Uutiset

Metsähovin radiotutkimusasema sai Avoimuuden edistäjä -palkinnon avoimesta aurinkodatasta

Yli 40 vuoden ajalta kerätty radiodata Auringon aktiivisuudesta on kansainvälisesti yksi laajimmista. Avointa dataa hyödyntävät niin tutkijat, opiskelijat kuin taiteilijat.
metsähovin radioteleskooppi ilman kupua kuva: annamari tolonen
Metsähovin radio-observatorion pääinstrumentti on 14-metrinen radioteleskooppi.Teleskooppi on kuvattu harvinaisesti ilman suojakupuaan, joka suojaa sitä Auringon lämpösäteilyltä. Kuva: Annamari Tolonen / Aalto-yliopisto

Suomen ainoa tähtitieteellinen radio-observatorio Metsähovi julkaisi noin vuosi sitten Auringosta keräämäänsä dataa yli neljän vuosikymmenen ajalta. Jatkuvasti päivittyvä datasetti sisältää muun muassa yhden maailman pisimmistä korkeilla radiotaajuuksilla mitatuista aikasarjoista.

Tunnustuksena tästä Avoimen tieteen kansallinen koordinaatio myönsi Metsähovin radio-observatoriolle ja Tieteen Tietotekniikan keskukselle (CSC) vuoden 2020 Avoimuuden edistäjät -palkinnon. Tunnustus annetaan vuosittain tahoille, jotka mahdollistavat avointen tieteellisten käytänteiden toteutumista Suomessa ja ovat omalla työllään esimerkkinä muille.

Ensimmäinen piirretty aurinkoradiokartta vuodelta 1978
Ensimmäinen, vuonna 1978 Auringosta piirretty radiokartta. Projektissa digitoitiin myös vanhoja paperisia kynäpiirturilla tehtyjä aurinkokarttoja.

Metsähovin radio-observatoriossa seurataan auringon toimintaa vuoden jokaisena päivänä useiden radioteleskooppien ja antennien avulla. Datamäärän kasvaessa ja monipuolistuessa sen kysyntä myös Metsähovin ulkopuolella on kasvanut.

”Halusimme helpottaa datan jakamista ja löydettävyyttä. Tavoitteemme oli, että datasettiin voidaan viitata helposti ja sitä voidaan täydentää jatkuvasti uusilla havainnoilla”, sanoo Metsähovin radio-observatorion johtaja Joni Tammi.

Kun maailmalta ei löytynyt sopivaa säilytysalustaa täydentyvälle datasetille, Metsähovi päätyi tekemään yhteistyötä CSC:n kanssa. CSC toteutti uudenlaisen säilytysalustan opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoamaan Fairdata -palveluun. Lue lisää projektista täältä.

Aurinkodata inspiroi jopa taiteilijoita

Lähitähtemme toimintaa on tärkeää ymmärtää ja ennustaa esimerkiksi siksi, että auringonpurkaukset voivat häiritä sähkö- ja tietoliikenneverkkoja ja satelliitteja. Toisaalta pitkällä aikavälillä tapahtuvien hitaiden muutosten vaikutusta esimerkiksi maapallon ilmastoon ei vielä täysin tunneta.

Avointa aurinkodataa voivat hyödyntää muun muassa tutkijat ja opiskelijat ympäri maailmaa.

”Datan avaamisella saadaan koko tiedeyhteisö osaksi Metsähovin aurinkotutkimusta. Tätä kautta voi syntyä esimerkiksi uusia yhteistyöprojekteja muiden tutkimusryhmien kanssa”, kertoo Metsähovin aurinkohavainnoista vastaava laboratorioinsinööri Juha Kallunki.

Aurinkodatalle on löytynyt myös yllättäviä käyttötarkoituksia: sitä voi ihailla esimerkiksi Terike Haapojan tekemässä Myllypuron terveysaseman freskossa, ja se on inspiroinut jopa runoja.

”Kun yhä useammat eri alojen ihmiset löytävät datan, voi syntyä uusia innovaatioita. Sovellukset ja käyttökohteet voivat liittyä periaatteessa mihin tahansa  – vain mielikuvitus on rajana”, Kallunki sanoo.

Avoimuuden edistäjät -palkinnot (2 kappaletta) sekä Kansallinen Avoimen tieteen palkinto jaettiin virtuaalisesti Avoimen tieteen syyspäivillä 7.12.2020. Lisätietoa palkinnosta: https://avointiede.fi/fi/palkinto

Aurinkodata verkossa: http://urn.fi/urn:nbn:fi:att:f371cb6d-f84c-4d76-99e4-c39c639fd0de

Metsähovin Open data -sivu

Lisätiedot

Joni Tammi
Johtaja
Metsähovin radio-observatorio, Aalto-yliopisto
Parhaiten tavoitettavissa sähköpostilla [email protected]

Juha Kallunki
Laboratorioinsinööri
Metsähovin radio-observatorio, Aalto-yliopisto
Parhaiten tavoitettavissa sähköpostilla [email protected]

Lue lisää aiheesta

Metsähovi Radio Observatory's 14-metre radio telescope

Metsähovin radiotutkimusasema

Metsähovin radiotutkimusasema on Suomen ainoa tähtitieteellinen radio-observatorio.

Aurinkokartta, jossa näkyy suurin havaittu purkaus Auringossa

Metsähovin radiotutkimusasema julkaisee aurinkodataa yli neljän vuosikymmenen ajalta

Metsähovin Auringosta saatava datan määrä on valtava ja kasvaa uusilla havainnoilla päivittäin.

Uutiset
Elliptical Galaxies

Uusi teknologia mullistaa tavan katsoa maailmankaikkeutta - lahjoita Metsähovin uuden vastaanottimen hankintaan

Tänä vuonna saimme kuvan 26 000 valovuoden päässä olevasta mustasta aukosta! Mutta olisiko mahdollista nähdä vielä kauemmas ja enemmän?

Lahjoita tulevaisuus
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Annukka Santasalo-Aarnio and Samuel Cross received the 2020 Award for Achievements in Teaching.
Palkitut Julkaistu:

Vuoden 2020 saavutukset ja dekaanin palkinnot esiteltiin Insinööritieteiden korkeakoulun dekaanin kahveilla

Opetustekopalkinnin saivat energiatekniikan tutkijat Annukka Santasalo-Aarnio ja Samuel Cross uraauurtavasta ongelmalähtöisen oppimisen kehittämisestä.
Valtteri Lahtinen sailing on Lake Päijänne.
Palkitut Julkaistu:

Valtteri Lahtisen artikkeli valittiin matematiikan alan huippujulkaisuksi

Tutkimuksessa käytettyä matematiikkaa voidaan hyödyntää esimerkiksi suprajohtavien kvanttipiirien suunnittelussa, kehittämisessä ja häviöiden mallintamisessa sekä kvanttilaskennan logiikan mallien analysoimisessa. Myös Lahtisen harrastuksilla on yhtymäkohtia hänen tutkimukseensa.
vaaleahiuksinen nainen mustavalkoisessa asussaan katsoo hymyillen suoraan kameraan
Palkitut, Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Vuosikatselmus 2020: Vuoden alumni on elokuvaohjaaja Zaida Bergroth

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun vuosikatselmuksessa palkittiin menestyksen tekijöitä sekä käynnistettiin taideteollisen korkeakoulutuksen 150-vuotisjuhlavuosi.
Doctoral hats, 2016
Palkitut Julkaistu:

Perustieteiden korkeakoulun parhaat väitöskirjat 2020 on palkittu

Väitöskirjapalkintojen kriteerejä ovat akateeminen laatu, vaikuttavuus ja uutuusarvo.