoille kolmannessa jaksossa, ja hän todella nautti vuorovaikutuksesta sekä suomalaisten että kansainvälisten opiskelijoiden kanssa. ”Useat keskustelut jatkuivatkin vielä kurssin jälkeenkin."

”Sivuhuomautuksena mainittakoon, että kumppanini Carolyn Craven, joka on kanssani Suomessa, opetti yhden kurssin Aallon Mikkelin kampuksella. Carolyn on kehitystaloustieteilijä ja palkittu lastenkirjojen kirjoittaja.”

Peter Matthews vierailee säännöllisesti Suomessa. Hänellä oli Fulbright-Hanken-professuuri vuosina 2017/18, ja siitä lähtien hän on ollut Aallossa arvostettu vieraileva professori. Matthews on viettänyt täällä useita viikkoja joka vuosi, joten ympäristö on tuttu. ”Arvostamme edelleen kaikkea sitä, mitä Helsingin seudulla ja laajemmin Suomessa on tarjottavana. Tällä kertaa pysymme täällä tarpeeksi kauan nauttiaksemme toisesta juhannuksesta!”

Oletko kiinnostunut vastaanottamaan Distinguished Chair -professorin? 

Hakuaika lukuvuodeksi 2025–2026 on auki.

Aalto-yliopiston ja Fulbright-säätiön välisen sopimuksen mukaisesti Aalto etsii vuosittain Yhdysvalloista Distinguished Chair -vierailijan 3–9 kuukauden ajaksi. Distinguished Chair -stipendiaatteja pidetään Fulbright Scholar -ohjelman arvostetuimpina nimityksinä.

Yhdysvaltalaisille tutkijoille se tarjoaa mahdollisuuden tehdä tutkimusta ja opettaa Aalto-yliopistossa. Aallolle ohjelma antaa mahdollisuuden toivottaa tervetulleeksi arvostettuja tutkijoita yhteisöömme sekä vahvistaa ja syventää yhteistyötämme yhdysvaltalaisten kumppaneiden kanssa.

Haku Aalto-yliopistoon lukuvuodeksi 2025–2026 on parhaillaan auki. Hakijalta vaaditaan kutsu vastaanottavalta laitokselta. Hakuaika päättyy syyskuussa. Tällä kierroksella stipendiaatteja voivat kutsua seuraavat korkeakoulut/laitokset: Kauppakorkeakoulu, Kemian tekniikan korkeakoulu, Sähkötekniikan korkeakoulu, Insinööritieteiden korkeakoulu ja Perustieteiden korkeakoulun teknillisen fysiikan laitos. Apurahan rahoittaa isäntänä toimiva laitos/korkeakoulu.

Lisätietoa Distinguished Chair -ohjelmasta: 
https://www.aalto.fi/fi/palvelut/fulbright-stipendiaatit-aalto-yliopistossa (kirjautumisen takana)

https://www.fulbright.fi/

Taloustieteen laitos

Taloustieteen laitos tarjoaa kattavan näkemyksen talouksien toiminnasta ja yritysten toimintaympäristöstä.

Lue lisää
Outside picture of the School of Business building in Otaniemi. Three Aalto Flags swinging in front of the building.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Publication icon
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Julkaisufoorumi hakee uusia panelisteja kaudelle 2025-2028

Jos olet kiinnostunut ryhtymään Julkaisufoorumin panelistiksi, hae tehtävään 15.6.2024 mennessä.
Kolmeosainen kuva: vasemmalla keltainen kukka ja teksti Marsio,  keskellä kuva Aino-Marsio-Aallosta, oikealla Aallon logo o
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston kaikille avoin kohtaamispaikka Marsio avaa ovensa syyskuussa

Avajaisnäyttelyt esittelevät Aalto-yhteisön ratkaisuja kestävän tulevaisuuden rakentamiseen.
Vihreän siirtymän rakentajat
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uusi podcast: Vihreän siirtymän rakentajat

Vihreän siirtymän toteuttamisessa kiinteistöala on avainasemassa. Talotekniikka on sen vaikuttavin keino torjua ilmastonmuutosta ja vastata EU:n kiristyviin energiavaatimuksiin. Uusi Vihreän siirtymän rakentajat - podcast tuo esiin talotekniikan tutkijoita, kehittäjiä ja toteuttajia, jotka jakavat näkemyksiään ja ideoitaan matkalla kohti kestävämpää kiinteistö- ja rakennusalaa.
Poikkeustilanne-kuvitus
Kampus, Poikkeustilanteet, Yliopisto Julkaistu:

Kesä tuo muutoksia Aalto-yliopiston metroasemalle

Aalto-yliopiston metroaseman muutostyöt sulkevat sisäänkäyntejä kesällä 2024.