Uutiset

Magazinen teemana jäljen jättäminen

Juuri ilmestynyt Aalto University Magazine 27 tarkastelee, millaisia jälkiä aaltolaiset jättävät maailmaan.
Aalto University Magazine 27 -lehden englanninkielisiä ja suomenkielisiä numeroita vierekkäin pöydällä. Kuva: Anni Kääriä.
Kuva: Anni Kääriä.

Lehden Avauksia-palstalla tutkimuksesta vastaava vararehtori Ossi Naukkarinen sanoo, että meillä on taito ja myös velvollisuus tehdä tekoja, joilla on suuri vaikutus pitkälle tulevaisuuteen. Vaikka osa teoistamme jää ”liplatuksiksi” hiipuakseen ennen kuin kukaan huomaa niitä, osa saattaa kasvaa arvaamattomiin mittoihin.

Pääartikkeli käsittelee heikkoja signaaleja: mitä ne ovat, miten niitä tutkitaan ja mitä ne voivat meille kertoa. Juttu tarjoaa myös konkreettisia neuvoja, miten voit ottaa hiljaiset signaalit haltuun.

Neuvoja oman hiilijalanjäljen pienentämiseksi voi puolestaan saada mobiilisovelluksesta, jonka on kehittänyt Spark Sustainability. Startup-yritys kannustaa tekemään arkielämän ilmastotekoja. Yrityksen tarina sai alkunsa kipinästä muuttaa maailmaa.

Kuka-palstan haastattelussa tapaamme Medialaboratorion alumnin Ksenia Avetisovan, joka johtaa TietoEVRYn laajennetun todellisuuden osaamiskeskusta. Hänelle teknologia on työkalu, joka voimaannuttaa ihmisiä, ei korvaa heitä.

Mukana matkassa -juttu kertoo, miten alumnimme, NHG-yrityksen tutkimusjohtaja Riikka-Leena Leskelä palasi koronakeväänä Aallon luennoille, ja millaisia oppeja hän sai sieltä mukaansa. 

Monitieteiseen yhteistyöhön ja uusiin, lupaaviin terveydenhuollon ratkaisuihin pääsemme tutustumaan kahdessa lehden jutussa. Toinen kertoo, miten biomateriaaleilla voitaisiin korjata kudosvauriota. Jutussa esitellään myös opiskelijoiden toteuttama sairaalan kattoterassin uudistus, jonka tavoitteena on edistää mielenterveyspotilaiden toipumista. Tieteestä-palstan juttu kertoo puettavan elektroniikan ratkaisuista, kuten älyhanskoista, joiden avulla aivoinfarktipotilaille voidaan räätälöidä yksilöllistä kuntoutusta. 

Uusi Aalto University Magazine on ilmestynyt sekä suomeksi että englanniksi. Näköislehdet ovat luettavissa issuu.com-sivustolla, ja artikkeleita on julkaistu osoitteessa aalto.fi/magazine.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Autonominen A!ex-auto kuvattuna valoisassa autohallissa ympärillään viisi tutkijaa kesäisissä vaatteissa ja kasvoillaan maskit. Valkoisen auton katolla on tekninen laite ja auton tavaratilan kansi on ylhäällä.
Aalto Magazine Julkaistu:

Itseohjautuva auto A!ex yllyttää tutkijoita yhteistyöhön

Valkoinen auto näyttää tavalliselta katumaasturilta. Tarkemmin katsottuna sen katolta havaitsee laserkeilaimen. Ohjaamosta ei löydy edes vaihdekeppiä, sillä A!exin vaihteet vaihtuvat algoritmien avulla.
Laura Sivula valokuvattuna ulkona, kaupunkimaisemassa, taustalla näkyy kerrostaloja, kuvan oikeassa yläkulmassa on männyn oksa, Sivula on pukeutunut mekkoon, jonka helma hulmuaa, hänellä on jalassa valkoiset tennarit.
Aalto Magazine Julkaistu:

Arjen valintoja: Olet elämänlaajuisen oppimisen puolestapuhuja, Laura Sivula, minkä taidon itse opettelit viimeksi?

Aalto-yliopiston kesäkoulun ohjelmajohtaja ja elämänlaajuisen oppimisen asiantuntija kertoo, että kukaan ei ole koskaan täysin valmis.
Olli Ikkala ryhmäkuvassa portaikossa viiden tutkijan kanssa, Ikkala seisoo portaikon edessä ja katsoo tutkijoita, tutkijat seisovat rappusilla peräkkäin.
Aalto Magazine Julkaistu:

Materiaalia voi kouluttaa kuin Pavlovin koiraa – Professori Olli Ikkala tiimeineen kehittelee uusia materiaaleja

Voiko muovia opettaa sulamaan itsestään? Voiko syöpäkasvaimen pitää elävänä kehon ulkopuolella yksilöllisten hoitojen kehittämiseksi? Muun muassa näitä kysymyksiä pohtivat materiaalitutkijat, jotka tekevät yhteistyötä Olli Ikkalan kanssa.
Yhteiskuvassa Juudit Ottelin ja Matti Kuittinen seisovat vierekkäin ja katsovat kohti kameraa. Ottelinin kädessä on pieni musta 3d-tulostettu pääkallo, Kuittinen pitelee käsissään työmaakypärää, jossa on kuulosuojaimet.
Aalto Magazine Julkaistu:

Eristeet farkuista, seinät jätebetonista - rakentamiseen tarvitaan vähemmän synnintuntoa ja enemmän ratkaisuja

Isoin ympäristöteko olisi jättää kokonaan rakentamatta. Mutta myös kiertotaloudella voidaan hillitä rakentamisen ilmastokuormaa, sanovat tutkijatohtori Juudit Ottelin sekä arkkitehti, ympäristöministeriön erityisasiantuntija Matti Kuittinen.