Uutiset

Palkintoja ja kunnianosoituksia Kemian tekniikan korkeakoulun professoreille

Prof. Orlando Rojas, prof. Patrcik Gane ja prof. Eero Kontturi biotuotteiden ja biotekniikan laitokselta ovat saaneet tunnustusta merkittävästä työstään.

Suomalaisen Tiedeakatemian uudet jäsenet 2017. Professori Orlando Rojas eturivissä vasemmalla.
(Kuva: Suomalainen Tiedeakatemia)

Suomalainen Tiedeakatemia järjesti 11.9.2017 teemaillan "Tieteen tila". Teemaillassa tarkasteltiin tieteen tilaa niin Suomessa kuin maailmalla ja juhlistettiin Suomalaisen Tiedeakatemian uusia jäseniä. Professori Orlando Rojasille myönnettiin tilaisuudessa Suomalaisen Tiedeakatemian jäsenyys.

Tiedeakatemia toimii linkkinä ansioituneiden tutkijoiden välillä ja edistää näin tieteellistä tutkimustyötä. Suomalaisen Tiedeakatemian jäseniksi kutsutaan ansiokkaita kotimaisia ja ulkomaisia tieteenharjoittajia. Sen jäsenyys on arvostettu saavutus tutkijan uralla.

Teemailta oli osa Suomalaisen Tiedeakatemian ”Tieteen vuosi 2017” -seminaarisarjaa, joka koostuu avoimista esitelmätilaisuuksista. Seminaareissa tehdään suomalaista tiedettä tunnetuksi 100-vuotiaan Suomen historiasta nykypäivään ja tulevaisuuteen.

Professori Patrick Ganelle merkittävä tieteellinen kunnianosoitus

Professori Patrcik Ganelle myönnettiin kunniatohtorin arvo Englannin Plymouthissa 20.9.2017 järjestetyssä seremoniassa tunnustuksena hänen elinikäisestä panoksestaan tieteelliseen tutkimukseen ja sen soveltamiseen teollisuudessa. Perustelujen mukaan hänen työnsä tuloksena on syntynyt käsitteitä ja tuotteita, joilla on ollut suora vaikutus ihmisten elämänlaatuun.

Professori Gane on tehnyt merkittävää työtä Aalto-yliopiston, entisen Helsingin teknillisen korkeakoulun, professorina vuodesta 2006 alkaen ja Sveitsin Oftringenissa sijaitsevan Omya International AG:n tutkimuksesta ja kehityksestä vastaavana varajohtajana vuodesta 1995 alkaen. Professori Gane on toiminut merkittävän linkkinä tiedeyhteisön ja teollisuuden välillä. Hänen ryhmänsä tutkijat ovat pystyneet hyödyntämään hänen yliopisto- ja tutkimusinstituuttiverkostoaan ja saaneet yhä enemmän tieteellistä tunnustusta työskennellessään samalla teollisuuden keskeisissä tutkimushankkeissa.

”Kukaan ei olisi pystynyt yksin saavuttamaan kaikkea, mitä viime vuosikymmenten aikana on saatu aikaan. Niinpä tämä tunnustus kuuluu myös entisille ja nykyisille tutkijaopiskelijaryhmilleni sekä työtovereille kaikilla tasoilla, ja erityisesti kansainvälisten apurahojen ja teollisuuden mahdollistamille visioille ja taloudelliselle tuelle”, professori Gane sanoo. ”Tämä tunnustus on selkeä todiste siitä, että Aalto-yliopiston tieteellinen maine ja merkitys teollisuudessa ovat huomattavia”, hän jatkaa.

Plymouthin yliopiston virkaa toimittava varakansleri vihki professori Patrcik Ganen kunniatohtoriksi.
(Kuva: Plymouthin yliopisto)

Hayashi Jisuke -palkinto professori Eero Kontturille

Professori Eero Kontturi on saanut Japanin Cellulose Societyn Hayashi Jisuke –palkinnon. Hänen lisäkseen vain kolme tutkijaa maailmassa saivat tänä vuonna tämän arvostetun palkinnon (muut palkitut ovat Japanista, Etelä-Koreasta ja Iso-Britanniasta). Professori Kontturille palkinto myönnettiin hänen merkittävistä saavutuksistaan selluloosakemiassa. Palkinto myönnetään ulkomaisille tutkijoille vain joka viides vuosi.

Professori Kontturin julkaisujen kirjo on laaja, ultraohuista kalvoista ja pinta-analytiikasta puu- ja selluloosakemiaan. Koko hänen tieteellisen työnsä punaisena lankana ovat kuitenkin olleet selluloosamateriaalien fysikaalis-kemialliset rajapintailmiöt. Professori Kontturi on ollut edelläkävijä monissa pintatieteeseen liittyvissä selluloosamateriaaleja käsittelevissä tutkimuksissa. Niitä ovat muun muassa ensimmäiset kokeilut polymeerien rajapintaseoksilla selluloosaa sisältävissä ultraohuissa kalvoissa. Hän on myös hyödyntänyt selluloosaa koskevaa tietotaitoaan ja kokeilumallejaan yleisemmän fysikaalisen kemian tulkinnassa, esimerkiksi selittämään kaksiulotteista fraktaalin muodostusta ja edistämään tiettyjä pinta-analyysitekniikoita. Näin hän on lisännyt tietämystä selluloosasta ja selluloosan valmistusmenetelmistä perinteisen selluloosayhteisön ulkopuolella.

Professori Eero Kontturi vastaanotti palkinnon palkintoseremoniassa Japanin Fukuokassa 18.10. 2017
(Kuva: Orlando Rojas)

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lisää tästä aiheesta

Kuvassa näkyy opiskelijoita ja koulun dekaani Ingmar Björkman palkitsemistilaisuudessa.
Palkitut Julkaistu:

Dean’s List -stipendit jaettiin menestyneille opiskelijoille

Kauppakorkeakoulun dekaani Ingmar Björkman palkitsi 20. marraskuuta opiskelijoita, jotka ovat suorittaneet tutkintonsa erinomaisilla arvosanoilla ja tavoiteajassa. Vuosittain jaettavan tunnustuksen sai tänä vuonna yhteensä 13 kauppatieteiden kandidaatiksi ja 14 kauppatieteiden maisteriksi viime lukuvuoden aikana valmistunutta opiskelijaa.
Bhargav Dave of VisiLean (middle) at the 2019 Construction Computing Awards
Palkitut Julkaistu:

VisiLeanille rakennusalan kansainvälinen innovaatiopalkinto

Aalto-yliopistosta lähtöisin oleva start-up VisiLean on saanut rakennusalan innovaatiopalkinnon: Construction Computing Award for Innovation of the Year 2019.
Stora Enson Lotta Forssell, Hanne Karrinaho ja Eeva Taimisto vastaanottivat palkinnon.
Palkitut Julkaistu:

Suomen parhaissa vastuullisuusraporteissa vahva suunta kohti vähähiilistä taloutta

Stora Enso voitti kokonaiskilpailun, Tokmanni palkittiin vuoden nousijana.
Olli Ikkala. Kuva: Lasse Lecklin.
Palkitut Julkaistu:

Aalto-professori Olli Ikkalalle arvostettu Humboldt Research –palkinto

Palkinnon johdosta Olli Ikkala aloittaa tutkimusyhteistyön saksalaisen Bayreuthin yliopiston kanssa. Hankkeessa yhdistetään funktionaalisten ja nanomateriaalien asiantuntemusta.