Uutiset

Opiskelijoiden teoksia palkittiin Vuoden Huipuissa

Aliina Kauranteen videoteos Searching for Zen ja opiskelijaryhmän Flow-festivaaleille toteuttama Snapshot palkittiin Vuoden Huiput -kilpailussa.
Yksityiskohta Snapshot-muraalista. Kuva: Anni Kääriä.
Yksityiskohta Snapshot-muraalista. Kuva: Anni Kääriä.

Visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelija Aliina Kauranne palkittiin Vuoden Huiput 2018 -kilpailussa Kultahuipulla teoksestaan Searching for Zen. Satiirinen videoteos kertoo luovan alan paineiden aiheuttamasta ahdistuksesta. Se voitti Nuoret luovat -kilpailusarjan.

Searching for Zen -teoksen palkintoperusteina mainittiin: ”Hieno ja tarkkanäköinen animoitu ajankuva nimenomaan oman alamme kuplan sisältä. Todella rohkea avaus, jonka pitäisi laittaa meidät kaikki ajattelemaan.”

Mitä haluat kertoa teoksellasi, Aliina?

"Nykypäivänä eheän ja tyynen ulkokuoren säilyttäminen on tärkeää, ja ahdistuneisuuden tai työuupumuksen myöntäminen ja siitä avoimesti puhuminen voidaan kokea vaikeana ja nähdä heikkoutena. Useimmille luovalla alalla työskenteleville suurin motivaatio työn tekemiseen tuntuu olevan lähtöisin omasta henkilökohtaisesta kiinnostuksesta ja innostuksesta alaan, mikä vaikeuttaa rajan vetämistä henkilökohtaisen identiteetin ja työidentiteetin välillä ja joustaa omaa suhtautumista epäterveellisiin työolosuhteisiin, kuten liian pitkiin työpäiviin ja alhaiseen palkkaan. Alan luomat paineet menestymisestä, sekä työ-minästä irtautumisen haasteet ajavat ahdistuneisuuteen ja pahimmissa tapauksissa työuupumukseen ja loppuunpalamiseen.  

Viime vuosina on korostettu paljon mindfullness-ajatusmaailmaa ja painotettu hetkessä elämisen tärkeyttä. Koen henkisen tasapainon ja rauhan tavoittelemisen kuitenkin olevan nykyihmiselle haastavaa, koska elämme hyvin työ- ja menestyskeskeisessä maailmassa, ja elämän osa-alueita priorisoitaessa työ pysyy usein ensimmäisenä tärkeysjärjestyksessä. Koen että rauhan löytäminen jää usein etsimisen tasolle. Tästä ajatuksesta syntyi teoksen nimi, Searching for zen."

Miten päädyit aiheen äärelle?

"Valitsin aiheekseni ahdistuneisuuden, koska se on tunne, joka on kulkenut mukanani koko opiskeluaikani ja seurannut mukana työelämään siirtyessä. Se on tunne, joka koskettaa useaa alalla työskentelevää – mutta samalla se on jotain, josta tuntuu olevan sallittua puhua vain tietyissä tilanteissa ja tietyille ihmisille. Halusin oppia ymmärtämään ja mahdollisesti helpottaa omaa ahdistuneisuuttani purkamalla sisällä myllertävät asiat visuaaliseen muotoon. Toivon teoksen olevan samaistuttava ja avoimuuteen rohkaiseva. Toivon myös, että tulevaisuudessa voidaan yhä avoimemmin ja rohkeammin puhua alan negatiivisista puolista ja henkisistä paineista, ettei kenenkään tarvitse kokea olevansa yksin ahdistuneisuutensa kanssa."

Snapshotille Hopeahuippu

Muotoilun kilpailusarjassa palkittiin Hopeahuipulla ryhmätyönä syntynyt Snapshot. Teos oli esillä elokuussa 2018 Flow-festivaaleilla Helsingissä.

Visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijoista koostunut joukko – kahdeksan kuvittajaa ja viisi animaattoria – toteutti ikimuistoisimmat festivaalihetkensä 100 metriä pitkään aitaan ja festivaalialueen näytöillä esitettyihin lyhytanimaatioihin. Taiteilijajoukon työt nivoutuivat visuaalisesti yhteen kokonaisuudeksi.

Snapshot-teoksen palkintoperusteina mainittiin: ”Iso kokonaisuus eri tyylejä, joka pysyy silti hallitusti kasassa. Design ja konteksti kulkevat vahvasti käsi kädessä.” 

Suunnittelun lähtökohdaksi opiskelijat määrittivät kaksi kysymystä: Kuinka työt ovat vuorovaikutuksessa festivaalien kävijöiden kanssa ja mikä on heille tekijöinä tärkeää festivaalialueella? Vastaukseksi muodostui ikimuistoisimmat ja pysäyttävimmät festivaalihetket, "Snapshots". Työt nivoutuivat yhteen visuaalisella identiteetillä, jossa tekijöiden nimet, töiden teemat ja avainsanat muodostavat kokonaisuudelle kehyksen dynaamisen typografian keinoin.

"Valitsin toteutustavakseni 3D -animaation, sillä halusin päästä harjoittelemaan juuri oppimaan tekniikkaa sopivan paineen ja taiteellisen vapauden siivittämänä. Olen myös viehättynyt tekniikan uncanny valley -estetiikkaan - kuvat ovat yhtä aikaa kiehtovan hyperrealistisia, mutta samalla vieraannuttavan keinotekoisia”, kertoo opiskelija Anni Tolvanen kokemuksestaan.

"Opiskelijat työskentelivät yhdessä toisiaan auttaen ilman kilpailuasetelmaa, ja mielestäni juuri se näkyy lopputuloksessa. Hopeahuippu on saavutettu opiskelijoiden taiteellisen osaamisen lisäksi heidän tinkimättömän asenteensa ansiosta", toteaa tuottaja Minna Ainoa.

Työhön osallistuneet henkilöt/tahot

  • Suunnittelutoimisto: Aalto-yliopisto, visuaalisen viestinnän muotoilu
  • Asiakas: Aalto-yliopisto, Flow Festival
  • Graafinen suunnittelija:Joosung Kang, Oona Viskari
  • Kuvittaja: Juliana Hyrri, Aino Salonen, Robert Lönnqvist, Terhi Adler, Veera Krouglov, Tiia Lindström, Iiris Halme, Samar Zureik, Veera Kortelainen, Matias Ylikangas, Lukaz Geratowski, Anni Tolvanen, Anni Sairio
  • Asiakkaan vastuuhenkilö: David Lewis, Katri Winqvist, Milla Valjus, Suvi Kallio, Tuomas Kallio
  • Tuottaja:Ida Laude, Minna Ainoa
  • Animaattori:Veera Kortelainen, Matias Ylikangas, Lukaz Geratowski, Anni Tolvanen, Anni Sairio
  • Muu suunnitteluun vaikuttanut henkilö:Antti Hietaniemi, Arja Karhumaa

Työryhmässä mukana ollut Joosung Kang palkittiin myös Nuoret luovat -kilpailusarjassa. Hän oli mukana suunnittelemassa kirjainmuotoilija Juuso Salakan kirjaa The Lives of Others, jonka otsikkofontti Dreja voitti Hopeahuipun.

Opiskelijoiden animaatiot Flow-festivaaleilla vuonna 2018: https://vimeo.com/312072897

 

 

Snapshot-muraali. Kuva: Mikko Raskinen.
Snapshot-muraali koristi Flow Festivalin satametristä suoja-aitaa. Kuva: Mikko Raskinen

Luovaa suunnittelua palkitsevan Vuoden Huiput 2018 -kilpailun voittajia juhlittiin gaalassa 11. huhtikuuta. Grafian kilpailu järjestettiin nyt 39. kerran. Kultahuipun voitti kaikkiaan 15 kilpailutyötä ja Hopeahuipulla palkittiin 46 työtä. Katso kaikki palkitut työt: vuodenhuiput.fi

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

The winning collection by Ruusa Vuori at Aalto University's fashion show Näytös23, a model walking on the catwalk
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Ruusa Vuori voitti Näytös23-palkinnon herkällä mallistollaan

Aalto-yliopiston muodin opiskelijoiden muotinäytöksessä perjantaina 26. toukokuuta nähtiin kandidaatti- ja maisteriopiskelijoiden mallistoja.
Portrait of Professor Ville Vuorinen
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Suomen Akatemia palkitsee Ville Vuorisen COVID-19-taudin leviämistä koskevasta tutkimuksesta

Ilma- ja nestevirtausten fysiikkaa tutkiva Ville Vuorinen palkitaan poikkeuksellisesta tieteellisestä rohkeudesta ja luovuudesta sekä toiminnasta tieteen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden edistämiseksi.
Picture of Marika Tervahartiala and Kamyar Hasanzadeh after the event in front of the Hybrid Stage area.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Näkymiä avoimeen dataan: Aalto Research Data Uncovered

Marika Tervahartiala ja Kamyar Hasanzadeh astuivat lavalle kertomaan tutkimuksestaan geograafisen ja visuaalisen datan parissa avoimen datan näkökulmasta.
Professori Visa Koivunen
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Professori Visa Koivunen Academia Europaea -järjestön jäseneksi

Signaalinkäsittelyn professori ja Aalto-professori Visa Koivunen on valittu Academia Europaean jäseneksi.