Uutiset

Professori Jukka Pekolalle arvostettu Simon Memorial -palkinto

Professori Pekolan ansiot nanoskaalan kvanttilaitteiden termodynamiikan, metrologian ja kryogeniikan eli matalienlämpötilojen tekniikan tutkimuksessa edustavat alan kansainvälistä kärkeä.
Professor Jukka Pekola stood in a hallway smiling at the camera

Professori Jukka Pekolalle on myönnetty Simon Memorial -palkinto hänen huomattavista ansioistaan nanoskaalan kvanttilaitteiden termodynamiikan, metrologian ja kryogeniikan tutkimuksessa. Simon Memorial –palkintoseremonia järjestetään Sapporossa 29. kansainvälisessä matalien lämpötilojen fysiikan konferenssissa (International Conference on Low Temperature Physics, LT29) elokuussa 2020.

Jukka Pekola työskentelee kvanttifysiikan professorina Aalto-yliopistossa, jossa hän myös johtaa Quantum Technology Finland -huippuyksikköä. Lisäksi hän toimii kvanttiteknologia-alalle keskeisen kansallisen OtaNano-tutkimusinfrastruktuurin tieteellisenä johtajana.

Jukka Pekola on toteuttanut lukuisia ainutlaatuisia, klassisen ja kvanttifysiikan välimaastoon sijoittuvia tutkimuksia. Hänen kehittämänsä mikro- ja nanotason lämpömittarit ja jäähdyttimet ovat uraauurtavia saavutuksia nanofysiikassa.

Jukka Pekolan ura

Jukka Pekola syntyi Pihjalavedellä vuonna 1958. Hän valmistui diplomi-insinööriksi vuonna 1982 Aalto-yliopistoa edeltäneestä Teknillisestä korkeakoulusta (TKK). Vuonna 1984 hän väitteli aiheenaan ultramatalien lämpötilojen supranesteet.

Jukka Pekola jatkoi supranesteiden tutkimusta tutkijatohtorina Kalifornian yliopiston (Berkeley) fysiikan laitoksella. Tämän jälkeen hän palasi TKK:n Kylmälaboratorioon tutkimusryhmän johtajaksi.

Vuonna 1992 Pekola muutti Jyväskylän yliopistoon ja oli mukana perustamassa Suomen ensimmäistä nanofysiikan laboratoriota.

Vuonna 2002 Pekola palasi Helsinkiin, jossa hän toimii Aalto-yliopiston kvanttinanofysiikan professorina. Hän johtaa edelleen tuolloin perustamaansa PICO-tutkimusryhmää.

Vuonna 2001 Jukka Pekola valittiin Suomalaiseen Tiedeakatemiaan huomionosoituksena hänen saavutuksistaan fysiikan perus- ja soveltavassa tutkimuksessa. Hän sai myös Suomalaisen Tiedeakatemian Theodor Homén –palkinnon vuonna 2016.

Kansainvälistä Simon Memorial –palkintoa on jaettu vuodesta 1957 lähtien. Palkinnonsaajat ovat erityisen ansioituneita kokeellisessa tai teoreettisessa matalien lämpötilojen fysiikassa. Palkintoa sponsoroi Oxford Instruments Inc.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lisää tästä aiheesta

Klaus Viljanen
Palkitut Julkaistu:

Rakennusfysiikan tutkimus palkittiin kansainvälisessä seminaarissa

Artikkelissa tutkittiin tuuletusvälin toimintaa yläpohjarakenteissa ja puuverhoilluissa ulkoseinissä.
kuvassa kaksi miestä, joista toinen esittelee mitali kaulassa saamaansa kunniakirjaa punaisissa kansissa
Yhteistyö, Palkitut Julkaistu:

Professori Jarmo Suomiselle Shanghain kunniapalkinto

Jarmo Suominen on saanut Shanghain kaupungin myöntämän Magnolia Award -kunniapalkinnon.
vaatemallit seisovat metsän keskellä ja katsovat kameraan
Nimitykset, Palkitut, Opinnot Julkaistu:

Vuoden nuori suunnittelija 2020 Ervin Latimer haluaa nostaa esiin vähemmistöjä

Voittotyön asukokonaisuudet leikittelevät sukupuolella ja ovat muunneltavia.
NUKUMORI textile collection by Elisa Defossez
Palkitut, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Elisa Defossez voitti NextGen Awards Première Vision -kilpailun Materials Innovation -palkinnon

Elisa Defossez’n kilpailutyö on nimeltään NUKUMORI – Surfaces of coziness.