Uutiset

Luovuuden tutkimuksen vierailijaprofessuuri Amerin Kulttuurisäätiön lahjoituksella

Tehtävä painottuu yksilöluovuuden tutkimukseen, mikä täydentää Aalto-yliopiston nykyistä tutkimusta luovuuden eri osa-alueilla.
A colourful object from the Designs for a Cooler Planet exhibition.
Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

Luovuus nähdään yhdeksi tärkeimmistä työelämätaidoista, ja siksi se on myös yksi Aallon strategian fokusalueista. Luovuuden tutkimusta Suomessa halutaan vahvistaa.

Amerin Kulttuurisäätiö lahjoittaa Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoululle 300 000 euroa. Lahjoituksen avulla korkeakouluun perustetaan luovuuden tutkimuksen vierailijaprofessuuri painopistealueenaan yksilöluovuus.

Lahjoitus vahvistaa yliopistoa kansainvälisesti merkittävänä radikaalin luovuuden tutkimus- ja opetusympäristönä yhdistämällä yksilöluovuuden tutkimuksen Aallon nykyiseen tutkimukseenmonialaisenluovuuden, innovaatioprosessien, muotoilun sekä taiteellisen luovuuden alueilla. Kokonaisuus profiloi Aaltoa ja Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulua kansainvälisesti ainutlaatuisella tavalla. 

”Amerin Kulttuurisäätiön taustaorganisaatioilla on pitkältä ajalta vahva kosketuspinta Aalto-yliopiston insinööri- ja kauppatieteiden tutkimukseen ja opetukseen. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että säätiöllä on myös merkittävää taidetaustaa”.Kertoo Amerin Kulttuurisäätiön hallituksen puheenjohtaja Pekka Österlund.

”Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun innostus ja rohkeus luoda radikaalin luovuuden tutkimus- ja opetusuria ilahdutti säätiötä. Kyse ei ole eksaktista tutkimus- ja opetusalasta, vaan tämä on ulottuvuuksissaan löytöretki, jolla Amerin Kulttuurisäätiö haluaa olla mukana. Palvellessaan paitsi perinteisiä luovuuden aloja radikaalin luovuuden soisi koitua hyödyksi myös luovuudestaan vähemmän tunnettujen muiden tieteiden opetuksessa. Aalto voisi olla sille hyvä tyyssija.” Österlund toteaa.

Luovuudesta tarvitaan lisää tutkimusta

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaani Tuomas Auvinen iloitsee mahdollisuudesta edistää merkittävää tutkimusta säätiön tuella:

“Luovan ajattelun, luovuuden ja luovan organisaatiokulttuurin edistäminen on alue, josta tarvitaan lisää tutkimusta. Amerin Kulttuurisäätiön lahjoitus mahdollistaa strategisesti merkittävän vierailijaprofessuurin, joka vahvistaa Aaltoa kansainvälisesti merkittävänä radikaalin luovuuden tutkimus- ja opetusympäristönä. Haluan lämpimästi kiittää säätiötä tämän mahdollistamisesta."

Radikaali luovuus on yksi Aalto-yliopiston strategian kolmesta läpileikkaavasta teemasta. Teeman mukaisesti yliopisto panostaa luovuutta lisäävien uusien ajattelutapojen, osaamisen ja prosessien kehittämiseen ja edistää kokeilukulttuuria rakentamalla tiloja ja käytäntöjä, jotka rohkaisevat rikkomaan rajoja ja luomaan uusia näkökulmia.

Lisätietoa:

Raila Tapio

asiantuntija, lahjoittajasuhteet
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Aalto-yliopisto järjestää Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 yhdessä Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisen koordinaation ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kanssa.
Kaksi tummiin pukeutunutta miestä istuu suunnittelemiensa huonekalujen keskellä
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Aaltolaisten muotoilua esillä Milanon huonekalumessuilla

Italialaisen muotoilijan ja japanilaisen arkkitehdin suomalaisesta kulttuurista inspiroitunutta yhteistyötä nähdään Salone del Mobile -messuilla Milanossa huhtikuussa. INTERDEPENDENCE-näyttelyssä on esillä myös muita projekteja Aallosta.
Ilmakuvassa kosken kuivunut uoma, jonka ylittää silta.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Kuivuus on uhka runsaiden vesivarojen Suomessakin

Viime vuosikymmenien kuivista kausista on Suomessa aiheutunut vakavia vaikutuksia etenkin maataloudelle ja vesihuollolle.
A glass needle probes a tiny droplet sitting on a black surface.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Fyysikot onnistuivat selittämään tuntemattoman voiman, joka kiskoo vesipisaroita huippuliukkailla pinnoilla

Tulokset auttavat kehittämään aiempaa liukkaampia pintoja, jollaisia hyödynnetään esimerkiksi lääketeollisuudessa ja liikenteessä.