Uutiset

Muotoilun valtionpalkinto professori, tekstiilitaiteilija Kirsi Niinimäelle

Kirsi Niinimäki on omistanut työuransa tekstiiliteollisuuden ja pikamuodin ympäristövaikutusten tutkimiseen ja sen aiheuttamien ongelmien ratkaisuyritysten etsimiseen.
Kirsi Niinimaki Photo Kukka Maria Rosenlund
Kuva: Kukka Maria Rosenlund

Valtion taidetoimikunnat ovat myöntäneet vuoden 2022 valtionpalkinnot ansioituneille taiteilijoille, työryhmille ja taideyhteisöille. Taiteen valtionpalkinnon voi saada tunnustuksena kolmen viime vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta, ansiokkaasta taiteellisesta urasta tai toiminnasta alan hyväksi.

Valtion arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunta myönsi muotoilun valtionpalkinnon professori, tekstiilitaiteilija Kirsi Niinimäelle (s. 1963), joka on omistanut työuransa tekstiiliteollisuuden ja pikamuodin ympäristövaikutusten tutkimiseen ja sen aiheuttamien ongelmien ratkaisuyritysten etsimiseen. Aalto-yliopiston professorina hän on tuonut esiin suunnittelun, tuotantotapojen ja kuluttajien valintojen monimutkaisia suhteita.

Työssään Kirsi Niinimäki haluaa luoda uutta ja helposti ymmärrettävää tieteellistä tietoa kestävästä muodista ja tekstiiliteollisuudesta. Hänen kansainvälisesti merkittävä työskentelytapansa edistää eri toimijoiden välistä yhteistyötä, strategista muotoilua ja kiertotaloutta. Tämän näkemyksen tuominen tulevien suunnittelijoiden koulutukseen on alan kehityksen kannalta keskeistä.

Opettaessaan Aalto-yliopistossa Niinimäki on saanut aikaan pitkäkestoista vaikuttavuutta. Kirjoituksillaan, luennoitsijana ja yhteistyöllä teollisuustoimijoiden kanssa hän jakaa aktiivisesti ja laajasti osaamista muotoilun kentällä. Niinimäen palkinnolla toimikunta haluaa tuoda esiin tutkimuksen merkitystä muotoilun kehityksessä, kestävän kehityksen roolia alan tulevaisuudessa ja Suomen asemaa näiden edistämisessä.

Valtionpalkinnoista päättävät valtion taidetoimikunnat, jotka toimivat Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaeliminä. Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio jakoi palkinnot Pikku-Finlandiassa Helsingissä 13.12.2022.  

Lisätiedot:
Taiken johtaja Paula Tuovinen, puh. 0295 330 703
Taiken taiteen tukemisen päällikkö Henri Terho, puh. 0295 330 901
Aalto-yliopiston muotoilun laitoksen professori Kirsi Niinimäki [email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kaksi mieshenkilöä juhlapuvuissa kiltalippujen edessä
Palkinnot ja tunnustukset, Yliopisto Julkaistu:

68 tohtoria ja viisi kunniatohtoria – katso kuvat tekniikan alan tohtoripromootiosta

Vuoden 2024 tekniikan alan juhlallinen tohtoripromootio järjestettiin pe 14.6. Dipolissa.
Tiny plant with text aside Unite! Seed Fund 2024
Palkinnot ja tunnustukset, Yhteistyö Julkaistu:

Unite! Seed Fund 2024: Aalto mukana 13 rahoitusta saaneessa hakemuksessa

Unite! Seed Fund -rahaston tavoitteena on kannustaa ja tukea opettajien, tutkijoiden ja opiskelijoiden yhteistyöhankkeita.
Kunniatohtori Ashok Kumar
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston uusi tekniikan kunniatohtori Ashok Kumar on biotekniikan uranuurtaja

Professori Askhok Kumar on maailmanlaajuisesti palkittu biotekniikan tutkija ja uranuurtaja.
Aallon kilpailutiimi
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Aallon opiskelijaryhmä kuudenneksi Bosch Future Mobility Challenge -kilpailussa

Kovatasoisessa kilpailussa oli alun perin mukana 80 tiimiä eri puolilta maailmaa.