Uutiset

Professori Jukka Pekolalle arvostettu Simon Memorial -palkinto

Professori Pekolan ansiot nanoskaalan kvanttilaitteiden termodynamiikan, metrologian ja kryogeniikan eli matalienlämpötilojen tekniikan tutkimuksessa edustavat alan kansainvälistä kärkeä.
Professor Jukka Pekola stood in a hallway smiling at the camera

Professori Jukka Pekolalle on myönnetty Simon Memorial -palkinto hänen huomattavista ansioistaan nanoskaalan kvanttilaitteiden termodynamiikan, metrologian ja kryogeniikan tutkimuksessa. Simon Memorial –palkintoseremonia järjestetään Sapporossa 29. kansainvälisessä matalien lämpötilojen fysiikan konferenssissa (International Conference on Low Temperature Physics, LT29) elokuussa 2020.

Jukka Pekola työskentelee kvanttifysiikan professorina Aalto-yliopistossa, jossa hän myös johtaa Quantum Technology Finland -huippuyksikköä. Lisäksi hän toimii kvanttiteknologia-alalle keskeisen kansallisen OtaNano-tutkimusinfrastruktuurin tieteellisenä johtajana.

Jukka Pekola on toteuttanut lukuisia ainutlaatuisia, klassisen ja kvanttifysiikan välimaastoon sijoittuvia tutkimuksia. Hänen kehittämänsä mikro- ja nanotason lämpömittarit ja jäähdyttimet ovat uraauurtavia saavutuksia nanofysiikassa.

Jukka Pekolan ura

Jukka Pekola syntyi Pihjalavedellä vuonna 1958. Hän valmistui diplomi-insinööriksi vuonna 1982 Aalto-yliopistoa edeltäneestä Teknillisestä korkeakoulusta (TKK). Vuonna 1984 hän väitteli aiheenaan ultramatalien lämpötilojen supranesteet.

Jukka Pekola jatkoi supranesteiden tutkimusta tutkijatohtorina Kalifornian yliopiston (Berkeley) fysiikan laitoksella. Tämän jälkeen hän palasi TKK:n Kylmälaboratorioon tutkimusryhmän johtajaksi.

Vuonna 1992 Pekola muutti Jyväskylän yliopistoon ja oli mukana perustamassa Suomen ensimmäistä nanofysiikan laboratoriota.

Vuonna 2002 Pekola palasi Helsinkiin, jossa hän toimii Aalto-yliopiston kvanttinanofysiikan professorina. Hän johtaa edelleen tuolloin perustamaansa PICO-tutkimusryhmää.

Vuonna 2001 Jukka Pekola valittiin Suomalaiseen Tiedeakatemiaan huomionosoituksena hänen saavutuksistaan fysiikan perus- ja soveltavassa tutkimuksessa. Hän sai myös Suomalaisen Tiedeakatemian Theodor Homén –palkinnon vuonna 2016.

Kansainvälistä Simon Memorial –palkintoa on jaettu vuodesta 1957 lähtien. Palkinnonsaajat ovat erityisen ansioituneita kokeellisessa tai teoreettisessa matalien lämpötilojen fysiikassa. Palkintoa sponsoroi Oxford Instruments Inc.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Porthania
Yhteistyö, Palkitut Julkaistu:

Matematiikan alan naisten kansainvälinen konferenssi ja Ladyženskaja-palkinnon julkistus 1.-2.7.2022

International Mathematical Union -järjestön matematiikan alan naisten valiokunta järjestää kautta aikojen toisen (WM2)- eli World Meeting for Women in Mathematics -konferenssin 1.–2.7.2022. Sen yhteydessä jaetaan matemaattisen fysiikan palkinto, joka on nimetty Olga Aleksandrovna Ladyženskajan mukaan.
An outside student party in the spring on Aalto University campus
Palkitut Julkaistu:

Ehdotus taide- ja urheilufestivaalista voitti Unite!4Future -kilpailun

Festivaalin avulla voidaan vahvistaa opiskelijoiden osallistumista ja yhteistyötä Unite-yliopistojen välillä.
Aalto University Töölö. Photo: Mikko Raskinen, Aalto University.
Palkitut Julkaistu:

Helsingissä järjestettävä kansainvälinen matematiikan suurtapahtuma lähestyy

ICM 2022 -kongressin avajaiset järjestetään Helsingissä Aalto Töölön tiloissa 5.7.2022 ja silloin ansioituneille matemaatikoille jaetaan Fields-mitalit, Carl Friedrich Gauss -palkinto, Chern-mitali, Leelavati-palkinto sekä matemaattisen tietojenkäsittelyn Abacus- palkinto. Kyseiset palkinnot ovat matemaatikkojen keskuudessa suuresti arvostettuja osoituksia merkittävistä tieteellisistä saavutuksista matematiikan alalla. IMU:n myöntämistä mitaleista Fields-mitali tunnetaan myös tieteenalan ulkopuolella Nobelin palkintoon vertautuvana huomionosoituksena.
four band members posing on a small stage in colourful and shiny clothes
Palkitut, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Muotisuunnittelija, valokuvaaja ja bändi yhdistivät voimansa ja loivat maagisen kesäutopian

Muotisuunnittelija Justus Kantakoski ja valokuvaaja Mortti Saarnia, olivat tänä vuonna EMMA-ehdokkaita Suistamon Sähkö -yhtyeen musiikkivideon kanssa.