Uutiset

Olisiko alustataloudesta hävikinpoistajaksi? Alustatalouden F&M -podcast pureskelee kiertotalouden kysymyksiä

Alustatalouden F&M -podcastin uudessa jaksossa pohditaan kiertotaloutta. Alustataloudella voisi olla ratkaisun avaimia kiertotalouden tehostamiseksi, mutta niiden hyödyntämisessä ollaan vielä kaukana. Jaksossa keskustellaan myös Suomen takamatkasta kiertotaloudessa ja ensimmäisestä hävikkiruokayrityksestä. Ilmestynyt jakso on kolmannen tuotantokauden viimeinen. Helmikuun puolivälissä kuullaan vielä englanninkielinen extra-jakso, joka liittyy BRIE-Etla -tutkimushankkeeseen.
Alustatalouden faktat ja myytit jakso 8 studiossa Annukka Berg, Juhani Järvensivu, William von der Pahlen ja Robin Gustafsson
Kuvassa Annukka Berg (vas), Juhani Järvensivu, William von der Pahlen ja Robin Gustafsson.

Uudessa Alustatalouden F&M -podcastin jaksossa ”Kiertotalous ja alustatalous ovat vanhat kaverit – olisiko alustataloudesta hävikinpoistajaksi?” käsitellään kiertotaloutta ja mitä annettavaa alustataloudella olisi sille. Torstaina 26.1. julkaistussa jaksossa vieraina ovat erityisasiantuntija Annukka Berg, joka työskentelee ympäristöministeriön valtakunnallisen kiertotalousohjelman tiimissä sekä Juhani Järvensivu, joka on Fiksuruoka-hävikkiverkkokaupan toinen perustaja ja toimitusjohtaja. Vieraiden kanssa keskustelevat William von der Pahlen ja Aalto-yliopiston professori Robin Gustafsson

Maapallon resurssit vähenevät päivä päivältä ja kurssin kääntämisellä oikeaan suuntaan alkaa olla jo kiire. Alustatalous voisi olla yksi ratkaisu tähän, mutta sen ratkaisujen hyödyntämisessä ollaan kuitenkin vielä lapsenkengissä. Suomi on kiertotaloudessa globaalissa mittakaavassa peränpitäjänä: koko talouden materiaalivirroista tällä hetkellä vain noin 5 prosenttia menee kiertoon. Kolmasosa päästöistä ja ympäristövaikutuksista syntyy ruuan tuotannosta ja ruuasta hävikkiin päätyy kolmasosa.

Osa kiertotaloudessa toimivista yrityksistä käyttää jo tuloksekkaasti alustatalouden ratkaisuja. Yksi niistä on vuonna 2016 perustettu Fiksuruoka, joka on ensimmäinen hävikkiruokayritys. Yritys hyödyntääkin alustatalouden periaatteita ja dataa toiminnassaan. Muita vastaavia kiertotalouden yrityksiä ovat Suomessa esimerkiksi Swappie ja Zadaa.

Muutostarve kiertotalouden kasvattamiseksi on suuri. Tilanteen korjaus vaatii kuitenkin suuria investointeja, ja päätösten kanssa ollaan jo vähän myöhässä. Myös EU pyrkii vaikuttamaan kiertotalouden mahdollistamiseen esimerkiksi tuotevaatimuksilla, jotka säätelisivät tuotteen kestävyyttä ja korjattavuutta. Kiertotalouden sääntely ei kuitenkaan ole kaikkein yksinkertaisin kokonaisuus.

‒ Kiertotalouden sääntelyssä tulee vastaan monia kysymyksiä, esimerkiksi koskien kuluttajansuojaa. Kenellä esimerkiksi on oikeus kunnostaa tavaraa ja myydä sitä eteenpäin? Kiertotalous myös pohjautuu keikkatyöhön ja siinäkin on itsessään rajat, miten yrittäjänä voi siinä toimia. On kiinnostavaa, miten saisimme kiertotalouden, alustatalouden ja datatalouden muodostaman kokonaisuuden toimimaan paremmin, pohtii jaksossa Aalto-yliopiston professori Robin Gustafsson.

Torstaina julkaistu jakso on kolmannen tuotantokauden viimeinen. Helmikuun puolessa välissä kuullaan vielä englanninkielinen extra-jakso, joka liittyy BRIE-Etla -tutkimushankkeeseen. Kolmannen tuotantokauden on tuottanut Jaksomedia.

Mikä on Alustatalouden F&M?

Podcast-sarjaa on tehty jo kolmen kauden verran. 2022-2023 ilmestynyttä kolmatta kautta tuottaa ETLA yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa. Podcastin hosteina toimii edelliseltä kaudelta tuttu kolmikko: Etlan johtava tutkija ja Aalto-yliopiston lehtori Timo Seppälä, Aalto-yliopiston professori Robin Gustafsson ja juontajana sarjayrittäjä William von der Pahlen. 

Alustatalouden F&M sukeltaa alustatalouden syvään päätyyn ja pyrkii selkiyttämään kuulijoille alustatalouden mysteerejä ajankohtaisten ilmiöiden kautta. Podcastissa on luvassa keskustelua muun muassa alustatalouden sääntelystä, kiertotalouden ja alustatalouden yhteydestä, SOTE-alustasta ja teknologiahypestä.

Podcast on kuunneltavissa kaikilla yleisimmillä kuuntelualustoilla, esimerkiksi Spotify, Supla, Google ja Apple Podcast & Podplay.

Englanninkielinen bonus-jakso ilmestyy helmikuun puolivälissä. Jakso liittyy monivuotiseen BRIE-ETLA -tutkimushankkeeseen (Berkeley Roundtable on the International Economy at the University of California Berkeley), joka on perustettu jo vuonna 2001. Yhteistyön tarkoituksena on havaita ajoissa talouden häiriöitä, kompastuskiviä ja haasteita, kuten myös herättää keskustelua ja tuottaa ratkaisuja ennalta nähtyihin ongelmatilanteisiin.

teksti: Justiina Airas, ETLA

Jakso 24: Kiertotalous ja alustatalous ovat vanhat kaverit – olisiko alustataloudesta hävikinpoistajaksi?

Vieraina Ympäristöministeriön erityisasiantuntija Annukka Berg ja Juhani Järvensivu, Fiksuruoka-hävikkiverkkokaupan toinen perustaja ja toimitusjohtaja.

Kuuntele Spotifyssä - löytyy myös monilta muilta kuuntelualustoilta
Alustatalouden faktat ja myytit -podcastin isäntinä toimivat Aalto-yliopiston apulaisprofessori Robin Gustafsson ja yliopistolehtori Timo Seppälä. Podia juontaa William von der Pahlen.
Alustatalouden faktat ja myytit
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kolme iloista ihmistä verkostoitumassa.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Monilla suomalaisilla yrityksillä olisi paljon opittavaa japanilaisesta palvelukulttuurista

Tuoreessa tietokirjassa ”Omotenashi – Mitä voimme oppia japanilaisesta vieraanvaraisuudesta?” kerrotaan, millä tavoin luodaan ylivoimainen asiakaskokemus arkisissakin kohtaamisissa.
Pöydällä kipsimallin tekovälineitä
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Käsikirja johdattaa keramiikan maailmaan

Keramiikan käsikirja johdattaa lukijan kaikkiin saven kanssa työskentelyyn liittyviin aiheisiin tekstien, kuvien, kuvituksien, animaatioiden ja videoiden avulla.
Räätälöity opiskelijaprojekti Hiltille, projektiryhmä päätöstapaamisessa
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Opiskelijat auttoivat Hiltiä ymmärtämään sen asiakkaiden taloudellista päätöksentekoa

Hilti (Suomi) Oy ja Kauppakorkeakoulu yhdistivät voimansa selvittääkseen Hiltin työkalupalvelun taloudellisia vaikutuksia sekä kehittääkseen palvelun myyntiprosessia asiakasyritysten talousjohdon kanssa.
Aalto ARTSin vuosikatselmuksen aluksi nähtiin Radical Creatives dokumenttielokuva
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Vuosikatselmus loi katsauksen viime vuoteen

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun vuosikatselmuksessa 13. maaliskuuta peilattiin edellisen vuoden tapahtumia ja kohokohtia. Tilaisuudessa jaettiin myös tunnustuksia vuoden tekijöille ja nimettiin Vuoden alumni.