Uutiset

Metsähovin radiotutkimusasema sai Avoimuuden edistäjä -palkinnon avoimesta aurinkodatasta

Yli 40 vuoden ajalta kerätty radiodata Auringon aktiivisuudesta on kansainvälisesti yksi laajimmista. Avointa dataa hyödyntävät niin tutkijat, opiskelijat kuin taiteilijat.
metsähovin radioteleskooppi ilman kupua kuva: annamari tolonen
Metsähovin radio-observatorion pääinstrumentti on 14-metrinen radioteleskooppi.Teleskooppi on kuvattu harvinaisesti ilman suojakupuaan, joka suojaa sitä Auringon lämpösäteilyltä. Kuva: Annamari Tolonen / Aalto-yliopisto

Suomen ainoa tähtitieteellinen radio-observatorio Metsähovi julkaisi noin vuosi sitten Auringosta keräämäänsä dataa yli neljän vuosikymmenen ajalta. Jatkuvasti päivittyvä datasetti sisältää muun muassa yhden maailman pisimmistä korkeilla radiotaajuuksilla mitatuista aikasarjoista.

Tunnustuksena tästä Avoimen tieteen kansallinen koordinaatio myönsi Metsähovin radio-observatoriolle ja Tieteen Tietotekniikan keskukselle (CSC) vuoden 2020 Avoimuuden edistäjät -palkinnon. Tunnustus annetaan vuosittain tahoille, jotka mahdollistavat avointen tieteellisten käytänteiden toteutumista Suomessa ja ovat omalla työllään esimerkkinä muille.

Ensimmäinen piirretty aurinkoradiokartta vuodelta 1978
Ensimmäinen, vuonna 1978 Auringosta piirretty radiokartta. Projektissa digitoitiin myös vanhoja paperisia kynäpiirturilla tehtyjä aurinkokarttoja.

Metsähovin radio-observatoriossa seurataan auringon toimintaa vuoden jokaisena päivänä useiden radioteleskooppien ja antennien avulla. Datamäärän kasvaessa ja monipuolistuessa sen kysyntä myös Metsähovin ulkopuolella on kasvanut.

”Halusimme helpottaa datan jakamista ja löydettävyyttä. Tavoitteemme oli, että datasettiin voidaan viitata helposti ja sitä voidaan täydentää jatkuvasti uusilla havainnoilla”, sanoo Metsähovin radio-observatorion johtaja Joni Tammi.

Kun maailmalta ei löytynyt sopivaa säilytysalustaa täydentyvälle datasetille, Metsähovi päätyi tekemään yhteistyötä CSC:n kanssa. CSC toteutti uudenlaisen säilytysalustan opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoamaan Fairdata -palveluun. Lue lisää projektista täältä.

Aurinkodata inspiroi jopa taiteilijoita

Lähitähtemme toimintaa on tärkeää ymmärtää ja ennustaa esimerkiksi siksi, että auringonpurkaukset voivat häiritä sähkö- ja tietoliikenneverkkoja ja satelliitteja. Toisaalta pitkällä aikavälillä tapahtuvien hitaiden muutosten vaikutusta esimerkiksi maapallon ilmastoon ei vielä täysin tunneta.

Avointa aurinkodataa voivat hyödyntää muun muassa tutkijat ja opiskelijat ympäri maailmaa.

”Datan avaamisella saadaan koko tiedeyhteisö osaksi Metsähovin aurinkotutkimusta. Tätä kautta voi syntyä esimerkiksi uusia yhteistyöprojekteja muiden tutkimusryhmien kanssa”, kertoo Metsähovin aurinkohavainnoista vastaava laboratorioinsinööri Juha Kallunki.

Aurinkodatalle on löytynyt myös yllättäviä käyttötarkoituksia: sitä voi ihailla esimerkiksi Terike Haapojan tekemässä Myllypuron terveysaseman freskossa, ja se on inspiroinut jopa runoja.

”Kun yhä useammat eri alojen ihmiset löytävät datan, voi syntyä uusia innovaatioita. Sovellukset ja käyttökohteet voivat liittyä periaatteessa mihin tahansa  – vain mielikuvitus on rajana”, Kallunki sanoo.

Avoimuuden edistäjät -palkinnot (2 kappaletta) sekä Kansallinen Avoimen tieteen palkinto jaettiin virtuaalisesti Avoimen tieteen syyspäivillä 7.12.2020. Lisätietoa palkinnosta: https://avointiede.fi/fi/palkinto

Aurinkodata verkossa: http://urn.fi/urn:nbn:fi:att:f371cb6d-f84c-4d76-99e4-c39c639fd0de

Metsähovin Open data -sivu

Lisätiedot

Joni Tammi
Johtaja
Metsähovin radio-observatorio, Aalto-yliopisto
Parhaiten tavoitettavissa sähköpostilla [email protected]

Juha Kallunki
Laboratorioinsinööri
Metsähovin radio-observatorio, Aalto-yliopisto
Parhaiten tavoitettavissa sähköpostilla [email protected]

Lue lisää aiheesta

Metsähovi Radio Observatory's 14-metre radio telescope

Metsähovin radio-observatorio

Metsähovi on Suomen ainoa tähtitieteellinen radio-observatorio.

Aurinkokartta, jossa näkyy suurin havaittu purkaus Auringossa

Metsähovin radiotutkimusasema julkaisee aurinkodataa yli neljän vuosikymmenen ajalta

Metsähovin Auringosta saatava datan määrä on valtava ja kasvaa uusilla havainnoilla päivittäin.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Mies katsoo kuvaruutua, josta hän katsoo takaisin virtuaalinen Kekkonen.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aikamatkalla 70-luvulle voi tavata virtuaali-Kekkosen – 3D-virtualisoinnin pioneerit tuovat kulttuuriaarteet esiin uudella tapaa

Tamminiemen retrojoulunavauksessa voi myös luoda joulutunnelmaa legendaarisen presidentin työhuoneeseen.
MJ on stage giving a talk
Yliopisto Julkaistu:

Myungji ”MJ” Suh: Aallon Slush-osastolla kaikessa on kyse siitä, miten voimme muuttaa maailmaa

"Olet yrittäjähenkinen, kun näet ongelman mahdollisuutena sen sijaan, että pitäisit sitä uhkana, jota vältellä. Myös ”can do” -asenne on yrittäjätaito."
Deep tech tuesday
Yliopisto Julkaistu:

Miten Suomi menestyy mikrosirukilpailussa? Asiantuntijat kertovat

Asiantuntijat jakoivat Deep Tech Tuesdayssa näkemyksiään mikrosirujen roolista ja merkityksestä kilpailukyvyn varmistamisessa, teknologisessa riippumattomuudessa ja vihreässä siirtymässä.
Henry Tirri. Kuva: Terhi Ollikainen
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Henry Tirri: Teknologialiiketoiminnan skaalaaminen vaatii vahvaa strategista ja psykologista osaamista

Hyvä professori tai liiketoimintajohtaja jakaa viisautta, joka karttuu vain vuosien myötä.