Uutiset

Oletko valmis kokeilemaan radikaalia luovuutta elokuussa?

Radical Creativity -kesäkoulussa sovelletaan erilaisia luovia työskentelytapoja, joita tarvitsemme kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. "Tiivistetty inspiraatiopaketti on kuin karkkikauppa, jossa voit maistella eri makuja."
Aalto Radical Creativity summer school. Original image: George Atanassov
Alkuperäinen valokuva: George Atanassov

Luovuus on kärjessä useimmissa tulevaisuuden taitojen listauksissa, mutta miten sitä voi oppia?

Yksi oivallinen vaihtoehto on osallistua elokuussa 2023 kahden viikon mittaiseen maisteritason kurssiin, joka perustuu Aalto Design Factoryn haastepohjaiseen oppimispedagogiikkaan, mutta täydennettynä uusilla menetelmillä.

Kurssin luennoitsijat, apulaisprofessori Tua Björklund ja tutkijatohtori Vikki Eriksson, parhaillaan tutkivat radikaalia luovuutta ryhmässä, johon kuuluu innovaatioiden, muotoilun ja muutosjohtamisen tutkijoita. He halusivat tarkastella ilmiötä, joka liittyy Aalto-yliopiston läpileikkaavaan strategiseen teemaan, radikaaliin luovuuteen. Tiimi seuraa, miten sanoitukseltaan avoin, mutta kunnianhimoinen tavoite muokkaa organisaation normeja, identiteettiä ja työtapoja.

Portrait image of Tua Björklund
Apulaisprofessori Tua Björklund

Kurssi on ensimmäinen kerta, kun tiimin tutkimustuloksia sovelletaan opetukseen.

"Emme opeta mitään tiettyä näkökulmaa, tieteenalaa tai prosessia", kertoo Vikki Eriksson. "Sen sijaan luomme ympäristön, jossa osallistujia kannustetaan ja rohkaistaan luovaan ja avoimeen prosessiin. Kyse on toki ongelmanratkaisusta, mutta sen sijaan, että ajattelisimme laatikon ulkopuolelta, uudelleenajattelemme koko laatikon käsitettä. Kurssilla emme opi yhtä oikeaa tapaa olla luova, vaan pyrimme löytämään erilaisia tapoja oppia luovaa ajattelua ja tekemistä."

Kurssin aikana opiskelijat jaetaan tiimeihin, ja he soveltavat erilaisia työkaluja ja menetelmiä oikeisiin työelämän tehtävänantoihin, jotka liittyvät tiettyjen alojen mullistamiseen tulevaisuudessa. Kurssiin kuuluu vierailuja ja työpajoja kumppaniorganisaatioissa, ja osallistujat tekevät yhteistyötä niiden henkilöstön kanssa.

Postdoctoral reseacher Vikki Eriksson
Tutkijatohtori Vikki Eriksson

"Kurssin keskeinen tavoite on luoda mahdollisimman hyvät olosuhteet aidolle tutkiskelulle ja kokeiluille: löytöretkeilylle. Kannustamme yksilöitä ajattelemaan täysin eri tavalla - ajattelemaan radikaalisti. Vaikka kurssi rakentuu olemassa olevien muotoiluajattelu- ja innovaatiokurssien pohjalle, kurssi sisältö on meillekin pedagogisesti uutta ja jännittävää", Tua Björklund toteaa innostuneena.

Kurssi koostuu lyhyistä ja monimuotoisista sprinteistä. Kussakin tehtävässä sovelletaan erilaisia luovia lähestymistapoja sen sijaan, että keskityttäisiin yhteen kahden viikon projektiin, joka huipentuu 10 minuutin loppuesitykseen. "Tavoitteenamme on minimoida varman päälle ottamisen tunne, joka estää riskinottamista. Jos yksi tehtävä epäonnistuu, osallistujat voivat kokeilla jotain erilaista seuraavassa."

"Painotamme monien, toisistaan poikkeavien näkökulmien tunnistamista ja radikaalin luovuuden eri ilmenemismuotoja. Tarjoamme osallistujille ympäristön kokeilla ja viettää kaksi ikimuistoista viikkoa. Yleisesti ottaen emme osaa varata tarpeeksi aikaa tai tilaa uudelle, jotta voisimme paremmin rikkoa rutiineja päivittäisessä elämässämme", Björklund lisää.

Kuka hyötyy radikaalin luovuuden oppimisesta?

Kurssi soveltuu sellaisille henkilöille, jotka etsivät tuoreita ideoita ja innovatiivisia lähestymistapoja.

Vikki Eriksson kertoo, ettei kurssilla tähdätä yhteen 'heureka' -oivallukseen. "Kyse on itsensä haastamisesta, erilaisten työkalujen ja lähestymistapojen soveltamisesta sekä oman ajattelun muuttamisesta. Lisäksi kukin osallistuja hyödyntää ja tuo mukaan oman jo olemassa olevan osaamisensa."

Vaikka kurssi kehittää empatiaa, luovuutta ja ongelmanratkaisutaitoja, Tua Björklund korostaa, että fokus on siinä, miten oppii tunnistamaan ja hyödyntämään radikaalia luovuutta ammatillisessa kontekstissa, opinnoissa tai myös henkilökohtaisessa elämässä. "Kurssin esimerkit ovat pääosin ammatillisen luovuuden alueella, mutta uskon, että osallistujien oppimistulokset ovat hyvin erilaisia ja yksilöllisiä."

The illustrative image of the renovated K3 building
Kurssi järjestetään uudessa Aalto Design Factoryssa K3-rakennuksessa, joka avaa ovensa toukokuussa 2023.

Björklund myöntää, että termi "radikaali luovuus" saattaa aluksi kuulostaa pelottavalta, mutta kurssi toimii johdantona käsitteen ymmärtämiseen.

"Sanana 'radikaali' tässä yhteydessä merkitsee kunnianhimon tason nostamista, jota tarvitaan, jotta voimme aidosti rakentaa kestävämpää tulevaisuutta. Kurssilla hyödynnetään erilaisia työkaluja, kuten vaikka sidosryhmäanalyysiä ja ChatGPT:tä vauhdittamaan luovaa yhteistyötä. Tämä on tiivistetty paketti inspiraatiota: kuin karkkikauppa, jossa pääset kokeilemaan eri makuja. Emme mene kovin syvälle yksittäisiin menetelmiin, mutta täältä voi löytyä suunta, jota kohti haluat seuraavaksi mennä."

Kurssiin sisältyy myös useita ajankohtaisia vierailijaluentoja. Esimerkiksi dekaani Tuomas Auvinen puhuu luovuuteen johtamisesta, apulaisprofessori Henri Weijo käsittelee kriittisiä lähestymistapoja radikaaliin luovuuteen ja työelämäprofessori Lauri Järvilehto kertoo yrittäjyydestä tulevaisuuden luomisessa.

Kurssi edellyttää kandidaatin tutkintoa. Se soveltuukin alumneille sekä vaihto- ja maisteriopiskelijoille. Kurssille mahtuu 30 osallistujaa, ja rekisteröityminen päättyy, kun kurssi on täynnä. Älä siis odota - hae mukaan heti varmistaaksesi paikkasi!

Vaikka opintopisteet tulevat insinööritieteiden korkeakoulusta, kurssi ei edellytä aiempia tekniikan opintoja. "Kuvittelemme tulevaisuutta. Mitä monimuotoisempi osallistujajoukko meillä on, esimerkiksi eri kansallisuuksien, tieteenalojen ja elämänvaiheiden suhteen, sen parempia ja innovatiivisempia tuloksia saamme", sanoo Tua Björklund.

Kurssi tarjoaa upean mahdollisuuden päivittää omaa osaamista, tehdä yhteistyötä suomalaisten organisaatioiden ja poikkitieteellisen ryhmän kanssa kahden intensiivisen viikon ajan.

Lue lisää ja hae täällä

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

XX
Kampus Julkaistu:

PechaKucha- tilaisuus tarjosi Sähkötekniikan korkeakoulun tohtoriopiskelijoille uudenlaisen haasteen

Sähkötekniikan korkeakoulun ensimmäinen PechaKucha haastoi korkeakoulun tohtoriopiskelijat esittämään väitöskirjansa aiheet kuudessa minuutissa. Tilaisuus järjestettiin keskiviikkona 22. toukokuuta Otaniemen A Gridissä.
Näytös-tunnuskuva. Kahdet jalat ja jalkineet keltaiseksi sävytetyssä kuvassa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston muotinäytös laajenee myös näyttelyksi

Aalto-yliopiston vuotuinen muotitapahtuma laajenee tänä vuonna kaksiosaiseksi. Perinteeksi muodostunut muotinäytös Näytös saa rinnalleen uuden tapahtuman Näyttelyn.
Piano Top Loungessa
Kampus, Yhteistyö, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Opiskelijat päättivät: kaksi yhteiskäyttöistä pianoa saapui kampukselle

Aalto-yliopiston opiskelijoiden osallistavan budjetoinnin projektin voittajaksi nousi yhteiskäyttöinen piano.
Nesteen polttoainejalostamon tankit Porvoossa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhteistyö Aallon kanssa tuo Nesteelle merkittävää taloudellista hyötyä

Yhteistyön tuloksena Nesteen polttoainetutkimukseen tuotiin digitaalisia työkaluja perinteisen testaamisen rinnalle.