Uutiset

Maksuttomien ICT-kurssien tarjonta jatkuu FITech-verkostoyliopiston kautta

Tietotekniikan alan kaikille avoimia kursseja jatketaan opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksellä 31.7.2025 saakka.
Kolme ihmistä katsoo jotain kannettavan tietokoneen näytöltä hymyillen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) on myöntänyt uuden jatkoajan FITech-verkostoyliopiston ICT-hankkeelle. Suomalaisten tekniikan alan yliopistojen ICT-kursseja voi siis suorittaa FITechin kautta maksuttomasti 31.7.2025 saakka.

Aiemman rahoituspäätöksen mukaan hanke olisi päättynyt tämän vuoden lopussa.

”Lisäaikaa haettiin, koska osaaja- ja osaamistarve on ICT-alalla yhä olemassa. FITechin tarjoamille ICT-opinnoille on edelleen kysyntää ja niistä on saatu myönteistä palautetta”, sanoo FITechin operatiivinen johtaja ja FITech ICT -hankkeen projektipäällikkö Katri Ventus.

Kotimaista ohjelmistoalaa edustava Software Finland ry teetti jäsenyrityksilleen tänä syksynä Sykemittari-kyselyn, jonka mukaan 79,5 % toimialan yrityksistä odottaa liikevaihdon kasvua tällä hetkellä ja 46,7 % alan yrityksistä suunnittelee rekrytointeja. Yhtenä rekrytointiväylänä toimivat muunto- ja täydennyskoulutukset, joihin FITechin ICT-opinnot lukeutuvat. Ne mahdollistavat merkittävästi nopeamman siirtymisen alan töihin kuin tutkintokoulutus.

Lisäajalla pyritään myös sujuvoittamaan siirtymistä kaikille avoimelle opintotarjottimelle, jota kehitetään parhaillaan suomalaisten korkeakoulujen kansallisessa Digivisio 2030 -hankkeessa. Jatkoaika mahdollistaa FITechin opintotarjonnan ylläpidon ja katkottoman opiskelumahdollisuuden aikuisoppijoille ennen tarjottimen julkaisua.

Aalto-yliopiston koordinoiman FITech-verkoston ICT-hanke käynnistyi vuonna 2019 saatuaan runsaan 10 miljoonan euron rahoituksen OKM:ltä. Hankkeen tavoitteena on ollut paikata ICT-alan kansallista osaaja- ja osaamispulaa avaamalla yliopistojen tutkinto-opintotarjontaa maksuttomasti kaikille kiinnostuneille.

FITechin monipuolinen opintotarjonta jatkuu myös muissa hankkeissa

Digitalisaatiokehityksen edetessä tietotekniikan osaamista tarvitaan ICT-alan lisäksi myös muilla aloilla. FITechin 5G-hanke kokoaa yhteen tietoliikennetekniikkaan liittyviä opintoja, joiden avulla asiantuntijat voivat syventää osaamistaan eri aiheista. Hankkeelle myönnettiin jatkoaika aiemmin tänä vuonna, ja hankkeen toiminta jatkuu 31.12.2025 saakka.

Vihreään siirtymään liittyvää osaajapulaa paikataan kahdella eri hankkeella, joista energiavarastoihin keskittyvä FITech Energy Storage on saanut jatkoaikaa 31.12.2024 saakka. Hanketta koordinoi Vaasan yliopisto.

Vuoden 2023 alussa käynnistyi vetytalouteen liittyvä FITech Hydrogen -hanke, joka jatkuu 30.6.2025 saakka. Hanketta koordinoi Aalto-yliopisto ja sitä rahoittaa Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus (Jotpa). 

FITech-verkosto osallistuu Jyväskylän yliopiston johdolla myös kansalliseen kyberturvallisuuskoulutuksen kehittämishankkeeseen. Kyberturvallisuusalan koulutusta on tällä hetkellä tarjolla aikuisopiskelijoille ICT- ja 5G-hankkeiden kautta.

Kaikki FITech-opinnot järjestetään jatkossakin yliopistojen syys-, kevät- ja kesälukukausien aikana, minkä lisäksi osalle kursseista on jatkuva haku ja niitä voi opiskella itsenäisesti oman aikataulun mukaan. Tarjonnassa on alkeis-, keski- ja syventävän tason kursseja eri alojen asiantuntijoille ja alanvaihtajille. Osa kursseista soveltuu myös lukiolaisille.

FITech on tekniikan alan yliopistojen muodostama verkosto, jonka tavoitteena on ohjata osaajia Suomen kasvualoille ja vastata tekniikan alalla nouseviin osaajatarpeisiin. Verkoston jäsenyliopistoja ovat Aalto-yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, LUT-yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto, Turun yliopisto, Vaasan yliopisto ja Åbo Akademi. Perustajajäseniä ovat lisäksi Teknologiateollisuus ry ja Tekniikan akateemiset ry.

Lisätiedot

Lue lisää FITechistä ja Aallon elämänlaajuisesta oppimisesta

Kolme ihmistä kävelee vierekkäin alas portaita.

FITech-verkostoyliopisto

Opiskele suomalaisten tekniikan alan yliopistojen kursseja maksutta. Kurssit soveltuvat niin aikuis- kuin tutkinto-opiskelijoillekin.

Opiskelu Aallossa
Henkilö istuu merinäkoalan edessä kuulokkeet päässä ja selaa tablettia hymyillen

Elämänlaajuinen oppiminen

Aalto-yliopiston elämänlaajuisen oppimisen tarjonta auttaa sinua kehittämään osaamistasi alati muuttuvassa ympäristössä.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Ursula von der Leyen pitämässä avajaispuhetta
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

New European Bauhaus -festivaali toi yhteen Euroopan päättäjiä ja monialaisen kestävän kehityksen asiantuntijoita

Aalto-yliopisto oli mukana New European Bauhaus -festivaalilla kestävää rakentamista käsittelevällä näyttelyllään Time out! Rethinking construction.
Olli Ikkana in Otaniemi, photo by Lasse Lecklin.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Bioinspiroituja värejä ja olosuhteisiin sopeutuvia materiaaleja – Professori Olli Ikkalan kolmas EU-hanke pohjaa eläviin systeemeihin

Teknillisen fysiikan professori Olli Ikkala on saanut kolmannen kerran Euroopan tutkimusneuvoston Advanced Grant -rahoituksen. Rahoituksen suuruus on 2,5 miljoonaa euroa, ja hanke kestää viisi vuotta.
Professori Antti Oulasvirta. Kuva: Aalto-yliopisto / Jaakko Kahilaniemi
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat selvittävät, miten tekoäly saadaan ymmärtämään ihmistä paremmin

Antti Oulasvirta on saanut 2,5 miljoonan euron Euroopan tutkimusneuvoston Advanced Grant -rahoituksen käyttäjämallien tutkimiseen.
Biomateriaaleja
Yhteistyö Julkaistu:

Metsien tuottamaa arvonlisää on mahdollista nostaa merkittävästi

Metsäbiotalouden tiedepaneelin ensimmäisen selvityshankkeen tulokset on julkaistu. Laskelmien mukaan metsien tuottamaa arvonlisää on mahdollista nostaa merkittävästi ilman lisähakkuita: selvityksen mukaan vuonna 2035 Suomen metsistä voitaisiin saavuttaa jopa 15,6 miljardin euron arvonlisä, mikä tarkoittaa 80 % kasvua verrattuna vuoden 2019 tasoon.