Uutiset

Maa- ja vesitekniikan tuelta merkittävä lahjoitus vesi- ja ympäristötekniikkaan

Lahjoitus vahvistaa Aallon vesialan opetusta ja sen vaikuttavuutta
Aalto University Environmental Hydraulics Laboratory
Aalto University Environmental Hydraulics Laboratory

Suomalaisen vesi- ja ympäristöalan merkittävä tukija, Maa- ja vesitekniikan tuki ry. (MVTT), on tehnyt 550 000 euron lahjoituksen Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoululle. 

Lahjoituksen tarkoituksena on laajentaa Aallon vesialan opetuksen saavutettavuutta sekä vahvistaa yliopisto-opetuksen kytköksiä työelämään. Lahjoitusvaroin palkataan Rakennetun ympäristön laitokselle määräaikainen lehtori, jonka tehtävänä on kehittää vesialan opetusta ja sen vaikuttavuutta kandidaattitason Kestävät yhdyskunnat -pääaineessa ja englanninkielisessä Vesi- ja ympäristötekniikan maisteriohjelmassa (WAT). 

”Vesialalla tehtävä tutkimus on kestävän kehityksen kulmakivi sekä globaalisti että paikallisesti. Uusien osaajien kouluttaminen alalle on erityisen tärkeää ja nopeasti muuttuva yhteiskunta sekä työelämän tarpeet edellyttävät opetuksen jatkuvaa kehittämistä”, sanoo Insinööritieteiden korkeakoulun dekaani Kari Tammi.

”MVTT täyttää tänä vuonna 75 vuotta ja päätimme juhlistaa merkkipäivää teemavuodella”, MVTT:n toiminnanjohtaja Minna Maasilta sanoo. ”Tämä lahjoitus on MVTT:n juhlavuoden avaus. Teemaksi valitsimme vesialan opetuksen, sillä uskomme, että laadukas opetus houkuttelee valitsemaan juuri vesialan kaikkien muiden mahdollisuuksien joukosta. Nostamalla opetuksen juhlavuotemme teemaksi halusimme myös korostaa sitä, että Suomi sekä maailma tarvitsevat vesialan tekijöitä, joiden osaaminen sekä ammatti-identiteetti on vahva. Opetuksella on suuri merkitys siinä minkälaisin eväin nuoret astuvat työelämään. Opetus ansaitsee tulla huomatuksi.”

”Lahjoitus tarjoaa vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmällemme upean mahdollisuuden viedä opetustamme eteenpäin. Diplomitöistämme valtaosa tehdään jo nyt yhteistyössä alan työnantajien kanssa ja tämä lehtoraatti vahvistaa tätä kytköstä entisestään", toteaa WAT-maisteriohjelman johtaja, apulaisprofessori Marko Keskinen

Vesialan diplomi-insinöörit vievät alaa ja yhteiskuntaa eteenpäin 

Vesiala on tärkeä osa Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun tutkimusta ja opetusta, ja alalle koulutettavien osaajien määrä on kasvussa. 

“Insinööritieteiden korkeakoulu on kasvattanut sisäänottoa ohjelmiinsa vuodesta 2021 alkaen sekä uudistanut kandiohjelmansa pääaineet vuonna 2022. Tämä näkyy isompina vuosikursseina sekä opetushenkilöstön kasvavana työmääränä. Lahjoituslehtoraatti on tervetullut juuri nyt, kun vesialan osaajia tarvitaan lisää. Kiitän lämpimästi MVTT:tä tuesta toiminnallemme”, toteaa Kari Tammi.

Aalto-yliopistossa ja sen Insinööritieteiden korkeakoulussa kestävä kehitys on keskeinen osa tutkimusta, koulutusta ja yhteiskunnallista vuorovaikutusta. Vesi- ja ympäristötekniikan opetusta annetaan kolmella tasolla. Monialaisessa Kehittyvät yhdyskunnat -kandidaattipääaineessa opiskelee tällä hetkellä noin 120 opiskelijaa, jotka suuntautuvat maisterivaiheessa erityisesti maankäytön suunnitteluun ja liikennetekniikkaan (SPT) sekä vesi- ja ympäristötekniikkaan (WAT). WAT-maisteriohjelmassa on noin 70 opiskelijaa, joista noin 20 valmistuu vuosittain diplomi-insinööriksi. Tavoitteena on nostaa määrä lähivuosina reiluun 30 diplomi-insinööriin vuodessa. Vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmässä on tällä hetkellä noin 20 tohtoriopiskelijaa, jotka tekevät tutkimusta vesihuoltoon, vesitalouteen sekä veden ja kehityksen kytköksiin liittyen. Jatkossa tutkimus kytkeytyy yhä vahvemmin myös alan digitalisaatioon tuoreen Digitaaliset vedet (DIWA) -lippulaivan kautta.  

Lisätietoja:

Aalto-yliopisto
Apulaisprofessori Marko Keskinen
Puh. +35850 471 4866
[email protected]

Maa- ja vesitekniikan tuki ry.
Toiminnanjohtaja Minna Maasilta
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuva Maija Keskisestä
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Maija Keskinen: Pidän uusien asioiden oppimisesta ja kokeilemisesta

Alumnimme Maija Keskinen tiesi alusta saakka haluavansa opiskella taloustiedettä. ”Mielekäs työ on minulle merkinnyt sitä, että tunnen voivani palvella yhteiskuntaa ja tehdä oman osani, jotta julkisessa toiminnassa tehdyt päätökset perustuisivat mahdollisimman laadukkaaseen tietopohjaan”, Keskinen kertoo.
People at the campus
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

CESAER Task Force Openness of Science and Technology vierailee Aallossa

Aalto-yliopisto järjestää CESAER Task Force Openness of Science and Technologyn tapaamisen 16.–17.4.2024.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Aalto-yliopisto järjestää Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 yhdessä Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisen koordinaation ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kanssa.
Eemeli Mölsä saa tohtorinhatun
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Tohtoritason osaamiselle on tarvetta, kun ABB valmistautuu vihreään loikkaan

Aalto-yliopiston ja ABB:n yhteisissä väitöstutkimushankkeissa koulutetaan tohtoreita, joilla on huippuosaamista tulevaisuuden menestystuotteiden kehittämiseen.