Uutiset

Oho: Matka, joka jäisi nyt tekemättä

Tom Lindholm on Aalto University Executive Education Oy:n toimitusjohtaja ja Aalto-yliopiston elämänlaajuisesta oppimisesta vastaava johtaja. Tehdessään graduaan 1990-luvun lopulla hän matkasi voimalaitoksissa eri puolilla maailmaa.
Tom Lindholmin henkilökuvaan on yhdistetty piirroskuva, jossa on lentokone ja voimalaitos.
Henkilökuva: Kalle Kataila. Kuvitus: Juuli Miettilä.

”Kauppatieteiden opintojen loppuvaiheessa osallistuin projektijohtamisen kurssille, jolla tehtiin yhteistyötä konepajayhtiö Wärtsilän kanssa.

Yritys halusi selvittää, miten dieselmoottorin hukkalämpöä voidaan hyödyntää hiilivoimalaitosten tehostamisessa. He lähettivät kahdesta tulevasta diplomi-insinööristä ja kahdesta kauppatieteilijästä koostuvan ryhmämme selvittämään asiaa ensin Kiinaan ja sitten eri puolille maailmaa.

Projekti loi hyvän pohjan jatkaa myös graduntekoa Wärtsilälle. Vierailin yli sadassa dieselvoimalaitoksessa yli kuudessakymmenessä maassa. Jouduin matkoilla jännittäviin, jopa vaarallisiinkin tilanteisiin.

Yksi kohteista oli öljynporauskenttä Jemenissä. Reissussa näin, miten pienestä elämä voi olla kiinni.

Ennen matkaa tiesin Jemenistä oikeastaan vain sen, että kyseessä on köyhä maa.

Varhain eräänä aamuna minua tultiin hakemaan hotellista isolla maastoautolla. Ajoimme läpi hiljaisen kaupungin kohti lentokenttää – kunnes vastaan tuli tiesulku.

Paikalliset ihmiset etupenkillä pyysivät minua pysymään rauhallisena ja alkoivat keskustella meidät pysäyttäneiden armeijan vaatteisiin pukeutuneiden henkilöiden kanssa.

Yhtäkkiä yksi ulkona olevista miehistä avasi takaoven.

Takkini oli vieressäni takapenkillä. Mies laittoi automaattiaseensa takin alle ja nosti sitä, tähdäten samalla minua sormi liipaisimella.

Vasta jälkikäteen tajusin, miten pelottava tilanne oli. Minulla ei ollut yhteistä kieltä miehen kanssa, eikä hajuakaan siitä, mitä hän aikoo tehdä seuraavaksi.

Lopulta pääsimme jatkamaan matkaa. Lentokentällä kuulin, että hotellini edessä oli räjähtänyt pommi vain vartti lähtöni jälkeen, ja ihmisiä oli kuollut. Autostammekin etsittiin pommia.

Enää en lähtisi vastaavaan projektiin! En silti luopuisi saamistani kokemuksista ja opeista. 

Nuorelle kauppatieteilijälle projekti oli mahtava kulttuurikoulu ja syväsukellus myös tekniikan alaan. Sain nähdä eri maita Etelä-Amerikasta Lähi-itään ja Aasiaan. 

Matkat auttoivat laittamaan asioita perspektiiviin. Pohjoismaissa asiat ovat todella hyvin verrattuna suurimpaan osaan muusta maailmasta.

Hölmöjä riskejä ei kannata ottaa, mutta rohkaisen opiskelijoita kokeilemaan siipiään ennen kuin vaikkapa perheen perustaminen sitoo johonkin tiettyyn paikkaan.

Kannustan myös oppilaitoksia ja yrityksiä tekemään asioita yhdessä. Isojen ongelmien ratkaisu vaatii poikkitieteellistä ja rajat ylittävää yhteistyötä.

Ennen kaikkea pitää muistaa, ettei kukaan tiedä, mitä huominen tuo tullessaan. Kannattaa nauttia elämästä ja työntää itseä pois mukavuusalueelta.”

Teksti: Anu Haapala
Henkilökuva: Kalle Kataila

Kuvitus: Juuli Miettilä

Artikkeli on julkaistu Aalto University Magazinen numerossa 31 (issuu.com) lokakuussa 2022.

Tom Lindholm nimitettiin Aalto-yliopiston elämänlaajuisen oppimisen johtajaksi ja Aalto University Executive Education Oy:n toimitusjohtajaksi

Hän aloittaa uudessa tehtävässään 2.1.2022.

Lue lisää
Tom Lindholm
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Aalto Sustainability Days 2018 Panel discussion at Otaniemi. Photo by Heidi Konttinen
Aalto Magazine, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Marginaalista liiketoiminnan ytimeen – Sustainability in Business -tutkimusryhmä 30 vuotta

Kauppatieteissä kestävä kehitys oli 1990-luvun alussa outo tutkimusaihe. Radikaaleimmat muutokset ovat kuitenkin vasta edessä, sanoo professori Minna Halme.
Kuvituskuva
Aalto Magazine Julkaistu:

Näin maailman pienin molekyyli mullistaa energiamarkkinat ja auttaa ilmastokriisin ratkaisemisessa

Vihreä vety tekee Euroopasta energiamahdin, liikenteestä päästötöntä ja teräksestä hiilivapaata. Asiantuntijat kertovat, voiko visioista tulla totta – ja millä keinoilla.
Spring Forum 2023
Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopisto isännöi korkeakoulujen kansainvälisten asioiden kevätpäivät 2023

Tervetuloa korkeakoulujen kansainvälisten asioiden kevätpäiville! Kv-kevätpäivät järjestetään Espoossa Aalto-yliopiston kampuksella 3.-5.5.2023.
Three images showing the professors. On the left, İdil Gaziulusoy is sitting on a staircase with a pile of books. In the center, Miloš Mladenović is standing with his bike at the Aalto University metro station. On the right, Matti Hämäläinen is standing in the lab holding a square frame with a picture of a brain.
Nimitykset, Yliopisto Julkaistu:

Mistä professorit on tehty?

Kolme vakinaistettua professoria kertoo, mikä heidät johdatti omalle tutkimusalalleen