Uutiset

Ohjelmistoyhtiö Relexin perustajat Johanna Småros, Michael Falck ja Mikko Kärkkäinen Perustieteiden korkeakoulun vuoden 2023 alumneiksi

Kolmikko on kasvattanut Relexin vajaassa kahdessa vuosikymmenessä miljardien arvoiseksi yksisarviseksi.
SCI:n vuoden alumnit
Johanna Småros, Mikko Kärkkäinen ja Michael Falck. Kuva: Niko Nakari

Johanna SmårosMichael Falck ja Mikko Kärkkäinen on valittu Perustieteiden korkeakoulun vuoden alumneiksi. Tuotantotalouden laitokselta valmistunut kolmikko perusti vuonna 2005 vähittäiskaupan ja kuluttajatuotteiden toimitusketjujen optimointiin ratkaisuja tarjoavan Relex Solutions -ohjelmistoyrityksen, joka on sittemmin kasvanut viiden miljardin euron arvoiseksi yksisarviseksi.

Yrityksen juuret ovat tuotantotalouden laitoksen logistiikan tutkimusryhmässä. ​Relex käyttää tekoälypohjaista teknologiaa parantamaan vähittäistavarakaupan ja kuluttajatuotteiden toimitusketjun suunnittelua ja vähentämään hävikkiä. Se on kerännyt pääomasijoittajilta Suomen suurimman yksittäisen kierroksen rahoituksen, 500 miljoonaa euroa. 

Småros, Falck ja Kärkkäinen ovat lisäksi perustaneet 100 miljoonan euron hyväntekeväisyyssäätiön, jonka tavoitteena on ympäristön suojelu ja ilmastonmuutoksen hidastaminen, köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentäminen sekä lasten ja nuorten syrjäytymisen estäminen.

Johanna Småros: Kasvuyritys on hyvä paikka terveelle tiimihengelle

Johanna Småros päätyi Aaltoa edeltäneeseen Teknilliseen korkeakouluun sähkötekniikkaa opiskelleen veljensä ehdotuksesta. Opintoaikanaan tuotantotalouden laitoksella hän piti erityisesti yrityksille tehtävistä harjoitustöistä, joiden puitteissa pääsi myös tekemään itsenäisiä analyysejä ja soveltamaan oppimaansa.

“Ne myös toivat hyvin esille sen, miten käytännön tekemisessä on aina paljon enemmän muuttujia kuin teoreettisissa viitekehyksissä”, hän sanoo.

Småros päätyi tekemään diplomityönsä sekä myöhemmin väitöskirjansa osana Logistiikan tutkimusryhmää, jossa samaan aikaan työskentelivät myös Falck ja Kärkkäinen. Tutkimuksen puitteissa kolmikolle valkeni, kuinka paljon puutteita vähittäiskaupan suunnittelussa oli. Myymälän täydennystä oli automatisoitu edelläkävijäyrityksissä helppojen, säilyvien tuotteiden osalta, mutta niin pilaantuva ruokatavara kuin kampanja- ja sesonkituotteet tilattiin manuaalisesti myymälästä käsin.

“Me sitten tutkimme aidon myymälöistä saadun myyntidatan avulla, että miten voisi ennustaa ja täydentää vaikkapa tuoretuotteita, ja teimme simulointeja”, Småros kuvaa.

Tutkimustulosten päätyminen tosielämän käytäntöihin näytti kuitenkin olevan pitkän tien takana. Vähitellen kolmikolla vahvistui ajatus oman yrityksen perustamisesta. 

Sille tielle he jäivät.

Muutamassa vuosikymmenessä Relex Solutions on kasvanut 1800 ihmisen maailmanlaajuiseksi työpaikaksi, jolla on asiakkainaan maailman suurimpia kauppaketjuja. Asemaa varsinkin kotimarkkinoilla Euroopassa Småros kuvaa todella vahvaksi, ja eurooppalaisille yrityksille monesti haasteellisissa Yhdysvalloissakin kasvuvauhti on nopea ja yrityksellä on lukuisia nimekkäitä asiakkaita. Kaikkein kovinta kasvu tällä hetkellä on uudemmalla markkinalla Aasiassa ja Tyynenmeren alueella.

Smårosin mukaan kasvuyritys tarjoaa hyvän pohjan toimivalle yhteishengelle.

“Jos yritys on kovin jämähtänyt, niin ihmiset saavat uusia mahdollisuuksia odottamalla, että joku lähtee pois. Tulee kiusaus käyttää kyynärpäätaktiikkaa. Kasvumoodissa sen sijaan on kaikille selvää, että kun tehdään yhdessä, kasvetaan nopeammin ja kaikille avautuu mahdollisuuksia. Tiimihengen kannalta tämä on tosi terveellistä, vaikka kasvuun aina liittyykin kasvukipuja.

Seuraavaksi Relexin katse suuntautuu yhtäältä yhä moninaisempien kaupan suunnitteluprosessien linkittämiseen, toisaalta toimitusketjun eri portaiden yli tapahtuvaan suunnitteluun aina kuluttajakysynnästä valmistukseen ja hankintaan asti. Viime vuosien haasteet toimitusketjuissa yhdessä kysynnän suurten vaihtelujen kanssa ovat tehneet kentästä paljon aiempaa dynaamisemman, ja toimitusketjun, tuotantopuolen ja kaupallisen suunnittelun parempi yhteispeli on noussut uudella tavoin keskeiseksi. Tähän Småros uskoo Relexillä olevan paljon annettavaa.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Nomaji landscap architects Kaapelipuisto park view. Photo Tommy Kankkonen
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden 2023 Arkkitehtuurin valtionpalkinto Nomaji-maisema-arkkitehdeille

Aalto-yliopiston tutkija ja pitkäaikainen tuntiopettaja Mari Ariluoma on Nomajin osakas ja tutkija Caroline Moinel Nomajin suunnittelija.
Nokia Säätiön tunnustuspalkinto emeritusprofessori Antti Räisäselle radiotekniikan tutkimuksen ja opetuksen kehittämisestä
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Nokia Säätiön tunnustuspalkinto emeritusprofessori Antti Räisäselle radiotekniikan tutkimuksen ja opetuksen kehittämisestä

Emeritusprofessori Antti Räisänen tunnetaan korkeisiin radiotaajuuksiin liittyvän tieteellisen tutkimuksen uranuurtajana sekä intohimoisena radiotekniikan opetuksen kehittäjänä.
Building 2030 - Aalto Pioneering Excellence Award 2023
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Building 2030 haluaa tehdä Suomen rakennusalasta maailman luotetuimman

Aalto Pioneering Excellence Award 2023 -palkinto myönnettiin Olli Seppäsen ja Antti Peltokorven luotsaamalle Building 2030 -konsortiolle, johon kuuluu 21 yritystä.
Juha Heinoselle parhaan väitöskirjan palkinto. Kuva: Jari Härkönen
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Juha Heinoselle parhaan väitöskirjan palkinto

Aalto-yliopiston alumni kehitti väitöskirjassaan häviöttömän säteilyanturin, joka on jo matkalla maailmalle ja massatuotanto juuri käynnistymässä.