Uutiset

Parhaat väitöskirjat ja diplomityöt 2021 Perustieteiden korkeakoulussa palkittiin

Palkinnon kriteereinä olivat valittujen töiden akateeminen laatu, vaikuttavuus ja uutuusarvo.
hat

Aalto-yliopiston väitöskirjapalkinto myönnetään vuosittain parhaille 10 prosentille väitöskirjoista. Palkinnon kriteerejä ovat akateeminen laatu, vaikuttavuus ja uutuusarvo. Palkinnon suuruus on 3000 euroa.

Perustieteiden korkeakoulussa hyväksyttiin vuonna 2021 kaikkiaan 50 väitöskirjaa, joten palkinnonsaajia on viisi. Päätös palkinnoista tehtiin tohtorinkoulutusneuvoston esityksestä, laitosten esitysten ja väitöskirjoista annettujen lausuntojen perusteella.

Palkinto myönnettiin seuraaville väittelijöille:

 • Antti Moilanen, Teknillisen fysiikan laitos, väitöskirjalla "Bose-Einstein condensation in plasmonic lattices". Väitöstyössä esitetään ensimmäinen plasmonisista kvasihiukkasista koostuva Bosen-Einsteinin kondensaatti. Työssä tutkitaan kokeellisesti ja teoreettisesti kondensaattien ominaisuuksia kuten paikka- ja aikakoherenssia.
  Vastuuprofessori ja ohjaaja: professori Päivi Törmä
 • Vikas Verma, Tietotekniikan laitos, väitöskirjalla "Algorithms for Data-Efficient Training of Deep Neural Networks". Väitöstyössä esitetään uusia algoritmeja syvien neuroverkkojen kouluttamiseen, kun opetusnäytteitä on rajallisesti.
  Vastuuprofessori: professori Juho Kannala
 • Valentina Candiani, Matematiikan ja systeemianalyysin väitös, väitöskirjalla "Computational approaches in electrical impedance tomography with applications to head imaging". Väitöskirjan tavoitteena on ymmärtää, kuinka sähköinen impedanssitomografia voisi olla hyödyllinen lääketieteellinen kuvantamismenetelmä etenkin aivohalvauksen havaitsemisessa ja luokittelussa.
  Vastuuprofessori ja ohjaaja: professori Nuutti Hyvönen
 • Robert van der Have, Tuotantotalouden laitos, väitöskirjalla "Seeking Speed: Managing the Search of Knowledge to Innovate Faster". Väitöskirjassa tarkastellaan, miten yritysten tiedon- ja informaatiohaun strukturointi vaikuttaa innovaatioprosessien nopeuteen.
  Vastuuprofessori ja ohjaaja: professori Markku Maula
 • Ivan Zubarev, Neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitos, väitöskirjalla "Developing machine-learning methods for the analysis of electromagnetic brain activity". Väitöskirjassa tutkitaan, kuinka koneoppimismenetelmiä voidaan soveltaa ihmisaivojen toiminnan elektro- ja magnetoenkefalografisten mittausten analysoinnissa ja kuinka näiden menetelmien tuottamia moniulotteisia tuloksia voidaan hyödyntää ihmisaivojen toiminnan ymmärtämisessä.
  Vastuuprofessori ja ohjaaja: professori Lauri Parkkonen

Diplomityöpalkinnot

Perustieteiden korkeakoulun vuoden 2021 diplomityöpalkinnot myönnettiin tänä vuonna neljälle. Palkinnon suuruus on 1000 euroa.

 • DI Tiina Ahva: Legitimacy risks in public corporate political activity – the case of a Nordic bank. Valvojana professori Robin Gustafsson.
 • DI Niklas Miller: Algebraic number theory: On generic well-rounded lattices. Valvojana professori Camilla Hollanti.
 • DI Severi Rissanen: A critical look at the identifiability of deep latent variable models in causal inference. Valvojana professori Pekka Marttinen.
 • DI Ali Salloum: Quantifying polarization in social networks. Valvojana apulaisprofessori Mikko Kivelä.

 

 • Julkaistu:
 • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

The Future-led Learning Podcast is hosted by Riikka Evans. Photograph: Janne Illman.
Yliopisto Julkaistu:

Mietityttävätkö ryhmätyöt opetuksessa? Kuuntele podcastjakso

Future-led learning podcastin uusi kausi vie meidät hyvin käytännön tasolle. Kauden teemoihin kuuluvat ajankohtaiset teemat akateeminen ohjaus, inkluusio opetuksessa, yhteisopetus ja kestävä kehitys. Ensimmäisessä jaksossa pureudutaan toimivan ryhmätyön saloihin ja mitä opettaja voi myötävaikuttaa ryhmän toimintaan.
Merja Penttilä
Opinnot Julkaistu:

Merja Penttilälle tieteen akateemikon arvonimi

Penttilä on tutkimuksessaan erikoistunut solutehtaisiin eli eläviiin mikrobeihin, joiden toimintaa muokataan siten, että ne tuottavat biopohjaisia tuotteita esimerkiksi energia-, terveys- ja materiaalisovelluksiin.

Aalto-yliopiston osa-aikainen professori Merja Penttilän ala on bioteknologia ja synteettinen biologia. Hän on erittäin ansioitunut tieteenharjoittaja, joka on tehnyt uraauurtavaa työtä tutkimusalueellaan. Hänen työllään on myös monimuotoista laajempaa merkitystä yhteiskunnan eri osa-alueilla ja maailmanlaajuisten haasteiden ratkaisemisessa.
Aalto University's main campus in the winter
Kampus Julkaistu:

Isoja säästöjä kampuksen energiankulutuksessa

Otaniemen kampusta koskevat energiansäästötoimenpiteet alkoivat 10.10.2022, samalla osallistuen Astetta alemmas -kampanjaan.
Olli Halminen, photo by Jutta Kalli
Mediatiedotteet Julkaistu:

Väitöstutkimus: ”Jarrutustehokkuus” lisäisi ikääntyneiden hyvinvointia ja toisi yhteiskunnalle säästöjä – ja voisi estää sairaaloiden päivystyskaaoksen

Suomalaista sosiaali- ja terveydenhuoltoa johdetaan monin paikoin hajanaisesti pala kerrallaan. Näin kertoo Aalto-yliopiston tuotantotalouden laitokselta väittelevä Olli Halminen, joka tutki ikääntyneiden palveluiden kokonaisuutta Suomessa – ja selvitti, miten niitä voisi johtaa paremmin.