Uutiset

Palkittu päätösanalyysitutkija Ahti Salo: Kriiseissä vanha data ei kerro kaikkea tulevaisuudesta

Yhdysvaltain operaatiotutkimusseuran (INFORMS) Decision Analysis Society (DAS) on myöntänyt professori Ahti Salolle vuoden 2022 Frank P. Ramsey -mitalin.
Ahti Salo, photo by Anni Hanén.
Kuva: Anni Hanén.

Yhdysvaltain operaatiotutkimusseuran (INFORMS) Decision Analysis Society (DAS) on myöntänyt professori Ahti Salolle vuoden 2022 Frank P. Ramsey -mitalin.

”Voi olla, että toimintani valtioneuvoston kanslian tiedepaneelissa ja tutkimuskatsausten tuottajana ovat nekin olleet myötävaikuttamassa valintaani”, Salo sanoo.

Koronakriisin tiedepaneelissa keväällä 2020 Salon vastuulla oli resilienssi eli kyky ennakoida, kestää ja toipua shokeista.

”Tämäntyyppiset kriisit ovat osoitus siitä, että peruutuspeili eli vanha data ei kerro kaikkea tulevaisuudesta. Isojen kriisien keskellä maailma on toisenlainen kuin se maailma, mistä tuota dataa on tullut. Malliperustaisista tarkasteluista voi tällöin olla iso apu, kunhan ollaan nöyriä ja ymmärretään, miltä osin matemaattisten mallien oletukset vastaavat todellisuutta”, Salo kertoo.

Salo on tutkimuksessaan kehittänyt portfoliopäätösanalyysia, jossa valitaan monta vaihtoehtoa suuresta vaihtoehtojoukosta.

”Portfolio on esimerkiksi joukko isoja hankkeita. Ne voivat olla investointikohteita, joita arvioitaessa pitää huomioida eri kriteerejä, kuten kustannukset, kannattavuus, turvallisuus ja resurssien käyttö. Päätösanalyysi tukee resurssien järkevää käyttöä.”

Sovelluskohteita Salon työssä ovat olleet muun muassa kunnostettavien infrastruktuurien valinta, lääkintähelikopterien sijoituspäätökset sekä riskienhallintasuunnitelmien rakentaminen.

Kesällä 2022 Aalto-yliopistolla järjestettiin operaatiotutkimuksen suurkonferenssi EURO 2022. Tapahtumaan osallistui miltei 2000 tutkijaa ympäri maailmaa, ja ohjelmatoimikunnassa oli mukana useita Salon aiempia oppilaita.

 ”Tämä pääkokous saadaan Suomeen harvoin, ehkä kerran sukupolvessa. Viimeksi se oli täällä vuonna 1992. Olen iloinen siitä, että olen saanut kasvaa yhdessä jatko-opiskelijoiden kanssa ja heidän uransa ovat menneet hienosti eteenpäin.”

Into kirjoittamiseen on ollut kantava voima Salon uralla.

”Tutkijan tärkein ominaisuus on itsenäinen ajattelu. Tutkijan pitää osata lukea rivien välistä. Mitä aiemmasta tutkimuksesta puuttuu, tai millä edellytyksillä tulokset voisivat olla toisin.”

Ahti Salo teki väitöskirjansa päätösanalyysistä emeritusprofessori Raimo P. Hämäläisen ohjauksessa, Ramsey-mitalisti hänkin. Väitöskirjassaan Salo käsitteli sitä, miten päätössuosituksia voidaan tuottaa, kun vaihtoehtoja ja niiden arviointikriteereitä koskeva tietopohja on puutteellista.

Salo työskenteli VTT:llä ja Nokialla 1990-luvulla. Nokiassa portfoliopäätösanalyysi koski sitä, mitä uusia ominaisuuksia puhelimeen lähdetään kehittämään ja mitä ei.

Salo on valvonut 26 väitöskirjaa ja 185 diplomityötä. Uransa aikana Salo on pyrkinyt tekemään mahdollisimman hyvää ja laadukasta tutkimusta.

”Heti väitöskirjan jälkeen tein pari vuotta tutkimusta Lontoossa ja Mannheimissa kansainvälisten professoreiden johdolla. Heidän kannustamanaan jouduin katsomaan yli väitöskirjani aihepiirin. En jäänyt jumiin siihen.”

Salo pysyy muutenkin liikkeessä. Tutkimustyön vastapainoksi hän harrastaa kestävyysjuoksua. Maratonilla hän on alittanut 2h44min ja voittanut aikuisurheilijoiden henkilökohtaisen suomenmestaruuden.

Frank P. Ramsey -mitali on Decision Analysis Society:n merkittävin palkinto, joka myönnetään huomattavista ansioista päätösanalyysin teorian, menetelmien ja sovellusten kehittämisessä, alan koulutuksessa ja yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa. Mitaleita on myönnetty vuodesta 1985 lähtien, ja ennen Saloa sen on saanut vain neljä eurooppalaista tutkijaa.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Hanna-Kaisa Korolaisen väitöskirjan The Making of Inspiration sisäaukeama.
Palkitut, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto ARTS Booksille kultaa kansainvälisessä ICMA-kilpailussa sekä tieteellisten että oppikirjojen sarjassa

Neljä Aalto ARTS Booksin kirjaa palkittiin ICMA (International Creative Media Award) -kilpailun kirjojen osiossa.
Suomen Leijonan I luokan komentajamerkki
Palkitut, Yliopisto Julkaistu:

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkejä aaltolaisille

Rehtori Ilkka Niemelälle annetaan Suomen Leijonan I luokan komentajamerkki, ja kaikkiaan kunniamerkkien saajina on 15 henkilöä Aallosta. Onnea!
TFiF-kandityön palkinnon voittaneet opiskelijat.
Palkitut, Opinnot Julkaistu:

Kolme Aallon opiskelijaa palkittiin parhaasta ruotsinkielisesta tekniikan alan kandityöstä

TFiFin palkinnon saivat Linda Autio, Isak Jungerstam sekä Fanny Hakala.
Kestävyysraportointikilpailun 2022 voittajat
Yhteistyö, Palkitut Julkaistu:

Suomen parhaat kestävyysraportit ovat korkealaatuisia

Stora Enso voitti kokonaiskilpailun jo kolmannen kerran.