Uutiset

Luovuuden tutkimuksen vierailijaprofessuuri Amerin Kulttuurisäätiön lahjoituksella

Tehtävä painottuu yksilöluovuuden tutkimukseen, mikä täydentää Aalto-yliopiston nykyistä tutkimusta luovuuden eri osa-alueilla.
A colourful object from the Designs for a Cooler Planet exhibition.
Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

Luovuus nähdään yhdeksi tärkeimmistä työelämätaidoista, ja siksi se on myös yksi Aallon strategian fokusalueista. Luovuuden tutkimusta Suomessa halutaan vahvistaa.

Amerin Kulttuurisäätiö lahjoittaa Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoululle 300 000 euroa. Lahjoituksen avulla korkeakouluun perustetaan luovuuden tutkimuksen vierailijaprofessuuri painopistealueenaan yksilöluovuus.

Lahjoitus vahvistaa yliopistoa kansainvälisesti merkittävänä radikaalin luovuuden tutkimus- ja opetusympäristönä yhdistämällä yksilöluovuuden tutkimuksen Aallon nykyiseen tutkimukseenmonialaisenluovuuden, innovaatioprosessien, muotoilun sekä taiteellisen luovuuden alueilla. Kokonaisuus profiloi Aaltoa ja Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulua kansainvälisesti ainutlaatuisella tavalla. 

”Amerin Kulttuurisäätiön taustaorganisaatioilla on pitkältä ajalta vahva kosketuspinta Aalto-yliopiston insinööri- ja kauppatieteiden tutkimukseen ja opetukseen. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että säätiöllä on myös merkittävää taidetaustaa”.Kertoo Amerin Kulttuurisäätiön hallituksen puheenjohtaja Pekka Österlund.

”Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun innostus ja rohkeus luoda radikaalin luovuuden tutkimus- ja opetusuria ilahdutti säätiötä. Kyse ei ole eksaktista tutkimus- ja opetusalasta, vaan tämä on ulottuvuuksissaan löytöretki, jolla Amerin Kulttuurisäätiö haluaa olla mukana. Palvellessaan paitsi perinteisiä luovuuden aloja radikaalin luovuuden soisi koitua hyödyksi myös luovuudestaan vähemmän tunnettujen muiden tieteiden opetuksessa. Aalto voisi olla sille hyvä tyyssija.” Österlund toteaa.

Luovuudesta tarvitaan lisää tutkimusta

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaani Tuomas Auvinen iloitsee mahdollisuudesta edistää merkittävää tutkimusta säätiön tuella:

“Luovan ajattelun, luovuuden ja luovan organisaatiokulttuurin edistäminen on alue, josta tarvitaan lisää tutkimusta. Amerin Kulttuurisäätiön lahjoitus mahdollistaa strategisesti merkittävän vierailijaprofessuurin, joka vahvistaa Aaltoa kansainvälisesti merkittävänä radikaalin luovuuden tutkimus- ja opetusympäristönä. Haluan lämpimästi kiittää säätiötä tämän mahdollistamisesta."

Radikaali luovuus on yksi Aalto-yliopiston strategian kolmesta läpileikkaavasta teemasta. Teeman mukaisesti yliopisto panostaa luovuutta lisäävien uusien ajattelutapojen, osaamisen ja prosessien kehittämiseen ja edistää kokeilukulttuuria rakentamalla tiloja ja käytäntöjä, jotka rohkaisevat rikkomaan rajoja ja luomaan uusia näkökulmia.

Lisätietoa:

Raila Tapio

asiantuntija, lahjoittajasuhteet
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Mies katsoo kuvaruutua, josta hän katsoo takaisin virtuaalinen Kekkonen.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aikamatkalla 70-luvulle voi tavata virtuaali-Kekkosen – 3D-virtualisoinnin pioneerit tuovat kulttuuriaarteet esiin uudella tapaa

Tamminiemen retrojoulunavauksessa voi myös luoda joulutunnelmaa legendaarisen presidentin työhuoneeseen.
Työelämäprofessori Irina Viippola
Nimitykset Julkaistu:

Suomen Taideteollisuusyhdistyksen 100-vuotissäätiöltä merkittävä tuki muotoiluopetuksen vahvistamiseksi

Suomen Taideteollisuusyhdistyksen 100-vuotissäätiön mahdollistamaan työelämäprofessorin tehtävään on nimitetty MA Irina Viippola
Aalto University School of Business, a student ascending, public art of Risto Suomi on the wall, photo Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Poissaolot töistä on suurin syy siihen, että naisia on toimitusjohtajina miehiä vähemmän

Naiset ovat aliedustettuina toimitusjohtajan tehtävissä, koska he viettävät enemmän aikaa työmarkkinoiden ulkopuolella niinä vuosina, joina heidän uransa on nousussa. Naiset myös hakeutuvat miehiä vähemmän myynnin ja tuotannon tehtäviin, joista toimitusjohtajia tyypillisesti rekrytoidaan.
MJ on stage giving a talk
Yliopisto Julkaistu:

Myungji ”MJ” Suh: Aallon Slush-osastolla kaikessa on kyse siitä, miten voimme muuttaa maailmaa

"Olet yrittäjähenkinen, kun näet ongelman mahdollisuutena sen sijaan, että pitäisit sitä uhkana, jota vältellä. Myös ”can do” -asenne on yrittäjätaito."