Uutiset

Metsähovin radiotutkimusasema sai Avoimuuden edistäjä -palkinnon avoimesta aurinkodatasta

Yli 40 vuoden ajalta kerätty radiodata Auringon aktiivisuudesta on kansainvälisesti yksi laajimmista. Avointa dataa hyödyntävät niin tutkijat, opiskelijat kuin taiteilijat.
metsähovin radioteleskooppi ilman kupua kuva: annamari tolonen
Metsähovin radio-observatorion pääinstrumentti on 14-metrinen radioteleskooppi.Teleskooppi on kuvattu harvinaisesti ilman suojakupuaan, joka suojaa sitä Auringon lämpösäteilyltä. Kuva: Annamari Tolonen / Aalto-yliopisto

Suomen ainoa tähtitieteellinen radio-observatorio Metsähovi julkaisi noin vuosi sitten Auringosta keräämäänsä dataa yli neljän vuosikymmenen ajalta. Jatkuvasti päivittyvä datasetti sisältää muun muassa yhden maailman pisimmistä korkeilla radiotaajuuksilla mitatuista aikasarjoista.

Tunnustuksena tästä Avoimen tieteen kansallinen koordinaatio myönsi Metsähovin radio-observatoriolle ja Tieteen Tietotekniikan keskukselle (CSC) vuoden 2020 Avoimuuden edistäjät -palkinnon. Tunnustus annetaan vuosittain tahoille, jotka mahdollistavat avointen tieteellisten käytänteiden toteutumista Suomessa ja ovat omalla työllään esimerkkinä muille.

Ensimmäinen piirretty aurinkoradiokartta vuodelta 1978
Ensimmäinen, vuonna 1978 Auringosta piirretty radiokartta. Projektissa digitoitiin myös vanhoja paperisia kynäpiirturilla tehtyjä aurinkokarttoja.

Metsähovin radio-observatoriossa seurataan auringon toimintaa vuoden jokaisena päivänä useiden radioteleskooppien ja antennien avulla. Datamäärän kasvaessa ja monipuolistuessa sen kysyntä myös Metsähovin ulkopuolella on kasvanut.

”Halusimme helpottaa datan jakamista ja löydettävyyttä. Tavoitteemme oli, että datasettiin voidaan viitata helposti ja sitä voidaan täydentää jatkuvasti uusilla havainnoilla”, sanoo Metsähovin radio-observatorion johtaja Joni Tammi.

Kun maailmalta ei löytynyt sopivaa säilytysalustaa täydentyvälle datasetille, Metsähovi päätyi tekemään yhteistyötä CSC:n kanssa. CSC toteutti uudenlaisen säilytysalustan opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoamaan Fairdata -palveluun. Lue lisää projektista täältä.

Aurinkodata inspiroi jopa taiteilijoita

Lähitähtemme toimintaa on tärkeää ymmärtää ja ennustaa esimerkiksi siksi, että auringonpurkaukset voivat häiritä sähkö- ja tietoliikenneverkkoja ja satelliitteja. Toisaalta pitkällä aikavälillä tapahtuvien hitaiden muutosten vaikutusta esimerkiksi maapallon ilmastoon ei vielä täysin tunneta.

Avointa aurinkodataa voivat hyödyntää muun muassa tutkijat ja opiskelijat ympäri maailmaa.

”Datan avaamisella saadaan koko tiedeyhteisö osaksi Metsähovin aurinkotutkimusta. Tätä kautta voi syntyä esimerkiksi uusia yhteistyöprojekteja muiden tutkimusryhmien kanssa”, kertoo Metsähovin aurinkohavainnoista vastaava laboratorioinsinööri Juha Kallunki.

Aurinkodatalle on löytynyt myös yllättäviä käyttötarkoituksia: sitä voi ihailla esimerkiksi Terike Haapojan tekemässä Myllypuron terveysaseman freskossa, ja se on inspiroinut jopa runoja.

”Kun yhä useammat eri alojen ihmiset löytävät datan, voi syntyä uusia innovaatioita. Sovellukset ja käyttökohteet voivat liittyä periaatteessa mihin tahansa  – vain mielikuvitus on rajana”, Kallunki sanoo.

Avoimuuden edistäjät -palkinnot (2 kappaletta) sekä Kansallinen Avoimen tieteen palkinto jaettiin virtuaalisesti Avoimen tieteen syyspäivillä 7.12.2020. Lisätietoa palkinnosta: https://avointiede.fi/fi/palkinto

Aurinkodata verkossa: http://urn.fi/urn:nbn:fi:att:f371cb6d-f84c-4d76-99e4-c39c639fd0de

Metsähovin Open data -sivu

Lisätiedot

Joni Tammi
Johtaja
Metsähovin radio-observatorio, Aalto-yliopisto
Parhaiten tavoitettavissa sähköpostilla [email protected]

Juha Kallunki
Laboratorioinsinööri
Metsähovin radio-observatorio, Aalto-yliopisto
Parhaiten tavoitettavissa sähköpostilla [email protected]

Lue lisää aiheesta

Metsähovi Radio Observatory's 14-metre radio telescope

Metsähovin radio-observatorio

Metsähovi on Suomen ainoa tähtitieteellinen radio-observatorio.

Aurinkokartta, jossa näkyy suurin havaittu purkaus Auringossa

Metsähovin radiotutkimusasema julkaisee aurinkodataa yli neljän vuosikymmenen ajalta

Metsähovin Auringosta saatava datan määrä on valtava ja kasvaa uusilla havainnoilla päivittäin.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Patrick Gane
Palkitut Julkaistu:

Emeritusprofessori Patrick Gane sai palkinnon “Outstanding Educator”

Emeritusprofessori Patrick Gane palkittiin vuotuisessa TAPPICon-tapahtumassa erinomaisena kouluttajana.
The picture shows Alexander Wirtz in a meeting room.
Palkitut, Opinnot Julkaistu:

Alexander Wirtz sai pro gradu -palkinnon

Palkinnon voittanut rahoituksen alan pro gradu -tutkielma tarkastee tekijöitä, joiden oletetaan vaikuttavan yksityissijoittajan oman pääoman hajauttamista koskeviin päätöksiin.
Karlos Artto, Teacher of the Year 2022
Palkitut Julkaistu:

Karlos Artto, Vuoden opettaja 2022

Tuotantotalouden laitoksen kilta Prodeko äänesti Vuoden opettajaksi professori Karlos Arton.
Eliisa Lotsari
Palkitut Julkaistu:

Vesitutkija Eliisa Lotsarille Vuoden 2021 akatemiapalkinto

Lotsari palkittiin erinomaisesta monitieteisestä lähestymistavasta vesistöissä tapahtuvien muutosten ymmärtämiseksi.