Uutiset

Muotoilun opiskelijat suunnittelivat uuden sähköveneen tilaratkaisuja Skandille

Työskentelemällä jo toteutetun ensimmäisen prototyypin parissa nuoret muotoilijat hahmottivat veneen todellisen tilan ja mittasuhteet.
Pinta 1 -työssä veneen sisätilaratkaisut ovat avarat ja vaaleat.
Niilo Kämäräinen ja Hanna Hartikainen: Pinta 1

Suomalainen sähköajoneuvomerkki Skand on kehitellyt uudenlaisen sähköveneen prototyyppiä. Tavoitteena on tuoda vene markkinoille vuoden 2020 aikana. Veneen suunnittelijana on toiminut venesuunnittelija Sven Ståhle, joka on tullut tunnetuksi muun muassa Buster Magnumin ja Buster XL:n sekä Silver-veneiden ja Terhi 400:n suunnittelijana.

Lähtökohtana veneen suunnittelussa on ollut monikäyttöisyys ja viihtyvyys. Yksityiskäytön ohella vene tulee soveltumaan erinomaisesti vuokra- tai yhteiskäyttöön, vesitaksiksi tai vaikka kaupunkiveneeksi osaksi julkista joukkoliikennettä.

Aalto-yliopiston muotoilun laitoksen kolmannen vuosikurssin opiskelijat suunnittelivat Muotoiluprojekti-kurssilla sähköveneen sisätiloja. Yritysyhteistyöprojekti toteutettiin alkuvuodesta tiiviissä yhteistyössä Skandin edustajien kanssa.

Lähtökohtana käyttäjien tarpeet

Seitsemän kahden hengen opiskelijaryhmää toteuttivat jokainen erilaisen konseptin, joka palvelisi tiettyä käyttäjäryhmää. Projektin alussa opiskelijat tekivät perusteellista tiedonhankintaa: potentiaalisia käyttäjäryhmiä kartoitettiin kyselytutkimusten sekä käyttäjähaastattelujen avulla.

”On tosi tärkeää, että suunnittelun taustalla ovat käyttäjien todelliset toiveet ja vaatimukset. Suunnittelijan ammattitaitoa on pitää nämä kirkkaana mielessä ja käyttää omaa näkemystään siihen, miten vaatimukset parhaiten saadaan käytännössä toteutettua", kertoo kurssin vetäjä, muotoilun laitoksen lehtori, teollinen muotoilija Simo Puintila.

Opiskelijoilla oli mahdollisuus koko projektin ajan työskennellä jo toteutetun veneen ensimmäisen prototyypin parissa, mikä helpotti käyttötilanteiden hahmottamista sekä tilan ja mittasuhteiden todellista huomiointia suunnittelussa.

"Aalto-yliopistolla on hyvät studiofasiliteetit, samoin valmiudet toteuttaa tämän mittakaavan hankkeita. Voimme Skandilla olla varmoja siitä, että suunnittelu pohjautuu todellisiin tarpeisiin ja mittoihin”, toteaa Aalto-Skand -yhteistyöstä vastaava Anssi Helminen Skandilta.

”Opiskelijoiden tekemästä työstä on meille todella paljon apua, kun lähdemme toteuttamaan veneen tilaratkaisua käytännössä sekä tehdessämme päätöksiä siitä, millaisille käyttäjäryhmille vene suunnataan", sanoo Skandin projektipäällikkö, kansainvälisesti tunnettu veneveistäjä Jouka Dehm.

Sähköveneprojekti on jo alkuvaiheessaan herättänyt suurta kiinnostusta veneiden yhteis- ja vuokrakäyttöä tarjoavien yritysten Boutin ja Skipperin suunnalla. Veneen sisustuksen suunnittelussa onkin huomioitu palveluntarjoajien tarpeet ja ideat. Opiskelijoiden suunnitelmissa myös esteettömyyteen kiinnitettiin erityisesti huomiota, sillä veneellä on potentiaalia toimia myös esimerkiksi Espoon, Helsingin tai Tampereen kaupunkiveneenä.

Lisätietoja:

Simo Puintila, lehtori, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, [email protected], p. 050 517 5036

Anssi Helminen, yhteistyövastaava, Skand, [email protected], p. 045 321 3622

Jouka Dehm, projektipäällikkö, Skand, [email protected], p. 050 410 2801

Lue lisää

Studies_Unto_Rautio

Design, Bachelor of Arts, Master of Arts (Art and Design)

Muotoilu kattaa paitsi puhtaasti fyysisten esineiden myös digitaalisten kokemusten ja abstraktien käsitteiden muotoilun – mikä laajentaa muotoilun mahdollisuuksia muokata maailmaa. Englanninkielinen Bachelor’s Programme in Design -kandidaattiohjelma kannustaa opiskelijoita tarttumaan näihin mahdollisuuksiin ja antaa heille valmiudet muotoilla tulevaisuuden tuotteita, palveluja ja järjestelmiä luovasti ja kriittisesti.

Koulutustarjonta
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Ihminen, joka katsoo kohti tulevaisuutta
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Viisi vinkkiä, joilla voit kehittää luovuuttasi tänä keväänä ja kesänä

YK viettää Maailman luovuuden ja innovaatioiden päivää 21. huhtikuuta. Kokosimme vinkkejä luovuuden oppimiseen.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!
Kaksi tummiin pukeutunutta miestä istuu suunnittelemiensa huonekalujen keskellä
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Aaltolaisten muotoilua esillä Milanon huonekalumessuilla

Italialaisen muotoilijan ja japanilaisen arkkitehdin suomalaisesta kulttuurista inspiroitunutta yhteistyötä nähdään Salone del Mobile -messuilla Milanossa huhtikuussa. INTERDEPENDENCE-näyttelyssä on esillä myös muita projekteja Aallosta.
Kaksi perhosen muotoon taivutettua neuletekstiilinäytettä rinnakkain: toinen on harmaanruskea, toinen sähköisen vihreä.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

FinnCERES ja yhteispohjoismainen älytekstiilien tutkimushanke ovat esillä maailman kiertotalousfoorumissa Brysselissä

Messutapahtumassa nähdään uudenlaisia biotaloustuotteita sekä prototyyppejä lämpötilaan ja valoon reagoivista tekstiileistä.