Uutiset

Nokia lahjoittaa lisää kvantti- ja XG-tohtorikouluille

Nokian teolliset tohtorikoulut Aallossa ovat olleet menestys. Nokia lahjoittaa niille lisää 480 000 euroa.
 Tutkimustyössä hyödynnetään Aalto-yliopiston radiokaiutonta huonetta Otaniemessä. Kuva: Aalto-yliopisto / Unto Rautio Tutkimustyössä hyödynnetään Aalto-yliopiston radiokaiutonta huonetta Otaniemessä. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen
Tutkimustyössä hyödynnetään muun muassa Aalto-yliopiston radiokaiutonta huonetta Otaniemessä. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

Nokian teollinen kvanttiteknologiaan keskittyvä kvanttitohtorikoulu käynnistyi vuonna 2021 ja 5G- ja 6G-teknologiaan keskittyvä XG-tohtorikoulu vuonna 2022. Nyt lahjoitetut varat käytetään meneillä olevien väitöskirjahankkeiden jatkorahoitukseen ja yhden uuden hankkeen aloittamiseen.

Uusin, professori Olav Tirkkosen ohjaama väitöskirjatyö käsittelee aihetta AI/ML for Wireless - Build deep know-how on AI/ML for creating competitive 6G radio products. Väitöskirjatyöntekijän rekrytointi on juuri aloitettu. Muu XG-tohtoriohjelma keskittyy pääosin radioaaltojen energiatehokkuuteen.

Kvanttitohtoriohjelmassa keskitytään muun muassa kvanttivirheen korjaukseen ja erilaisiin kvanttitietokoneen ja -prosessorien sovelluksiin.

Professori Mikko Möttösen johtamassa Nokian kvanttitohtorikoulussa opiskelee tällä hetkellä seitsemän opiskelijaa, ja professori Ville Viikarin johtamassa XG-tohtorikoulussa neljä opiskelijaa. Vaikka tutkimus on vasta alussa, ensimmäisiä julkaisuja jo valmistellaan.

"Mahtavaa, että Nokia aloitti ja tukee edelleen näitä uusia tohtorikouluja, joissa tehdään uusia keksintöjä ja osaajia yhteiskunnan tarpeisiin. Opiskelijat saavat täällä erinomaisen tartuntapinnan teollisuuteen,” iloitsee Möttönen.

"Tohtorikouluyhteistyössä hyödynnetään sekä Nokian että Aalto-yliopiston asiantuntemusta ja koulutetaan tulevaisuuden työvoimaa, " sanoo Pertti Lukander Nokialta.

”Tutkimusryhmät tapaavat kuukausittain Nokian avainkontaktien kanssa. Näin varmistetaan tiivis yhteyden pito ja ohjaus myös Nokian puolelta.”

Yhteistyö Nokian asiantuntijoiden ja Aallon tutkijoiden välillä on vilkasta. Kvanttiryhmät kävivät esimerkiksi maaliskuussa opintomatkalla Nokia Bell Labsin Murray Hillsillä New Jerseyssä, joissa pidettiin vuotuinen tutkimuskoulun seminaari.

Lue myös:

Nokia lahjoittaa Aalto-yliopistolle kvanttiteknologian tohtorikoulutusohjelman käynnistämiseen 8.11.2021
Uusi tohtorikoulutusohjelma keskittyy radioaaltojen energiatehokkuuteen  30.1.2023

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

People at the campus
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

CESAER Task Force Openness of Science and Technology vierailee Aallossa

Aalto-yliopisto järjestää CESAER Task Force Openness of Science and Technologyn tapaamisen 16.–17.4.2024.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Aalto-yliopisto järjestää Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 yhdessä Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisen koordinaation ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kanssa.
Jukka Pekola, kuva: Riitta Supperi, Suomen Kulttuurirahasto
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Jukka Pekolalle Suomen Kulttuurirahaston palkinto – ”kvantti kiinnostaa tiede- tai scifi-maailmaa laajemmin”

Professori Jukka Pekola saa Suomen Kulttuurirahaston palkinnon kvanttiteknologiatutkimuksen pitkäaikaisesta edistämisestä ja osallistumisesta ihmiskunnan haasteiden ratkaisemiseen.
Eemeli Mölsä saa tohtorinhatun
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Tohtoritason osaamiselle on tarvetta, kun ABB valmistautuu vihreään loikkaan

Aalto-yliopiston ja ABB:n yhteisissä väitöstutkimushankkeissa koulutetaan tohtoreita, joilla on huippuosaamista tulevaisuuden menestystuotteiden kehittämiseen.