Uutiset

Poikkeuksellinen pulma sai fyysikon tarttumaan siveltimeen – taiteen ja tutkimuksen risteys avaa tilaa uudenlaisille kysymyksille

Tutkijan ja taiteilijan yhteistyö on synnyttänyt sähköä tuottavan maalauksen ja poikkitieteellisen podcastin. Seuraavaksi he haluavat tuoda yleisön eteen kaiken sen kauniin, mitä tieteilijät ujostelevat näyttää.
Aurinkokennoissa on käytetty marja-aroniasta uutettua väriainetta.
Aurinkokennoissa on käytetty marja-aronioista uutettua väriainetta. Kuva: Anne Kinnunen

Kun Janne Halme 20 vuotta sitten alkoi tutkia aurinkoenergiaa, ihan tätä hän ei ajatellut päätyvänsä tekemään.

Projekti oli tutkijalle kaikkiaan poikkeuksellinen: Tarkoituksena oli tuottaa marja-aroniasta uutetuilla väriaineilla William Turnerin Snow Storm -taideteosta mukaileva maalaus, joka samalla toimii aurinkopaneelina. Kun aurinkokennojen tuottaminen osoittautui insinööreille tutuilla tekniikoilla vaikeaksi, Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan laitoksen yliopistonlehtori otti käyttöön tutkijalle vieraat keinot.

“Ymmärsin, että olin ollut jumissa insinöörikuplassa, joka oli tämän projektin kontekstissa järjetön. Miksi edes yrittäisimme tulostaa oikean sävyisiä väriaineita, kun voisimme yksinkertaisesti ottaa siveltimen käteen ja maalata aurinkokennot? Kokeilimme sitä, ja se toimi täydellisesti.”

Lopputuloksena syntyi Blck Vlvt -teos, joka on maailman ensimmäinen käsinmaalattu aurinkopaneeli ja yksi Halmeen tutkimusryhmän ja taiteilija Bartakun monipuolisen yhteistyön tuloksista. Teos koostuu Turnerin alkuperäisen maalauksen rytmiä ja värejä jäljittelevistä lasikennoista, joiden sisällä kasvipohjaiset väriaineet tuottavat sähköä valosta.

Yhteistyö on avannut mahdollisuuden tarkastella teknologiaa kulmasta, jota ei tieteellisen kilpajuoksun tuoksinassa pysty tekemään. Tutkimuksen saralla tehokkaammat aurinkopaneelitekniikat ovat ajaneet Blck Vlvt -teoksessa käytettyjen väriaineaurinkokennojen ohi, mutta taiteen kautta niiden mahdollisuuksien tarkastelulle löytyy tilaa.

“Tämä tekniikka auttaa meitä kysymään laajempia kysymyksiä energiasta, tehokkuudesta ja raaka-aineiden käytöstä aurinkoenergiateknologiassa. Kasvipohjainen aurinkoenergiataide on minulle esteettisesti kaunis tapa kerätä huomiota keskeisiin kysymyksiin. Se myös nostaa kiinnostavalla tavalla keskiöön muut eliöt, tässä tapauksessa väriaineiden lähteenä käytetyn marja-aronian, jonka asettamissa rajoissa maalaus toteutettiin ja johon koen meidän luoneen työn myötä erityisen yhteyden”, Halme pohtii.

Yhteistyö ei siis tähtää suoraan ja mitattavaan hyötyyn, vaan sen tarkoituksena on avata omaa ja muiden ajattelua - ja ehkä päätyä löytämään jotain täysin odottamatonta.

“Aurinkopaneeli on väline jonka kanssa työskentelemme, mutta sen kautta voimme löytää jotain aivan muutakin - vaikkapa biologiasta, tai molekyyleistä jotka toimivat teoksen sisällä. Tai siitä miten suhtaudumme muiden lajien hyödyntämiseen teknologiassa. Näin taide voi auttaa teknologiaa laajentamaan omia rajojaan”, Bartaku pohtii.

Janne Halme
Janne Halme esittelee Blck Vlvt -teoksen varhaista prototyyppiä.

Poikkeuksellisen pitkäjänteinen yhteistyö

Halmeen ja Bartakun yhteistyö alkoi jo vuonna 2016, kun Aallon taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa väitöskirjaa tekevä taiteilija kutsui fyysikon järjestämälleen kurssille puhumaan aurinkopaneeleista. Ensikohtaamisesta seuranneissa projekteissa on ollut mukana useita muitakin ihmisiä, mutta yhteistyön ytimessä ovat edelleen Halme ja Bartaku.

“Tämä on tieteidenväliseksi yhteistyöksi pitkäkestoisuudessaan harvinainen esimerkki. Usein nämä ovat projektimuotoisia ja lyhytikäisiä”, Bartaku kuvaa.

Nyt heillä on työn alla on Painting energies -podcast-sarja, jossa käsitellään Blck Vlvt -teoksen luomisprosessin aikana esiin nousseita kysymyksiä valon, värien, kasvien, mikrobien ja sähköenergian suhteista sekä meidän suhteestamme niihin tieteen, teknologian, taiteen ja filosofian välisen vuoropuhelun kautta. Suunnitelluista 11 jaksosta kuunneltavissa on nyt neljä.

Taiteellinen työskentely voi rikastuttaa tieteilijän ajattelua ja tuoda siihen uudenlaista luovuutta ja tekemisen iloa.

Janne Halme

Blck Vlvt puolestaan on ollut Aalto-yliopistossa esillä osana tekijöiden Towardless-näyttelyä. Viime syksynä sitä päästiin ihailemaan myös Belgiassa Hasseltin yliopistossa, osana X-Festival 2021:tä. Bartaku ja Halme toivovat, että teos löytää tiensä yhä uusiin näyttelyihin. Lisäksi he suunnittelevat kiertävää näyttelyä, jossa laajentaisivat Towardless-näyttelyssäkin ollutta konseptia. Halme ja Bartaku toivat näyttelyssä yleisön nähtäväksi vanhoja tutkimusobjektejaan; Halme muun muassa ensimmäiset valmistamansa, jo rapistuneet, aurinkopaneelinsa.

“Haluaisimme kutsua tutkijoita avaamaan arkistonsa ja näyttämään omat tutkimusobjektinsa maailmalle. Kyselyjeni perusteella suurin osa tutkijoista on heittänyt alkuperäiset teoksensa pois jätteenä. Se on valtava sääli, koska tutkijat saattavat itsekin havahtua niiden merkitykseen vasta jo menetettyään ne”, Halme sanoo.

Bartaku
Bartaku tekemässä Blck Vlvt -teosta. Kuva: Janne Halme

Hänellä on humoristinen teoria siitä, miksi näin on.

“Heitä nolottaa! Se näyttäisi, että heidän aurinkokennonsa ovat itse asiassa pikkuriikkisiä!

Vakavammin hän pohtii:

“Ei tieteen tarvitsisi olla niin vakavaa. Ne ongelmat, joiden ratkaisemiseksi teemme töitä, ovat usein jo itsessään ihan riittävän synkkiä. Synkkyys supistaa ajattelua. Olen nyt omakohtaisesti kokenut kuinka valtavasti taiteellinen työskentely voi rikastuttaa tieteilijän ajattelua ja tuoda siihen uudenlaista luovuutta ja tekemisen iloa. Toivon että muutkin tutkijat pääsisivät kokemaan sen."

Blck Vlvt -teos on osa Bartakun kesäkuussa 2021 hyväksyttyä taiteiden väitöskirjaa Baroa belaobara: berryapple.

Blck Vlvt -teos oli esillä Aallossa Outré -biotaidenäyttelyssä 2020 sekä Designs for a Cooler Planet -näyttelyissä syyskuussa 2021. Aurinkopaneelin tuottama sähkö johdettiin led-valoon pimeään telttaan, jossa se valaisi Turnerin teoksen jäljitelmän. Turnerin maalauksen koko nimi on Snow Storm – Steam-Boat off a Harbour's Mouth Making Signals in Shallow Water, and going by the Lead. The Author was in this Storm on the Night the "Ariel" left Harwich (Exh. 1842)

Janne Halme

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Tummaan paitaan pukeutunut vaalea lyhyttukkainen nainen seisoo kädet ristissä rinnan edessä, taustalla korkeakoulun tiloja
Nimitykset, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Professori Arja Karhumaa: ”Meidän on ymmärrettävä paremmin, kuinka tekstejä katsotaan”

Vakinaistetut professorit esittäytyvät: visuaalisen viestinnän muotoilun professori Arja Karhumaa tutkii kielen ja tekstin visuaalisen muodon välistä suhdetta eli miltä teksti kulloinkin näyttää, ja miten se vaikuttaa meihin ihmisinä.
Konsta Laakso and Elsi Sloan act in the short film of Oasis of Radical Wellbeing
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallossa kuvattu lyhytelokuva kertoo opiskelijan vaikeasta valinnasta

Aalto-yliopiston Oasis of Radical Wellbeing -hankkeen rahoittama Myötätunto III -lyhytelokuvan kuvaukset alkoivat Otaniemessä 17.3. Valmiin elokuvan ensi-iltaa päästään katsomaan 30.5. Green Minds, Healthy Hearts – Social Sustainability Symposium -tapahtumassa Aalto-yliopiston Oppimiskeskuksessa.
Keltainen viljapelto ja sininen taivas
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Lisääntyneet sään ääri-ilmiöt heikentävät eri viljelykasvien satoja maailmanlaajuisesti, vehnä suurin kärsijä

Viljelijöiden riski kohdata sään ääri-ilmiö kasvoi tutkimusjaksolla joka puolella maailmaa.
Kuvituskuva pörssikursseista
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Viisi asiaa, jotka päättäjien pitäisi tietää omistajuudesta Suomessa

Miten pärjäämme omistajuudessa Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan verrattuna? Maailman ensimmäinen omistajuuden professori Samuli Knüpfer listaa haasteet – ja kertoo, miksi ne on tärkeä saada ratkaistua.